Viestintää ja vuorovaikutusta patikkaretkellä |
Ammatillisessa koulutuksessa on sekä alakohtaisia että yhteisiä tutkinnon osia. Viimeisimmässä tutkintouudistuksessa yhteiseksi ammatilliseksi tutkinnon osaksi saatiin vihdoin jo useiden koulutuksenjärjestäjien paikallisista tutkinnon osista kehitetty Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen. Tämän tutkinnon osan opiskelija voi suorittaa käytännön työtehtävissä työskennellen kansainvälisessä työympäristössä tai projektissa ulkomailla tai kotimaassa.
Tutkinnon osan ammattitaitovaatimukset on jaettu neljään osaan:
Terveys ja turvallisuus osana matkajärjestelyjä |
1. Valmistautuminen kansainvälisessä työympäristössä toimimiseen
Opiskelija perehtyy kansainväliseen työympäristöön, tulevaan työtehtävään, kohdemaan kulttuuriin ja yhteiskuntaan, huolehtii tarvittavista järjestelyistä ja asiakirjoista sekä selvittää ja sopii työtehtävän tavoitteet ja sisällöt.
2. Vuorovaikutus kansainvälisessä työympäristössä
Opiskelija toimii vuorovaikutuksessa työyhteisön ja asiakkaiden kanssa, käyttää työnsä keskeistä sanastoa vieraalla kielellä, jakaa osaamistaan kansainvälisessä työympäristössä, käyttää eri viestintäkanavia vastuullisesti ja toimii eri kulttuuritaustaisten ihmisten kanssa työkulttuurin mukaisesti.
3. Työskentely kansainvälisessä ympäristössä
Opiskelija noudattaa sovittuja työaikoja ja toimintatapoja, toimii joustavasti erilaisissa tilanteissa, noudattaa työtehtäviin liittyviä määräyksiä ja ohjeista, huomioi terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät riskit, toimii vastuullisesti ja eettisesti ja toimii tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäen.
4. Kansainvälisen osaamisen hyödyntäminen ja jakaminen
Opiskelija arvioi kansainvälisessä työtehtävässä hankitun osaamisen merkitystä urallaan, hyödyntää kansainvälistä osaamistaan työssään, arvioi työtehtävään liittyvien maiden työmenetelmien ja toimintakulttuurien vaikutuksia työn sujuvuuteen ja lopputulokseen sekä jakaa kansainvälistä osaamistaan työyhteisössä.
Lapin koulutuskeskus REDUssa on ollut jo usean vuoden ajan kansainvälinen osaaja - paikallinen tutkinnon osa, mutta nyt on siirrytty uuteen valtakunnalliseen tutkinnon osaan. Kansainvälisten asioiden suunnittelija Päivi Kontiokoski kertoi, että tutkinnon osaa toteutetaan pääosin opiskelijoiden ulkomaan jaksoilla ja erilaisissa kansainvälisissä projekteissa. Tulevaisuudessa on tarkoituksena lisätä mahdollisuutta suorittaa tutkinnon osa kotimaassa erilaisissa virtuaali-opinnoissa, kuten eTwinning-projkteissa ja kansainvälisten vieraiden hostaus-toiminnoissa, jolloin opiskelija toimii esim. kansainvälisellä jaksolla olevan vaihto-opiskelijan apuna ja kaverina Suomessa.
Liiketoiminnan lehtori Anna-Tytti Sulisalo vahvistaa Kontiokosken esimerkit nykyisestä ja tulevasta opintojen toteutuksesta. Hänen mielestään tutkinnon osa soveltuu hyvin eri alojen opiskelijoille, koska elämme globaalissa maailmassa, jossa ovat tärkeitä peruskielitaito ja kulttuurien tuntemus. Ulkomaan jaksojen lisäksi hän koki tärkeäksi kotikansainvälisyyden ja työskentelyn kansainvälisessä työryhmässä.
Nils-Henrik patikoimassa Rota Vicentinalla |
Mitä hyötyä koet opintojaksosta olevan? -Opin ymmärtämään uusia kulttuureja ja kieliä. Pääsin projektien mukana matkustamaan uusilla kulkuvälineillä, opin kommunikoimaan portugalin kielellä ja haluan matkustaa tulevaisuudessa takaisin Portugaliin.
Suositteletko kansainvälisiä opintoja muille opiskelijoille? -Suosittelen todellakin. Tämä oli minulle paras mahdollisuus matkustaa ja oppia uutta.
Jos sinua kiinnostaa kansainvälisyys ammatillisessa koulutuksessa käy lukemassa REDUn Erasmus+ hankkeen blogia tai tutustu REDUn kansainväliseen opintopolkuun.