30.12.2019

Our spaces – julkisia tiloja nuorten silmin

Ryhmä Linnahall esittelee omia ideoitaan paikan viihtyisyyden lisäämiseksi


Our spaces on Erasmus+ hanke (KA229), jossa on mukana kouluja Suomen lisäksi viidestä maasta. Hankekumppanuus juontaa juurensa yli 20 vuoden päähän, jolloin ensimmäiset partnerit – Saksa ja Viro – aloittivat koulujen yhteistyön. Hankkeet ovat olleet pääsääntöisesti kaksivuotisia ja partneriryhmä on aina muodostunut Itämeren ympärillä olevista maista. 

Lapin koulutuskeskus REDU on mukana tässä tiimissä ensimmäistä kertaa ja yhteistyö löytyi eTwinningin kumppanifoorumin kautta. Projektia koordinoiva saksalainen Birgit etsi uutta kumppania poisjääneen koulun tilalle. Pääosin oppilaat projektissa ovat 9-luokkalaisia ja mukaan tullut uusi jäsen on ammatillinen oppilaitos. Kun hankkeen päälinjat saatiin sovittua, huomasimme, ettei suurempia ristiriitoja ollut ja hankkeen ideavaiheesta päästiin syyskuussa toteutusvaiheeseen, kun hanke hyväksyttiin ja hankekausi alkoi.

Idean kehittelyä - ryhmä Linnahall ja kansainvälinen opettajatiimi

Our spaces –hankkeen teemana on demokraattinen osallistuminen – eTwinning teemavuoden mukaisesti. Opiskelijat suunnittelevat julkisiin tiloihin erityisesti nuoria kiinnostavia kohteita. Ennen ensimmäistä kansainvälistä liikkuvuutta, partnerimaan opiskelijat ja opettajat tutustuivat toisiinsa, opiskelivat, mitä julkiset tilat ovat, miten julkisia tiloja suunnitellaan, suunnittelivat logon projektille sekä haastattelivat koulujen johtoa kansainvälisestä projektista. Yhtenä ennakkotehtävänä oli valokuvata paikkoja, jotka kiinnostavat nuoria.


Tutustumisleikki pienryhmässä
Äänestyksessä valittiin logo projektille
Voittaja Puolan ehdotus















Ensimmäinen kansainvälinen tapaaminen oli Virossa, jos jokaisesta maasta oli 6 opiskelijaa ja 2 opettajaa. Paikalliset toimijat olivat valinneet kolme erilaista kohdetta, joihin tutustuttiin tarkemmin pienryhmissä. Julkisia tiloja olivat Tallinnassa Linnahall, Tammsaaren puisto ja Telliskivi. Opiskelijat ja opettajat jaettiin kansainvälisiin pienryhmiin, jossa jokainen ryhmä suunnitteli oman julkisen tilan paremmin heitä ja muita kohderyhmiä palvelevaksi. Viikon aikana opiskelijat vierailivat omassa kohteessa, kehittivät omaa ideaansa työpajoissa, tutustuivat toisiinsa, ja toisten maiden kulttuuriin. Lopuksi ideat paremmin toimivista julkisista tiloista esiteltiin usean sadan hengen yleisölle Tallinna 21. koulun juhlasalissa. Suomalaiset opiskelijat olivat aktiivisesti mukana matkan varauksessa, ennakkotehtävissä, työpajoissa paikan päällä ja dokumentoinnissa, kun he kirjoittivat matkan kokemuksista blogissaan.

Suomalaiset tekemässä piparkakkutaloa, ruotsalaisten kulttuuriohjelma
Saksalaiset nauttivat virolaista perinnejuomaa
 - piimää, sokeria ja talkkunaa - NAM!


Opiskelijat kehittivät eTwinning/Erasmus+ -hankkeen aikana monenlaisia taitoja kuten viestintä- ja vuorovaikutustaitoja, englannin kieltä, toimintaa digitaalisissa ympäristöissä, ongelmanratkaisua ja luovuutta.

Projektin jokaisen tapaamisen aikana kerätään opiskelijoilta palautetta heidän osaamisesta ja erityisesti miten se on kehittynyt. Viron tapaaminen kohdistui koulun ulkopuolella oleviin julkisiin tiloihin ja seuraava opiskelijoiden tapaaminen on syksyllä 2020 Latvian Dundagassa, jossa opiskelijat pääsevät kehittämään koulun omia tiloja.

Seuraava tapaaminen on maaliskuussa 2020, jolloin opettajat Puolasta, Saksasta, Ruotsista, Latviasta ja Virosta saapuvat Suomeen tutustumaan suomalaiseen koulutusjärjestelmään ja opetusmenetelmiin. He tapaavat sekä opettajia että opiskelijoita, jotka pääsevät ohjaamaan kansainvälistä ryhmää erilaisissa ulkoaktiviteeteissa. Lisäksi opettajien  koulutuspäivät sisältävät työpajan eTwinningistä ja miten sitä voi käyttää tehokkaasti osana kansainvälistä hanketta. 

Mikäli sän olet miettinyt oman kv-hankkeesi yhdistämistä eTwinning-projektin kanssa, me eTwinning-lähettiläät tulemme mielellämme kouluttamaan teitä. Voit valita joko valmiin työpajan tai voimme räätälöidä teidän hanketiimille oman työpajan.

Our spaces – Erasmus+ -hankkeesta löytyy lisää tietoa Twinspacen julkisilta sivuilta ja suomalaisten pitämästä blogista

17.12.2019

Dialogista yhdessä tekemiseen

Lähes 50 opettajaa 10 eri Euroopan maasta osallistui Helsingissä järjestettyyn kolmipäiväiseen eTwinning-seminaariin, jonka teemana oli eTwinningin teemavuoden mukaisesti demokratiakasvatus ja oppilaiden osallisuus. Kaukaisimmat osallistujat tulivat Azerbaidžanista, Moldovasta ja Ukrainasta. Mukana oli myös opettajia Espanjasta, Ranskasta, Slovakiasta, Tšekistä, Puolasta, Tanskasta ja Suomesta.
Kaikki olivat innokkaita ja kokeneita luokanopettajia, mutta eTwinningissä vasta-alkajia. Se osoittautui todella hedelmälliseksi ja luovia ideoita synnyttäväksi yhdistelmäksi.
Seminaarin ohjelma: https://twinspace.etwinning.net/90263/pages/page/666108

Koulu on mini-universumi 


Seminaarissa opittiin uutta ja kokeiltiin käytännössä erilaisia osallistavan oppimisen malleja. Luokanopettaja Laura-Maria Sinisalo Helsingistä puhui syrjäytymisen kokemuksista. Jokainen meistä on joskus kokenut itsensä ulkopuoliseksi tai syrjityksi. Jaoimme kokemuksiamme monikansallisissa ryhmissä. Kokemukset olivat hämmästyttävän samankaltaisia ja pystyimme helposti samaistumaan toistemme tuntemuksiin. Saimme myös käytännössä kokea, miltä tuntuu, kun opettaja ei ole tasapuolinen.

Koulu on osa ympäröivää maailmaa. Emme pysty sulkemaan ulos maailmaa uhkineen ja ongelmineen. Mutta koulu voi kasvattaa kansalaisia, jotka tuntevat itsensä turvallisiksi ja osallisiksi, haluavat vastata haasteisiin ja kokevat voivansa vaikuttaa omaan elämäänsä ja tulevaisuuteensa.

Dialogi vahvistaa demokratiaa


eTwinning-hankkeet ovat olemukseltaan oppilaskeskeisiä sekä yhteistyö- ja viestintätaitoja kehittäviä. Oppilaiden osallisuutta voidaan kuitenkin vieläkin vahvistaa jokaisessa projektin vaiheessa suunnittelusta ja tavoitteiden asettelusta eri aktiviteetteihin ja arviointiin.

Kokeilimme demokraattista dialogia, jossa tehtiin arvovalinta ensin yksin, sitten löydettiin kompromissi parin kanssa, ja jatkettiin eteenpäin neljän ja kahdeksan hengen ryhmiin, aina tavoitteena yksi yhteinen näkemys. Prosessi on haastava eikä yksimielisyyttä aina löydy. Kaikki eivät koe tulleensa kuulluksi tai ymmärretyksi. Demokratia ja dialogi eivät olekaan niin helppoja menetelmiä kuin voisi luulla. Sen vuoksi niitä olisi hyvä harjoitella ja paljon. Myös luokissa oppilaitten kanssa ja projekteissa yhdessä kumppanioppilaitten kanssa.
Työpajan diat ja materiaalit: https://twinspace.etwinning.net/90263/pages/page/801124

Luovuutta ja yhdessä oivaltamisen iloa


eTwinning lähettiläs Sari Auramo esitteli omia monipuolisia projektejaan ja kertoi myös pienistä epäonnistumisista, jotka kuuluvat oleellisesti oppilaskeskeiseen oppimiseen. Virheistä oppii enemmän kuin mistään muusta.

Hauskoja eTwinning projektin aktiviteetteja ovat web-tapaamiset tai Skype-puhelut, joihin voivat osallistua koko luokat tai vain 2 – 4 oppilasta keskenään. Näissä oppilaat näkevät toisensa, voivat vaihtaa muutaman sanan (tai enemmänkin), esittää laulun tai vaikka pelata Kahootia (jotka ovat laatineet toisilleen).

Tällaiset oppilaitten osallisuutta tukevat ja luovuutta hyödyntävät projektit kasvattavat oppilaitten motivaatiota ja innostavat yrittämään enemmän. Kaikille niille on yhteistä oppimisen ilo.
Työpajan diat ja videot: https://twinspace.etwinning.net/90263/pages/page/804870

Tavoitteena parempi maailma


Tärkein osuus seminaarissa oli projektikumppanin löytäminen, projektisuunnitelman laatiminen eTwinning-projektin perustaminen. Kaikki osallistujat onnistuivat tässä!

Koko perjantai-iltapäivän ja lauantaiaamupäivän kokoussali oli sakeanaan innostunutta puheensorinaa, läppäreiden naputusta ja naurun purskahduksia. Hankkeiden tavoitteina oli ystävyyden synnyttäminen ja eri kulttuureihin tutustuminen, mutta myös oman koulun toimintakulttuurin kehittäminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen. Projektien nimet kertovat enemmän. Tässä on muutamia esimerkkejä: ”Give your Waste a Second Life”, ”Making a Better School Day”, “All together for Climate” ja “Stop talking, START doing!”

Seminaarin tuloksena rekisteröitiin 11 uutta eTwinning projektia, joissa on mukana yli 700 oppilasta. Lisäksi tutustuttiin opettajiin eri puolilta Eurooppaa, myös sellaisista maista joissa demokratia ja sanan vapaus eivät ole niin itsestään selviä perusarvoja ja oikeuksia kuin meillä Suomessa. Kaikilla meillä on kuitenkin yhteinen halu tehdä tästä meidän maapallostamme vähän parempi paikka elää.

2.12.2019

An experience of wind, the color of the air - ilmiöoppimista esiopetuksessa

Esiopetuksessa toteutetun eTwinning projektin avulla tutkimme tuulta keväällä 2018.
Projektissa oli mukana 36 jäsentä, 31 koulusta ja 12 eri maasta.

Tämä projekti integroi hienosti uuden opetussuunnitelman tavoitteiden mm. ilmiöoppimisen ja lasten kiinnostuksen kohteen. Tutkimme lasten kanssa, miten tuuli kuljettaa erilaisia esineitä. Katsoimme yhteisten projektisivujen materiaaleja, toisten osallistujien ottamia valokuvia ja videoita. Saimme niistä uusia ideoita, joita kokeilimme yhdessä.

Teimme pieniä tuulikokeita, dokumentoimme kokeilut valokuvien avulla ja laitoimme kuvat projektisivuille. Rakensimme paperiset leijat, joita lennätimme aurinkoisena, hyvin tuulisena päivänä kesän alussa.

Projektin avulla toivoimme, että lasten kyky tehdä yhteistyötä ja oppia toisilta kehittyy ja lapset saavat kokeilla ilmiöoppimista.

Projektin lopussa kaikki lasten tekemät tuuleen liittyvät taideteokset koottiin yhteen. Lasten tekemät taideteokset olivat esillä näyttelyssä tuulen päivänä 15.6.2018. Tässä linkki sivuille:
https://issuu.com/commonlanguageoftoys/docs/an_experience_of_wind__the_color_of/2



Meidän kielikylpyryhmämme eskarit tekivät yhteisen taideteoksen näyttelyä varten.
Suunnittelimme kuvaa yhdessä. Mietimme mitä haluamme kuvallamme kertoa. Pari lasta piirsi koko teoksen ääriviivat, toiset lapset lisäsivät yksityiskohtia ja kaikki lapset värittivät teoksen. Alkuperäinen teos on isokokoinen 1 m x n. 3 m. Teos kuvaa tuulta ja tuulen vaikutusta ympäristössä.

Tästä projektista olen saanut kansallisen laatumerkin ja Euroopan laatumerkin. Tuuliprojekti valittiin myös yhdeksi Suomen parhaaksi eTwinning projektiksi 2018. Palkinnoksi sain mahdollisuuden osallistua ITK (interaktiivinen tekniikka koulutuksessa) päiville Hämeenlinnassa keväällä 2019 ja eTwinning konferenssiin Cannesissa lokakuussa 2019.

Christel Manninen
Varhaiskasvatuksenopettaja
Kielikylpyopetus Helsinki