20.8.2019

Vuorovaikutus- ja mediataitoja aidoissa tilanteissa




Olen aloittanut uutena eTwinning-lähettiläänä kesäkuussa. Toimin äidinkielen ja kirjallisuuden sekä uskonnon opettajana Ylitornion yhteiskoulun lukiossa, joka on eTwinning-koulu. Kuulun myös Apple Distinguished Educator -verkostoon.

Viestinnän ja vuorovaikutuksen oppimisessa tarvitaan käytännön tilanteita. Olen innostunut eTwinningistä, sillä sen avulla löytää uusia yhteistyökumppaneita ja kansainväliset yhteydet tulevat todeksi.

Kirjallisuus, kulttuuri ja teknologia tarjoavat hienoja mahdollisuuksia kansainväliseen yhteistyöhön. Meillä on ollut sekä kasvokkain tapahtuvia että teknologiavälitteisiä eTwinning-projekteja, joissa olemme integroineet eri oppiaineita.

Elämä ei jakaudu oppiaineisiin. Twinning-projektit ylittävät oppiaine-, kieli- ja kulttuurirajoja. Vuorovaikutus- ja mediataitoja tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän.

Helpointa on aloittaa yhteistyö jossain pienessä tehtävästä, joka liittyy pakolliseen kurssiin, esimerkiksi videon tai novellin tulkintaan. Siihen on helppo liittää teknologian käyttöä ja yhteistyökumppaneita. Opiskelijat voivat keskustella samoista valmiista videoista teknologian välityksellä. Vuorovaikutusosaaminen ja mediataidot karttuvat.

Videoita tehdessä oppii myös kuvan käsittelyä ja tulkitsemista. Keskustelu ennestään tuntemattoman ihmisen kanssa voi jännittää, mutta siitä myös oppii. Erityisen palkitsevaa on ollut nähdä opiskelijan pelon ja ennakkoluulojen muuttuminen innostukseksi. Toinen erityisen hieno asia minulle on ollut yhteistyö eri oppiaineiden välillä.

Monilukutaitoa ja medioita, kulttuurien tuntemusta ja kansainvälisyyttä, tieto- ja viestintätaitoja

ETwinning-projektit palvelevat lukiossa aihekokonaisuuksien opiskelua, muun muassa monilukutaidon ja medioiden, kulttuurien tuntemuksen ja kansainvälisyyden sekä tvt-taitojen opiskelua.

Jokainen projekti opettaa jotain uutta niin opiskelijoille kuin opettajillekin. Maailma avartuu.

Minulta voi tilata työpajoja tai eTwinning- esittelyjä Lapin ja Oulun läänin alueella. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta mirjami.hyttinen(at)gmail.com.                                                     
Mirjami Hyttinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti