22.3.2018

eTwinningiä yhtenäiskoululla

 Uusi työyhteisö


Aloitin lukuvuoden alussa luokanopettajana suurella yhtenäiskoululla Mäntsälässä. Olen ollut sitä ennen työssä yli kaksikymmentä vuotta pienillä ns. kyläkouluilla. Vaikka kieltämättä kaipaan joitain asioita pienemmästä työyhteisöstä, on ollut hienoa huomata myös suuren talon tuomat edut. Meillä on oppilaita noin 700, joten monenlaisia persoonia ja lahjakkuuksia mahtuu mukaan.

 

10 vuotta jatkunut eTwinning-projekti 

 


Työskentelemme juuri nyt hienon eTwinning-projektin, Schoolovision 2018, parissa. Schoolovision-projekti viettää tänä vuonna jo 10-vuotissyntymäpäiviään ja on hyvä esimerkki siitä, miten onnistunut projekti-idea kantaa vuodesta toiseen. Projektissa eri maissa, yhdellä koululla kussakin, tehdään musiikkivideo, jota sitten toukokuussa arvioidaan ja pisteytetään kaikissa muissa osallistujakouluissa.

Osallistuin opettajana samaan projektiin jo edellisellä koulullani pariinkin otteeseen. Pienellä koululla monien asioiden organisointi oli helppoa, mutta aika yksin tein monia juttuja. Sain tosin silloinkin, onneksi, toisen opettajan äänittämään ja editoimaan ääninauhaa. Mutta monet osat projektia jäivät kuitenkin minun harteilleni, mikä ei sinänsä harmittanut, mutta oli joskus kuitenkin aika rankkaa. En luultavasti osannut itsekään pyytää tarpeeksi apua.

 

Projekti oppilaiden ja opettajien yhteistyönä

 

Nyt iso työyhteisö on mahdollistanut delegoinnin. Minä opetan neljättä luokkaa ja pyysin jo syksyllä mukaan kolmannen luokan opettajan, joka on mahtava ja monipuolinen musiikinopettamisessa. Yläkoulun musiikinopettaja innostui myös asiasta.

Kolmas- ja nelosluokkalaiset miettivät tammikuussa sanoituksia. Vaikka projektin äänestykset tapahtuvat vasta toukokuussa eli keväällä, valitsimme kuitenkin aiheeksi sen, miten sisällä tietokoneen ääressä pelaamista paljon parempi idea on mennä ulos lumeen leikkimään kavereiden kanssa. Lapset miettivät erilaisia osia sanoitukseen ja sitä kautta löytyikin monta upeaa juttua tyyliin "On kaunis talvisää, ei meillä kukaan yksin jää...".Opettaja yhdisteli osasia yhteen ja näin syntyi tavujaoltaan sopiva sanoitus. Yläkoulun musaope sävelsi kappaleen ja äänitti jo ensimmäisen bänditaustan yläkoululaisten musiikkivalinnaisryhmäläisten kanssa. Nyt juuri kolmoset ja neloset harjoittelevat laulamaan laulua, keskittyen kertosäkeeseen. Soololaulajat säkeistöihin valitaan pian.

Kauniina, aurinkoisena talvipäivänä muutama viikko sitten kuvattiin lasten leikkimistä koulun pihassa. Saimme taltioitua suomalaista talvea kauneimmillaan. Sattui vielä sopivasti olemaan liputuspäivä...Kaksi oppilasta valittiin esittämään videolla pelaamiseen addiktoituneita koululaisia. Siihen liittyvät kohtaukset kuvattiin toisen heistä kotona. Kiitos paljon vanhemmille!


 Musiikkivideon editoivat kaksi yläkoululaista oppilasta, joille on toimitettu kaikki videomateriaali. Vielä kuvataan lapsia laulamassa.

Äänitys tehdään suunnilleen huhtikuun puolessavälissä ja sitten vaan liitetään kuva ja lopullinen ääni yhteen. Sen jälkeen sitten vain jännitetään, miten musiikkivideomme otetaan muualla vastaan!

Ihan mahtavaa yhteistyötä yhtenäiskoulun sisällä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti