Ett projekt i årskurs sex mellan elever i Finland och Mattliden - på spanska
Spanskaeleverna i årskurs sex i Mattliden har haft ett frukostprojekt över nätet med en grupp jämnåriga elever i Madrid. Projektet handlade om våra frukostvanor - som är ganska lika, men ändå så olika! Jag ska nu berätta om vad eleverna gjorde i projektet och vad de lärde sig. Man får jättegärna kopiera idén (och förbättra den förstås) om man bara vill.
|
Logon som eleverna i de båda länderna ritade digitalt |
Del 1 - vi bekantade oss med temat
Innan vi började samarbeta med de spanska eleverna, bekantade sig Mattlideneleverna med spanska matvanor genom att läsa en text i sin spanskabok, som tangerade ämnet. Texten var bra och jag fyllde på, men ingenting slår ändå informationen man får direkt av "källan", dvs spanjorerna själva, i detta fall. Även om texten bygger på fakta, så innehåller den fiktiva dialoger.
Del 2 - vi fotar vår frukost och beskriver den på spanska
Eleverna i båda länderna fick till uppgift att fota en typisk frukost, helst sin egen men det kunde även vara någon annans eftersom alla inte äter på morgonen. Därefter fick eleverna beskriva frukosten på spanska med hjälp av ordlistor som jag gav dem - alla ord är ju inte så lätta att översätta till spanska. Lingon, gröt och rågbröd var bland annat nya ord för våra elever. För övrigt så berättade eleverna inte bara vad de åt till frukost, utan hur själva frukostbordet (på fotot) såg ut i stil med "Mitt på bordet finns en skål med flingor. Till höger om skålen finns ett glas juice. Till vänster finns en sked." Den här informationen behövdes i nästa skede! Och spanjorerna gjorde alltså samma manöver i Spanien, de fotade sina frukostar och beskrev dem på spanska.
Del 3 - vi ritar varandras frukostar
Vi lade upp allas skriftliga beskrivningar på ett gemensamt dokument på drive / twinspace. Nu skulle eleverna rita varandras frukostar på basen av den beskrivning som fanns i twinspace! För detta ändamål parade vi ihop eleverna, helt slumpmässigt. Tecknande var roligt, för nu måste eleverna tolka spanjorernas texter, som ibland var utförliga och ibland mindre utförliga. Samtidigt började de fundera på vilka likheter och vilka skillnader det fanns mellan den spanska elevens frukost och den egna frukosten. "Hen äter ju bara ett kex" eller "Flingor och saft, som jag".
Del 4 - teckning vs foto
I vårt dokument på drive/twinspace hade varje elev en sida dit vi nu laddade upp: elevens beskrivning av sin frukost, elevens foto av sin frukost och partnerelevens teckning av frukosten. Det var superroligt att jämföra fotot och teckningen. Ibland hade skeden hamnat på fel sida, och brödena såg annorlunda ut, men ganska bra stämde det ju nog.
|
Så här blev slutresultat för en av frukostarna. Till vänster finns beskrivningen som en spansk elev skrev. Till höger finns teckningen som en Mattlidenelev gjorde på basen av beskrivningen. Och uppe till vänster finns fotot som den spanska eleven tagit, det satte vi allra sist upp. |
Del 5 - vi jämför frukostar
I nästa skede fick eleverna kommentera varandras frukostar: vad var lika, vad var olika, och framför allt, var frukostarna hälsosamma? Mattlideneleverna tyckte nog att vi kanske äter lite hälsosammare här, då vi har färre söta saker på frukostbordet. De tyckte nog att det skulle vara väldigt trevligt att inleda dagen med kakao, toast och marmelad eller kex som några av de spanska eleverna åt (men långt ifrån alla). Spanieneleverna tog diskussionen vidare, de bakade in eTwinningprojektet i en större helhet om hälsa.
Del 6 - videokonferens och annat roligt
Coronaviruset satte tyvärr stopp, eller åtminstone paus, för de sista delarna av vårt projekt. Tanken var att vi skulle träffas på ett virtuellt möte och försöka para ihop rätt elev med rätt frukostbild genom att ställa frågor som partnereleven bara fick svara "ja" eller "nej" på. Det vill säga frågor i stil med "äter du smörgås till frukost", "finns det ett glas juice på din frukostbild?". Därtill hade undertecknad tänkt skicka lite rågbröd eller surskorpor till Spanien för att de skulle få smaka på det. Tanken var också att ordna en liten spansk frukost för Mattlideneleverna. Men, det får vi ta en annan gång!
Vad lärde sig mina elever av det här?
Dels lärde de sig mera ord, de lärde sig skriva meningar och de lärde sig att tolka text. Därtill fick de arbeta ämnesövergripande då de hade både bildkonst och spanska. Det viktigaste var kanske att de faktiskt lärde sig om vilka likheter och skillnader det finns i våra frukostvanor. Hur mycket vi än läser om sådant i böckerna, så är det (först) när eleverna är i direktkontakt med spanjorer som det blir "verkligt". Eleverna var jättenöjda över projektet! Själv skulle jag gärna upprepa projektet, eller göra ett liknande om lunch- eller middagsvanor.