11.4.2014

”Windows Liven elokuvatyökalu” - ohjelma eTwinning-projekteissa

Nykyään opetukseen halutaan integroitavan tietotekniikkaa. ”Windows Liven elokuvatyökalu” – ohjelman avulla voi yhdistää sopivasti kielten opiskelua ja maantuntemusta osana kansainvälisiä projekteja. Ohjelman avulla oppilaat voivat tehdä lyhytelokuvia suhteellisen vaivattomasti.

Kansainvälisissä eTwinning -projekteissa olemme esitelleet vuosien ajan kouluamme sekä kotikaupunkiamme Espoota saksaksi. Tärkeää on, että oppilaat itse tekevät lyhytelokuvat. Aikaisemmin olemme käyttäneet ”Windows Moviemaker” – ohjelmaa, joka kuului WindowsXP – ohjelmistoon. Windows 7:n valikoimasta löytyy ”Windows Liven elokuvatyökalu” – ohjelma, joka on huomattavasti helpompi ja yksinkertaisempi käyttää.

Vuosien mittaan oma digivalokuvakokoelmani on laajentunut merkittävästi. Kotikaupunkimme digikuvista osan olen tallentanut muistitikulle ja osan ladannut ”pbworks.com” – sivustolle. On hyvä muistaa, että kuvien tulee olla kooltaan pieniä, sillä suurten kuvakokojen takia elokuvatyökalu saattaa jumittua kesken työskentelyn ja valmiin elokuvan lataaminen kestää kauemmin. Oppilaita kannattaa muistuttaa, että he käyttävät vain luvallisia kuvia, jotka he saavat opettajalta eivätkä etsi ja lataa kuvia netistä.

Oppilaat saavat kuvat käyttöönsä kopioimalla kuvat omaan tiedostoonsa joko muistitikulta tai hakemalla ne ”pb.works.com” – sivustolta. On hyvin tärkeää, että kaikki työstettävä materiaali on tallennettuna oppilaiden omissa tiedostoissa yhdessä ja samassa kansiossa, sillä muuten ohjelma ei välttämättä löydä kuvia, jos ohjelma käynnistetään myöhemmin uudelleen.

Kun oppilaat ovat valinneet noin kymmenen kuvaa ja kopioineet ne tiedostoihinsa, voivat he käynnistää ”Windows Liven elokuvatyökalu” – ohjelman. Helpoiten sen löytää klikkaamalla ”Käynnistä” – valikkoa tietokoneen kuvaruudun vasemmasta alakulmasta ja jossa kirjoittaa tyhjään hakukenttään sanan ”elokuvatyökalu”. Klikkaamalla ohjelman ikonia ohjelma avautuu.

Ensimmäiseksi oppilaiden tulee siirtää valitut kuvat ohjelmaan klikkaamalla ohjelman yläpalkin oikeasta reunasta kohtaa ”Lisää videoita ja valokuvia”. Kaikki kuvat voi siirtää yhdellä kertaa. Tällä tavoin on tehty jo yksinkertaisin lyhytelokuva.

Kielten opetuksessa on kuitenkin tärkeää kohdekieli ja siksi kuviin voi lisätä tekstiä. Teksti lisätään klikkaamalla ensin kuvaa, jonka kohdalle teksti halutaan kirjoittaa ja sen jälkeen ohjelman yläpalkin keskivaiheella olevaa keskimmäistä pientä laatikkoa, jossa ei ole kirjainta ”A”. Silloin kuvassa aukeaa tekstipalkki, johon teksti kirjoitetaan. Lyhytelokuvan alkutekstit lisätään klikkaamalla ylintä laatikkoa, jossa on kirjain ”A” ja lopputekstit alinta laatikkoa ohjelman yläpalkin keskivaiheella. Oppilaat voivat halutessaan lisätä lyhytelokuvaan tehosteita, jotka löytyvät yläpalkin oikealta puolella. Tehosteet lisätään klikkaamalla aluksi sitä kuvaa, johon tehoste halutaan liittää ja sen jälkeen haluttua tehostetta yläpalkista.

Tässä vaiheessa olen kerännyt oppilaiden lyhytelokuvat omalle muistitikulle lyhytelokuvana. Ohjelma lataa lyhytelokuvan kuvineen ja teksteineen ”.wmv” – tiedostoksi klikkaamalla ohjelman yläpalkin oikeasta reunasta ”Tallenna elokuva”. Ohjelma tarjoaa useita vaihtoehtoja tiedoston käyttömahdollisuudeksi, mutta valikosta tulee valita kohta ”Tietokonetoistoa varten”.

Muistitikulle kerätyt lyhytelokuvat lataan puolestani uuteen ”Windows Live elokuvatyökalu” – ohjelmaan, jossa muodostan useammasta lyhyestä elokuvasta yhden pitemmän elokuvan. Liitän siihen alkutekstin ja lopputekstin sekä musiikin. Musiikkina käytän vain ohjelman tarjoamia ilmaisia musiikkikappaleita. Musiikki lisätään klikkaamalla ”Lisää musiikkia”. Tämän jälkeen muodostan tästä kokonaisuudesta uuden ”.wmv” – tiedoston klikkaamalla ohjelman yläpalkin oikeasta reunasta ”Tallenna elokuva” ja valitsen kohdan ”Tietokonetoistoa varten”. Sen jälkeen elokuva on valmis ladattavaksi mm. youtube.com:iin. Oppilaat voivat halutessaan ladata oman tuotoksensa myös youtube.com:iin, jos heillä on tili siellä.

Tekemiimme lyhytelokuviin voi tutustua youtube.com – sivustolla, jossa hakukenttään kirjoitetaan hakusanaksi ”anttipii1”.

Antti Piiroinen
Mankkaan koulu, Espoo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti