Älä sano somessa sellaista mitä et voisi sanoa kasvotusten
Mitä kaikkea somessa voi toiselle sanoa? Miten kannattaisi toimia, jos kohtaa vihapuhetta? Mitä eroa on tanskalaisten ja suomalaisten nuorten käytöstavoissa?
Tällaisia kysymyksiä käsittelimme Ylitornion yhteiskoulun lukion eTwinning-projektissa Empathy and social media kakkosluokan opiskelijoitten kanssa yhdessä tanskalaisen Trongårdsskolenin peruskoulun oppilaitten ja heidän opettajansa Marie Louise Petersenin kanssa.
Projektimme tavoitteena oli lisätä tietoisuutta sosiaalisen median toimintatavoista ja oman toiminnan seurauksista siellä sekä edistää tvt-, kieli- ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä eettistä näkökulmaa esillä pitäen.
You look disgusting! - sanotaan somessa nuorelle tytölle. Katsomme videota yhdessä lukion opiskelijoitten kanssa ja keskustelemme siitä, miltä videon nuoresta tytöstä tuntuu ja mitä somessa voi tai kannattaa toiselle sanoa. Mitä tuleva työnantajasi ajattelee sometilisi postauksista? Tätä pohdimme yhdessä. Käytimme projektissamme hyväksi SELMA -välineistöä Hacking Online Hate. On muuten opettajalle tosi hyödyllinen sivusto!
Miten lukiossa onnistuu eTwinning? Projekti toteutti hienosti lukion aihekokonaisuuksia, sillä siinä yhdistyi aktiivinen kansalaisuus, hyvinvointi ja turvallisuus, kestävä elämäntapa ja globaali vastuu, kulttuurien tuntemus ja kansainvälisyys, monilukutaito ja mediat sekä teknologia ja yhteiskunta.
Yhteistyöstä eivät opiskelijat saaneet mitään lisäkurssia, vaan se on pieni osa muutamia pakollisia kursseja: ÄI4, UE2, ENA5 sekä TVT. Ylitornion lukiolla mukana hankkeessa olivat rehtori Sari Lantto, kieltenopettaja Hanna Viippola ja äidinkielen, kirjallisuuden ja uskonnon opettaja Mirjami Hyttinen sekä 20 opiskelijan ryhmä. Projekti toteutettiin kolmen jakson aikana.
Yhteistyöhön sisältyi työskentelyä ja keskusteluja suomalais-tanskalaisissa ryhmissä TwinSpacessa. Sinne ryhmät tekivät omat esittäytymisensä sekä videojoulutervehdykset. Padletille ryhmät keksivät mielestään hyviä some-periaatteita. Kolme kertaa olimme videoyhteydessä toisiimme.
Videoyhteyksien aiheina olivat käytöstavat vanhempien ja nuorten kesken, koulussa, liikenteessä ja sosiaalisessa mediassa, vihapuhe ja siihen suhtautuminen sekä trans- ja homofobia vihapuheen aiheena. Safer Internet Day -päivänä 11.2. käsittelimme yhdessä somessa toimimisen periaatteita.
Mitä lukiolaisemme kirjoittivat oppineensa tästä projektista?
- Opin ettei pidä sanoa somessa sellaista, mitä ei voisi sanoa kasvotusten.
- Opin että toista pitäisi kohdella niin kuin toivoisi itseään kohdeltavan.
- Sain lisää rohkeutta puhua englantia.
- Kunnioita toisia!
- Opin lisää homofobiasta ja somekäyttäytymisestä. Pidin tästä projektista kovasti.
- Opin tuntemaan uusia ihmisiä.
Etwinning-projektit sopivat loistavasti myös lukioon! Ne luovat yhteistyötä sekä ryhmän ja opettajien kesken että tuovat kansainvälisyyden ja tekniikan käytön osaksi arkea. Opetussuunnitelmien uudistuksen jälkeen on varmasti entistä helpompaa toteuttaa eTwinning-yhteistyöprojekteja.
Mirjami Hyttinen