Opiskelijat kysyvät usein, koska me lähdetään ulkomaille reissuun. Miten sinun koulussasi opetetaan kansainvälisyyttä? I@H - kotikansainvälisyys on sekä kestävän toimintatavan mukaista että mahdollisuus tuoda kansainvälisyys jokapäiväiseen elämäämme ja kaikkien saataville. Meidän koulussa toteutamme vuosittain erilaista kotikansainvälisyyttä, joka voidaan jakaa neljään osaan.
Erasmus+ hostaus marraskuussa 2023 |
Hostaus
eTwinning ja Erasmus+ -kumppanimme Saksan Flensburgista saapui vieraaksemme marraskuussa 2023. Opiskelijat tulivat Leville kahdeksi viikoksi, joista ensimmäisellä viikolla opiskelijamme tutustuttivat vieraamme jokapäiväiseen elämäämme ja kouluumme. Ensimmäisen viikon aikana valmistauduimme tulevaan kansainväliseen tapahtumaan - Alppihiihdon maailman cupiin, johon opiskelijat suunnittelivat toimintapaikan pääkohderyhmänä lapset ja nuoret. Tarkoituksena oli myös markkinoida matkailukoulutusta koulussamme kansainvälisessä toimintaympäristössä. Toisella viikolla teemana oli Lappi matkakohteena ja suomalainen kulttuuri. Vietimme sekä joulua että laskiaista samalla viikolla. Lopputulos saksalaisryhmän hostauksesta oli vuorovaikutuksen ja kielitaidon kehittyminen.
Monikulttuurinen toimintaympäristö
Meidän koulu sijaitsee pienellä paikkakunnalla. Matkailu on toinen merkittävistä elinkeinoista kaivostoiminnan lisäksi. Molemmat toimialat ovat kansainvälisiä niin työntekijöiden kuin asiakaskunnan osalta. Minun opiskelijat opiskelevat matkailua ja viimeisten vuosien aikana monikulttuurinen työympäristö on lisääntynyt ja nykyään on yleistä, että työkieli on englanti. Tämän vuoksi on tärkeää, että myös meidän opiskelijat opiskelevat englanniksi mm. eTwinning-projekteissa, joissa opiskelijoiden pienryhmät ovat kansainvälisiä. Esittelemällä omaa paikkakuntaa eTwinning-kumppaneille valmistaa opiskelijoita työelämään, joissa asiakaskunta on kotimaisten matkailijoiden lisäksi usein kansainvälisiä. Vuosittain alueellemme matkustaa matkailijoita läheltä ja kaukaa vähintään 50 eri maasta.
eTwinning-projektit
eTwinning-projektien yhtenä tarkoituksena on antaa opiskelijoille mahdollisuus tutustua opiskelijoihin eri maista. Projektissa opiskellaan projektin teeman lisäksi nimenomaan toimimista monikansallisissa ryhmissä vieraalla kielellä. Tänä lukuvuonna olemme opiskelleet työelämän taitoja, työnhakua ja asiakaspalvelua englanniksi. Työelämätaitojen projektissa opittiin tunnistamaan tärkeitä taitoja, joita työnantajat arvostavat. Opiskelijat tekivät lyhyitä videoita, kun he haastattelivat paikallisia yrityksiä.
Joulumatkailu
Kooste jouluprojektin tuotoksista |
Joulumatkailu on vuosittainen teema matkailualan ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Se muodostuu kahdesta osasta. Ensin opiskelemme, mitä joulukulttuuri on Suomessa ja usein tämä toteutetaan kansainvälisenä eTwinning-jouluprojektina. Viime marras-joulukuussa projektiin osallistui aktiivisesti seitsemän koulua seitsemästä eri maasta. Oman joulukulttuuriesittelyn vastapainona opimme kumppankoulujemme maan joulukulttuurista - samankaltaisuuksista ja erilaisuuksista. Tämän jälkeen opiskelijat lähtevät työelämäjaksolle alueen matkailuyrityksiin, joissa he saavat käytännönkokemusta joulumatkailusta ja -matkailijoista ympäri maailmaa. Yli 95 % matkailijoista tulee ulkomailta, ja suurin ryhmä on Brittein saarilta.
Toivon, että löysit näistä neljästä vaihtoehdosta iseoita oman kotikansainvälisyyden toteuttamiseen. eTwinning-lähettilään ja kansallinen tukipalvelu järjestää kevään aikana useita lähi- ja etäkoulutuksia, joissa kerrotaan ideoita ja esimerkkejä, millaista kotikansainvälisyyttä toteutamme omissa kouluissamme.
Lisätietoa tulevista koulutuksista OPH:n sivuilta. Kannattaa lukea myös tämän blogin muita juttuja, joissa on ollut paljon erilaisia ideoita kotikansainvälisyyteen.