8.10.2017

Terveiset pohjoismaisesta lähettilästapaamisesta Islannista


Kolmisen kymmentä Islannin, Norjan, Ruotsin, Tanskan ja Suomen eTwinning- lähettilästä tapasivat toisensa 6.-8.10.2017 Islannissa. Ohjelmassa oli mm. pienten projektiaihoiden (projetkit) tekoa eri luokka-asteille skandinaavislla kielillä, tietoa norjalaisten eTwinning resursseista verkossa ja tekijänoikeusasioita. Toki ehdimme myös nauttia toistemme seurasta kauniissa Islannissa. 




Verkkotyöskentelyn periaatteita ja nettietiketti

Elämäämme kuvaa jatkuva tiedon saanti ja jakaminen reaaliajassa. Tietämys yksilön oikeuksista  ja velvollisuuksista verkkotyöskentelyssä on kansalaistaitoa, jota tulee opettaa jokaisella kouluasteella. Kaikkein tärkein työkalu verkossa toimisessa on yksilön pää, ei tietokone kaikkine ohjelmineen.

1. Toisten ihmisten kunnioitus
Kunnioita toisia ja ole oma itsesi!

Yksilöllä on vapaus julkaista netissä melkein mitä vain. On hyvä opastaa lapsia ja nuoria, ettei ihan kaikkea kannata julkaista netissä. Netissä julkaisut jäävät elämään omaa elämäänsä loppuiäksi. Kuvien ja tekstien julkaisulupa tulee kysyä aina ennen julkaisua.

Koulujen välisen yhteistyöhön tehty eTwinningin TwinSpace on täysin suljettu ja turvallinen verkkoyhteisö. Oppilaiden on hyvä tietää tämä. Oppilailla on tekijänoikeus omiin töihinsä. Opettajan on myös kysyttävä oppilastöiden, kuvien ja videoiden julkaisulupa oppilaalta TwinSpaceen.

2. Tekijänoikeudet
  • Opasta oppilaita kuvien käytössä. 
  • Opasta oppilastöiden jakamisessa. 
  • Kaikilla on oikeus siteerata tekstejä, mutta alkuperäiset tekijät tulee laittaa näkyviin. 
  • Kaikilla on oikeus käyttää toisen teoksia omissa teksteissään, mutta lähde tulee merkitä.
Kuvien, videoiden ja tekstien julkaisijalla on aina tekijänoikeudet omiin tuotoksiin. Jos esimerkiksi julkaiset kuvia Facebookissa, niin Facebook omistaa kuvasi (vrt. USAn lainsäädäntö). Oppilaita kannattaa opastaa Creative Commons materiaalin jakoon ja käyttöön.



eTwinning-koulut marraskuusta 2017 alkaen

Yksi vuoden tärkeimmistä eTwinning-uutisista on se, että eTwinning toiminta-alue laajennetaan opettajista kouluille kirjoittaa Opetushallituksen Yrjö Hyötyniemi infokirjeessä 6 2017. Tämä otetaan kentällä ilolla vastaan, sillä nyt on mahdollisuus hankkia tunnustusta koulutasolla. Tunnustusta siitä, että kouluna ollaan tehty jotain yhdessä. Miksi sitten kannattaa hakea eTwinning kouluksi?

  • koulu saa tunnustusta sille työlle, jota sen henkilöstö on eTwinningin puitteissa tehnyt
  • koulu profiloituu eurooppalaisuuteen ja saa siitä näkyvyyttä paikallisesti alueellisesti ja valtakunnallisesti
  • koulusta tulee malli muille alueen kouluille
 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti