10.11.2020

eTwinning laatumerkki – miksi ihmeessä?

Miksi laatumerkki?

Eikö riitä, että sait kansainvälisen kumppaninsi kanssa projektin tehtyä? Oppilaasi saivat kokemuksia vieraan kielen käyttämisestä yhteisen asian ympärillä ja kommunikoinnista aidoissa tilanteissa. Eikö ollut tarpeeksi siinä, että koettiin yhteisiä hetkiä langoilla ja verkossa, käytettiin teknologiaa ja opittiin yhdessä projektin asiasta? Mitä järkeä on hakea vielä eTwinning-projektille laatumerkkiä? Mitä hyötyä siitä on? 

Ajattelen juuri sinua, projektisi kanssa hikoileva opettaja. Se työ, jota teet järjestäessäsi oppilaillesi kansainvälisiä kokemuksia ja opastaessasi heitä käyttämään teknologiaa yhteyksiin yli rajojen, on äärettömän tärkeää. Jokaisessa projektissa koetaan monenlaisia hetkiä – niin iloisen oppimisen kuin turhautumisen tilanteita.

Kansainvälisestä työstäsi sinun kannattaa kertoa muillekin. Koulun oppimisympäristö ei rajoitu luokkahuoneen seiniin vaan on maailmanlaajuinen. Oppilaasi saavat hienoja elämäntaitoja ja kokemuksia projektissasi. Siksi on tärkeä kertoa siitä muillekin. 


Tunnustus: Hyvää työtä!

Laatumerkki on yksi tapa saada tunnustusta projektilleen. Se on yksi askel, jolla eTwinning antaa tunnustusta opettajien, oppilaiden ja koulujen tekemistä työstä. Kansallinen laatumerkki kertoo siitä, että projekti on saavuttanut tietyn valtakunnallisen ja eurooppalaisen vaatimustason. 

Laatumerkkiä voi hakea, jos oheiset viisi asiaa ovat kunnossa projektissasi. Yhteistyöllänne on yhteiset tavoitteet ja jaettu suunnitelma. Projekti on päättynyt tai päättymässä. Opiskelijat ovat myötävaikuttaneet sen aktiviteetteihin, ja olette toteuttaneet kumppanikoulun kanssa yhteisiä aktiviteetteja. Olette ottaneet huomioon internetin turvallisen käytön ja tekijänoikeudet. Samalla nämä periaatteet ovat ohjaamassa opettajia oppilaskeskeisiin menetelmiin ja turvalliseen teknologian käyttöön.

Jos siis projektisi täyttää nuo viisi vaatimusta, sinun kannattaa hakea kansallista laatumerkkiä. Se käy yksinkertaisesti eTwinning portaalissa napsauttamalla oman projektisi kohdalla Hae laatumerkkiä ja täyttämällä eri laatikot projektisi tiedoilla. 

Omaa hakemusta kannattaa suunnitella hiukan ja tehdä se omana tekstitiedostona ensin; on nimittäin aika harmittavaa, kun kaikki kirjoittamasi katoaa taivaan tuuliin, jos laatumerkin hakeminen kestää yli 30 minuuttia. Vaikka projektisi on sisältänyt erilaista opettajien välistä yhteistyötä, laatumerkki on opettajakohtainen. Jokainen projektin opettaja tekee siis oman hakemuksensa laatumerkistä. Projektissa mukana työskennelleet opiskelijat saavat myös laatumerkin!


Millä perusteella laatumerkki myönnetään?

Laatumerkin myöntää kansallinen tukipalvelu (NSS), jolta tulee postia, kun hakemuksesi on joko hyväksytty tai hylätty. Laatumerkin myöntämiskriteerit käyvät selville oheisesta kuvasta. 

Pedagoinen innovatiivisuus tarkoittaa muun muassa hankkeen opiskelijakeskeisyyttä, monenlaisten opiskelumetodien käyttämistä sekä luovuutta ja kekseliäisyyttä. On tärkeä, että projektin tavoitteet ovat mitattavia ja selkeitä. 

Projektin tulee liittyä opetussuunnitelmaan ja tukea sen tavoitteita.  Tämä merkitsee esimerkiksi monioppiaineista, ongelmakeskeistä lähestymistapaa ja avaintaitojen vahvistamista. Maailma ei tunnetusti jakaudu oppiaineisiin, ja projektit yhdistävät hienolla tavalla erilaisia oppisisältöjä. 

Onnistuneessa projektissa yhteistyö on enemmän kuin pelkkää yhteydenpitoa. Kumppanikoulut työskentelevät yhdessä tavoitteiden saavuttamiseksi ja yhteisten tulosten aikaansaamiseksi. Projektissa hyödynnetään teknologiaa eri tavoin pedagogisten tavoitteiden saavuttamiseen  ja yhteistyön tekemiseen kumppanien kanssa.  

Viides arviointikriteeri onkin hankkeen tulosten ja vaikutusten esittäminen sekä niiden dokumentointi. Twin Space on mainio, turvallinen yhteistyöfoorumi projektin vaiheiden ja tulosten dokumentointiin ja yhteistyön tekemiseen. On tärkeä kertoa muuallakin verkossa, lähiympäristössä ja mahdollisesti paikallislehdessä kansainvälisistä projekteista.

Etwinning antaa tunnustusta kansallisen laatumerkin lisäksi palkitsemalla parhaita hankkeita Euroopan laatumerkillä tai eTwinning-palkinnolla. Etwinning-kouluksi voi päästä, jos koululla on useita kansallisen laatumerkin saaneita yhteistyöprojekteja. Tämä tunnustus kertoo jotain koulussa käytettävistä opiskelumenetelmistä ja työskentelyn laadusta. 

Etwinnning -laatumerkki on tunnustus opettajalle ja koululle heidän eTwinning-aktiviteettinsa korkeasta laadusta. Myös opiskelijat saavat julkisen oppilaan merkin, kun heidän opettajansa saa kansallisen laatumerkin. 

Muistan vieläkin joidenkin opiskelijoitteni kasvot, kun rehtori antoi heille todistuksen projektista. Tunnustus antaa heille rohkeutta toimia kansainvälisissä yhteyksissä ja käyttää omaa luovuuttaan projektitöissään. On tärkeä tulla nähdyksi! 

Kannattaa siis hakea laatumerkkiä! Se tekee näkyväksi tekemääsi työtä. 

Mirjami Hyttinen

2 kommenttia:

  1. Hienoa työtä ootte tehneet, Mirjami! Projektinne ovat olleet upeita, arkityötä verkossa! Toivottavasti työ jatkuu monin tavoin! Kannustavan ajatuksin Annikki

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa työtä kerrassaan! Onnea valtavan hienoon työhön. Menestyksellistä jatkoa toivon sydämestäni edelleen! Aulikki

    VastaaPoista