12.11.2018

eTwinning ammatillisessa koulutuksessa



eTwinning on alun perin suunniteltu perusopetukseen ja moni ammatillinen opettaja saattaa miettiä, miten eTwinningin mahdollisuuksia voisi hyödyntää omassa opetuksessaan.

Seuraavassa sinulle Amisope muutama vinkki:

1.     Työelämän taidot


Jos sinusta tuntuu, ettet löydä oman alan opettajia, voit perustaa projektin, jossa käsitellään työelämän taitoja. Bratislavassa järjestetyssä seminaarissa perustimme yhdessä Pohjoismaisten opettajien kanssa projektin nimeltä ”Are you ready to work?” Projektissa opiskellaan tunnistamaan ja kehittämään erilaisia työelämässä tarvittavia taitoja, kuten viestintätaidot, tiimityöskentelytaidot, ongelmanratkaisu ja luovuus. Nämä taidot ovat tuttuja jo aiemmista tutkinnon perusteista, joissa oli yksi arvioinnin kohde ”Elinikäisen oppimisen avaintaidot”.


2.     eTwinning ja liikkuvuus


eTwinning projekti voi olla liikkuvuuksien työkalu. Projektissa voidaan jakaa tietoa erilaisista lomakkeista ja käytännöistä. Siellä voidaan myös vertailla koulutuksen ja kulttuurien eroavaisuuksia sekä perehdyttää opiskelijoita tuleviin liikkuvuuksiin.


Kansainvälinen ryhmä Tsekeistä, Kyprokselta, Belgiasta, Suomesta ja
Slovakiasta suunnittelivat liikkuvuuksiin liittyvää projektia Bratislavassa


3.     Ammatilliset opinnot 


Saman tai läheisen alan opettajat voivat perustaa projektin, jossa tutustutaan toisten paikkakuntiin tai maahan. Travel adventure on projekti, jossa jokainen projektissa oleva ryhmä esittelee omaa maataan matkailukohteena. Jokainen ryhmä esittelee neljä kohdetta, joista vähintään yksi on luontokohde ja yksi kulttuurikohde. Loput kohteet voidaan valita maan vetovoimatekijöiden mukaan. Esitykset voivat olla esimerkiksi videoita, matkaesitteitä ja julisteita. Tuotoksia esitellään maiden välisissä videokonferensseissa. Lopuksi kerätään sähköinen matkailusanakirja jokaisen maan kielestä. Projektiin lupautuivat Bratislavassa mukaan ainakin Slovakia, Moldova, Kypros, Iso-Britannia, Belgia ja Suomi.

4.     Yhteistyökumppanien etsiminen


Etsitkö yhteistyökumppania ulkomailta? eTwinning livessa on kumppanifoorumi, josta voit löytää yhteistyökumppanin eTwinning projektiin tai Erasmus+ projektiin. Toki voit hyödyntää foorumia myös muuhun kansainväliseen toimintaan.

Yhteistyökumppaneita voi löytää myös erilaisissa seminaareissa. Ammatillisille opettajille on myös omia seminaareja. Suomalaisopettajien ryhmä osallistui lokakuussa seminaariin, jossa oli osallistujia 12 Euroopan maasta.

Projektin suunnittelua Bratislavassa - mukana opettajat Tanskasta, Kyprokselta ja Suomesta.


5.     Täydennyskoulutus 

eTwinning Livessa on osio, jossa esitellään ammatillista kehittymistä. Voit löytää sieltä lyhyitä verkkoseminaareja tai oppimistapahtumia, jotka kestävät usein pari viikkoa. Aiheet ja työkielet vaihtelevat ja kouluttajina toimivat kokeneet eTwinnaajat.


Summa summarum

Yhteenvetona suomalaiset opettajat kertoivat, että seminaari oli hyödyllinen. Siellä oli helppo tutustua samanhenkisiin ihmisiin. Sieltä sai ideoita, millaisia projekteja voisi perustaa. Näitä voivat olla mm. kieliprojektit, historialliset projektit, taideprojektit, yleiset aiheet, kuten kestävä kehitys, maahanmuutto ja jouluprojekti sekä Erasmus+ projekteihin liittyvät projektit. Ja yleensä seminaari herätti ajatuksia erilaisista koulutusjärjestelmistä ja kulttuureista Euroopassa. Seminaarituomisina oli muutama perustettu eTwinning-projekti, useita uusia yhteistyökumppaneita ympäri Eurooppaa ja paljon ideoita kansainväliseen toimintaan.



7.11.2018

ICT World 2017 - Euroopan paras projekti 12-16 vuotiaiden sarjassa

ICT World 2017 voitti oman ikäluokkansa sarjan eurooppalaisessa eTwinning- kilpailussa. Tämä palkinto kuuluu kaikille entisille ja nykyisille havukoskelaisille, jotka ovat olleet mukana projetissa. Olette huippuja! Olemme huippuja! Näin koulu tiedottaa ja kiittää omalla Instagram- tilillään heti palkinnon jaon jälkeen.

Pitkä kansainvälinen toiminta ja määrätietoinen kehittäminen sai ansaitun kruunun sekä yksittäisen projektin (ICT World 2017) että koko koulun tasolla (eTwinning koulu) tänä vuonna 2018.


Aktiivinen kansainvälinen toiminta alkoi Havukosken koulussa, Vantaalla,  2000- luvun alussa innokkaiden opettajien toimesta. Tänä päivänä se on levinnyt koko koulun yhteiseksi toimintakulttuuriksi. Vuoteen 2014 asti toiminta oli yksittäisten, innokkaiden opettajien toimintaa integroituna perusopetukseen. Tuolloinkin toiminta oli aina vähintään kahden eri aineenopettajan ideoimaa ja toteuttamaa toimiintaa (yhteisopettajuus). Vuonna 2015 työyhteisömme näki, että kansainvälistä toimintaa kannattaa laajentaa vielä enmmän koko kouluyhteisöä koskevaksi toiminnaksi. Tuolloin perustettiin kv- tiimi koordinoimaan toimintaa. Toiminnan taustalla on aina ollut vankka oppimisen pedagogisen kehittämisen tarve sekä eurooppalaisen ulottuvuuden tuonti luokkahuoneisiin. eTwinning valikoitui yhteistyöalustaksi heti sen ilmettyä 2005 sen helppokäyttöisyyden ja yhteisöllisyyden takia.



Haastattelin Havukosken koulun matematiikan lehtori Pasi Vuorimaata, joka yhdessä kolleegansa Esa Oilan kanssa toteutti ICT World 2017- projektin.

Kysymykseen, miksi juuri teidän projektinne valittiin vuoden parhaimmaksi, vastasi Pasi Vuorimaa, että tässä projektissa oli erityisen vahvaa yhteistyötä sekä opettajijen että oppilaiden kesken. Sattumalta projektissa mukana olevat opettajat olivat erityisen ahkeria ja pedagogiikka edellä eteneviä, joiden kesken löytyi helposti yhteinen tapa toimia. Jokainen joutui seuraamaan, mitä muut olivat tehneet ennen oman työn aloittamista. Projektin idea oli hauska ja yksinkertainen. Aihepiiri, koodaus, graafinen kuvantaminen, 3D- mallintaminen ja robotiikka, oli hyvin ajankohtainen jokaisessa osallistujamaassa, sillä uusi opetussuunnitelma oli juuri tullut voimaan. Näin yhdessä etsittiin käyttökelpoisia toteuttamistapoja opetussuunnitelman toteuttamiseen. EU:n tasolla työskentely innosti ja motivoi kaikkia.

Oppilaita erilainen tekeminen innosti. Projektin sisällä oli helppo eriyttää sekä antaa lisä- ja jatkotehtäviä edistyneimmille, kertoo Vuorimaa.




eTwinning valikoitui yhteistyöalustaksi Vuorimaan mielestä siksi, koska se oli kaikille entuuudestaan tuttu alusta, josta aikanaan on löytynyt yhteistyökumppanit ja kumppanikoulut. TwinSpace oli kaikille tuttu ja projektialustan lisäksi siihen muodostuu myös julkinen nettisivu. Oppilaiden oli myös helppoa liittyä alustaan.

Kysymykseen, mitä luulet oppilaiden oppineen projektin aikana Pasi Vuorimaa vastaa hetkeäkään epäröimättä yhdessä tekemisen taidon, vieraan kielen käytön autenttisissa tilanteissa, kulttuurellisen vuoropuhelun ja suvaitsevaisuutta sekä erilaisten oppimisalustojen ja -ohjelmien käyttön, joita ei ihan jokapäiväisessä opiskelussa käytetä.


Entäpä mitä oppivat projektissa mukana olleet opettajat. Kaikki mukana olleet opettajat olivat tietyn alan asiantuntijoita, jolloin vertaisoppien opittiin yhdessä  uusia pedagogisia keinoja ja ideoita mm. ohjelmoinnin ja TVT- taitojen opettamiseen opetussuunnitelman mukaisesti, toteaa Vuorimaa. Lisää projektista voit lukea yhteistyöhankkeen nettisivuilta.

Palkinto jaettiin lokakuun lopussa Varsovassa järjestetyssä eTwinning konfrenssissa. Vuorimaa totesi palkonnon jakotilaisuuden olleen hieno kokemus ja konfrenssin työpajojen annin olleen mielenkiintoinen. Riviopettajan on välillä hyvä tietää ja tiedostaa eurooppalainen taso ja samalla sijoittaa Suomi ja oma opetus siihen perspektiiviin. Ohjelmoinnin, koodauksen ja robotiikan suhteen olemme etujoukoissa, toteaa Vuorimaa tyytyväisenä.