26.3.2023
eTwinning-projekti kasvoi Erasmus+-projektiksi ja vihdoin meille tuli vieraita Sodankylään
21.3.2023
eTwinning osaksi koulun arkea - kutsu lähettiläs koulullesi auttamaan teidän alkuun!
Tammikuussa Oulun kaupunki järjesti Oulusta maailmalle -seminaarin Oulun alueen opettajille ja kasvatusalan ammattilaisille.
Teemaan perehdyttiin päivän aikana monipuolisesti. Osa syventyi tarkemmin esimerkiksi Agenda 2030 -tavoitteisiin, toiset ruotsin
opetusvinkkeihin. Saimme kuulla eräällä oululaisella koululla pyörivästä KV-agenttitoiminnasta ja siitä, miten kansainvälisyyden saa
osaksi koulun vuosikelloa. Lisäksi tutustuimme Oulussa ideoidusta ja toteutetusta Virtuaalimatka halki Euroopan -sivustosta, jossa
on valmiita helposti oppitunneilla toteutettavia virtuaaliseikkailumatkoja eri kohteisiin Euroopassa. Päivän päätteeksi Mikko Kuustonen
kertoi mielenkiintoisesti ja ajatuksia herättävästi työstään erilaisissa kehitysyhteistyöprojekteissa. Päivä oli erittäin antoisa ja
ajatuksia herättävä.
eTwinning sopi päivän teemaan enemmän kuin hyvin. eTWinningin avulla on mitä helpoin päästä kokonaisena luokkana näkemään ja kokemaan pala maailmaa lähtemättä omalta koululta mihinkään. Päivän aikana yli kaksikymmentä opettajaa kävi tutustumassa aiheeseen ja yhdessä ideoitiin eTwinning-projektien toteuttamista aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle asti itsenäisinä projekteina ja toisaalta sen mahdollista liittämistä Erasmus-projekteihin. eTwinning-sivustolta löytyy jokaiselle helposti sopiva kumppani ja projekti, jolla voi lähteä tutustumaan eTwinningin kautta koululaisiin jossain toisessa Euroopan maassa. Kun yhteistyökumppanit ovat löytyneet, voi alkaa ideoida, mitä ja miten voisi opiskella yhdessä. Voitteko opettaa toisillenne jotain omasta maastanne, sen luonnosta ja ilmastosta? Tai perehtyä vieraiden maiden kulttuureihin taiteen, musiikin tai satujen kautta? Voitteko jakaa toiminnallisia leikkivinkkejä tai jopa keksiä matemaattisia pulmia toisillenne ratkaistavaksi? Yhteistyö on helppo aloittaa esimerkiksi johonkin teemapäivään kuten Eurooppapäivään liittyvästä lyhyestä projektista.
eTwinning sopii osaksi kaikki oppiaineita ja kaikille ikäryhmille, vain mielikuvitus on rajana. Erityisen hedelmällistä voisi olla sisällyttää kansainvälinen eTwinning-yhteistyö osaksi monialaisia oppimiskokonaisuuksia. Osallistuvat lapset ja nuoret opettajia unohtamatta saavat projektien kautta parhaimmillaan luotua kestäviä ystävyyssuhteita ulkomaille. eTwinning voisi hyvin olla osa jokaisen koulun kanvainvälistä vuosikelloa ja jokaisen luokan ja oppilaan arkea lyhyiden tai pidempikestoisten projektien kautta.
Oulun kaupunkiin on jo sovittu kaksi uutta eTwinning-työpajaa aiheeseen syvempää perehtymistaä varten. Muistathan, että myös sinä voit pyytää eTwinning-lähettilään koulullesi tai päiväkodillesi kertomaan eTwinningin tarjoamista mahdollisuuksista ja auttamaan alkuun projektien ideoinnissa ja toteutuksessa. eTwinning-lähettilään pitämät työpajat ovat koulullenne/kunnallenne maksuttomia. Otathan rohkeasti yhteyttä Opetushallituksen nettisivujen kautta (https://www.oph.fi/fi/ohjelmat/ota-yhteytta-etwinning-yhteyshenkiloihin) tai suoraan lähelläsi asuvaan ja työskentelevään eTwinning lähettilääseen. Lista lähettiläistä yhteystietoineen löytyy aikaisemmasta blogikirjoituksesta: Suomalaiset eTwinning-lähettiläät.
9.3.2023
Kuukauden sovellus: Wordwall
Wordwall - gameshowpelimuoto |
Kaipaatko uusia tuulia opetukseesi? Pitävätkö oppilaasi oppimisesta pelien kautta? Wordwall tarjoaa sinulle ja oppilaillesi hauskan tavan testata taitoja, kerrata aiemmin opittua ja oppia uutta.
Wordwall on helppo sovellus, jossa on monia vaihtoehtoja. Valmiin pelin voit jakaa linkkinä tai vaikka QR-koodina. Pelejä voi pelata puhelimella, tabletilla tai tietokoneella.
Valitse oikea vaihtoehto -monivalintapeli |
Sovelluksen luonti
1. Aloita pelin luonti valitsemalla sinun tarkoitukseesi sopiva pelimuoto. Tämä on oletusmuoto pelille, mutta sitä voi muuttaa vielä pelatessa. Toisin sanoen samalla materiaalilla voi valita erilaisia pelimuotoja. Omia suosikkejani ovat Quiz, random wheel, find the match, matching pairs ja balloon pop.
Wordwallin erilaiset pelimuodot (templates) |
2. Lisää pelin materiaali. Tässä esimerkissä olen ottanut perussanat suomeksi ja portugaliksi. Kun tehtäväsi on valmis, paina Done. Huomaathan, että voit myös lisätä kuvia ja ääntä sovellukseen.
Wordwall-tehtävän luonti |
3. Nyt Wordwallisi on valmiina ja voit jakaa sen linkkinä, upottaa sen tai luoda siitä QR-koodin.
Käy testaamassa tätä esimerkkisovellusta https://wordwall.net/resource/53486488/suomi-portugali-sanat.
Tai käy testaamassa eSafetyyn tehtyä peliämme, jonka pelimuoto on onnenpyörä https://wordwall.net/resource/26799122/esafety-and-netiquette.
Toivottavasti tämä idea sai sinut vakuuttuneeksi siitä, että tuntien suunnittelussa haluat käyttää tätä yksinkertaista ja mukavaa tapaa toimia.
4.3.2023
eTwinning biologian ja maantiedon opetuksessa
eTwinning on helppoa ja hauskaa kansainvälisyyttä. eTwinning sopii hyvin osaksi kaikkien eri oppiaineiden opetusta. Tässä blogipostauksessa esittelen muutaman esimerkin miten eTwinning-työskentelyä voi hyödyntää biologian ja maatiedon tunneilla.
Arvokkaita kansainvälistymiskokemuksia nuorille
eTwinning-projektityöskentely tarjoaa nuorille innostavan tavan harjoitella oppiainekohtaisten taitojen ja tietojen lisäksi laaja-alaisia taitoja, kuten kulttuurista osaamista, vuorovaikutusta ja ilmaisua sekä tieto-ja viestintäteknologista osaamista.
Yhteistyö muiden eurooppalaisnuorten kanssa on nuorille merkityksellistä monella eri tapaa. eTwinning-työskentely lisää oppimisen iloa ja mahdollistaa ystävystymisen muiden eurooppalaisnuorten kanssa.
Lue yläkoululaisen Iitan kirjoitus "Kansainvälisyyden merkitys". Iita on osallistunut yläkoulun aikana useampaan eTwinning-projektiin ja kertoo, mikä vaikutus projektityöskentelyllä on ollut hänen koulunkäyntiinsä ja elämäänsä.
Sustainable Lifestyle
Oriveden yhteiskoulun 9. luokan oppilailla on parhaillaan käynnissä eTwinning-projekti Sustainable Lifestyle yhdessä italialaiskoulun samanikäisten oppilaiden kanssa. Yhteistyön teemana on ilmastonmuutos, jonka vaikutukset näkyvät selkeästi Aostan laaksossa, jossa italialainen yhteistyökoulu sijaitsee. Pohjois-Italian vuoriston lumimäärä on vähentynyt ilmastonmuutoksen seurauksena. Tämä näkyy alueella ihmisten arjessa mm. kuivuutena.
Suomalaisoppilaat tutustuvat maantiedon tunneilla Aostan laaksoon mm. ilmastonmuutoksen ja vastuullisen matkailun näkökulmasta. Englannin tunneilla oppilaat ovat yhteydessä aostalaisoppilaisiin ja esittelevät teemoista valmistamiaan tuotoksia toisilleen.
Yhteistyö huipentuu keväällä, kun koulujen oppilaat pääset työskentelemään yhdessä ilmastonmuutos-työpajassa Aostassa toukokuussa suomalaisoppilaiden Erasmus+ -liikkuvuuden aikana. Suomalaisoppilaat pääsevät paikan päälle Aostan laaksoon näkemään maantiedon ja englannin tunneilla oppimaansa. Työpajoja voi järjestää myös virtuaalisesti.
Nature in Europe
Nature in Europe -projektissa Oriveden yhteiskoulun oppilaat työskentelivät yhdessä ranskalaisten, italialaisten, turkkilaisten ja puolalaisten oppilaiden kanssa biologian ja englannin tunneilla. Tavoitteena projektissa oli tutustua paikalliseen ja eurooppalaiseen luontoon sekä oppia ymmärtämään miksi lajien monimuotoisuus on tärkeää ja miten paikallinen luonto ja kulttuuriperintö linkittyvät toisiinsa.
Projektissa nuoret dokumentoivat omaa lähiympäristöään eri vuodenaikoina. Dokumentoinnissa hyödynnettiin iNaturalist-sovellusta. Havainnot jaettiin yhteisen TwinBoardin ja videopalaverien välityksellä. Nuoret tutustuivat eri maiden esittelyihin ja yhdessä keskustellen eri vuodenaikoina pidetyillä Teams-oppitunnilla. Nuoret vertailivat partnerikoulujen lähiluontoa etsien eroavaisuuksia ja yhtäläisyyksiä pohtien myös syitä luonnon samankaltaisuuten tai eroavaisuuksiin eri puolilla Eurooppaa. Keskusteluissa yhtenä teemana oli myös ilmastonmuutos ja sen vaikutukset eurooppalaiseen luontoon.
Do you speak English?
Do you speak English? -projektissa tavoitteena oli kehittää oppilaiden englannin kielen kommunikointitaitoja. Yksi osa projektityöskentelystä toteutettiin biologian ja maantiedon tunneilla. Oppilaat seurasivat marraskuun ajan säätilaa partnerimaissa Suomessa, Ukrainassa, Turkissa, Liettuassa, Espanjassa ja Romaniassa. Oppilaat raportoivat sään vaihteluista valmistamalla videoita ja kirjallisia raportteja toisilleen.
Green Teens News
Green Teens News -projektisssa suomalaiset, ranskalaiset, espanjalaiset ja italialaiset oppilaat valmistivat monikansallisissa pienryhmissä uutislähetyksiä Agenda2030 -teemoista. Oppilaat tutustuivat projektin alussa toisiinsa, ilmastonmuutos-teemaan ja Agenda2030-tavoitteisiin.
Projektin aikana oppilaat työskentelivät kansainvälisissä pienryhmissä. Ryhmät laativat yhteistyössä ilmastonmuutos-aiheisen kyselyn, teettivät kyselyn ja analysoivat tulokset. Jokainen ryhmä laati kyselyn tuloksien pohjalta kansainvälisen uutislähetyksen, jossa haastateltiin paikallisia ihmisiä eri maista, raportoitiin kyselyn tuloksia sekä kerrottiin ilmastonmuutoksesta sekä siitä miten ihmiset ovat siihen vaikuttaneet ja annettiin tietoa siitä miten jokainen voisi tulevaisuudessa toimia kestävää tulevaisuutta edistävällä tavalla.