5.12.2023
SOVELLUKSIA SUJUVAAN KANSAINVÄLISYYTEEN
3.12.2023
GreenComp - osallistuminen eTwinning-yhteisöön on uuden oppimista
GreenComp eli kestävää kehitystä koskeva eurooppalainen osaamiskehys oli tänä syksynä minulle aivan uusi juttu. - Tai, ehkä paremminkin monta jo tiedossa olevaa juttua selkeästi jäsenneltynä. Meillä oli töissä oppimiskahvila alku syksystä, jossa työkaverini esitteli asiaa ja kertoi miten opetussuunnitelmassamme on jo mahdollisuus vastata kestävyysosaamisen tavoitteisiin. Hän kertoi miten kestävyysajattelua voidaan opettaa jokaisessa oppiaineessa.
Tästä oppimiskahvila hetkestä minulle jäi uteliaisuuden jyvänen ja halusin tietää lisää. Onneksi meillä on eTwinning-yhteisön mukana tullut mahdollisuus moniin koulutuksiin ja sieltähän löytyi "Kehitys"-sivuilta lyhytkurssi: Unfolding the Green Competence Framework. Ilmoittauduin heti.
Kehitys-sivuilta voit löytää lyhytkursseja. |
Kurssi kesti noin kaksi ja puoli viikkoa ja sitä sai tehdä silloin, kun itselle oli sopivin aika. Kurssi koostui laadukkaista ja informatiivisista videoista sekä kurssiin osallistuvien kanssa käytävistä keskusteluista. Keskustelut käytiin "Forum"-sivustolla, joka on tuttu myös projekteihin liittyvien Twinspace:ien työkaluista. Kurssin kielenä oli englanti, mutta koska videot olivat selkeitä ja kerronnallisia, niitä pystyisi kyllä ymmärtämään hyvin, vaikka englanti ei olisikaan se vahvin vieraskieli.
Kurssilla moduulit avautuivat viikottain, muutoin kurssilla sai edetä omaan tahtiin. |
Kurssilla tehtiin myös lopputyö, kuten on aikaisemminkin näillä lyhytkursseilla ollut tapana. Se oli projektisuunnitelma GreenComp-aiheesta, joka sopii omaan työhön. Tämä oli minulle todella hyödyllinen tehtävä, sillä olin jo sopinut belgialaisen, ennestään tutun opettajan kanssa, eTwinning-projektiin aiheesta. Meidän koulun kuudesluokkalaisilla on ollut monialainenoppimiskokonaisuus tänä syksynä kierrätyksestä, joten eTwinning-projektimme antaa siihen vielä uuden ulottuvuuden.
Lopuksi kurssilla oli vielä vertaisarviointia, ja pääsin lukemaan kolmen kurssikaverin suunnitelmat ja antamaan heille palautetta. Palautteen antamiseen oli selkeät ohjeet. Jos joskus päätät osallistua kurssille, niin ei tarvitse jännittää, että joku ventovieras lyttäisi suunnitelmasi, sillä arviointiohjeet ovat positiivisesti latautuneet ja rakentavaan palautteeseen ohjaavat.
Kurssin lopputyö oli projektisuunnitelma, johon sai selkeän pohjan suunnitteluun. |
Jos siis innostut jostakin ajankohtaisesta asiasta ja haluat tietää siitä lisää, kannattaa kurkata tuota European School Education Platform tarjontaa lyhytkursseista. Sinne pääset samalla eTwinning-tunnuksellasi kuin yleensäkin kirjautumalla. Kurssin tarjoaman uuden tiedon, englannin autenttisen harjoittelun ja uusien ideoiden lisäksi, saat rungon projekti-suunnitelman tekemiseen. Saatat löytää itsellesi uusia projektikumppaneitakin ja ehkäpä aloittaa uuden projektin. Mukavia opiskeluhetkiä ja uuden vuoden odottelua!
27.11.2023
eTwinning varhaiskasvatuksessa
eTwinning tarjoaa varhaiskasvatukseen hauskan ja helpon tavan tutustua muihin kieliin ja kulttuureihin. eTwinning-projektissa lapset pääset leikkimään ja oppimaan yhdessä muiden maiden lasten kanssa.
Nordic Water Adventures
Tässä blogipostauksessa esittelen varhaiskasvatuksen Nordic Water Adventures -projektia. Projektikumppanit ovat Tanskasta, Ruotsista, Norjasta ja Islannista. Yhteistyöhön osallistuvat lapset ovat 4-5-vuotiaita.
Teemana vesi
Projektin teemana on vesi, tavoitteena on innostaa lapsia hauskasti ja leikkisästi tutustumaan vesi-teemaan. Lapset oppivat miksi vesi on tärkeää ympäristölle.
Lapset pääsevät projektissa osallistumaan projektin suunnitteluun ja vaikuttamaan miten projekti etenee. Lasten osallisuus on tärkeää, sillä onhan kyseessä heidän oma projektinsa! Projektin alussa lapsilta kysyttiin, mitä kaikkea he haluavat oppia vedestä.
Kieliä ja kirjoja
Vesi-teeman lisäksi lapset oppivat keskeisiä ilmauksia projektin eri kielillä. Projektin maskotti Rejne-poro matkustaa päiväkodista ja maasta toiseen. Yhdessä Rejnen kanssa lapset tutustuvat veden eri olomuotoihin sekä tekevät tutkimuksia ja taidetta vedestä. Rejne pitää myös lukemisesta, ja yhdessä Rejnen kanssa lapset lukevat vesi-aiheisia kirjoja.
Rejnen matkassa
Rejne-poro lähti matkaan Ruotsista. Rejne matkusti Tanskaan ja sieltä Rejnen matka jatkuu seuraavaksi Suomeen. Joulukuussa lapset valmistavat ja lähettävät lumi-aiheisia joulukortteja toisilleen. Rejne matkustaa kevään aikana vielä muihin projektin maihin.
22.11.2023
Padletin karttapohja kokoavana alustana monen maan yhteisessä projektissa
Olen tehnyt monenlaisia lyhyitä ja pitkiä, kahdenvälisiä ja monen maan yhteisiä projekteja. Ilon suurimmalle yleisölle ovat tuottaneet koko koulun yhdessä toteuttamat projektit, johin on saatu mukaan useita kumppaneita ympäri Eurooppaa ja kaikkien kumppaneiden tuotoksista ovat pystyneet iloitsemaan meidän yli 1000 oppilaan koululla kaikki halukkaat luokat ja oppilaat. Näissä projekteissa kokoavana työkaluna on toiminut erinomaisesti Padletin karttapohjainen alusta, johon pystyy lisäämään linkkejä, kuvia, tiedostoja ja tekstiä paikkakohtaisesti. Kun osallistujina on kouluja useista eri maista, tämän näkymän avulla näkee heti näppärästi, mistä maista tuotoksia on lähetetty ja voi katsoa niitä esimerkiksi maa kerrallaan.
Padletin karttapohjan voi kätevästi upottaa TwinSpace -sivulle, jossa se on nähtävänä ja muokattavana kaikille projektin osallistujille. Samalla se tekee TwinSpace-sivun visuaalisesta ilmeestä mielenkiintoisemman ja houkuttelevamman.
Yllä oleva kuvakaappaus on otettu Eurooppa-päivän yhteydessä tehdystä projektista, jossa jokainen osallistuja kuvasi videon, jossa lauletaan Jaakko kulta omalla äidinkielellä sekä toivotetaan lopuksi hyvää Eurooppa-päivää. Nämä kootut videot toimivat luokissa esimerkiksi aamunavauksen omaisesti - toukokuussa pystyi katsomaan monena päivänä uuden videon eri puolelta Eurooppaa. Samalla näki pienen ripauksen siitä, miltä koulut eri maissa näyttävät.
Nyt meillä on tällä hetkellä tulossa vastaava jouluinen projekti, jossa jokainen osallistuja tekee valitsemansa tuotoksen (laulu, näytelmä, muu video, slideshow, posteri, kuvia ja tekstiä tms.) oman maansa jouluperinteistä. Nämä jouluperinteet kootaan yhteiselle karttapohjalle ja Padletin tuotoksia voivat ihailla kaikki koulujemme oppilaat ja näin virittäytyä joulun vieton tunnelmiin eri puolella Eurooppaa. Padlet löytyy projektimme yhteiseltä TwinSpace -alustalta.
Alla ohjeet, miten saat luotua karttapohjaisen Padletin ja miten sen voi upottaa TwinSpacen sivulle.
1. Luo Padlet. Padletin oikeassa laidassa asetuksista pääset muuttamaan Padletin ulkoasua. Valitse sieltä Muoto: Kartta ja sen jälkeen voit halutessasi vielä muokata tyyliä kohdasta Kartan tyyli.
4.11.2023
Verkostoitumista ja uusia ideoita - VET seminaarin satoa Helsingistä
Uusia eTwinning-projekteja perustettiin seminaarissa ahkerasti. Projekteja tullaan lähitulevaisuudessa toteuttamaan mm. seuraavista aiheista
- Putkiasentajien englannin kieli
- Ruokahävikki
- Kestävän kehityksen mukaiset joulumarkkinat
30.9.2023
eTwinning äidinkielen tunneilla
eTwinning sopii loistavasti osaksi äidinkielen opetusta ja opiskelua. eTwinning-projekteissa usein esitellään projektikumppaneille omaa kieltä ja kulttuuria. Tämä sopii hyvin osaksi äidinkielen tunteja. Tutustu eri luokka-asteiden projektiesimerkkeihin, joissa eTwinning-työskentelyä voi toteuttaa osana äidinkielen opintoja.
Vinkkejä esi- ja alkuopetukseen
Oriveden kaupunki on mukana esi- ja alkuopetuksen hankkeessa "Lukuintoa Pirkanmaan esi- ja alkuopetukseen". Hankkeessa kehitetään erilaisia lukuintoa lisääviä toimintamalleja. Orivedellä Rovastinkankaan eskariryhmään liittyivät käsin kudotut nallet Urho ja Otso. Urho ja otso asustavat kukin omassa kangaskassissa. Kassista löytyy nallen lisäksi pino kirjoja sekä päiväkirja. Kassit kiertävät vuorollaan jokaisen lapsen kotona. Lapsi ja vanhemmat lukevat kirjoja sekä puuhastelevat muuta kaikenlaista nallen kanssa. Otson ja Urhon kokemukset kirjoitetaan päiväkirjaan ennen kuin kassi siirtyy seuraavan oppilaan kotiin.
Urhon ja Otson eskariryhmä osallistui eTwinning-projektiin yhdessä italialaiskoulun kanssa. Kirjakassiin pakattiin kirjoja, jotka kertoivat tai jonka tarina liittyi jollain tapaa Italiaan. Näin lapset oppivat uutta Italiasta. Samaan aikaan Italiassa paikalliset nallet kiersivät perheissä mukanaan Suomi-aiheiset kirjat.
Päiväkirjaan tehdyt merkinnät kännettiin englanniksi ja välitettiin eTwinning-projektin TwinsSpacen kautta projektikumppaneille. Näin molempien maiden lapset pääsivät tutustumaan toisen maan arkeen nallejen päiväkirjamerkintöjen kautta.
Vinkkejä yläkouluun
Oriveden yhteiskoulun oppilaat osallistuivat eTwinning-projektiin, jossa aiheena olivat eri maiden kansantarut. Ensin oppilaat tutustuivat oman maan kansantaruihin ja valitsivat mitkä taruista jaettiin projektikumppaneille.
Tämän jälkeen projektissa tutustuttiin eri maiden kansantaruihin, ja laadittiin niihin kuvitukset. Orivedellä kansantaruihin tutustuminen yhdistettiin osaksi äidinkielen opintoja, ja niissä uutisen kirjoittamiseen. Oppilaat saivat valita mielensensä toisen maan kansantarun, jonka pohjalta he kirjoittivat uutisen.
Vinkkejä lukioon
Oriveden lukio on Unesco-koulu, ja koululla on tallinnassa kumppanikoulu, joka on myös Unesco-koulu. Oriveden lukion opiskelijoita tutustui sukulaiskieleen. Opiskelijat kirjoittivat osana äidinkielen opintojaan Itämeri-aiheisia tekstejä. Itämeri-aiheisiin teksteihin liitettiin Unesco-koulujen teemoja, joita ovat mm.
- perusoikeudet ja ihmisarvo
- rauha ja väkivallattomuus
- sukupuolten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus
- kestävä kehitys
- vapaus, oikeus ja demokratia
- kulttuurisen moninaisuuden kunnioittaminen
- kansainvälinen solidaarisuus
13.9.2023
Låt dina elever röra på sig på lektionstid och i eTwinningprojekt!
Bakgrund
Betyder det här att jag ska dra gymnastik på alla lektioner?
i | Kvantitet
| Kvalitet
|
Hänger ihop med lektionens tema | Exempel:
| Exempel
|
Fristående rörelser (ej relaterat till lektionens tema) | Exempel
| Exempel
|
Varför?
- hälsa: bättre muskelstyrka, bättre motoriska kunskaper
- välmående: bättre självförtroende, mindre risk för ångest och depression
- inlärning: lättare att fokusera, hippocampus blir större.
Hur kan jag få in rörelse och motion i eTwinningprojekt?
- elever beskriver och lär ut traditionella danser till elever i andra länder som sedan övar dem
- elever beskriver och lär ut traditionella gårdsspel eller lekar till elever i andra länder som sedan försöker sig på dem
- elever utför aktiviteter där rörelse ingår (t.ex. de ska beskriva omgivningen för partnereleverna och gör detta genom att filma den under en promenad)
- elever skickar "rörelseutmaningar" till varandra (utmaningarna kan vara fristående eller hänga ihop med ett visst skolämne).
7.6.2023
5 idéer till språklärare som vill komma igång med eTwinning
Vem är du?
Eleverna beskriver sig själva eller sina avatarer på målspråket och sedan delar man en bild på eleverna eller deras avatarer med eleverna i de andra deltagande länderna. Nu gäller det för partnereleverna att para ihop rätt foto/avatar med rätt beskrivning! Allra bäst fungerar denna övning om man beskriver både utseende och klädsel, eftersom det annars kan bli svårt att para ihop text och bild. Det här är en utmärkt övning för att öva beskrivningar på målspråket samtidigt som eleverna lär känna andra elever i projektet. Den här övningen kan göras som ett fristående projekt, men lämpar sig även utmärkt som inledning i större helheter.
Och hur ser din vardag ut?
Det är alltid roligt att höra hur vardagen ser ut för en jämnårig i ett annat land! Låt dina elever fundera på frågor de vill ställa till jämnåriga och be dem sedan skriva ner dem eller filma in dem. Mina elever i Mattliden ställde frågor som “Vilken tid börjar och slutar skolan?”, “Vad har du för hobbyn?” och “Vad är din favoritmat?”. Eleverna skickade frågorna skriftligt till varandra och svarade muntligt på videoklipp. Frågorna ställdes på spanska som var den gemensamma nämnaren mellan eleverna i detta projekt, men de förstås att göra på vilket språk som helst. På basen av de svar eleverna har hört kan man i klassen jämföra olika kulturer, länder, vanor och traditioner.
Jämför skolschema (skolämnen och tider)
Låt dina elever banda in sitt schema med alla klockslag och skolämnen och dela inbandningarna med partnerskolan. Inbandningarna ni får i retur kan eleverna antingen lyssna direkt på eller så kan du som lärare göra uppgifter till dem, det vill säga använda dem som hörförståelser. Eleverna i partnerskolan kan givetvis ha accent och de talar inte alltid flytande, men det kan också vara en bra och rolig övning att höra olika varianter av målspråket. Framför allt får eleverna själva öva på skolterminologi och klockslag, plus att ni kan jämföra skolämnen och scheman i olika länder.
Spela Kahoot tillsammans
Eleverna brukar uppskatta alla sorters digitala spel och eTwinning möjliggör en internationell tvist i dem. Man kan låta de deltagande eleverna välja tema och / eller göra frågor med svarsalternativ som läraren sedan matar in i till exempel Kahoot. I det Kahootprojekt som en del av eleverna i Mattliden deltog i läsåret 2022-2023 skapade vi internationella grupper med medlemmar ur alla deltagande skolor - eleverna tävlade därmed inte individuellt eller land mot land, utan resultatet berodde på hur elever i olika länder klarade sig i Kahooten. Frågorna var på spanska, men detta projekt går lätt att göra på andra språk och kan kombineras med andra ämnen (t.ex. geografi).
Skapa gemensamma berättelser
Eleverna kan i internationella grupper skriva gemensamma berättelser på målspråket! Det kan handla om att eleverna skriver korta eller längre texter som eleverna i samarbetsskolan fortsätter på. Man kan också kombinera arbetet med till exempel bildkonst. I ett projekt som Mattlidenelever deltog i läsåret 2021-2022 arbetade de kring don Quijote (den kända äventyrsromanen skriven av Cervantes år 1605). I projektet skrev Mattlideneleverna korta nya äventyr där don Quijote besökte Finland. De spanska eleverna illustrerade sedan berättelserna under handledning av sin bildkonstlärare. I projektet fick de finländska eleverna bekanta sig med romanen don Quijote och öva på att skriva på spanska, medan de spanska eleverna lärde sig om Finland och öva på att illustrera texter.
3.6.2023
Innovaatio opetuksessa - mitä se tarkoittaa?
eTwinningin vuositeema vuonna 2023 on innovaatio opetuksessa. Teema voidaan jakaa viiteen osaan.
1. Sosiaalinen innovointi kouluissa
2. Psyykkinen ja emotionaalinen hyvinvointi kouluissa
3. Koulutuksellinen innovaatio
Esitys Fado-musiikista ennen live esitystä |
Neilikkavallankumouksen juhlintaa Odemiran keskusaukiolla |
4. Yhteydet paikallisiin järjestöihin
5. Innovaatioihin ja keskeisiin innovaatioaiheisiin tutustuminen
ÕPIRAAMin viitekehys |
4.5.2023
Oppilaiden aktivointi uudella eTwinning-alustalla ja sen ulkopuolella
Kulunut lukuvuosi on tuonut haasteita eTwinning-toimintaan, koska alusta on ollut uusi ja sen toiminta on vasta vähitellen vuoden mittaan kehittynyt. Ei kuitenkaan ole tarvetta heittää hanskoja tiskiin, sillä eTwinning tarjoaa edelleen valtavasti mahdollisuuksia luoda kansainvälisiä koulujen välisiä kontakteja sekä toteuttaa matalan kynnyksen projekteja omalta koululta käsin.
Mitä tällä uudella alustalla nyt sitten voi oikeastaan tehdä ja mitä voi tehdä, jos alustan toiminta ei vastaa omia odotuksia, mutta projektia haluaa kuitenkin viedä eteenpäin?
Verkostoidu, löydä kumppaneita
Parasta eTwinningissä on nyt ja aina ollut valtavan laaja opettajien verkosto. Milloin tahansa löydät alustalta yli tuhat projektiehdotusta, joista voi valita sen aiheen, joka itse kiinnostaa ja lähteä mukaan. Yhtä hyvin voit luoda itse oman projektiehdotuksesi ja saat takuulla useita vastauksia eri puolilta Eurooppaa. Projektiehdotuksia ja kumppanin hakua voit selata kohdassa Networking ja sieltä alakohta Partner finding.
Kun olet löytänyt sopivan kumppanin tai kumppanit ja olette sopineet, millaista projektia alatte toteuttaa, pääsette luomaan projektin ja saatte sille oman, suljetun Twinspace-työskentelyalustan. Projektin luomisen jälkeen voit lisätä projektiin lisää opettajia ja myös oppilaita. Jäsenten lisääminen tapahtuu TwinSpacessa Members-välilehdellä. Opettajien täytyy rekisteröityä eTwinningiin ennen kuin heitä voi lisätä projektiin, mutta oppilaille opettaja luo itse tunnukset. Oppilaiden kirjautuminen TwinSpaceen tapahtuu sivulla https://school-education.ec.europa.eu/en/pupil-login.
Oppilaat TwinSpacessa
TwinSpace tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia yhteydenpitoon, projektin kokoamiseen ja toteuttamiseen. Voitte luoda TwinSpaceen haluamanne määrän alasivuja pages-välilehdellä ja jakaa sivuille tekstiä, kuvia, videoita tai esimerkiksi Padletteja upotettuina sivuille. Alasivut voi jakaa projektin erilaisten tehtävien mukaan tai luoda jokaiselle kumppanille oma sivu tuotosten jakamiseen, miten vain parhaaksi näette. Näitä sivuja pääsevät lisäämään ja muokkaamaan kaikki projektiin liitetyt jäsenet. Sivuja voivat siis täydentää myös oppilaat, mikäli heitä on TwinSpaceen lisätty ja heille annettu sivun asetuksissa oikeudet muokata kyseistä sivua.
