9.4.2017

eTwinning osana opiskelijoiden liikkuvuutta

eTwinning on osa Erasmus+ ohjelmaa. Usein koulujen välisissä Erasmus+ KA2-projekteissa on mukana myös eTwinning. Keväällä järjestettiin eTwinningin oppimistapahtuma, jossa harjoiteltiin, miten yhdistetään eTwinning ja Erasmus+ KA1-projekti, joka on tarkoitettu opiskelijoiden ja henkilökunnan pitkäaikaiseen liikkumiseen toiseen maahan. Tästä saimme idean portugalilaisen kumppanini Patrician kanssa perustaa projekti, jossa yhdistetään eTwinningin mahdollisuudet  opiskelijoiden lähtiessä kehittämään osaamistaan ulkomaille.
 



Kuva 1. Portugalilaiset opiskelijat kertovat kokemuksistaan työssäoppimisesta Suomessa Levillä järjestetyssä Opetushallituksen seminaarissa huhtikuussa 2017. Oikealla Itävallasta edellisenä päivänä kotiutunut suomalainen opiskelija.


Työskentelen Lapin matkailuopistossa matkailualan opettajana ja opiskelijani ovat 15-57-vuotiaita. Kymmenen opettajana olovuoteni aikana joka vuosi joku yleensä muutama opiskelija on halunnut lähteä hankkimaan kokemusta ja osaamista ulkomaille. Rohkaisen heitä lähtemään ulkomaille, koska olisin itsekin aikanaan halunnut lähteä ulkomaille ja rakkain harrastukseni on matkailu ja uusiin kulttuureihin tutustuminen. Olen huomannut, miten hyödyllistä toisten kulttuurien tunteminen on niin opettajan työssä kuin oppaana työskennellessäni.

Päätin portugalilaisen opettajakollegani kanssa perustaa eTwinning-projektin opiskelijoille, jotka lähtevään ulkomaille työssäoppimaan. Keväällä 2017 saapui viisi opiskelijaa Portugalista Leville kahdeksi kuukaudeksi työssäoppimaan. Ensi syksynä lähtee kaksi opiskelijaa Kittilästä kohti Portugalia ja Vila Nova de Milfontesia, jossa he työskentelevät paikallisessa surffikoulussa matkailupalveluja totetuttamassa. Meilläpäin surffikouluja on vähän vähemmän, vaikka ohjelmapalvelutarjonta onkin tosi laajaa. Atlantin aallot ja hiekka tulevat tutuiksi lappilaisille opiskelijoille lumen sijaan.

Kuva 2. Atlantin aallot odottavat suomalaisopiskelijoita
Portugalin länsirannikolla Vila Nova de Milfontesissa.


Portugalilaiset opiskelijat eivät olleet matkustaneet paljon ennen Suomeen tuloa. Suurin osa oli lentokoneessa ensimmäistä kertaa ja lumikin oli uusi elementti. Kerrottavaa ja raportoitavaa on siis paljon puolin ja toisin.
Kuva 3. Tatiana ja Daniel ensimmäistä kertaa suomalaisessa kaupassa.




Kuva 4. Portugalilaiset opiskelijat ovat tutustuneet erilaisiin aktiviteetteihin Levillä. Danielin kommentti reissun jälkeen oli: ” I loved snowmobiling, it was amazing!”

Projektin tarkoituksena on kerätä yhteen paikkaan kansainväliseen vaihtoon liittyvä materiaali. eTwinningin Twinspacesta opiskelija löytää kaiken tarvitsemansa tiedon hakuprosessiin ja itse liikkuvuuteen liittyen. Paperityötä on puolin ja toisin paljon ennen kuin kukaan lähtee varsinaisesti vielä minnekään. Twinspaceen kerätään opiskelijoiden kokemuksia – kuvia, videoita, raportteja – liikkuvuuden ajalta ja siellä on myös foorumi, jossa voi kysellä kumppanimaan opiskelijoilta ja ohjaajilta niitä ns. tyhmiä kysymyksiä. Live eventia ja live chatia voidaan käyttää yhteydenpitoon opiskelijoiden ja opettajien ja opiskelijoiden ja oman opiskelijaryhmän välillä.

Kuva 5. Opiskelijat valmistautuvat illan cocktailtilaisuuteen Wellevissä huhtikuussa 2017. Opiskelijat vasemmalta portugalilainen Daniel, itävaltalainen Kesi ja suomalainen Erica.









Näin kevään korvalla on hyvä aika suunnitella ensi syksyn projekteja. Opettajat ovat vielä töissä ja useissa kouluissa suunnitellaan ensi vuotta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti