25.4.2021
Tricider-sovelluksen avulla vuorovaikutteisuutta eTwinning-projektiin
4.4.2021
Jag har en projektidé – vad gör jag nu?
Har du en idé till ett eTwinningprojekt? Då kan du föreslå projektet åt andra lärare på eTwinningLive / Partnertforum. Innan du skriver din text så läs gärna dessa fem tips! Om du scrollar längre ner så ser du hur du konkret skriver in din idé i Partnerforum på eTwinningLive.
1 Konkretisera din idé
Du behöver inte ha en färdig projektplan, men en ungefärlig idé om vad projektet kan handla om och vilka målsättningarna är. När du väl har andra lärare med kan ni tillsammans vidareutveckla idén, arbetssätten och målsättningarna. Det är bra att då ordna ett videosamtal för att planera projektet och komma överens om vilka förberedelser som ska göras.
2. Projektets längd?
Ett projekt kan vara mycket kort och bestå av en aktivitet, som till exempel en gemensam frågesport. Ett projekt kan också vara längre och inkludera olika aktiviteter under flera veckor eller månader. Reservera tillräcklig tid för att planera och genomföra de enskilda aktiviteterna (att ha en ny varje vecka blir snabbt övermäktig). Räkna med att det kan komma plötsliga förhinder och att skolloven infaller olika i de deltagande länderna.
3. Kom ihåg att ange åldern på eleverna
Fundera om det är ett projekt där eleverna bäst arbetar med jämnåriga, eller om det är ett projekt där man kan ha yngre och äldre elever med. Själva Partnerforum är indelat enligt åldersgrupper 4-11, 12-15 och 16-19.
4. Fundera på hur stort projektet ska vara
I varje projekt finns två eller flera lärare – i vissa projekt kan det finnas partner från i stort sett hela Europa. Fördelen att arbeta med bara en partner är att projektet är relativt lätt att koordinera. Fördelen med ett större antal deltagare är att ni är flera som deltar i planerandet och ni kan dela arbetet mellan flera personer. ”Faller en lärare ur” ett större projekt så kan de övriga fortsätta projektet. När du föreslår ett projekt kan du berätta att du t.ex. tänkt dig 2-4 partner ur olika länder, men detta är inte nödvändigt. Ibland kommer det ändå väldigt många svar på en ”annons” i Partnerforum och det kan hända att du då i något skede måste berätta att flera partner inte ryms med.
5. Och på vilket språk ska ni arbeta?
Vilket språk arbetar ni på? Det är mycket vanligt att arbeta på engelska, som de flesta behärskar även om nivån kan variera. Har du nordiska samarbetsskolor med kan ni givetvis arbeta på skandinaviska. Språklärare arbetar gärna på målspråken - kom dock ihåg att nämna att eleverna själva, de som ska göra ”jobbet”, inte nödvändigtvis behärskar målspråket så väl. Det kan vara utmanande att ha ett projekt på ett språk, som är modersmål för en del av de deltagande eleverna och ett främmande språk för övriga elever.
Hur du föreslår ett projekt på eTwinningLive – steg för steg
1 Logga in på eTwinning.net och välj eTwinningLive i de nio rutorna uppe
2 Gå till Partnerforum
3 Välj det forum du vill publicera i
4. Skapa en ny post
5. Skriv en rubrik, det vill säga en titel. Den kan vara allmän, men lyckas du specificera vad/vem/när det handlar om så är det lättare för andra att nappa på.
6 Skriv meddelandet där du berättar vad din idé och dess målsättningar går ut på, hur långt du har tänkt att det ska vara, vilken ålder eleverna har, när du vill genomföra projektet och vilket språk som används.
7 När du klickar vidare kommer du till ”metadata” där du väljer projektets språk och de ämnesområden som berörs (kan vara flera).
8 Skicka iväg din ”annons” genom att klicka på spara.
9 Kolla regelbundet Partnerforum, eftersom du inte får någon avisering när andra lärare svarar på din ”annons”.
Ifall du stöter på patrull kan du alltid kontakta oss ambassadörer - vi hjälper jättegärna med både praktiska frågor och idéer. Du kan även ställa frågor i facebookgruppen eTwinning i Svenskfinland.
- Katja Wide katjawide@gmail.com
- Anne Levón annemlevon@gmail.com
Lycka till med eTwinning!