19.2.2023

eTwinning lukiossa

Lukion uuden opetussuunnitelman mukaisesti lukio-opiskelijoita tulee ohjata aktiiviseen ja suunnitelmalliseen kansainväliseen toimintaan hyödyntämällä kotikansainvälisyyttä ja kansainvälistä liikkuvuutta. Kotikansainvälisyys käsittää esimerkiksi kansainvälisiä projekteja, jotka toteutetaan lukiossa, sen lähiympäristössä tai virtuaaliteknologian avulla. eTwinning sopii loistavasti kotikansainvälisyyden toteutukseen!


eTwinning osana lukio-opintoja

Oriveden lukiossa eTwinningiä hyödynnetään virtuaalisessa yhteistyössä. eTwinning-työskentelyä toteutetetaan osana koulun Erasmus+ -yhteistyötä sekä osana eri oppiaineiden opetusta.

Lukiossa opiskelutahti on vauhdikkaampaa kuin perusopetuksessa. Tästä huolimatta eTwinning istuu erinomaisesti myös lukion arkeen. Alla muutama esimerkki eTwinningin hyödyntämisestä Oriveden lukiossa.


eTwinning lukion fysiikan tunnilla

Oriveden lukion 1. vuosikurssin opiskelijat osallistuivat lukion eTwinning-projektiin osana fysiikan ja ruotsin opintojaan. Fysiikan tunnilla suomalaiset ja italialaiset opiskelijat jakoivat yhteisen oppimateriaalin Newtonin laista. Ensin nuoret katsoivat teemaan liittyvän videon, jonka jälkeen he vastasivat pienryhmissä kysymyksiin, joihin vastaukset löytyivät videosta.


Lisämateriaalia fysiikan opintoihin:

Orbits and Kepler’s laws






eTwinning lukion ruotsin tunnilla

Seuraavaksi Oriveden lukion 1. vuosikurssin opiskelijat jatkavat eTwinning-yhteistyötä italialaisten projektipartnerien kanssa osana ruotsin opintojaan. Ruotsinopinnoissa nuorilla on teemana hyvinvointi.

Oriveden lukiossa on parhaillaan italialaisen partnerikoulun kolme opiskelijaa Erasmus+ -vaihdossa. Nämä Erasmus+ -vaihto-opiskelijat valmistavat italiankielisiä ja englanninkielisiä julisteita, joissa lukee nuorilta nuorille vinkkejä miten huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Nuoret vinkkaavat toisilleen minkälaisilla arjen valinnoilla he voivat itse vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa.


 









Erasmus+ -vaihto-opiskelijat osallistuvat Oriveden lukion sille ruotsin tunnille, jolloin tunnilla tehdään vastaavanlaisia julisteita ruotsin kielellä. Erasmus+ -vaihto-oppilaat esittelevät omat julisteensa ja ne toimivat malleina ruotsin tunnilla valmistuville julisteille.

Valmiit julisteet ladataan projektin Twinspaceen, josta mallia työskentelylle ottavat italialaiskoulun opiskelijat. He valmistavat vastaavia julisteita oman koulunsa englannin kielen ja mahdollisesti muiden kielten tunneilla.

Julisteet ripustetaan molempien partnerikoulujen luokkien seinille. Tätä yhteistyötä on mahdollista halutessaan laajentaa myös muiden vieraiden kielten tunneille!















Miksi fysiikkaa ja ruotsia opiskellaan englannin kielellä?

Tätä kysyivät Oriveden lukiolaiset, kun heille esiteltiin idea eTwinning-yhteistyöstä italialaiskoulun kanssa. Vastaus kysymykseen löytyy lukion suoraan uudesta opetussuunnitelmasta.

Lukion monipuoliset opiskeluympäristöt edistävät nuorten opiskelumotivaatiota ja rikastuttavat opiskeluun liittyviä kokemuksia. Hyvä ja monipuolinen opiskeluympäristö tukee sekä vuorovaikutusta ja yhdessä työskentelyä. eTwinning mahdollistaa helpolla ja hauskalla tavalla laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden saavuttamisen.

Laaja-alainen osaaminen käsittää opiskelijan hyvään yleissivistykseen ja hyväksi ihmiseksi kasvamiseen, kestävän tulevaisuuden rakentamiseen sekä jatko-opinto-, työelämä- ja kansainvälisyysvalmiuksiin tarvittavien tietojen, taitojen, arvojen, asenteiden ja tahdon muodostaman kokonaisuuden.

eTwinning-työskentely monipuolistaa opiskelijan kokemusmaailmaa ja avartaa maailmankuvaa. eTwinning mahdollistaa opiskelijan kansainvälisen osaamisen kartutettamisen eri oppiaineiden, niiden välisen yhteistyön sekä laaja-alaisen osaamisen kautta.

eTwinning-työskentely tarjoaa kätevän ja helposti toteutettavan mahdollisuuden vahvistaa lukio-opiskelijoiden kansainvälistä osaamista. Nuoret saavat arvokkaita kokemuksia opiskelusta ja yhteistyöstä virtuaalisessa toimintaympäristössä. eTwinning-työskentelyssä vahvistuvat nuorten globaalikansalaisen asenne, kulttuurinen osaaminen, kielitaito, yhteistyö- ja tiimitaidot.


Lue lisää Oriveden koulujen eTwinning- yhteistyöstä Oriveden koulujen globaalikasvatuksen blogista.




7.2.2023

Kevät keikkuen tulevi – kevätseurantaa kv-yhteistyössä

 


Pitkän, pimeän talven jälkeen me suomalaiset odotamme kevään tuloa malttamattomina. Kevään merkkejä bongaillaan ja jaetaan sosiaalisessa mediassa. Kevään etenemisen seuranta ja luontohavainnot kuuluvat myös kouluun, erityisesti ympäristötiedon ja biologian opintoihin, mutta toki niitä voi tehdä melkein missä oppiaineessa tahansa.

Vielä ehdit!


Ehdit mainiosti vielä  löytää kumppanin ja käynnistää pienen kevätprojektin, jossa oppilaat tekevät havaintoja säästä ja luonnosta, kirjaavat niitä yhteiseen dokumenttiin sekä ottavat valokuvia havainnoistaan ja jakavat niitä kumppaniluokkalaisille.

Projekti perustuu tutkivalle oppimiselle, jossa oppilaat oppivat tekemään havaintoja ympäristöstään pikkuretkillä ympäröivään luontoon sekä myös koulumatkoilla ja itsenäisesti ulkona liikkuessaan. Havainnot tallentuvat kätevästi kännykkään. Yhdessä voidaan miettiä mikä kasvi tai hyönteinen on kyseessä. Tunnistamisessa voi käyttää vaikka iNaturalist-alustaa ja sieltä löytyvät myös englanninkieliset nimet kasveille ja eläimille.

Sääseurantaa yhdessä

Projektin perusta on lämpötila- ja säähavaintotaulukko, jota oppilaat täyttävät sovittuina päivinä esim. kaksi kertaa viikossa. Me käytimme yhteistä Google-dokumenttia, johon kaikilla oli vapaa pääsy. Säätilojen kirjaajana voi toimia viikoittainen vastuuoppilas. Havaintojen pohjalta voidaan keskustella säähän liittyvistä ilmiöistä ja vertailla niitä kumppanimaan kanssa. Sopiva seuranta-aika voisi olla esim. maaliskuusta toukokuun alkuun. Seuraavassa esimerkki, jota voi käyttää mallina. Lisää rivejä toki tarvitaan.

Sään seurantataulukko:


Englanninopettajan näkökulmasta tämä on mainio tapa harjoitella päivämääriä, järjestysnumeroita ja sääsanoja tosielämässä. Kaikki oppilaat vuorollaan.

Keväänmerkit

Lämpötilojen seurannan lisäksi edellä mainittuun dokumenttiin voisi kirjata erilaisia keväänmerkkejä. Seuraavassa esimerkki, jossa opettaja on kirjoittanut valmiiksi muutamia keväänmerkkejä, joihin oppilaat voivat kirjoittaa missä ja milloin ovat sen havainneet. Oppilaat voivat jatkaa listaa omilla havainnoillaan. Mitkä ovat kevään merkkejä Belgiassa?
 

Kevään merkkien havainnot:


Oppilaat voisivat täydentää yllä olevaa havaintotaulukkoa myös esim. pareittain tai pienessä ryhmässä kumppanimaan oppilaiden kanssa. Se voisi olla hauska ja kannustava  monikansallinen ryhmätyö.

Havaintojen dokumentointi


Erityisen tärkeää on dokumentoida omia havaintojaan valokuvin. Oppilaat voivat ladata ottamiaan kevätkuvia TwinSpaceen tai tätä projektia varten luodulle Padletille. Ladattuaan kuvan oppilas kirjoittaa (englanniksi tai projektin yhteisellä kielellä), mitä siinä näkyy sekä tietysti myös oman nimensä. Padlet on siinä mielessä hauska ympäristö, että kaikkia kuvia voi silmäillä yhtä aikaa, niistä voi tykätä ja niitä voi kommentoida. 

Valokuvat ovat kiva tapa osallistaa kaikki oppilaat tekemään havaintoja. Tähän projektiin voivat osallistua myös ne, joiden kielitaito ei vielä riitä syvällisiin keskusteluihin.

Oppilaiden yhteistyö ja vuorovaikutus

Oppilaiden vuorovaikutus ja yhteistyö on eTwinningissä tärkeää. Tässä projektissa luodaan yhteisiä dokumentteja ja kuvagallerioita. Lisäksi voidaan keskustella TwinSpacen foorumilla siitä, mikä kunkin mielestä on keväässä hauskinta, mitkä harrastukset kuuluvat erityisesti kevääseen tai mitä juhlapäiviä kumppanimaassa vietetään ja miten. Keväällähän on pääsiäinen, aprillipäivä ja vappu. Vietetäänkö näitä myös kumppanimaassa?

Projektin aika kokoonnutaan yhdessä Teamsiin tai Zoomiin tai TwinSpacen verkkokokoukseen kertomaan havainnoistaan ja esittelemään kevään etenemistä kuvin ja diaesityksin. Jos oppilaat ovat tehneet pieniä kevätaiheisia videoita tai taidenäyttelyitä, niitäkin voidaan yhdessä katsoa.

Projektin lopussa voidaan Teamsissä pelata yhdessä Kahoot-peliä, jossa tunnistetaan havaittuja kasveja, lintuja, hyönteisiä tai muita luonnon ilmiöitä. 

Kevättä odotellessa havaintoja tekemään!