3.1.2019

Vuosi 2019 ja uudistunut Twinspace-projektiympäristö


Twinspace on eTwinningin ilmainen projektiympäristö, joka on salasanalla turvattu ja sulkee pois kouluun kuulumattomat elementit.  eTwinning-projektien kumppanikoulut Euroopassa ja Euroopan lähialuille (Erasmus + -maissa) saavat käyttöönsä virtuaalisen Twinspace-projektiympäristön, jossa oppilaat ja opettajat voivat suojatusti jakaa toisilleen tekstiä, kuvia ja videoita, chattailla ja olla videoneuvotteluyhteydessä.  Twinspace mahdollistaa kumppaneiden yhteistoiminnallisen työskentelyn kansainvälisissä ryhmissä.Joulukuussa uudistuneen Twinspacen ulkonäkö muuttui nykyaikaisemmaksi, useimmat vanhat toiminnot säilyivät ennallaan ja uusia, oppilaita aktivoivia toimintoja on lisätty.  Voit liittää uuteen Twinspaceen kyselyn tai Twinboard-ilmoitustaulun, jossa oppilaat voivat jakaa ajatuksiaan, kuviaan ja videoita. Jokaisen sivun loppuun voit myös avata keskustelumahdollisuuden, nämä keskustelut ohjautuvat Twinspacen keskustelufoorumiin.  Projektin voit toteuttaa täysin hyödyntäen Twinspacen helppokäyttöisiä toimintoja, mutta jos haluat, voit upottaa Twinspace-alustalle minkä tahansa sovelluksen, jonka nettisivulle voi upottaa. Yhteistoiminnallisuuden mahdollistavia sovelluksia on useita, useimmille tutusta PowerPointista alkaen: Sway, Padlet, Tricider, WordArt, Mindmapmaker, Twiddla, ... you name it.

Uutta Twinspacessa on myös ilmoitusten hallinta (Notification settings), joka löytyy käyttäjäprofiilista.  Tämän avulla käyttäjä voi määritellä haluaako hän ilmoituksia projektinsa uusista tapahtumista ilmoituskeskukseen (= kelloikoni sivun oikeassa yläkulmassa).  Opettajalla on mahdollisuus tilata ilmoitukset myös sähköpostiinsa.

Jos olet käyttänyt Twinspacea aiemmin, uutta vanhaan verrattuna on, että enää et voi tulostaa oppilaiden salasanoja Excel-tiedostona, vaan listassa näkyvät vain käyttäjänimet. Tämä on seurausta tiukentuneista tietoturvasäädöksistä (GDPR).  Aiempi Projektipäiväkirja (Project journal), on nyt nimeltään Uusimmat tiedotteet (Latest Updates).  Uutta on, että voit tykätä tai kommentoida Uusimpien tiedotteiden julkaisuja. Myös uusien Twinspacen käyttäjien on hyvä huomioida, että tämä Uusimmat tiedotteet on ainoa Twinspacen osa, joka automaattisesti näkyy kaikille, myös projektin ulkopuolisille henkilöille.

Kokeneemmille Twinspacen käyttäjille tiedoksi : kun aiemmin upotuksia tehdessäsi kopioit ja liitit koko koodin, älä tee sitä enää.  Padletia upottaessasi kopioi Padletin osoiterivi (URL) ja liitä se SRC-kenttään.  Youtube-videoita ja ThingLink-kuvia upottaessasi kopioi koko upotuskoodi, liitä se esim. Muistioon ja kopioi liittämästäsi koodista vain kaikki se, mikä on SRC:n jälkeen hipsujen (" ") sisällä (ei hipsuja) ja liitä se koodipätkä SRC-kenttään.  Tämä on tietoturvakysymys.  Aiemmin, kun on kopioitu ja liitetty koko koodi, koodi on saattanut sisältää haitallisia aineksia, kuten "trackereitä", jotka voivat esim. kerätä tietoa käyttäjistä.  Uudistuneet ohjeet Padletin, Youtube-videon ja ThingLink-kuvien upottamisesta Twinspaceen löydät tästä linkistä.


Minua uudessa Twinspacessa viehättää selkeys ja keskustelevuus (kunkin sivun lopussa: luo keskustelu, mahdollisuus liittää sivulle kysely ja ilmoitustaulu, Twinboard).


Toivotan kaikille innostavaa vuotta 2019 eTwinning-projektien parissa. Olitpa uusi eTwinnaaja tai jo konkari, voit aina tilata meiltä eTwinning-lähettiläiltä ilmaisen koulutuksen koulullesi, esim. suunnitellessasi ensimmäistä eTwinningprojektiasi tai päivittääksesi tietosi uudistuneesta Twinspacesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti