Vem är du?
Eleverna beskriver sig själva eller sina avatarer på målspråket och sedan delar man en bild på eleverna eller deras avatarer med eleverna i de andra deltagande länderna. Nu gäller det för partnereleverna att para ihop rätt foto/avatar med rätt beskrivning! Allra bäst fungerar denna övning om man beskriver både utseende och klädsel, eftersom det annars kan bli svårt att para ihop text och bild. Det här är en utmärkt övning för att öva beskrivningar på målspråket samtidigt som eleverna lär känna andra elever i projektet. Den här övningen kan göras som ett fristående projekt, men lämpar sig även utmärkt som inledning i större helheter.
Och hur ser din vardag ut?
Det är alltid roligt att höra hur vardagen ser ut för en jämnårig i ett annat land! Låt dina elever fundera på frågor de vill ställa till jämnåriga och be dem sedan skriva ner dem eller filma in dem. Mina elever i Mattliden ställde frågor som “Vilken tid börjar och slutar skolan?”, “Vad har du för hobbyn?” och “Vad är din favoritmat?”. Eleverna skickade frågorna skriftligt till varandra och svarade muntligt på videoklipp. Frågorna ställdes på spanska som var den gemensamma nämnaren mellan eleverna i detta projekt, men de förstås att göra på vilket språk som helst. På basen av de svar eleverna har hört kan man i klassen jämföra olika kulturer, länder, vanor och traditioner.
Jämför skolschema (skolämnen och tider)
Låt dina elever banda in sitt schema med alla klockslag och skolämnen och dela inbandningarna med partnerskolan. Inbandningarna ni får i retur kan eleverna antingen lyssna direkt på eller så kan du som lärare göra uppgifter till dem, det vill säga använda dem som hörförståelser. Eleverna i partnerskolan kan givetvis ha accent och de talar inte alltid flytande, men det kan också vara en bra och rolig övning att höra olika varianter av målspråket. Framför allt får eleverna själva öva på skolterminologi och klockslag, plus att ni kan jämföra skolämnen och scheman i olika länder.
Spela Kahoot tillsammans
Eleverna brukar uppskatta alla sorters digitala spel och eTwinning möjliggör en internationell tvist i dem. Man kan låta de deltagande eleverna välja tema och / eller göra frågor med svarsalternativ som läraren sedan matar in i till exempel Kahoot. I det Kahootprojekt som en del av eleverna i Mattliden deltog i läsåret 2022-2023 skapade vi internationella grupper med medlemmar ur alla deltagande skolor - eleverna tävlade därmed inte individuellt eller land mot land, utan resultatet berodde på hur elever i olika länder klarade sig i Kahooten. Frågorna var på spanska, men detta projekt går lätt att göra på andra språk och kan kombineras med andra ämnen (t.ex. geografi).
Skapa gemensamma berättelser
Eleverna kan i internationella grupper skriva gemensamma berättelser på målspråket! Det kan handla om att eleverna skriver korta eller längre texter som eleverna i samarbetsskolan fortsätter på. Man kan också kombinera arbetet med till exempel bildkonst. I ett projekt som Mattlidenelever deltog i läsåret 2021-2022 arbetade de kring don Quijote (den kända äventyrsromanen skriven av Cervantes år 1605). I projektet skrev Mattlideneleverna korta nya äventyr där don Quijote besökte Finland. De spanska eleverna illustrerade sedan berättelserna under handledning av sin bildkonstlärare. I projektet fick de finländska eleverna bekanta sig med romanen don Quijote och öva på att skriva på spanska, medan de spanska eleverna lärde sig om Finland och öva på att illustrera texter.