Olen iloinen, että sain mahdollisuuden olla osa eTwinning lähettiläiden upeaa, taitavaa ja kokenutta joukkoa. Ehdin toimia eTwinning lähettiläänä puolitoista vuotta ennen eläkkeelle siirtymistäni. Avoimeen ja ystävälliseen lähettiläiden verkostoon oli helppo liittyä.
Etwinning lähettiläät ovat jonkinlainen kokemusasiantuntijoiden verkosto. He ovat itse toteuttaneet eTwinning projekteja ja osaavat kertoa niistä koulutuksissaan muille. He pitävät lähi- ja etäkoulutuksia ja opastavat opettajia erilaisissa käytännön kysymyksissä. Kun jotain ei tiedä, aina löytyy joku, joka tietää. Lähettiläs kirjoittaa blogitekstejä pyydetyistä aiheista ja osallistuu keskusteluun somessa. Tarkoitus on kertoa eTwinning yhteisön toimintatavoista ja houkutella sinne lisää toimijoita.
Lähettiläät ovat myös jonkinlainen linkki kansallisen tukipalvelun ja käyttäjien välillä. Kansallinen tukipalvelumme järjestää lähettilästapaamisen kahdesti vuodessa. Kokoontumisten asioihin on jokaisella mahdollisuus vaikuttaa, mutta lähettilästapaamisten ohjelma oli aina lähettilään tehtävässä auttava ja siten varsin hyödyllinen. Sitä paitsi oli hauska päästä tekemään pieni ekskursio Ylitorniolta Helsinkiin, matkailuhan tunnetusti avartaa.
Kutsu oppia uutta
Jokaisessa lähettiläiden kokoontumisessa opin jotain uutta. Sain tuoreita ideoita ja opin käyttämään alustaa paremmin. Ideoimme yhdessä, miten on parasta esitellä asioita. Koulutuksista löysin myös ohjelmia, joista oli paljon hyötyä ja iloa etäopetuksessa viime vuoden koronakeväänä. Ihastuin varsinkin Mentimeteriin, jolla oli helppo aktivoida opiskelijat verkossa. Koin lähettiläänä toimimisen paitsi koulutustehtäväksi, myös kutsuksi oppia itse uutta.
Suomessa meitä eTwinning lähettiläitä on 14 eri puolilta Suomea. Kuulumme myös kansainväliseen lähettiläiden verkostoon, jossa on noin 1500 jäsentä. Pohjoismainen lähettilästapaaminen Marsdenissa oli hieno mahdollisuus tutustua pohjoismaisiin kollegoihin ja eri maiden käytäntöihin sekä virvoittaa vanhaa kouluruotsiani. Se myös poiki koulullemme media-aiheisen projektin tanskalaisen koulun kanssa.
Viime syksynä järjestettiin kansainvälinen verkkokurssi lähettilään työhön. Kurssilla tein alla olevan mainoksen, joka kertoo eTwinningin hyödyistä. Koulutuksen parhaita hyötyjä oli harjoitella lähettilään työssä tarvittavia verkottumisen taitoja. Yhteistyötä tehdessä joutuu joskus painelemaan auraamatontakin tietä.
Eurooppalaista identiteettiä kasvattamassa
Lähettilään työhön liittyy paljon aivan teknistä asiaa eurooppalaisesta yhteistyöstä. Erityisesti kansinvälissä konferensseissa olen kuitenkin tajunnut, että eTwinningissä on kyse enemmästä: eurooppalaisesta identiteetistä ja kyvystä toimia yhdessä.
Sain osallistua Varsovassa eTwinning konferenssiin ja Dublinissa eTwinning koulujen vuositapaamiseen. Tämä huikea lähes 900 000 opettajan ja yli 215 000 koulun yhteisö opettaa lapsillemme ja nuorillemme tulevaisuuden tietoja ja taitoja: kykyä toimia yhteistyössä toisten kanssa, digi-, kieli- ja viestintätaitoja sekä ongelmanratkaisutaitoja. EU on paljon enemmän kuin pelkkkä talousliitto.
On tärkeä saada nuoret kiinnostumaan toisista kulttuureista, kansoista ja ihmisistä. Opettaa heitä kunnioittamaan toisia ihmisiä. On tärkeä kasvattaa nuoria yhteistyökykyisiksi eurooppalaisiksi.
Kiitos!
Oli etuoikeus saada toimia eTwinning lähettiläänä! Arvostan teitä, kansallisen tukipalvelun ihmiset Riikka Aminoff ja Olga Lappi, rautaisesta ammattitaidostanne ja verkosto-osaamisestanne. Tänä etäyhteyksien syksynä olette polkaisseet käyntiin mahtavat verkkokoulutukset, jotka ovat tavoittaneet hienosti opettajia ja tukeneet kouluja. Arvostan teitä, eTwinning lähettiläät, siitä, että oman työnne ohella jaatte osaamistanne, järjestätte koulutuksia ja kudotte yhteistyöverkostoja. Teette tärkeää työtä!
Mirjami Hyttinen