24.11.2021

Työpaja konferenssissa - Yhteistyö luo uusia ideoita

Vuotuisessa eTwinning-konferenssissa tänä vuonna oli aiheena medialukutaito ja disinformaatio. eTwinning-lähettiläänä minulla oli mahdollisuus osallistua konferenssiin, joka järjestettiin tänäkin vuonna pandemian vuoksi etänä. Vaikka jo odotankin ihmisten kohtaamista ja ihan kasvokkain tapaamista on etätapahtumissa puolensakin. Asun ja työskentelen täällä Napapiirin yläpuolella, Sodankylässä, joten matkat vaativat mennen ja tullen aina lisäpäivän, siksi kolmen päivän konferenssi vie helposti viisikin päivää. Tällä kertaa siis nautin konferenssista oman työhuoneen tunnelmassa, teetä siemaillen ja salaa suklaata maistellen. 


Vuotuinen eTwinning-konferenssi 28.10.-30.10.2021



Minulla oli konferenssissa oma työpaja, jonka veimme läpi moderaattorini Olga Lapin kanssa kahdesti. Työpajaani osallistui opettajia laajasti Euroopan joka kolkasta. Olga sai hienon idean kerätä jokaisen osallistujan kartalle. 

Olga sai hienon idean kerätä jokaisen osallistujan kartalle. Työpajassa oli Euroopan kaikki kolkat hyvin edustettuina.
Työpajassa oli Euroopan kaikki kolkat hyvin edustettuina.



Aiheenani oli työkaverini Päivi Neitolan kanssa kirjoittama Projektipakki, Yhdessä tehty kirja, jossa on ideana työskennellä ei pelkästään yhdessä projektipartnerin oppilaiden kanssa, vaan myös yhteistyöluokan kanssa omassa koulussa. Projektipakki on saanut alkusysäyksen erityisluokan tarpeesta löytää sopivaa lukemista kehittyvän lukutaidon tueksi. Koulussamme tätä yhteistyötä kutsutaan maailman lyhyimmiksi kirjoiksi.

Esimerkki maailman lyhyimmästä kirjasta: Rapu ja kala.

Esittelin työpajassani kouluani Tähtikunnan koulua. Kerroin myös Vuotson koulusta, jossa käyn kielten ja koodauksen opettajana maanantaisin. Tähtikunnan koulu on Sodankylän keskustassa ja koulussa on noin 600 oppilasta ekaluokasta yseihin. Meille valmistuu uusi koulurakennus ensi syksynä, jolloin pääsemme kaikki yhden katon alle parakeista ja muista väistötiloista. Lisäksi saamme työyhteisöömme myös esikoulun ja viskarit. Vuotson koulu on kaksikielinen koulu noin 90 kilometriä Sodankylän keskustasta pohjoiseen. Koulun kielinä on pohjois-saame ja suomi. Oppilaita on noin 30 ja luokat ovat esikoulusta yhdeksänteen. Kerroin miten koulussamme pidetään tärkeänä yhdessä tekemistä ja miten laatimamme projektipakki kannustaa siihen. 

Projektipakin, Yhdessä tehty kirja - A Co-Authored Book, tavoitteena on vahvistaa oppilaiden yhteistyötä luokkarajojen yli, niin omassa koulussa kuin yhteistyössä partnerikoulun kanssa. Projektissa harjoitellaan lukutaitoa, yhteistyötaitoja, vieraan kielen taitoja sekä medialukutaitoa. Ideana on luoda yhdessä tarinoita, joista tehdään kirjoja sekä niihin liittyviä luetunymmärtämisen -tehtäviä. Kirjat ja tehtävät jaetaan nuoremmille oppilaille käytettäviksi heidän oppitunneillaan tai yhteisillä tunneilla. Voit lukea tarkemmin siitä eTwinning-sivuilta kohdasta Projektipakit.

Konferenssissa pitämässäni työpajassa kokeilimme opettajien kanssa yhteisen tarinan keksimistä. Ohjeeksi annoin kirjoittaa yhdessä viiden lauseen kokonaisen tarinan, jossa on itse keksitty hahmo, tarinan juoni ja loppu. Opettajat työskentelivät pienryhmissä kooten ideoitaan Padletille. Samalla heillä oli mahdollisuus tutustua toisiinsa ja ehkä löytää yhteistyökumppaneita. Työskentelyn rungoksi olin tehnyt heille valmiit Padlet-pohjat ja tarkoituksella taustoitin ne itse ottamillani kuvilla täältä Lapin luonnosta. Yksi eTwinningin parhaimpia puolia on mielestäni oppia, nähdä ja tutustua toisten maiden luontoon ja kulttuuriin. Toivon, että kuvat toivat pienen tuulahduksen kaikille osallistujille täältä meiltä. 

Voit tutustua opettajien keksimiin tarinoihin näissä kuvissa. Padlettien kuvitus toimi inspiraation lähteinä tarinoille, mitä ajatusta voisi hyvin hyödyntää myös oppilaiden kanssa.  






Paras palaute työpajalleni oli, kun yksi opettajista tuumasi työpajan päätteeksi, että näinhän me teemme projektimme puolalaisen partnerimme kanssa. Pitänee varmaan laatia toinen projektipakki, jossa on tämä viiden lauseen tarinankerronta työtapana, sillä tämän menetelmän loin vain tähän työpajaan tuon useampi vaiheisen projektipakkimme pohjalta. Itse arvelin, että tehtävä on opettajille liian helppo, enkä osannut arvioida miten opettajat siihen suhtautuvat. Turhaan jännitin, sillä tehtävä oli sopivan haastava ja muunnettavissa suoraan oppilaiden käyttöön. 

Konferenssissa oli paljon muutakin kuin työpajoja. Keynote-puhujien esitykset olivat mielenkiintoisia ja herättivät monia ajatuksia, joista olisi keskusteluja virinnyt kasvokkain ollessa. Toivottavasti vielä pääsemme tapaamaan livenä, vaikka nämä webinaareina toteutetut tapahtumat ovatkin toiseksi parhaita. 

Terveisin eTwinning-lähettiläs Lapista, Katri Juusola

10.11.2021

eTwinning haltuun ilmaisissa koulutuksissa

eTwinning on helppo ja oppilaita motivoiva tapa toteuttaa opetussuunnitelmaa missä tahansa oppiaineessa aina esi- ja alkuopetuksesta toiselle asteelle ja opettajan koulutukseen.  Kuten mihin tahansa opetuksen apuvälineeseen, opettajan on hyvä aluksi tutustua siihen.  

eTwinning tutuksi veso-koulutuksessa

Kolmen tunnin ns. puolikkaassa vesossa osallistujat saavat katsauksen eTwinningiin, tutustuvat esimerkkiprojekteihin, projektialusta Twinspaceen, kumppaninhakuun, projektin luomiseen ja osallistuvat ryhmissä eTwinning-projektin suunnitteluun.  Ellet löydä veso-koulusta Luokkahuoneena Eurooppa-blogin Webinaarit ja koulutukset-välilehdeltä, vinkkaa koulutuksenjärjestäjälle, oppilaitoksen esimiehelle tai opettajien ainejärjestölle. He voivat ottaa yhteyttä OPH:n eTwinningin kansalliseen tukipalveluun, riikka.aminoff(at)oph.fi tai olga.lappi(at)oph.fi, ja tilata ilmaisen veso-koulutuksen.


eTwinning-webinaarit ja webinaaritallenteet

Suomen eTwinning-lähettiläät opastavat eTwinningin käyttöön ilmaisissa noin 1.5 tunnin mittaisissa webinaareissa. Webinaareja on tarjolla eri kouluasteille varhaiskasvatuksesta ammatilliseen.  Webinaareissa saat opastusta eTwinningin  projektialustan, Twinspacen saloihin, sekä eTwinningin käyttöön Erasmus+ -liikkuvuushankkeissa.  Kokeneemmille eTwinnareille löytyy webinaareja eri sovellusten käytöstä eTwinning-projekteissa. Osa webinaareista pidetään ruotsiksi. Tietoa webinaareista löydät eTwinning-lähettiläiden Luokkahuoneena Eurooppa-blogin Webinaarit ja koulutukset-välilehdeltä tai seuraamalla Opetushallituksen tapahtumakalenteria.  Osasta webinaareja on saatavilla tallenne, jonka löydät Luokkahuoneena Eurooppa-blogin Webinaaritallenteet-välilehdeltä.




eTwinning-koulutusta omalle koululle

Voit tilata ilmaisen eTwinning-infon tai eTwinning-työpajan koulullesi.  Tällöin osallistujia täytyy olla vähintään kymmenen.  Osallistujat voi koota useammasta eri oppilaitoksesta. Koulutus voidaan räätälöidä juuri sinun oppilaitoksesi tarpeiden ja toivomusten mukaan.  Ota yhteyttä sinua lähinnä olevaan eTwinning-lähettilääseen tai opetushallituksen kansalliseen tukipalveluun: riikka.aminoff(at)oph.fi, olga.lappi(at)oph.fi.

eTwinning-koulutusta pitävät lähettiläämme.


eTwinning tutuksi itse opiskellen

eTwinning-portaalista löydät englannin kieliset ohjeet eTwinningin käyttöön klikkaamalla vasemmassa yläkulmassa olevia yhdeksää palloa ja valitsemalla Self Teaching Materials.  Voit myös tutustua eTwinningiin liittymällä Johdatus eTwinningiin- nimikkoryhmään:  Portaalissa klikkaa "Näin pääset alkuun".  Vieritä sivua alas.  Otsikon "Aloita" alla klikkaa eTwinning-ryhmät ja liity ryhmään nimeltä Johdatus eTwinningiin.

Eurooppalaista täydennyskoulutusta eTwinningLivessä

Rekisteröityneet eTwinnaajat pääsevät eTwinningLiven "Ammatillinen kehittyminen"-välilehdeltä ilmoittautumaan eurooppalaisiin eTwinningin täydennyskoulutuksiin, noin 1.5 tunnin mittaisiin reaaliaikaisiin verkkoseminaareihin tai parin viikon mittaisiin oppimistapahtumiin.

Eurooppalaisia kumppaninhakuwebinaareja

Kumppaninhakuwebinaareissa on ideana tavata kollegoita muista eTwinning-maista, löytää ohjatusti kumppani projektiin sekä laatia projektisuunnitelma uusien kumppaneiden kanssa. Koronatilanteen salliessa, näitä täydennyskoulutuksia tullaan järjestämään kasvokkain eri puolilla Eurooppaa.  Tietoa täydennyskoulutuksista saat eTwinningin uutiskirjeestä, joka tulee rekisteröityneille eTwinnaajille sähköpostiin.  Seuraa myös sivua "eTwinning Finland" Facebookissa ja Twitterissä "eTwinningFIN", saadaksesi tietoa täydennyskoulutuksista.


Facebookissa liity "Suomalaiset eTwinning-opettajat"-ryhmään, jota eTwinning-lähettiläämme ylläpitävät.  Siellä saat nopeasti apua eTwinningiä koskeviin kysymyksiin ja tietoa lähettiläiden pitämistä koulutuksista.

Valitse ilmaisesta koulutustarjonnasta itsellesi ja oppilaitoksellesi sopiva.  eTwinning-koulutuksiin liittyvissä asioissa ole yhteydessä lähimpään eTwinning-lähettilääseesi tai OPH:n eTwinningin keskustukipalveluun: riikka.aminoff(at)oph.fi, olga.lappi(at)oph.fi.  

4.11.2021

MOK - Oppilastutkimus osana eTwinning -projektia

Tutkimukseen osallistui oppilaita Puolasta ja Suomesta
Espoolaisen Mankkaan koulun A1- ja A2- saksanopiskelijat osallistuivat saksankieliseen eTwinning -projektiin "Werbung im Beruf" (= mainonta ammatissa). Projekti oli suoraan yhteydessä yhdeksännen luokan monialaiseen oppimiskokonaisuuteen (MOK), jonka teemana oli tulevaisuus ja ammatinvalinta. Tästä aiheesta on jo kirjoitettu blogiin 19.1.2021 Klikkaa tästä ja voit lukea edellisen blogitekstin! Tuossa blogitekstissä käsiteltiin eTwinning -projektia pohjustamassa monialaista oppimiskokonaisuutta.


Tutkimustulos halusta opiskella 

Monialaisen oppimiskokonaisuuden keskeisiä tavoitteita on muun muassa vahvistaa oppilaiden osallisuutta ja tarjota mahdollisuuksia olla mukana opiskelun tavoitteiden, sisältöjen ja työskentelytapojen suunnittelussa. Lisäksi tavoitteena on nostaa esiin oppilaiden merkityksellisiksi kokemia kysymyksiä sekä luoda tilaisuuksia niiden käsittelyyn ja edistämiseen sekä lisätä mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä. Yksi tärkeimmistä tavoitteista on tarjota mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön sekä antaa tilaa uteliaisuudelle, elämyksille ja luovuudelle sekä haastaa monenlaisiin vuorovaikutus- ja kielenkäyttötilanteisiin

Tutkimustulos asuinpaikasta

eTwinning -projektin alussa käsittelimme yhteisesti samoja teemoja, jotka liittyivät monialaiseen oppimiskokonaisuuteen. Sillä tavoin oppilaat tutustuivat toisiinsa sekä oppivat aiheeseen liittyvää sanastoa saksaksi.  Tämän jälkeen jokaisin oppilaan tuli suunnitella ja toteuttaa oma monialaiseen oppimiskokonaisuuteen liittyvä työ. Mietimme kuinka hyödyntää eTwinning -projektia oman työn suunnittelussa. Esittelen tässä kirjoituksessa yhden oppilaan tuotoksen. Tähän on kysytty lupa niin oppilaalta kuin hänen huoltajiltaan.

Tutkimustulos halutusta lapsimäärästä
Oppilastutkimuksen tavoitteena oli selvittää nuorten arvoja ja toiveita tulevaisuuteen ja ammatinvalintaan liittyen. Ensin tehtiin saksankielinen forms- kysely, joka linkitettiin eTwinning-projektin TwinSpaceen. Sen kautta projektissa mukana olleet oppilaat pääsivät vastaamaan kyselyyn niin Suomessa kuin Puolassakin. Projektissa oli mukana koulu Romaniasta, mutta sen koulun oppilaat eivät kerinneet vastaamaan kyselyyn aikataulumme puitteissa.




Tutkimustulos halusta muuttaa ulkomaille
Tuloksia käsiteltiin siten, että tuloksista tehtiin pylväsdiagrammit, jotta eroavaisuudet olivat selkeämmin nähtävissä. Tämän jälkeen tuloksia analysoitiin ja pohdittiin eroavaisuuksia puolalaisten ja suomalaisten nuorten välillä sekä eroavaisuuksien syitä. Suomalaisilla oppilailla oli enemmän halukkuutta opiskella pitempään ja puolalaisista opiskelijoita suurempi osa halusi siirtyä nopeammin suoraan työelämään. Suurempi osa puolaisista oppilaista halusi asua maaseudulla sekä halusi enemmän lapsia.
Yhteenveto tuloksista


Koska projektimme teema oli mainonta, pohdimme lopuksi, mitä eroavaisuuksia mainostajien kannalta voisi olla havaittavissa. Koska puolalaiset oppilaat haluavat asua maaseudulla sekä haluavat suuremman perheen, heille voisi kohdistaa mainontaa suuremmista asunnoista maaseudulla. Suomalaiset oppilaat haluavat opiskella pitempään ja heille voisi kohdistaa mainontaa tietokoneista, läppäreistä sekä työpöydistä.
Monialaisen oppimiskokonaisuuteen käytettävissä ollut aika oli hyvin rajallinen, joten tämän tutkimuksen tekemiseen kului enemmän aikaa kuin oli tarkoitettu, mikä otettiin huomioon arvioinnissa. Työ on monipuolinen; forms-kysely, pylväsdiagrammit sekä yhteenvetotuloksista.  

Tutkimustulosten mahdollinen vaikutus mainontaan

On hienoa huomata, että eTwinning -projektit tarjoavat rajattomia mahdollisuuksia hyödyntää eurooppalaisia yhteyksiä monialaisen oppimiskokonaisuuden oppilastyön suunnitteluun ja toteuttamiseen. Uskon vakaasti, että tämän tyyppinen eurooppalainen yhteistyö sekä tutkimukset tulevat olemaan tulevaisuudessa yhä enemmän keskiössä. Teknisten laitteiden ja niiden käyttömahdollisuuksien lisääntyessä kansainvälinen yhteistyö tulee helpottumaan. Kannattaa jo nyt ottaa ensi askeleita kohti tulevaisuuden oppimista. Ja eTwinning on tärkeä työkalu siinä!