30.9.2021

eTwinning event - Euroopan kielten päivä 24.9.2021


Oppilaita Ranskasta
Euroopan neuvosto kannustaa kaikkien 47 jäsenvaltionsa  800 miljoonaa asukasta opiskelemaan lisää kieliä kaikenikäisinä, kouluissa ja sen ulkopuolella, Euroopan neuvosto tukee koko  Euroopan monikielisyyttä ja on vakuuttunut, että kielellinen monimuotoisuus on kulttuurienvälisen yhteisymmärryksen työkalu ja maanosamme rikkaan kulttuuriperinnön avaintekijä. Euroopan neuvoston aloitteesta  Euroopan kielten päivää vieteään vuodesta 2001 alkaen joka vuosi 26. syyskuuta yhdessä Euroopan komission kanssa. Euroopan kielten päivä on hyvä huomioida koulun arjessa.

Oppilaita Slovakiasta

Espoolaisen Mankkaan koulun globalisaatio- ja kansainvälisyystiimi mietti yhdessä oppilaiden kanssa, kuinka Euroopan kielten päivää vietettäisiin koulullamme. Teimme yhdessä oppilaiden kanssa englanninkielisen quizizz-pelin, jossa kysyttiin sanoja ja sanontoja Euroopan eri kielillä.  Pelissä oli yhteensä 27 kysymystä. Halusimme kansainvälisen teemapäivän ja mietimme eTwinningin mahdollisuuksia teemapäivän luomiseen. Teimme eTwinning Liven Tapahtumissa (Events) ilmoituksen, jossa halusimme löytää eurooppalaisten koulujen oppilaita, jotka haluaisivat pelata yhteistä quizizz -peliä samana päivänä samaan kellonaikaan. Ajankohdaksi valitsimme perjantain 24.9. kello 8.30 CET.

Oppilaita Espanjasta

Teimme google-dokumentin, jonne halukkaat pystyivät ilmoittautumaan kirjoittamalla koulun nimen sekä yhteyshenkilön sähköpostiosoitteeseen. Ilmoittautuneita oli loppujen lopuksi 25 koulua Kreikasta, Espanjasta, Portugalista, Liettuasta, Romaniasta, Slovakiasta, Italiasta, Bulgariasta, Ukrainasta ja Turkista. Viikkoa ennen peliä laitoimme ilmoittautuneille koulujen yhteyshenkilöille sähköpostiviestin, jossa kerroimme tarkemmat ohjeet. Kerroimme, että lähetämme sähköpostilla pelikoodin 15 minuuttia ennen pelin alkua (8.15 CET), joten eurooppalaisten koulun oppilailla oli aikaa kirjautua peliin. Kirjautuessa peliin oli tärkeää, että jokainen oppilas kirjoitti maakoodin nimensä eteen (esim. FIN Antti), jotta pelin aikana tietäisimme, mistä maasta pelaajat olivat.

Oppilaita Kreikasta

Quizizz-peleihin on asetettu rajoituksia siten, kuinka monta pelaajaa pystyy pelaamaan samaan aikaan samaa peliä. Siksi jaoimme koulumme oppilaat sekä 25 eurooppalaisen koulun oppilaat kolmeen eri ryhmään. Avasimme samalla kannettavalla tietokoneella kolme eri quizizz-peliä samaan aikaan. Pelikoodit lähetimme eurooppalaisten koulujen yhteyshenkilöille 15 minuuttia ennen pelin alkua. Kaikille Mankkaan koulun yli 400:lle oppilaalle lähetimme wilman kautta pelikoodin. Aloitimme pelin kello 8.31 CET. Peli oli varsin suosittu, sillä pelaajia oli yhteensä 450 oppilasta ympäri Eurooppaa (Mankkaan koulusta kaikki eivät osallistuneet peliin). Halusimme myös kuvia yhteisen pelin pelaamisesta ja avasimme padletin, jonne eurooppalaiset yhteyshenkilöt latasivat kuvia: Kuvia teemapäivän pelistä eripuolelta Eurooppaa 

Teemapäivä oli erittäin onnistunut ja kaikilla Mankkaan koulun oppilailla oli mahdollisuus osallistua kansainväliseen toimintaan. 

25.9.2021

Haluatko tarjota opiskelijoille helpon ja hauskan tavan oppia uutta tai kerrata jo opittuja asioita?

Vastaukseni on Educandy Educandy on helppo ja nopea tapa luoda erilaisia pelejä, joita voi pelata rekisteröitymättä esimerkiksi puhelimella tai tabletilla. Pelit voi jakaa kolmeen osaan: sanat, sanaparit ja monivalinta. Yhteensä pelimuotoja on kahdeksan.

 

Educandyn pelimuodot
Erilaiset pelivaihtoehdot Educandyssä


Pelin luominen ja pelaaminen - sanat


Pelin luominen

Lisää pelin nimi ja tarkempi selostus pelistä - esimerkiksi peliohjeet. Lisää haluamasi sanat. Esimerkkitapauksessa olen valinnut sanoiksi Euroopan maita. Sanoja on yli 20, mutta pelimuodosta riippuen sovellus valitsee niistä satunnaisesti esimerkiksi 10 sanaa. Kun työ on valmis, voi jakaa opiskelijoille linkin tai tehdä niistä esimerkiksi QR-koodeja, jolloin liittyminen peliin on helppoa puhelimella. Sanapeleissä voi valita kolme eri pelimuotoa, joita ovat sananhaku, tavaus ja anagrammi.


 

Sanapelin pelimuodot



Sanojen etsiminen sanahaussa


Sanahaussa sovellus valitsee esimerkiksi 10 sanaa, jotka on piilotettu kirjainviidakkoon. Kun löydät sanan, muuttuu se harmaaksi sanalistassa ja vihräksi kirjainviidakossa. Tätä peliä voi pelata aikaa vastaan.






Anagrammissa kirjaimet ovat
aluksi väärässä järjestyksessä

Anagrammissa sanan kirjaimet on sekoitettu ja sinun tulee valita kirjaimet oikeaan järjestykseen. Oikeista kirjaimista saa pisteitä ja jos vastaa väärin menettää pisteitä. Pelata voi myös aikaa vastaan.



Tavaus-pelissä on käytössä kirjaimet. kun painat kirjainta, jonka oletat olevan sanassa kirjaimet tulevat näkyviin sanassa. Jos kirjainta ei ole sanassa, menetät palasen suklaalevystä. Jos et saa ratkaistua peliä suklaalevy loppuu ja häviät pelin. Kun saat ratkaistua sanan, siirtyy peli seuraavaan sanaan.




Sanapelejä voit käyttää esimerkiksi, kun tarkistetaan opiskelijoiden osaaminen. Omassa "A Wonderful Journey" eTwinning-projektissa käytimme sanapelejä, kun opiskelijat muistelivat, mihin kohteisiin eri ryhmien interrailmatka päättyi. Tässä esimerkissä oli tarkoitus opetella Euroopan maita, joka oli osa Eurooppa-päivän eTwinning Challenge kisaa.


Pelin luominen ja pelaaminen - sanaparit

Sanapareilla voit pelata erilaisia pelejä. Pelimuodoiksi voi valita monivalintatehtävän, risti-nollan, ristikon ja muistipelin. Sanaparit laaditaan siten, että pelin nimen ja ohjeen jälkeen lisätään sana ja sen pari. Jos sinulla on paljon sanapareja, valitsee sovellus satunnaisesti sanaparit. Sanapareja pääset testaamaan Tervehdykset -pelissä. 

Olen käyttänyt sanaparipelejä esimerkiksi, kun olemme opetelleet perustervehdykset kumppanimaiden kielillä eTwinning-projektissa tai kun tarkistamme osaamista projektissa opiskelluissa asioissa.

Sanaparin pelimuodot

Sanaparipelin luominen


Risti-nollaa pelataan joko konetta tai kaveria vastaan

Risti-nollassa voi valita pelaatko tietokonetta vai kaveria vastaan. Ristinollassa pelaajat valitsevat vuoronperään oman vaihtoehdon raahaamalla sanapari toisen päälle. Voittaja on se, joka saa kolmen rivin ennen toista.


Värikäs muistipeli villitsee opiskelijat

Muistipelissä on kortit nurinpäin ja korttejä käännetään kaksi kerrallaan. Tässä pelissä pelataan itseä vastaan ja tarkoituksena on löytää sanaparit mahdollisimman nopeasti.


Ristikon tekeminen on helppoa Educandyssä

Ristisanatehtävässä sinulle annetaan vinkkejä, joiden perusteella ratkaiset ristikon. Tässä pelissä alareunan kirjaimet ovat erityisen kannustavia, kun valitset oikein. 

Sanaparin monivalintatehtävä

Monivalintatehtäviä voi luoda kahdessa eri pelissä. Jos valitset sanaparien monivalintatehtävän, valitsee sovellus väärät vastaukset muista sanapareista. 

Jos valitset erillisen monivalintatehtävän, voit luoda monipuolisempia tehtäviä. Monivalintatehtävän laadit otsikon ja lisätiedon jälkeen siten, että ensin laadit kysymyksen. Sen jälkeen lisäät oikean vastauksen ja väärät vastaukset. Sovellus valitsee pelatessa kysymysten järjestyksen ja vastausten paikat. 


Monivalintatehtävän laatiminen



Monivalintatehtävän pelimuoto


Testaa lopuksi omaa tietämystäsi eTwinningistä harjoituspelissä.



Toivon, että nämä esimerkit saivat sinut vakuuttuneeksi siitä, että pelaaminen voi olla hauskaa ja opettavaista. Ja mikä parasta Educandyn käyttäminen on nopeaa ja helppoa!

4.9.2021

Arbeta digitalt – 3 exempel på appar i eTwinningprojekt

Spela online brädspel med t.ex. Flippity

Det finns säkert olika alternativ för att spela brädspel på nätet, men undertecknad har själv testat på Flippitys version. Vårt projekt gick ut på att spela ett aliasliknande spel där vi hade lag från Spanien, Frankrike och Finland. De finska och franska eleverna hade valt ut temaområden och de spanska eleverna valde sedan ut ord, som de också definierade. Det vill säga, om temat var ”mat” så kunde en definition vara ”gul, avlång frukt”. Då skulle spelaren gissa vad det handlade om (banan) och säga ordet på spanska.

På spelbrädet fanns rutor i olika färger och varje färg representerade olika teman. De gula rutorna hade med mat att göra, de gröna med sporter och så vidare. Flippitys brädspel var inte jätteflexibelt, men det fungerade. Läraren i Spanien var den som tryckte på tärningsbilden och som flyttade spelpjäserna. Detta evenemang ordnades på Meet, så att elevgrupperna såg varandra och brädspelet var i mitten av skärmen. Det finska laget vann för övrigt!


Brädspel med deltagare ur olika länder! Bilden är retuscherad så att ingen går att känna igen.


Ha frågesporter med t.ex. Kahoot eller Quizizz

Ibland kan det vara roligt att ordna frågesport med elever från olika länder - i vilket land vet man mera, är man snabbare eller har man helt enkelt bättre tur? Allra roligast är det om man kan synkronisera frågesporten så eleverna sitter i varsitt klassrum och svarar på frågor, men om tidtabellerna inte alls stämmer överens så kan man ställa in Kahoot och Quizizz så att frågesporten är öppen ett visst antal dagar. Då ska eleverna svara på frågorna före en deadline som läraren bestämmer.

Förutom att spela Kahoot och Quizizz kan eleverna aktivt delta i att göra själva frågesporten kring det tema de arbetat med tillsammans. Frågesporten kan vara en del av ett större projekt, eller så kan projektet bestå av bara frågesporten. Ordna till exempel en gemensam frågesport om kända författare, med matematiska problem eller ord på främmande språk!


Kahoot torde vara bekant för de flesta lärare


Ställ videofrågor till varandra med Flipgrid

Flipgrid är en mycket bra app, där eleverna samarbetar muntligt med varandra. Läraren skapar ett ämne (topic), där eleverna sedan med videon kan kommentera ämnena, ställa frågor till varandra och svara. Det vill säga, ni har kanske haft ett projekt där eleverna jobbar kring matvanor i olika länder. Då kan elever i ett deltagarland ställa frågor i stil med “Vad brukar du äta till frukost?” eller “Vilken tid har ni lunch i skolan?”. Eleverna i partnerskolan svarar sedan på dessa frågor och kan fråga något annat i retur. I Flipgrid finns en kamerafunktion, så man behöver inte använda telefoner och ladda upp videon senare.


I vårt projekt ställde eleverna frågor om novellen Don Quijote (utmaningar, dvs "retos") till varandra. I det första ämnet (topic) ställer portugiserna muntliga frågor till finländarna, t.ex. "vem har skrivit don Quijote?" De finska eleverna svarade sedan muntligt på dessa frågor och ställde sedan egna frågor till de franska eleverna i ett annat ämne (topic)


Lycka till med dina eTwinningprojekt och har du frågor om ovannämnda appar kan du ta kontakt med mig.

Katja Wide
eTwinningambassadör, Finland