Ensimmäisessä ryhmässä aiheeksi oli valikoitunut valeuutiset. Tavoitteina tässä projektissa on tutustua asiaan liittyvään tietoon, kuunnella asiantuntijoita ja saada oppilaita kertomaan omia mielipiteitä oikeista ja valheellisista uutisista. Työskentelynä on ryhmätyönä tehdyt esitykset eri lähteistä saaduista tiedoista asiaa koskien, keskustelut asiantuntijoiden sekä projektipartnereiden kanssa ja tehtävämonisteiden valmistaminen sekä niiden jakaminen ja esittely. Mielestäni aihe on hyvin ajankohtainen ja oppilaiden kanssa aiheesta keskustelut ovat tärkeitä varsinkin, kun heidän maailmaansa liittyy mediatulva. Kriittisen ajattelun opettaminen ja oppiminen on suomalaisessa opetussuunnitelmassakin asetettu tärkeään asemaan, joten tästä projektista voisi saada hyvän työkalun opetussuunnitelmamme tavoitteiden saavuttamiseen
Toisessa ryhmässä aiheeksi oli valittu kulttuurin tutkiminen. Projektin tavoitteiksi nousi partnerimaiden kulttuuriin tutustuminen ja stereotypioiden rikkominen yhdessä vieraan kielen taitojen kehittämisen sekä itsetuntemuksen kanssa. Projektin aktiviteettejä lähestytään musiikin, ruoan, taiteen ja maantiedollisten tehtävien kautta ja yhteistyövälineinä tehtäviin käytetään Twinspacesta löytyvää Forumia, Googlen kirjoitustyökalua, etäkokouksia, e-kirjoja sekä Googlen karttoja. Mielestäni juuri tuo stereotypioiden rikkominen edistää myös medialukutaitoa ja mitä enemmän tiedetään toisistamme tosia asioita, sitä vaikeampaa on meille syöttää väärää tietoa tai muunneltua tietoa
Kolmas työryhmä oli myös päätynyt valeuutisten tarkasteluun ja heidän projekti-ideansa lepää valeuutisten ja oikeiden uutisten vertailussa. Tavoitteet on aseteltu ennakoimaan oppilaiden valeuutisten kohtaamista, estämällä ja opettamalla heitä tiedostamaan valeuutisten todellisuus sekä tunnistamaan niitä. Lisäksi tässä projektissa on asetettu tavoitteeksi kehittää tietoteknisiä taitoja. Valeuutisten olemassaoloa harjoitellaan tekemisen kautta greenscreen-aktiviteeteillä, joita verrataan oikeisiin kuviin. Projektissa kokeillaan osataanko itse tehdä valeuutisia ja pystyvätkö toiset niitä korjaamaan oikeiksi. Kriittistä ajattelua opetellaan roolileikkien avulla, joita varten tutkitaan uutisia ja tehdään videoita sekä niistä keskustellaan erilaisissa ryhmissä. Tähän projektiin on mielestäni hienosti jo tässä vaiheessa ajateltu tietoteknisten taitojen harjoittaminen samalla oppien vertailemaan vale- ja tosiuutisia. Tästä suunnitelmapohjasta voisi minun mielestäni rakentaa toimivan projektin ja samalla monialaisen oppimiskokonaisuuden mille vain luokka-asteelle ottamalla mukaan esimerkiksi kuvataiteen, äidinkielen ja ympäristöopin/maantiedon, biologian tai yhteiskuntaopin sisältöjä.
Neljäs ryhmä tarkasteli projekti-ideoinnissaan mainontaa. Tavoitteet rakentuvat partnerimaista oppimiseen, mainosten tekemiseen ja tietotekniikan käyttämiseen. Oppilaiden toimintaan liittyy tässä projektissa myös sidosryhmien kanssa työskentelyä. Tietotekniikkaa opetellaan videoiden ja esityksien tekemisen avulla ja niitä jaetaan Twinspacessa partnereille. Tässä ideoinnissa kannustetaan myös tekemään yhteistyötä oman alueen muiden koulujen kanssa. Mainonta on mielestäni erittäin hyvä lähtökohta medialukutaidon opiskeluun. Mainoksia näemme kaikkialla ja oppilaiden on hyvä oppia ajattelemaan niistäkin kriittisesti. Näkisin itse tämän idean kehittyvän yläluokkien projektiksi, jossa yhteistyössä voisi olla kotitalous, yhteiskuntaoppi, äidinkieli ja vieraat kielet. Miettisin vielä toimintoja miten saisimme partnerimaiden oppilaat työskentelemään yhdessä. Voisiko olla vaikka yhdessä toteutettu mainos Canva-pohjalla tai tästä projektista yhdessä tehty mainos? Tämä ideointialku voi olla hyvinkin pitkän ja antoisan projektin pohjana.
Viidennessä ryhmässä ideoitiin myös valeuutis-projektia. Tässä projekti-ideassa oppilaat tekevät luonnoksia ja sarjakuvia, videoita, julisteita, pelejä ja esityksiä valeuutisista ja niiden negatiivisista vaikutuksista ihmisten elämään. Yhtenä aiheena on nettiketti, jossa samalla oppilaat esittävät ja tutustuvat nettikäyttäytymisen sääntöihin. Projektissa jaetaan ideoita, kokemuksia kansainvälisissä ryhmissä partnerimaiden kesken.
Tämän idean pohjalta miettisin opetettavien aineideni sisältöjä ja jakaisin ne aktiviteetteihin. Esimerkiksi voisin tehdä englannin tunnilla sarjakuvia, jossa harjoiteltaisiin imperfektilauseita tai konditionaalin käyttöä. Ideassa oleva maininta valeuutisten negatiivisista vaikutuksista ihmisten elämään tukee mielestäni vahvasti empatian opettamista, jonka ainakin itse koen tässä hetkessä ja maailmassa tärkeäksi.
Kuudennen ryhmän projekti-ideassa lähestytään medialukutaitoa tarinan kerronnan kautta. Tavoitteina on oppia lukemisen, kirjoittamisen, puhumisen ja piirtämisen taitoja sekä tietotekniikan taitoja. Tämän projektin alku on kaikille partnerimaille yhteisen tarinan löytämisessä ja siihen tutustumisessa. Tarinan päähenkilölle on luvassa tarinan lisäksi seikkailuja partnerimaissa animaatioiden ja kirjojen päähenkilönä. Tästäkin projektiaihiosta voi kehittää runsaan ja monin tavoin opetussuunnitelmaa tukevan kokonaisuuden. Ehkä tämä idea taipuu paremmin alaluokille, jossa luokanopettajalla on mahdollisuus helpommin eri oppiaineiden yhdistämiseen, mutta hyvällä suunnittelulla varmasti onnistuu myös aineenopettaja-vetoisena projektina, vuoden monialaisena oppimiskokonaisuutena, yhdistäen esimerkiksi äidinkieltä, vieraita kieliä ja kuvataidetta.
Jos joskus sinulla, lukijani, on mahdollisuus osallistua eTwinningin tarjoamiin kansainvälisiin tapahtumiin, mene rohkeasti mukaan. Toimintakielenä on yleensä englanti ja kunhan ymmärtää suurin piirtein ja puhuu sinnepäin - riittää hyvin. Työpajoissa ei keskitytä kielioppiin, kirjoitusvirheisiin eikä aksenttiin, kaikki ovat tervetulleita ja antavat tehtäviin sekä keskusteluihin arvokasta lisää. Kunhan tämä Corona helpottaa, näitä työpajoja järjestetään varmasti sitten ihan kasvokkainkin. Kannustan erittäin lämpimästi osallistumaan, niistä, jos mistä, löytää partnereita toteuttamaan projekteja kanssasi.
Terkuin Katri Juusola