15.9.2017

Opetushallituksen eTwinning-tiimi: Riikka ja Yrjö lähikuvassa

Suomessa eTwinningiä koordinoi Opetushallitus ja siellä erityisesti Yrjö Hyötyniemi ja Riikka Aminoff. He kertovat uusimmat eTwinning uutiset, tiedottavat tapahtumista, kutsuvat kontaktiseminaareihin, hyväksyvät hankkeet, mahdollistavat koulutukset, vastailevat kysymyksiin ja ratkovat ongelmia. Heidän ansiostaan eTwinning on paikalla aina, kun kyseessä on seminaari tai konferenssi, joka liittyy koulujen kansainvälistämiseen tai tvt:n opetuskäytön edistämiseen. 
Riikka Aminoff 

aloitti eTwinningissä viime keväänä ja kertoo, että tämä on hänelle unelmatyöpaikka. ”eTwinningin parissa pääsee käyttämään monipuolisesti taitojaan ja oppimaan uutta joka päivä, bonuksena on kansainvälinen yhteistyö. Minua motivoi se, että saan olla mahdollistamassa lasten, nuorten ja opettajien taitojen karttumista ja sitä kautta laajemmin yhteiskunnan kehittymistä avoimemmaksi.”

Riikka on asunut mm. Mwanzassa ja Fuengirolassa ja siten jo lapsena kasvanut kansainvälisyyteen. Viimeiset 30 vuotta hän on kuitenkin asunut Helsingissä. Kahden pienen lapsen äidillä ei aika käy pitkäksi, mutta kun ihan omaa aikaa on, se käytetään joogaan, lenkkeilyyn ja uimiseen.

Uusi työ on vastannut Riikan odotuksia paremmin kuin hän osasi kuvitellakaan. On ollut hienoa tehdä intensiivistä yhteistyötä eri maiden eTwinning koordinaattorien ja tukipalveluiden kanssa. ”Lähettiläiden sitoutuneisuus ja innostuneisuus ovat aivan omaa luokkaansa! Osallistuin ensimmäiseen ammatillisen kehittämisen työpajaan toukokuussa ja siellä aistin vahvan, aivan omanlaisensa yhteisöllisyyden tunteen. On ilo saada palvella edelläkävijäopettajia.” Riikka hehkuttaa.

Riikka rohkaisee opettajia verkostoitumaan:
"eTwinningissä mukana olevat opettajat ovat avoimia ja innostuvat helposti uusista asioista ja ihmisistä. eTwinningissä mahdollisuus verkostoitumiseen on tehty helpoksi ja turvalliseksi ja täydennyskouluttautuminen on maksutonta, eli palvelusta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Jokainen eTwinnaa omalla tavallaan. Onnellisuus syntyy jakamalla."

Yrjö Hyötyniemi 

on koordinoinut eTwinningiä Suomessa jo toistakymmentä vuotta. Hän on alun perin kotoisin Rovaniemeltä, mutta asunut jo kauan Helsingissä. Ennen Opetushallitusta Yrjö toimi eri kustantajilla oppimateriaalin tuottajana ja sitä hänen työnkuvaansa kuuluu vieläkin. Vapaa-ajalla ”on mukava kalastella kesäisin pikku puroilla ja kuunnella sääskien valloittavaa ääntä.” Konferenssimatkoilla olemme saaneet nauttia Yrjön kiinnostuksesta historiaan ja yhteiseen kulttuuriperintöömme. Parempaa matkaopasta on vaikea kuvitella.

Hauskaa eTwinningissä on Yrjön mielestä kaikki, kiinnostava ja innostava työ sekä lukemattomat kehityshakuiset opettajat. Viime vuosien aikana kansainvälisyyden merkitys on kasvanut vahvasti.
"Se ei ole pelkästään suuri mahdollisuus vaan myös opettajan keskeinen tehtävä, jonka eTwinningin avulla voi toteuttaa vaivattomasti. Tvt:n opetuskäyttö ja uudenlaiset työtavat ovat eTwinningin keskeistä antia ja ne ovat tiukasti mukana myös uusissa opetussuunnitelmissa."
eTwinningille on ominaista haistella opetuksen uusia trendejä ja toimia tulevaisuuden suunnannäyttäjänä koulutuksessa. Tämä asettaa aivan erityisiä haasteita myös koordinaattoreille. ”Samalla kun perusasiat pitää hoitaa mahdollisimman hyvin, pitää koko ajan pyrkiä seuraamaan kehitystä ja omaksua uusia asioita. Koulutuksen tulevaisuuden suuntaa on helppo arvailla, mutta vaikea nähdä. Kaikki toiminta pitää suunnitella niin, että se mahdollisimman hyvin avustaa asioita ja opettajia tulevaa kohti.” Yrjö pohtii.

Yrjön neuvo ensimmäistä eTwinning-projektiaan suunnittelevalle opettajalle on:
"Aloita pienestä, mutta pelottomasti. Yksinkertaisinkin kansainvälinen yhteistyö on oppilaille uskomattoman antoisaa. Ja muista, että päätät kaikesta itse ja jos et itse tahdo, kukaan ei pääse arvostelemaan tekemisiäsi."


Opastusta eTwiningiin Opetushallituksen eTwinning sivuilla: http://edu.fi/etwinning/opastusta
Opetushallituksen eTwinning-tiimi pitää yllä myös omaa Facebook-sivua:
https://www.facebook.com/OPHeTwinningFinland/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti