7.9.2016

Yhdessätekemistä suunnitelman mukaan - Mistä on hyvä hanke tehty?



Ensimmäinen eTwinning-projektini sai alkunsa, kun olin Wienissä kontaktiseminaarissa vuonna 2012. Kaikki oli silloin uutta, eikä minulla ollut erityisiä laatutavoitteita projektille. Ensimmäisenä vuotena olin mukana muutamassa erilaisessa projektissa, jotka olivat kontaktiseminaarin lisäksi löydetty eTwinningin kautta (“löydä etwinnaajia”). Toisena vuotena halusin oppia lisää erilaisia työkaluja ja mietin, miten projekteista saisi toimivampia ja ehkä laadukkaampiakin.

Kaksi vuotta sitten osallistuin oppimistapahtumaan, jossa opetettiin eTwinning laatumerkistä ja miten sen voi saavuttaa. Oppimistapahtuman jälkeen päätin, että seuraavana vuonna panostaisin projekteissa enemmän laatuun kuin määrään.


Suunnitelmallisuus

Perusidea on yksinkertainen. Suunnittele ennen kuin teet. Hyvän alkusysäyksen projektiin saa, kun lukee eTwinning-portaalista laatumerkin kriteerit. Tässä vaiheessa ei tietenkään tarvitse päättää, hakeeko laatumerkkiä myöhemmin, mutta se on hyvä lähtökohta.

Seuraavaksi kannattaa etsiä hyvät kumppanit projektiin. Perustajia projekteissa on yleensä kaksi ja sitten valitaan tarvittaessa lisää partnereita. Sanonta “hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” sopii hyvin myös eTwinning-projektiin. Minun mielestäni kannattaa suunnitella mieluummin pieni ja lyhytkestoinen projekti kuin koota suuri projekti, jossa käytetään paljon erilaisia työkaluja ja jossa on paljon kumppaneita. Joka tapauksessa tärkeää on, että projektilla on yhtenäiset tavoitteet ja selkeä suunnitelma aikatauluineen. Luonnollisesti projekti on linkitetty opetussuunnitelmaan tai tutkinnon perusteisiin ja siinä on jokin pedagoginen innovaatio.

Yhteisöllisyys

Etwinning-projektin perusidea on yhteinen tekeminen. Projektilla olisi hyvä olla kaksi vetäjää. Jos vastuu on vain yhdellä opettajalla, saattaa tulla ongelmia jossain vaiheessa. Joskus käy myös niin, että joku alkaa vetämään projektia eri tavalla, kun se on suunniteltu. Jos idea on hyvä, mikä siinä. Mutta mielestäni perustajilla on kuitenkin vastuu projektin viemisestä loppuun.

Projektissa pitää näkyä yhteistyö. Joskus käy niin, että projektissa ei tehdä varsinaisesti yhteistyötä opiskelijoiden kesken, vaan molemmat tekevät omia tehtäviään. Olen kokenut, että ehkä hankalampi mutta kuitenkin lopputuloksen kannalta hedelmällisempi projekti on silloin, kun opiskelijat työskentelevät yhdessä kansainvälisissä ryhmissä.


Tuloksellisuus

Projektin tavoitteena on saavuttaa jokin lopputulos. Se voi olla aika pienikin, mutta tärkeintä olisi, että kaikki osapuolet hyväksyvät tavoitteen, jonka eteen tehdään yhdessä töitä. Se voi olla esimerkiksi yhdessä tehty seinäkalenteri tai yhdessä toteutettu tutkimus nuorten elämästä.

Onko sinulla ollut hyvä projekti, joka ansaitsee tunnustusta?

Nyt hakemukset sisään, sillä Suomessa laatumerkkihakemusten seuraava dead line Suomessa on 15.9. Laatumerkkiä haetaan eTwinningLivestä Projektit-välilehden alta. Oman maan kansallinen tukipalvelu (NSS) arvioi laatumerkkihakemukset ja ilmoittaa sinulle projektin laatukriteerien täyttymisestä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti