25.3.2022

eTwinning Goes Hybrid – kohtaamisia Köpiksessä


Verkostosta oppimisyhteisöksi

Christian, Kader, and Semir at dinner

Alusta alkaen eTwinning-yhteisön toimintaan on sisältynyt opettajien monikulttuurisia lähitapaamisia konferensseissa, työpajoissa ja seminaareissa. Kun pitkiin koulutuspäiviin sisältyy sopivassa suhteessa esityksiä, työpajoja, yhdessä tekemistä ja keskustelua sekä myös kahvittelua ja yhdessä ateriointia muodostuu kokonaisuudesta innostava, motivoiva ja innovoivakin. 

Tällä kertaa mukana oli 40 eTwinning-lähettilästä ja kansallista koordinaattoria 10 eri maasta. Melko löyhästä opettajien verkostosta kasvaa yhteisö, kun aamiaisella Maha Shhadeh kertoo uteliaalle kyselijälle kotimaastaan Libanonista, jossa kulttuurit ja uskonnot elävät yhdessä toisiaan kunnioittaen. Illallisella Afrikan sarvesta kotoisin oleva 7 kieltä puhuva tanskalainen Kader Maikal jakaa kokemuksiaan elämästä kahden kulttuurin välissä. Eurooppaan ja eTwinningiin mahtuu monenlaisia tarinoita.


Lähtökohtana idea ja ihmiset 

Miguel Neves

eTwinningin ja opetuksen kontekstissa hybridi tarkoittaa ”kahden lajin yhdistelmää” eli lähi- ja etäopetuksen yhdistämistä. Hyvässä hybridikoulutuksessa mahdollistetaan eri yleisöjen keskinäinen vuorovaikutus opettajan ja toistensa kanssa. 

Event MB:n päätoimittaja ja tapahtuma-alan konkari Miguel Neves johdatteli meidät aiheeseen. Onnistuneen hybriditapahtuman perustana on selkeä idea/tavoite ja kokonaisuuden suunnittelu. Yhtäältä oppiminen loogisena prosessina ja toisaalta osallistujat odotuksineen ja heidän monipuolinen osallistamisensa muodostavat kokonaisuuden, joka parhaassa tapauksessa nostaa tunnelman lentoon ja pahimmassa kaataa nokilleen. Ja kaikkeen tähän tarvitaan tietysti kaikenlaisia vempaimia ja sovelluksia ja rohkeutta kokeilla uusia juttuja.


Yhdessä tehdessä ymmärrys kehittyy

Tiina studiossa

Heti seminaarin alussa meidät jaettiin neljän hengen ryhmiin, joissa me toimimme koko seminaarin ajan. Kuuntelimme yhdessä ne pari pakollista luentoa, keskustelimme niiden pohjalta ja vaihdoimme kokemuksia. Tärkeintä oli kuitenkin yhdessä tekeminen.

Työskentelimme toisen päivän Tanskan opetusministeriön TVT ja oppiminen -yksikössä. Siellä meillä oli käytössämme osaava henkilökunta ja huippulaitteet videoiden tekemistä, striimausta ja moniajoa varten. Hauskinta tietysti oli työskennellä yhdessä skandinaavisen huipputiimin kanssa, Semir Susic ja Karen Kaikkonen Ruotsista ja Christian Stanley Plovgaard Tanskasta. 


Valmistimme lyhyen videon, jossa jaoimme kukin yhden hetken, jolloin eTwinningistä tuli työkalun sijasta tarina elämästä ja oppimisesta. Kaikki videot striimattiin Bella Centeriin Lærfestin (Educaa vastaava messutapahtuma Tanskassa) eTwinning-ständille.


Videoklippejä ja haastatteluja 

Toisena päivänä kiertelimme Lærfestin eri esittelypisteissä, otimme kuvia ja videoimme osallistujien kokemuksia eTwinningistä, Covid-19:sta ja kohtaamisten tärkeydestä. Seisoskelimme eTwinning-ständillä ja juttelimme ohikulkijoiden kanssa muuten vaan. 

Claus

Lounaalla juttelin mm. tanskalaisen Camilla Hansenin kanssa. Häntä kiinnostaa ”translanguaging” eli puheessa kielen vaihtaminen toiseen, vaikka kesken lauseen. Aihe, joka kiinnostaa monia opettajia tässä monikielisessä ja -kulttuurisessa maailmassa.


Kiitos kaikille osallistujille ja järjestäjille 

Iso halaus Tanskan opetusministeriön eTwinning-tiimin vetäjälle Claus Bergille! Hän oli suunnitellut ja järjestänyt meille seminaarin, jossa ei istuttu passiivisina, vaan opittiin yhdessä tekemällä ja toinen toisiltamme. Se on parasta!
Kiitos myös ihanille matkakumppaneille Riikka Aminoffille ja Ritva Metsolle.


eTwinning goes hybrid, Copenhagen from eTwinning Sverige on Vimeo


17.3.2022

Eurooppa-päivä näkyville eTwinningin-projektin kautta


Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä, jota juhlitaan kaikissa Euroopan unionin maissa toukokuun yhdeksäntenä päivänä. Päivä on saanut alkunsa 9.5.1950, jolloin Ranskan ulkoministeri Robert Schuman esitti uudenlaista yhteistyötä Euroopan maiden välille, jotta sotia kansakuntien välillä ei enää nähtäisi. Tätä Schumanin julistusta pidetään Euroopan Unionin alkuna. 


Eurooppa-päivästä on tullut tärkeä Euroopan kokonaisuutta kuvaava symboli yhdessä rahan, lipun ja hymnin kanssa. Nykyään Eurooppa-päivän tehtävänä on tuoda kansoja lähemmäksi toisiaan, mutta myös samalla tehdä Euroopan unionia tutummaksi, esitellä sen toimintaa, antaa tietoa jäsenvaltioista ja levittää tietoisuutta yhteistyömahdollisuuksista.


Tässä maailman tilanteessa Eurooppa-päivän ja Euroopan yhtenäisyyden merkitys korostuu erityisesti. 


Etwinning on eurooppalaisten koulujen yhteisö, joka luo turvalliset puitteet oppilaiden ja opettajien väliseen yhteistyöhön verkossa. Se on oppimisympäristö, joka tarjoaa mahdollisuuksia erilaisiin pienempiin ja isompiin projekteihin eurooppalaisten koulujen välillä. 


Etwinningissä on erinomaiset puitteet tuoda Eurooppa näkyväksi kouluilla Eurooppa-päivän yhteydessä. Kumppanifoorumista löytyy nopeasti laaja verkosto eri maiden opettajia, jotka lähtevät mielellään mukaan lyhyeen ja näkyvään projektiin, josta on parhaimmillaan iloa luokallisille oppilaita tai jopa kokonaisille kouluille ympäri Eurooppaa.


Eurooppa-päivän projektiin on mukava koota laajasti kouluja eri puolilta Eurooppaa ja toteuttaa kumppaneiden kanssa jokin yksinkertainen ja helppo tehtävä, jonka tuotoksen jokainen jakaa kaikille projektikumppaneille nähtäväksi Twinspace-alustalle ennen Eurooppa-päivää. Tuotos voi olla esimerkiksi videon muodossa esitetty tervehdys, laulu tai oman maan esittely, yhteinen kirja Book Creatorilla, toisille lähetetyt postikortit tai omasta maasta jaetut valokuvat, vain mielikuvitus on rajana. 


Näitä tuotoksia jokainen voi omalla koulullaan esitellä Eurooppa-päivänä ja avata niiden kautta keskustelua Euroopan yhtenäisyydestä, Euroopan maista ja kulttuureista sekä tuoda eurooppalaisia lapsia lähemmäksi toisiaan.


Meidän koulu on aiemmin ollut mukana Eurooppa-päivän postikorttiprojektissa. Tuolloin mukana oli lähes kaksikymmentä eri maata. Jokainen mukana ollut kuvasi tai kokosi videon omasta maastaan ja liitti sen QR-koodin muodossa postikortteihin, joita tervehdysten kera lähetettiin kaikkiin osallistuviin maihin. Näin mekin saimme postikortteja Euroopan eri maista ja kokosimme ne yhteiselle ilmoitustaululle karttapohjaan kaikkien nähtäviksi. Kortit jo itsessään olivat ilahduttavia tervehdyksiä, joissa oli kuvia osallistuvista maista. Kartan avulla konkretisoitui, miten laajalta alueelta olimme tervehdyksiä saaneet. Korteissa olevien QR-koodien kautta oppilaat ja opettajat pystyivät katsomaan videon pätkiä eri maista, mikä toi kumppanimaat vielä lähemmäksi ja konkreettisemmiksi. Tässä projektissa kumppanit löytyivät eTwinning Liven kumppanifoorumilta ja Twinspace toimi paikkana, johon jaettiin valokuvia ja tunnelmia projektin eri vaiheissa korttien kirjoituksesta aina siihen asti, kun postikortit oli saatu ja jaettu koko koulun nähtäväksi.



Tänä keväänä olemme mukana Eurooppa-päivän projektissa, jossa yhteinen tuotos on video, jossa osallistujat laulavat Jaakko kulta -laulun omalla kielellään ja lisäävät laulun perään “Hyvää Eurooppa-päivää” -toivotuksen. Videot jaetaan yhteiseen TwinSpaceen kaikkien nähtäville ennen Eurooppa-päivää, jotta osallistuvat koulut voivat ihailla tuotoksia Eurooppa-päivänä 9.5. Meidän koululla tässä projektissa mukana ovat kaikki ykkösestä ysiin.


Nyt on vielä hyvin aikaa pistää pystyyn oma Eurooppa-päivän projekti.


  1. Keksi yksinkertainen idea jaettavalle tuotokselle (voit vapaasti käyttää myös yllä mainittuja ideoita) 

  2. Jaa ideasi kumppanifoorumilla ja saat varmasti useita innokkaita kumppaneita

  3. Perusta projekti ja lisää kaikki kumppanit mukaan

  4. Tee oma tuotos ja jaa se yhteisessä Twinspacessa 

  5. Nauti lopputuloksesta yhdessä oppilaiden kanssa ja tuo Eurooppaa näin tutummaksi lapsille