3.12.2020

Itä-Suomen yliopiston opettajankouluttajien kokemuksia vuoden teemakonferenssista Empowering future teachers with eTwinning

eTwinning Online Conference
Empowering Future Teachers with eTwinning
24.–26.11.2020

eTwinning-verkosto kokosi opettajankouluttajia ympäri Eurooppaa kolmepäiväiseen verkkokonferenssiin. Tapahtumassa oli kolmisensataa osallistujaa opettajankoulutuksista: opettajankouluttajia, opetusharjoittelun ohjaajia, opettajaopiskelijoita, tutkijoita ja eTwinning-lähettiläitä. Päivät tarjosivat moninaisten kokemusten, parhaiden käytänteiden, ideoiden ja suunnitelmien vaihtoa luentojen, workshoppien ja verkostoitumisaktiviteettien yhteydessä: kokeneet eTwinning-konkarit, eTwinnauksen makuun päässeet opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat sekä uudet tulokkaat rikastuttivat toinen toisensa suunnitelmia ja avasivat uusia verkostoitumistarpeita.

Vaikka eurooppalaiset koulutusjärjestelmät ja niihin valmistavat opettajankoulutukset rakenteineen ja sisältöineen ovat keskenään kovinkin erilaisia, on koulutuksen yhtenä keskeisenä päämääränä kaikilla kuitenkin globaalikansalaisuuteen kasvattaminen. Opettajankoulutusten moninaisuus ja tavoitteiden yhtenäisyys ovat inspiroiva lähtökohta eurooppalaiselle opettajankoulutusten yhteistyölle. Tähän eTwinning tarjoaa kaikille käyttäjilleen turvallisen, helppokäyttöisen ja maksuttoman verkkoympäristön. Tämä tuli jälleen konferenssin aikana todetuksi erilaisissa keskusteluissa ja työpajoissa, joissa etsimme ja löysimme konkreettisia käytänteitä tulevalle yhteistyölle. Yhteystietoja vaihdettiin ja niitä aiomme hyödyntää. 

Laitoimme konferenssiesityksissämme jakoon omia eTwinnaukseen liittyviä tähänastisia kokemuksiamme ja hyväksi havaitsemiamme toimintamalleja Itä-Suomen yliopiston Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osaston (Ritva Kantelinen: Experiences from University of Eastern Finland UEF) sekä yliopiston harjoittelukoulun (Hilkka Koivistoinen ja Merja Kukkonen: Future teachers implementing eTwinning during their teaching practice in a university affiliated teacher training school) näkökulmista. eTwinning-aktiviteeteilla olemme osallistaneet itsemme, opettajankouluttajakollegoitamme, opettajaopiskelijoitamme niin suomenkielisissä kuin englannin kielellä tarjottavissa koulutusohjelmissamme sekä harjoittelukoulumme oppilaita. 


Harjoittelukoulumme Animal Rescue Trip -projektin osallistujat




Pääsimme konferenssissa verkostoitumisen makuun niin hyvin, että olisimme toivoneet konferenssin ohjelmaan aikaa tulevien projektikumppanien löytämiseen vieläkin enemmän. Alun perin konferenssin oli määrä toteutua Italiassa Milanon vehmaissa maisemissa keväällä 2020. Nyt toteutettu onlineversio Teamsissä oli tasokkaasti järjestetty ja toimiva, ja se varmasti mahdollisti osallistumisen monille, jotka eivät olisi saaneet kalenteriinsa mahtumaan konferenssimatkoihin tarvittavaa aikaa. Omakohtaisesti koimme myös kolikon toisen puolen tärkeyden: kun konferenssiin kokoonnutaan kasvotusten samaan paikkaan, päivät sisältävät väistämättä lukuisia tilanteita, joissa verkostoituminen saa alkunsa ja projektipartnerit löytävät toisensa! 

eTwinningistä opettajankoulutuksessa voit lukea lisää Opetushallituksen sivulta eTwinning opettajankouluttajille ja opettajaopiskelijoille.


Kirjoittajat: UEF:n opettajankouluttajat Ritva Kantelinen, Hilkka Koivistoinen, Merja Kukkonen & eTwinning-lähettiläs Tuire Kokko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti