12.11.2018

eTwinning ammatillisessa koulutuksessaeTwinning on alun perin suunniteltu perusopetukseen ja moni ammatillinen opettaja saattaa miettiä, miten eTwinningin mahdollisuuksia voisi hyödyntää omassa opetuksessaan.

Seuraavassa sinulle Amisope muutama vinkki:

1.     Työelämän taidot


Jos sinusta tuntuu, ettet löydä oman alan opettajia, voit perustaa projektin, jossa käsitellään työelämän taitoja. Bratislavassa järjestetyssä seminaarissa perustimme yhdessä Pohjoismaisten opettajien kanssa projektin nimeltä ”Are you ready to work?” Projektissa opiskellaan tunnistamaan ja kehittämään erilaisia työelämässä tarvittavia taitoja, kuten viestintätaidot, tiimityöskentelytaidot, ongelmanratkaisu ja luovuus. Nämä taidot ovat tuttuja jo aiemmista tutkinnon perusteista, joissa oli yksi arvioinnin kohde ”Elinikäisen oppimisen avaintaidot”.


2.     eTwinning ja liikkuvuus


eTwinning projekti voi olla liikkuvuuksien työkalu. Projektissa voidaan jakaa tietoa erilaisista lomakkeista ja käytännöistä. Siellä voidaan myös vertailla koulutuksen ja kulttuurien eroavaisuuksia sekä perehdyttää opiskelijoita tuleviin liikkuvuuksiin.


Kansainvälinen ryhmä Tsekeistä, Kyprokselta, Belgiasta, Suomesta ja
Slovakiasta suunnittelivat liikkuvuuksiin liittyvää projektia Bratislavassa


3.     Ammatilliset opinnot 


Saman tai läheisen alan opettajat voivat perustaa projektin, jossa tutustutaan toisten paikkakuntiin tai maahan. Travel adventure on projekti, jossa jokainen projektissa oleva ryhmä esittelee omaa maataan matkailukohteena. Jokainen ryhmä esittelee neljä kohdetta, joista vähintään yksi on luontokohde ja yksi kulttuurikohde. Loput kohteet voidaan valita maan vetovoimatekijöiden mukaan. Esitykset voivat olla esimerkiksi videoita, matkaesitteitä ja julisteita. Tuotoksia esitellään maiden välisissä videokonferensseissa. Lopuksi kerätään sähköinen matkailusanakirja jokaisen maan kielestä. Projektiin lupautuivat Bratislavassa mukaan ainakin Slovakia, Moldova, Kypros, Iso-Britannia, Belgia ja Suomi.

4.     Yhteistyökumppanien etsiminen


Etsitkö yhteistyökumppania ulkomailta? eTwinning livessa on kumppanifoorumi, josta voit löytää yhteistyökumppanin eTwinning projektiin tai Erasmus+ projektiin. Toki voit hyödyntää foorumia myös muuhun kansainväliseen toimintaan.

Yhteistyökumppaneita voi löytää myös erilaisissa seminaareissa. Ammatillisille opettajille on myös omia seminaareja. Suomalaisopettajien ryhmä osallistui lokakuussa seminaariin, jossa oli osallistujia 12 Euroopan maasta.

Projektin suunnittelua Bratislavassa - mukana opettajat Tanskasta, Kyprokselta ja Suomesta.


5.     Täydennyskoulutus 

eTwinning Livessa on osio, jossa esitellään ammatillista kehittymistä. Voit löytää sieltä lyhyitä verkkoseminaareja tai oppimistapahtumia, jotka kestävät usein pari viikkoa. Aiheet ja työkielet vaihtelevat ja kouluttajina toimivat kokeneet eTwinnaajat.


Summa summarum

Yhteenvetona suomalaiset opettajat kertoivat, että seminaari oli hyödyllinen. Siellä oli helppo tutustua samanhenkisiin ihmisiin. Sieltä sai ideoita, millaisia projekteja voisi perustaa. Näitä voivat olla mm. kieliprojektit, historialliset projektit, taideprojektit, yleiset aiheet, kuten kestävä kehitys, maahanmuutto ja jouluprojekti sekä Erasmus+ projekteihin liittyvät projektit. Ja yleensä seminaari herätti ajatuksia erilaisista koulutusjärjestelmistä ja kulttuureista Euroopassa. Seminaarituomisina oli muutama perustettu eTwinning-projekti, useita uusia yhteistyökumppaneita ympäri Eurooppaa ja paljon ideoita kansainväliseen toimintaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti