21.11.2022

eTwinning jatkaa entisellään uudella alustalla



Helppoa ja sujuvaa

Syksyn 2022 aikana pidimme toisen eTwinning-lähettilään Tiina Sarisalmen kanssa sarjan peruskoulutuksia. Aloitimme syyskuun lopussa aivan perusteista. Kerroimme eTwinningin uudesta ympäristöstä, EU login -tunnuksen teosta, oman profiilin luonnista ja muokkauksesta, siis aivan perusasioista. Paineitakin oli, kun komissio kesän ja alkusyksyn aikana perusteellisesti uudisti eTwinning-sivustoa. Hieman mietitytti miten aloittaa, kun aivan äskettäin oli omatkin opit ajateltava uudelleen. Yllätys olikin sitten, kuinka helposti ja sujuvasti kaikki kävi. Asiat sujuivat aivan kuin ennen.

Ensimmäisessä vaiheessa huolta tuottivat ne alustan osiot, joita ei vielä ollut ehditty ohjelmoida kuntoon. Niiden kohdalla saatoimme vain vakuuttaa, että kyllä tämä toimii, ehkä jo huomenna, niin kuin sitten useammassa tapauksissa kävikin. 


Ympäristön toimivuus lisääntyy vauhdikkaasti

Seuraavaan koulutukseen oli jo helpompi mennä kun ohjelmointikin alkoi olla kunnossa.  Kävimme läpi hyvän projektin ominaisuuksia, kumppaninhaun perusteita projektin suunnittelua ja sen perustamista. Uusi alusta alkoi jo tuntua tutulta ja eTwinningiin niin kiinteästi kuuluva tekemisen ilo nosti vahvasti päätään. TwinSpace-koulutukset oli mukava viedä läpi.

Peruskoulutukseen osallistujat eivät vielä välttämättä tiedä mikä uusi eTwinning on tai miten siellä toimitaan eivätkä he välttämättä osaa tehdä siitä kysymyksiä. Monenlaisia kommentteja koulutusten aikana silti heräsi. Mutta vaikka alusta oli uusi ja vieraskin, kysymykset ja kommentit eivät koskeneet sitä. Eniten tahdottiin tietää mihin kaikkeen eTwinningiä voi käyttää.

Moni asia on muuttunut. Hyvällä syyllä voidaankin kysyä mikä uudessa eTwinningssä on vanhaan verrattuna toimivaa ja mikä ei. Tähän on sinänsä helppo vastata: uusi on aivan yhtä hyvä kuin vanhakin. Erilaisia ne kuitenkin ovat. Uudessa järjestelmässä voi tehdä monia asioita, joihin vanha ei taipunut. Esimerkiksi tiedostokansioihin voi tehdä allikansioita ja TwinSpaceen sivuja lisätessä voi alasivuja panna haluamaansa numeroituun järjestykseen. Tätä ominaisuutta vanhaan versioon usein kaivattiin mutta siinä sitä ei ollut mahdollista toteuttaa.

Uuden alustan käyttöä helpottaa jo vanhassakin mukana ollut käyttäjän tuki ja opastus, josta monia avoimeksi jääneitä asioita on mahdollista tarkistaa. Sieltä saa myös neuvoja eri toimintojen käytöstä ja ominaisuuksista. Sitä kannattaa käyttää hyväksi.


Koulutukset jatkuvat

Koulutuksia jatketaan varmaankin kevään aikana, sillä tarve eTwinningin perustietojen hallintaan on aina suuri. Pitää osata antaa itsestään oikeanlaiset tiedot, jotta tulee löydetyksi. Täytyy hankkia itselle kumppani, suunnitella hänen kanssaan tulevaa projektia ja projekti pitää pystyä perustamaan. Helppoa, mutta opastettuna vielä paljon helpompaa. 


Edelleen on tärkeää tuntea perusasioista TwinSpacestä, siis projektien työskentelyalustasta. Siellähän kaikki oppilaiden työskentely tapahtuu. Koulutuksessa käydään läpi jäsenten kutsuminen mukaan, yhteydenpitovälineet, aineistojen lataaminen alustalle ja niiden muokkaaminen ja sivujen luominen. Koulutusten aikana esitetään paljon erinomaisia, tarkentavia kysymyksiä. Niihin vastaaminen auttaa luomaan syvempää kuvaa eri osa-alueista.

Pidämme myös koulutuksia itse eTwinning-alustan käytöstä. Niiden kesto on lyhyempi, sillä koulutettavat ovat jo kokeneita eTwinnareita, jotka haluavat tietää, miten uusi alusta eroaa vanhasta. Näistä koulutuksista meillä ei vielä ole kokemuksia, mutta uskomme että myös tällaiselle osaamiselle on tarvetta.

eTwinning-webinaarit ja -tapahtumat ja niihin ilmoittautuminen löytyvät Opetushallituksen tapahtumakalenterista.

Yrjö Hyötyniemi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti