Sodankylä vaikuttaa olevan kaukana etelä-Euroopasta. ETwinning avaa kuitenkin ikkunan suoraan etelä-Eurooppaan, mutta on virkistävää joskus matkustaa ihan paikan päälle. ETwinningin vuositeemana 2024 on hyvinvointi ja se oli aiheena huhtikuun lähettiläiden seminaarissa Ateenassa, jonne meillä, Sodankylän eTwinning-lähettiläillä, oli ilo osallistua. Tapasimme matkallamme muiden maiden eTwinning-lähettiläitä ja he kertoivat oivalluksiaan miten yhteistyötä voidaan tehdä eri oppiaineissa ja erilaisin digitaalisin työkaluin. Keskeisenä tässä seminaarissa oli kuitenkin hyvinvointi ja ne osa-alueet, joita vahvistamalla voidaan hyvinvointia lisätä.
|
Ateenan kaupunkia Akropolikselta kuvattuna. |
|
|
Itsetuntemus oli yhtenä aiheena ja se on yksi hyvinvoinnin perusta. Itsetunnon vahvistaminen vahvistaa myös edellisessä blogitekstissämme tarkastelemaamme resilienssiä. Tässä teksissämme paneudumme syvemmin siihen mitä itsetuntemuksesta puhuttiin seminaarissa ja miten eTwinning-projektilla siihen voisi vaikuttaa.
Seminaarissa luennoi Nicoleta Marilena Militaru miten voi vahvistaa omien oppilaiden hyvinvointia ja hänen luennossaan yhtenä harjoitteena oli helposti toteutettava itsetuntemusharjoite. Tästä harjoitteesta tuli heti mieleen vieraiden kielten tunnit, miten harjoittelemme kertomaan itsestä lyhyin lausein, joissa usein on myös tähden sakaroissa mainitut asiat.
Pienimmille oppilaille I like ja I don’t like taipuu helposti myös toiminnalliseksi harjoitteeksi, jossa opettaja sanoo asioita ja oppilaat käyvät kyykkyyn tai varpailleen sen mukaan, mistä itse pitävät tai eivät pidä. Tämä voisi olla mukavaa tehdä myös verkon yli yhdessä eTwinning-partneriluokan kanssa jumpaten. Huomattaisiin samalla yhdistäviä asioita ja vahvistettaisiin tunnetta, että saa olla omaa mieltä asioista.
|
Nicoleta Marilena Militarun luennon dia ja harjoite itsetuntemuksen vahvistamiseksi. (19.4.2024 Athens, Greece) |
Omien vahvuuksien etsiminen on myös itsetuntemusta vahvistava harjoitus. Seminaarissa mietimme omia vahvuuksiamme. Omien vahvuuksien tunteminen auttaa olemaan itsestään ylpeä ja vahvistaa siten itsetuntoa. Tässä kohtaa tuli heti mieleen Kaisa Vuorinen ja hänen Huomaa hyvä!-materiaalit ja kuinka ne ovat mukavan pirteitä ja selkeitä koulukäyttöön. Vahvuuksien kautta voisi lähteä lähestymään myös eTwinning-projektia. Voisi olla mielenkiintoista toteuttaa vahvuusviikkoja partneriluokan kanssa. Opettajat voisivat yhdessä miettiä mitä vahvuuksia valittaisiin ja millaisia harjoituksia tehtäisiin. On kiva ajatella, että jos sinulla ei ole samanhenkistä kollegaa siinä omassa työpaikassa, hän voikin löytyä toisesta maasta.
|
Nicoleta Marilena Militarun luennon dia vahvuuksista. (19.4.2024 Athens, Greece) |
Seminaarissa kokeilimme myös harjoitetta “Expand Your Mind! With the Cartesian Question”. Laajenna Mieltäsi! Sitä harjoitettiin käyttämällä Karteesista taulukkoa - miten saada uusia näkökulmia tavoitteisiisi ja päätöksiisi. Voit testata oletko sitoutunut tavoitteeseesi tai tarvitsetko buustia motivaatioon. Sen avulla voit selvittää oletko tekemässä oikeita ratkaisuja, mihin olet menossa omalla tavallasi. Tämä tehtävä auttaa sinua laajentamaan mieltäsi ja oman toiminnan kriittisen ajatteluun. Siitä voi saada inspiraatiota, uusia näkökulmia sekä ideoita, samalla kehittäen itsetuntoa.
|
Cartesian Questions: Laajenna mieltäsi! |
Lisäksi seminaarissa tutustuimme tapoihin, miten voimme harjoitella itsetuntemusta sekä suhdettamme muihin ihmisiin. Kokeilimme tekniikkaa “Johari Window”. Sen avulla voi huomata millaiselta näyttäytyy toisille ja ehkä huomata miten voi saada oikean itsensä enemmän näkyväksi muille.
|
Johari Window |
Ateenan seminaarissa hyvinvointiamme lisäsi konkreettisesti se, että pääsimme hetkeksi pois arjesta, tapasimme samanhenkisiä ihmisiä ja saimme keskustella tärkeistä aiheista. Seminaarien luennoilla korostettiin myös työyhteisön hyvinvoinnin vaikutusta ja miten sitä kannattaa vaalia. Voisiko jonkin näistä harjoituksista tehdä työyhteisön tasolla? Löytyisikö työyhteisöstä yhteinen vahvuus?
eTwinning-projekti aiheita:
Chat with me ( kielet): virtuaalikeskustelut Chat-työkalun avulla Twinspacessa apuna tähti-diassa olevat lauseet.
Our strengths and qualities (kaikki): esim. viisiviikkoa kestävä jakso, jossa tehdään oppimista vahvistavia harjoituksia yhdessä partnerikoulun kanssa. Viikko kutakin vahvuutta tai taitoa. Tavoitteena suunnitella aluksi partnerikoulujen opettajien kesken mitä ja miten, tiimityönä.
Terveisin Katri ja Esteban