Materials-välilehdelle voi lisätä niin ikään kuvia, videoita ja muita tiedostoja ja jakaa niitä eri kansioihin. Forum-välilehdelle voit aloittaa keskusteluja erilaisista aiheista ja kommentoida toisten keskusteluketjuja. Online meetings -välilehden alta löydät mahdollisuuden luoda online-videotapaamisen sekä chat-huoneen.
Jos haluat oppilaiden käyvät keskustelua kumppaneiden kanssa, on chat-huone tähän nopein ja helpoin kanava TwinSpacessa tällä hetkellä. Chat-huone toimii nopeasti ja siellä voit aloittaa omia keskusteluketjuja tai vastata toisten viesteihin sekä julkisesti että yksityisesti. Tämän mahdollisuuksia kannattaa rohkeasti kokeilla!
Mahdollisuudet TwinSpacen ulkopuolella
Mikäli TwinSpace tuntuu hankalalta ottaa haltuun tai se ei tarjoa kaikki niitä toimintoja, joita toivoisitte, voi projektia toteuttaa myös muilla sivustoilla ja muita välineitä käyttäen. TwinSpace toimii halutessasi kokoavana alustana, jolle linkität muut tuotokset.
Padlet on eTwinning-projekteissa usein monipuolisesti käytössä ja Padletin voi myös upottaa TwinSpace-sivulle näkyviin iFrame-toiminnon kautta. Padletin käyttöä on avattu esimerkiksi aiemmassa blogitekstissä: Padlet-sovellus vuorovaikutteisissa eTwinning-projekteissa.
Itse olen käyttänyt Padlettia esimerkiksi oppilaiden esittelyiden kokoamiseen ja niiden kommentointiin, vuoden kestävän tietovisan alustana (joka viikko yksi kumppani lisää kysymyksen ja muut vastaavat Padlettiin) sekä esimerkiksi videoitujen lauluesitysten kokoamisen alustana. Taulukkomuotoisten Padlettien lisäksi on mahdollista käyttää karttapohjaa, joka toimii erityisen hyvin, jos projektissa on paljon jäseniä eri puolilta Eurooppaa ja kaikkien tuotokset halutaan koota yhteen.
Padletin lisäksi oppilaiden tekemiä tuotoksia voi koota monelle muulle alustalle kuten blogeihin, Google-kansioihin tai muihin yhteisiin tiedostoihin koululla käytössä olevia palveluita hyödyntäen.
Oppilaiden viestinnässä voi hyödyntää TwinSpacen tarjoamien mahdollisuuksien lisäksi esimerkiksi sähköpostia, perinteisiä kirjeitä ja kortteja. Myös videoviestien lähettäminen on mahdollista esimerkiksi Flip-sovelluksella.
Oppilaiden kanssa voi myös järjestää videotapaamisia joko niin, että koko luokka on mukana, tai pienempiä tapaamisia, joissa pari-kolme oppilasta keskustelee muutaman kumppanioppilaan kanssa. Näihin keskusteluihin on tärkeä miettiä valmiiksi keskusteluille aiheet ja vaikka valmiita fraasejakin, että jännitys ei kasva liian suureksi - toki oppilaiden ikätaso huomioiden.
Pelit ja kyselyt oppimisen apuna
Oppilaiden aktivointiin hauska tapa on myös tietovisojen ja tehtävien valmistaminen kumppaneille, tai vaikkapa leikin tai pelin opettaminen videon avulla. Näissä voi hyödyntää omassa arjessa olevia sivustoja kuten Kahootia, Blooketia, Quizletia, Wordwallia tai perinteisiä leikkejä ja pelejä. Nämä vinkit tai jopa heitetyt haasteet voi niin ikään jakaa eri kanavia käyttäen eli linkittää yhteiseen tiedostoon, blogiin, nettisivuille, Padletiin tai sitten suoraan TwinSpaceen.
Tarinan jatkaminen kumppaniluokan kanssa
Itselle yksi mieleisimpiä ja onnistuneimpia tehtäviä on ollut jatkotarinan kokoaminen yhdessä kumppaneiden kanssa. Kumppanimme Virosta kuvasivat ensimmäisen parin minuutin jakson yhteiseen “saippuaoopperaamme”. Tuossa jaksossa luokasta katosivat vähitellen kaikki oppilaat, vain opettaja jäi jäljelle. Me jatkoimme tarinaa omalla parin minuutin jaksolla, jossa näytettiin, missä kadonneet oppilaat seikkailivat ja mitä opettaja teki. Tämän jälkeen kaksi muuta kumppanimaata keksi tarinaan vielä jatkoa ja näin saimme neljän jakson mittaisen ohjelman, jota oli hauska sekä ideoida että odottaa, että millaisen jatkon toiset keksivät. Jatkotarinan voi toteuttaa yhteiselle alustalle koottuina videoina tai yhtä hyvin se voisi toimia sarjakuvana tai kirjoitettuna tarinana, jota jatketaan. Tällaisen kokoamiseen mm. Book creator voisi olla hyvä väline.
Vain mielikuvitus rajana
eTwinning-projekteissa ja niiden toteuttamisessa vain mielikuvitus on rajana. On helppo keksiä oppilaita motivoivia ja aktivoivia aiheita omasta opetussuunnitelmasta, kalenterivuodesta, luonnosta ja säästä, omasta arjesta. Toteuttamiseen on niin ikään tarjolla lähes rajattomasti vaihtoehtoja, joita tämän blogin teksteissäkin on monipuolisesti esitelty. Kun uskaltaa lähteä mukaan ensin yhteen tehtävään ja yhteen projektiin, on siitä helppo innostua ja keksiä taas paljon uusia ideoita jatkoon. Rohkeasti kokeilemaan aluksi niitä itselle tuttuja toimintatapoja hyödyntäen! eTwinning-sivusto toimii apuna ja mahdollistajana moneen. Ei anneta sen rajoittaa mahdollisuuksia, vaan tarjota niitä yhdessä muita välineitä apuna käyttäen.
Hanna-Mari Sipola
eTwinning-lähettiläs
Liminganlahden yhtenäiskoulu
23.4.2023
Eka vuosi - eka projekti: Lähettilään haastateltavana uusi eTwinnaaja
Tähtikunnan koulu, Sodankylä |
Projektissa on ollut online-tapaamisia |
Logoa äänestettiin yhdessä. |
Voittaja logo |
Posti toi tuliaisherkkuja Slovakiasta |
Onko sinulla jotain vinkkiä, jonka haluat jakaa muiden eTwinningiä aloittelevien kanssa? Yksi vihje muille olisi projektin jakaminen omassa koulussa. Tämän kautta on helppo toteuttaa sisältöjä monialaisesti.
6.4.2023
Kirjekaverit online
Muistatko vielä ilon, kun sait vastauksen kirjekaverilta? Ehkä sinullekin tuli postia oman maan rajojen ulkopuolelta. Tämä perinteikäs tapa luoda merkitystä kielen oppimiseen toimii yhä takuuvarmasti. Kun tullaan hiukan tutuksi, on helpompi ottaa yhteys nykyaikaisin viestintätavoin ja jutella ikätoverin kanssa vieraalla kielellä.
Hyvät edellytykset videoyhteyden mahdollistamiseen parhaalla tavalla kannattaa opettajien yhdessä miettiä ja silti varautua haasteisiin. Yhdessä sovittavia asioita ovat:
- ajankohta, aikaero huomioiden -> mahdollisista lukujärjestysmuutoksista kotiin ilmoittaminen.
- tavoitteet puhelulle ja orientaation kirkastaminen: onko tapaaminen vapaata juttelua vai sovitaanko asia/kysymykset, joista keskustellaan tai onko tehtävä, joka tehdään yhdessä.
- tekniikan testaus luokkatilassa/oppilaan koneella
- parien/ryhmien jakaminen etukäteen
- puhelun kesto, halutaanko jättää tunnin lopussa aikaa omassa maassa/luokassa yhteenvetoon tai tunnelmien jakamiseen
- voidaan käyttää kuulokkeita, kun puheluun osallistuu yksittäinen oppilas.
- pienryhmälle löytyy rauhallinen tila. Se mahdollistaa kuulemisen ja ymmärretyksi tulemisen paremmin puolin ja toisin.
- jokainen oppilas soittaa itse puhelun. Tämä edellyttää sähköpostiosoitteiden jakamista.
- voidaan viedeopuhelusovelluksen asetuksilla jakaa oppilaat ryhmäpuheluihin.