Erasmus+ - hankkeissa kannustetaan käyttämään eTwinningin tarjoamia ideoita, työkaluja ja verkkoympäristöjä hanketyössä ja hankkeen eri vaiheissa.
” eTwinning tarjoaa jokaiselle koulussa työskentelevälle mahdollisuuden ja paikan olla yhteydessä toisiinsa, tehdä yhteistyötä, kehittää projekteja ja tuntea olevansa osa Euroopan jännittävintä oppimisympäristöä. eTwinning saa rahoitusta Erasmus+ -ohjelmasta, joka on osa EU:n koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelmaa.”
Ennen liikkuvuutta tai oppilasvaihtoa, opiskelijat voivat tutustua toisiinsa verkossa, esitellä omia kotimaitaan ja kulttuureitaan sekä valmistella hankkeeseen liittyvää oppimisprojektia.
Kotisivulla esitellään ensin perustiedot hankkeesta.
Jokainen projektissa mukana oleva oppilas ja opettaja tekevät omat esittelynsä TwinSpaceen projektin kotisivulle jäsenet/members-osioon.
Kotisivulle voidaan rakentaa ensin esittelyt projektin koordinaattoreista. Jokaisen maan koordinaattori esittele ensin itsensä ja kertoo jonkin kivan yksityiskohdan omasta elämästään. Hän esittelee itsensä sekä valaisee työuraansa kertoen myös jotain esim. perheestään ja harrastuksistaan.
Tämän jälkeen hankkeen Twinspaceen rakennetaan omat esittelysivut jokaisesta koulusta. Tuolle sivulle voidaan linkittää myös esim. koulujen nettiosoitteet. Tässä täytyy huomioida se, että käytettävä linkkisivusto on kirjoitettu englanniksi. Tuohon esittelysivuille voidaan lisätä esimerkiksi hankkeessa mukana olevien koulujen loma- ja työajat eri maissa sekä erillisiä Drive-tiedostoja koulusta kuvineen.
Hankkeen tiedostot kannattaa lajitella eri kansioihin, jotta hankesivujen hallinta on helpompaa. Tästä esimerkkinä jokaiselle liikkuvuudelle kannattaa rakentaa oma kansio, johon tiedot lisätään kronologisesti.
Koska liikkuvuuden aikana on yleensä todella kiire, eikä aikaa ole tiedostojen lähettämiseen, suosittelen, että tämä tehdään vasta liikkuvuuden jälkeen. Yleensä nettiyhteyksissäkin on ongelmia, joten on turhaa menettää hermojaan paikan päällä tämän kanssa. Liikkuvuuden aikana on hyvä keskittyä itse liikkuvuuteen ja sen ohjelmasta nauttimiseen, uusiin ystäviin tutustumiseen ja vaan itse matkailusta nauttimiseen. Jos liikkuvuudella on mukana myös oppilaita, vanhemmille on hyvä rakentaa oma Whatsapp-ryhmä, jonka kautta kuvat paikan päältä menevät helposti jo viikon aikana. Ne voi sitten hyvin siirtää eTwinning-sivuille jälkikäteen.
Koska jokainen hanke on vähän erilainen, jokaisen hankkeen oma TwinSpace-sivusto tulee rakentaa juuri tuon hankkeen näkökulmasta. Mitä haluamme oppia tästä hankkeesta? Miksi? Millä tavalla? Miten linkitämme hankkeemme normaaliin kouluelämään ja opetussuunnitelmiin? Mitä haluamme kertoa sivustollamme?
Aineisto-osioon voi lisätä kuvia, videoita ja tiedostoja. Jos opiskelijat pitävät esimerkiksi blogia, voidaan sekin linkittää tuolle sivulle.
Liikkuvuuden jälkeen
Liikkuvuuden jälkeen voidaan jatkaa yhteistyötä ja vaihtaa kokemuksia sekä kehitellä projektia eteenpäin. Twinspaceen voidaan ladata kuvia, videoita, projektin materiaalia jne.
Hankkeen lopussa on syytä tehdä yleiskatsaus koko hankkeeseen ja yrittää katsoa sivustoa ulkopuolisen silmin. Jos olet itse tehnyt kovasti työtä työryhmäsi kanssa ja keskittynyt pelkästään liikkuvuuksiin ja hankintoihin on hyvä tehdä vielä lopullinen viilaus sivustolle. Miten saan siitä mahdollisimman informatiivisen? Olemmeko muistaneet kertoa kaikista tapahtumista? Onko kaikki tekemämme tiedostot muistettu siirtää TwinSpaceen esimerkiksi Drive-kansioista tai nettisivuilta? Onko kaikki linkit muistettu linkittää sivuille?
Hyvän Eramus-projektin esittelyssä eTwinning-sivusto toimii hyvänä muistiona, päiväkirjana ja projektisivuna. Sinne on hyvä palata katsomaan menneitä tapahtumia ja kenties aloittaa myös uuden hankkeen suunnittelu. Kenties voit myös hakea Laatumerkkiä, Eurooppalaista laatumerkkiä ja osallistua kilpailuun juuri tekemälläsi sivustollasi. Parissa konferenssissa käyneenä voin kertoa, että tämä kyllä kannattaa ja matkailu avartaa aina.
Menestystä kaikille hanketyöhön ja aherrukseen! Kiitoksia hyvästä työstä ja ahkerasta aherruksesta ei koskaan tule kenellekään tarpeeksi, joten tsemppiä ja kiitoksia kaikkesta aherruksestasi! 😊
Sari Kallio, eTwinning-lähettiläs
https://docs.google.com/presentation/d/15C3MlyxwPu-v-N4PRpS8SOJ2Yu42vzeStQbugnbo-aI/edit?usp=sharing