5.12.2023

SOVELLUKSIA SUJUVAAN KANSAINVÄLISYYTEEN

Viime vuonna koulumme voitti eTwinningin Eurooppa-palkinnon projektillamme On the edge. Usean vuoden eTwinning- ja Erasmus-projekti huipentui virtuaaliseen palkintogaalaan lokakuussa 2022. Videointeja, äänityksiä,huikeita kokemuksia, paljon työtä, mutta ennen kaikkea mahtavia ystäviä, loistavaa yhteistyötä ja sujuvaa tiimityöskentelyä. Eikä pelkästään opettajien kesken vaan myös oppilaiden kesken. Sitä eTwinning voi parhaimmillaan olla. Mitä sovelluksia ja työtapoja käytimme huikeassa projektissamme. Tässä niistä kolme:
1. Greetings Audio Dictionary Loimme äänisanaston, jossa projektiin osallistuvien maiden kielillä opettelimme eri kielten perussanastoa. Here’s the link to our Greetings audio dictionary: https://bit.ly/3D6snpW
2. Padlet Padlet on käyttökelpoinen tapa osallistuvaan oppimiseen sekä opettajalle että oppilaalle Tässä esimerkki eurooppalaisesta työpajastamme palkintogaalassa, jossa teimme virtuaalisesti äänitiedostoja eri maissa yhtä aikaa: https://padlet.com/musicadc/languages
3. Wakelet Sovellus, jossa voi tehdä kokoelmia eri aihepiireistä linkkeineen ja videoineen. Tässä Wakelet-kokoelma, joka liittyi eurooppalaiseen kulttuuriperintöön: https://wakelet.com/wake/CajiB-bBmTe-lv1wKwEfi 

eTwinning on parhaimmillaan uuden löytämistä, etsimistä, kokeilemista, mutta myös yhteistyötä, ystävyyttä ja yhteisiä kokemuksia. Mitäs sinä voisit kokeilla seuraavaksi? Mitä sovelluksia haluaisit käyttää? Mitkä maat kiinnostaisivat sinua? Olisiko aika rakentaa uusi eTwinning-projekti? Uudesta portaalista löydät hurjan määrän innokkaita eTwinnaajia. Eiku vaan kokeilemaan! 

terveisin, Sari Kallio / eTwinning-lähettiläs

3.12.2023

GreenComp - osallistuminen eTwinning-yhteisöön on uuden oppimista

 GreenComp eli kestävää kehitystä koskeva eurooppalainen osaamiskehys oli tänä syksynä minulle aivan uusi juttu. - Tai, ehkä paremminkin monta jo tiedossa olevaa juttua selkeästi jäsenneltynä. Meillä oli töissä oppimiskahvila alku syksystä, jossa työkaverini esitteli asiaa ja kertoi miten opetussuunnitelmassamme on jo mahdollisuus vastata kestävyysosaamisen tavoitteisiin. Hän kertoi miten kestävyysajattelua voidaan opettaa jokaisessa oppiaineessa. 

Tästä oppimiskahvila hetkestä minulle jäi uteliaisuuden jyvänen ja halusin tietää lisää. Onneksi meillä on eTwinning-yhteisön mukana tullut mahdollisuus moniin koulutuksiin ja sieltähän löytyi "Kehitys"-sivuilta lyhytkurssi: Unfolding the Green Competence Framework. Ilmoittauduin heti.


Kehitys-sivuilta voit löytää lyhytkursseja.

Kurssi kesti noin kaksi ja puoli viikkoa ja sitä sai tehdä silloin, kun itselle oli sopivin aika. Kurssi koostui laadukkaista ja informatiivisista videoista sekä kurssiin osallistuvien kanssa käytävistä keskusteluista. Keskustelut käytiin "Forum"-sivustolla, joka on tuttu myös projekteihin liittyvien Twinspace:ien työkaluista. Kurssin kielenä oli englanti, mutta koska videot olivat selkeitä ja kerronnallisia, niitä pystyisi kyllä ymmärtämään hyvin, vaikka englanti ei olisikaan se vahvin vieraskieli. 


Kurssilla moduulit avautuivat viikottain, muutoin kurssilla sai edetä omaan tahtiin.


Kurssilla tehtiin myös lopputyö, kuten on aikaisemminkin näillä lyhytkursseilla ollut tapana. Se oli projektisuunnitelma GreenComp-aiheesta, joka sopii omaan työhön. Tämä oli minulle todella hyödyllinen tehtävä, sillä olin jo sopinut belgialaisen, ennestään tutun opettajan kanssa,  eTwinning-projektiin aiheesta. Meidän koulun kuudesluokkalaisilla on ollut monialainenoppimiskokonaisuus tänä syksynä kierrätyksestä, joten eTwinning-projektimme antaa siihen vielä uuden ulottuvuuden.  

Lopuksi kurssilla oli vielä vertaisarviointia, ja pääsin lukemaan kolmen kurssikaverin suunnitelmat ja antamaan heille palautetta. Palautteen antamiseen oli selkeät ohjeet. Jos joskus päätät osallistua kurssille, niin ei tarvitse jännittää, että joku ventovieras lyttäisi suunnitelmasi, sillä arviointiohjeet ovat positiivisesti latautuneet ja rakentavaan palautteeseen ohjaavat.


Kurssin lopputyö oli projektisuunnitelma, johon sai selkeän pohjan suunnitteluun.


Jos siis innostut jostakin ajankohtaisesta asiasta ja haluat tietää siitä lisää, kannattaa kurkata tuota European School Education Platform tarjontaa lyhytkursseista. Sinne pääset samalla eTwinning-tunnuksellasi kuin yleensäkin kirjautumalla. Kurssin tarjoaman uuden tiedon, englannin autenttisen harjoittelun ja uusien ideoiden lisäksi, saat rungon projekti-suunnitelman tekemiseen. Saatat löytää itsellesi uusia projektikumppaneitakin ja ehkäpä aloittaa uuden projektin. Mukavia opiskeluhetkiä ja uuden vuoden odottelua!