15.4.2013

ITK:ssa Aulangolla: hyviä ja huonoja uutisia

 ITK:ssa palkittiin: Suomen parhaat eTwinning-projektit vuosimallia 2012


Tänä vuonna suomalaisen eTwinning-kilpailun voitti Sari Kallio Raahen keskuskoulusta. Sari Kallion vetämässä Europe-projektissa yhteistyökumppaneina oli 12 koulua eri puolilta Eurooppaa ja teemana oli kunkin maan klassinen musiikki. Projektin lopputuotos oli kaikkien maiden yhteinen konsertti ja hymni. Vähintään yhtä tärkeää oli innostaa tutustua uusiin maihin ja kulttuureihin, saada ystäviä eri maista ja kehittyä TVT:n käyttäjinä. Linkki projektin nettisivuille

Toiseksi tuli Laura Hari Riihenmäen koulusta Mäntsälästä. Lauralla oli kumppaneina kolme koulua. Español con talento -projektissa oppilaat perehtyivät espanjankielisten muusikoiden tuotantoon, tekivät espanjankielisestä suosikistaan esittelyn ja tuottivat musiikkia myös itse. Kaikkien neljän maan oppilaiden työt ladattiin TwinSpaceen, jossa oppilaat tutustuivat toistensa töihin sekä kuuntelivat ja katsoivat kappaleiden videot netissä ja äänestivät suosikkiaan. Lisäksi tehtiin musiikkivideoita ja järjestettiin karaokekilpailuja.

Palkinnoksi voittajat saivat kukkien ja kunniakirjojen lisäksi matkan eTwinning-konferenssiin Lissaboniin.

ITK:ssa saatiin kyytiä: Suomen koulut TVT:n opetuskäytössä Euroopan heikoimpia


ITK-konferenssin avauspuheessaan Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkänen kertoi laajan eurooppalaisen tutkimuksen (Survey of Schools – ICT in Education) tuloksista, jotka eivät tosiaankaan mairittele. Suomi on romahtanut tietotekniikan käytössä kärkipaikalta heikoimpien joukkoon. Laitteista ei niinkään ole pulaa (verrattuna muihin Euroopan maihin), mutta asenteissa on korjaamisen varaa sitäkin enemmän.

Monet peruskoulujen rehtorit eivät usko tietotekniikan käytöstä olevan juurikaan hyötyä. Peruskoulun opettajien usko omiin TVT-taitoihinsa on erittäin heikko. Erityisen suuri ongelma on tieto- ja viestintätekniikan käyttö pedagogisesti mielekkäällä tavalla. Opettajia on parin viime vuoden aikana koulutettu TVT:n käyttöön vähemmän kuin muissa Euroopan maissa. Opettajien heikko osaaminen näkyy myös oppilaitten vastauksissa. Opiskelijat eivät näe tietotekniikasta olevan juurikaan hyötyä oppimisessa.

Tästä ei sitten ole kuin yksi tie ja se vie ylöspäin. Koko kaksipäiväisen konferenssin ajan saimme nauttia esityksistä ja esittelyistä, keskusteluista ja yhteistyöstä, joille oli yhteistä usko uusiin oppimista tukeviin ratkaisuihin. Niissä tuetaan opiskelijoita osallistavia ja yhteisöllisyyttä ja yhteistoiminnallisuutta tukevia toimintatapoja sekä oppijoitten luovuutta, aloitekykyä ja itseohjautuvuutta kehittäviä pedagogisia ratkaisuja.

Ja kansainväliset tuulet puhaltelevat myös tällä sektorilla. Kiinnostavimmat kokeilut ja innostavimmat hankkeet tehdään useimmiten yhteistyössä eurooppalaisten tai globaalien kumppaneiden kanssa.