Mitä tapahtuu, kun opettaja päättää sitouttaa oppilaita eTwinning-projektin avulla koulutyöhön? Jaksavatko nykyajan diginatiivit kirjoittaa kirjeitä? Kiinnostaako joulukortin saaminen?
29.1.2024
eTwinning with an old school twist: inspiroiko vanhanaikainen kirjeenvaihto nykyajan lapsia?
23.1.2024
Miten lisään hyvinvointia koulussa antirasismin kautta?
Suomalainen peruskoulu on muutoksen tilassa monin eri tavoin; Suomeen on tullut entistä enemmän maahanmuuttajia ja heidän lapsiaan, jotka muuttavat koulua entistä avoimemmaksi ja suvaitsevaisemmaksi. Samalla erilainen vihapuhe on lisääntynyt, ja tarve miettiä omia asenteitamme on tullut ajankohtaisemmaksi. Emme enää opeta ainoastaan kantasuomalaisia luokkia, vaan luokkahuoneisiimme on tullut muita etnisyyksiä, uskontoja ja kieliä, ja moninaisuus kaikkine muotoineen on lisääntynyt. Samalla meidän tulee instituutiona ja opettajina miettiä kulttuurisensitiivisen opetusotteen tärkeyttä luokkahuoneessa. Me saatamme, tahattomasti, esittää arvoja ja asenteita itsestäänselvyyksinä, mikä ei enää monikulttuuristuvassa koulussa ja yhteiskunnassa palvele kenenkään etuja, sillä silloin rajaamme osan oppilaistamme vähemmistöön.
Mitä tarkoittaa antirasistinen ja kulttuurisensitiivinen pedagogiikka?
Kulttuurisensitiivisyys tarkoittaa oppilaiden taustan huomioonottamista. On tiedostettava, että uskonnot, etnisyys ja kieli luovat erilaisen oppijan viitekehyksen, jonka kautta oppija joko kokee yhteenkuuluvuutta ryhmässä, tai kokee erottautuvansa muusta ryhmästä.
Kulttuurien sisällä on moninaisuutta, eikä oppilasta voi kohdata vain kulttuurin edustajana. Opettajan tulisi aina muistaa oppilaiden olevan yksilöitä. Kulttuurisensitiivinen työote on kiinnostusta toista kohtaan ja avoimuutta sitä kohtaan, miten sanoitamme asioita ja miten kohtaamme oppilaat. Kulttuurisensitiivinen opettaja tunnistaa oman kulttuurinsa ja tiedostaa sen vaikutukset ajattelussaan ja käyttäytymisessään. Tällainen opettaja pystyy reflektoimaan omaa rooliaan, ja asemaansa kouluinstituution edustajana, ja on motivoitunut syrjimättömän ilmapiirin rakentamiseen.
Rasismi on aina kytköksissä valtasuhteisiin, ja koulunkin tulee tiedostaa asemansa arvojen ja asenteiden luojana, ja välittäjänä. Onkin hyvä pohdiskella oman koulun sisällä, olisiko tarpeen luoda toimintatapoja, ja ohjeistus antirasistisen ympäristön luomiselle; tällöin oppilaille on selkeää, miten toimitaan, jos rasismia nähdään koulutovereiden käytöksessä, ja opettajat ovat tietoisempia siitä, miten ennen yhtenäiskulttuurinen Suomi on myös murroksessa tällä hetkellä.
Oppilaiden turvallisemman tilan periaatteet voi tiivistää esim. kuuteen kohtaan:
- Kunnioita toisen fyysistä ja psyykkistä tilaa
- Älä ivaa tai pilkkaa ketään, etenkään ulkonäön perusteella. Tämä vain ylläpitää stereotypioita.
- Älä tee oletuksia kenenkään ulkonäköön tai toimintaan perustuen. Olemme kaikki yksilöitä.
- Anna tilaa keskusteluissa. Anna kaikille mahdollisuus käyttää puheenvuoro.
- Kuuntele ja opi. Ota vastaan uudet puheenaiheet, näkökulmat ja henkilöt ennakkoluulottomasti ja uteliaaana.
- Pyydäthän anteeksi jos olet loukannut muita.
Miten eTwinning palvelee antirasistisen ja kulttuurisensitiivisen opettamisen lähestymistapaa?
Meille on varmasti selvää, että eTwinning on loistava työväline antirasistiseen ja stereotypioita vähentävään työhön. Oli itse eTwinning -yhteistyön aihe mikä hyvänsä, on siinä aina mahdollisuus kansainväliseen kokemukseen ja yhteistyöhön toisten kulttuurien edustajien kanssa, ja enenevässä määrin monikulttuuristen koulujen kanssa. Onkin hyvä keskustella yhteistyön alkaessa, halutaanko aluksi, tutustumisen ohessa, myös keskustella ja luoda oppilaiden keskinäiset yhteistyön säännöt. Tällöin luodaan hyvä vire jo alussa yhteistyölle osapuolten miettiessä antirasistisen lähestymistavan mukaisesti omat säännöt keskinäiselle yhteistyölle, ja keskustelulle. Näin luodaan ilmapiiri, joka on turvallinen kaikille osallistujille, ja kaikkien etnisyyksien ja uskontojen edustajat saavat kokea olevansa osa yhteistä kokemusta. Myös opettajat voivat miettiä, onko tarvetta reflektoida kulttuurisensitiivisesti pedagogisten valintojen tärkeyttä.
2.1.2024
Miten kehittää organisaation kansainvälisyyttä eTwinningin avulla?
Twinspace-koulutus REDUlla - kouluttajana eTwinning-lähettiläs Katri Juusola |
Meidän koulu Lapin koulutuskeskus REDU on ollut eTwinning-koulu vuodesta 2018 eli eTwinning-koulu-tunnustuksen alusta lähtien. eTwinning-koulun tunnustuksen tavoitteena on kehittää kansainvälisyyttä organisaatiossa eikä vain nauttia saadusta tunnustuksesta. Kun haimme koulullemme 2023 eTwinning-koulu-nimikettä kolmatta kertaa, mietimme, mitä olemme saaneet aikaan tähän mennessä ja miten voisimme kehittää toimintaamme tulevina vuosina.
Yhtenä osa-alueena on henkilökunnan ammatillinen kehittäminen eTwinning-alustan uudistusten myötä. Henkilökuntamme määrä oli alustalla vähentynyt kymmenestä henkilöstä neljään. Päätimme, että järjestämme henkilökunnalla ja aluksi erityisesti kv-työryhmälle koulutuksia. Näin saamme lisää aktiivisia toimijoita. Vuoden 2023 lopussa meitä oli rekisteröityneenä alustalla jälleen kymmenen eli olemme päässeet vanhan alustan määrään.
Partner finding-toiminnon avulla löydät uusia partnereita |
Ensimmäisen koulutuksen teemana oli "partner finding" eli miten European school education platformia voidaan hyödyntää kumppanien etsimiseen ja löytämiseen. Vaikka vuosien saatossa meillä on ollut hyvä kv-partneriverkosto, kaipaa se päivittämistä erityisesti kv-toimintaa havoittaneen pandemian jälkeen. Lisäksi henkilökunnassa tapahtuu aina muutoksia ja usein käy niin, että verkostot lähtevät ainakin osittain poislähtevän henkilön mukana. Lisäksi erilaisten organisaationmuutosten vuoksi kv-työryhmä on kokenut muutoksia - tällä kertaa lähinnä niin, että työryhmän jäsenten määrä on kasvanut. Uudet toimijat ovat lähteneet keräämään omaa verkostoaan osittain meidän kokeneempien avustuksella, mutta yhtenä hyvänä paikkana on myös European school education platform.
Twinspacen foorumi keskustelupaikkana |
Viime vuoden toinen koulutus oli tutustumista Twinspace-oppimisympäristöön. Järjestimme koulutuksen demo-ympäristössä, jossa sai harjoitella Twinspacen perustoimintoja, kuten sivun luontia, erilaisten dokumenttien lisäämistä sivuille, keskustelufoorumin käyttöä ja jäsenten kutsumista projektiin. Tähän koulutukseen otettiin kv-työryhmän lisäksi opettajia, koska tavoittenamme on, että opettajat työskentelevät tiimeissä eTwinning-projekteissa niin, että yhdessä projektissa olisi esimerkiksi ammatillinen opettaja yhdessä kielten opettajan tai muun Yhteisten tutkinnon osien opettajan kanssa. Tähän saakka olemme usein olleet yksi yhdessä kansainvälisten kumppanien kanssa.
Työkaluvinkkejä kansainväliseen yhteistyöhön |
Jos mietit, miten teidän koulu voisi kehittää kansainvälistä toimintaa eTwinningin avulla, tiesithän, että voit tilata meidät eTwinning-lähettiläät koulullesi kouluttamaan juuri teidän henkilökuntaa. Lisätietoa koulutuksista ja niiden tilaamisesta saat OPH:n eTwinning-sivustolta.