26.11.2017

Koodausta kansainvälisessä seurassa Levillä

Eurooppalaiset päiväkotien ja esikoulujen opettajat kokoontuivat opiskelemaan eTwinningin ja koodauksen saloja 22.-25.11.2017 Suomessa Levillä. Mukana seminaarissa oli niin vasta-alkajia kuin jo kokeneemipia eTwinnaajia. Mukana oli opettajia Italiasta, Latviasta, Tanskasta, Norjasta, Islannista ja Suomesta. Tapahtuman järjesti Suomen ja Italian eTwinning toimistot.

Speed dating - tutustumista ja projekti-ideoiden esittelyä.

Seminaarin alussa järjestettiin tutustuminen speed-dating -tyyliin, jossa osallistujat esittelivät toisilleen omia projekti-ideoitaan. Tämän jälkeen kuultiin Harrinivan Niina Pietikäistä, joka kertoi kansainvälistymisestä ja millaista osaamista tulevaisuuden työntekijällä tulisi olla.


Tämän jälkeen opiskeltiin eTwinningin perusteita, projektin perustamista, koodausta ja ohjelmoinnillista ajattelua (engl. computational thinking). Se on taito, jossa ongelmia muotoillaan tietokoneen ymmärtämään muotoon. Sitä on pidetty yhtenä tulevaisuuden perustaidoista lukemisen ja laskemisen ohella.


Toisena päivänä etsittiin sopiva tiimi vähintään kahdesta eri maasta ja aloitettiin projektin suunnittelu ja perustaminen. Osa kävi päivän aikana myös tutustumassa Sirkan päiväkotiin. Alessandra ja Tiziana  olivat todella tyytyväisiä vierailuun ja heille selvisi, miten meillä Suomessa toimitaan päiväkodeissa. He kuvailivat toimintaa kodinomaisesksi ja arvostivat sitä, että ryhmässä on useita ohjaajia.

Päiväkodinjohtaja Eija Metsärinta esittelee
päiväkotia italialaisille vieraille.

Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa!

Kaikissa projekteissa oli mukana koodausta tavalla tai toisella. Suomalainen Christel ja italialainen Valeria löysivät nopeasti projektilleen yhteisen sävelen. Heidän oppilaansa ovat 5-7-vuotiaita ja projektin nimeksi tuli "Coding is fun!" Projekti alkaa joulukuussa, kun osapuolet lähettävät toisilleen joulutervehdykset. Sen jälkeen he esittelevät koulujaan, koodaavat "Cody Robot Kitin" kanssa, tutustuvat toiseen kulttuuriin ja kouluun ja lopuksi järjestävät videokonferenssin. Projektin tavoitteena on, että oppilaat oppivat englannin kielen perusteita, uudenlaisen ajattelutavan, kehittävät tieto- ja viestintätekniikan taitojaan ja löytävät uusia kavereita.

Christel ja Valeria esittelevät projektiaan.

Christel Makkonen kertoo osalliistuneensa seminaariin, koska hän halusi kehittää englannin ja italian kielen taitojaan. Lisäksi hän koki seminaarin hyvänä paikkana aloittaa projekti, kun on tavannut partnerin paikan päällä henkilökohtaisesti. Christel toivoo, että jatkossakin uudet eTwinnaajat voivat osallistua vastaaviin seminaareihin.

Tapahtuma oli onnistunut ja osallistujat olivat todella kiitollisia päästessään seminaariin. Innokkuus näkyi osallistujien kasvoilla ja kaikilla oli kotiinviemisenä uusia tuttavuuksia ja uusia eTwinning-projekteja.

Seminaarin osallistujat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti