15.12.2020

eTwinning lähettilään taipaleelta

Olen iloinen, että sain mahdollisuuden olla osa eTwinning lähettiläiden upeaa, taitavaa ja kokenutta joukkoa. Ehdin toimia eTwinning lähettiläänä puolitoista vuotta ennen eläkkeelle siirtymistäni. Avoimeen ja ystävälliseen lähettiläiden verkostoon oli helppo liittyä.

Etwinning lähettiläät ovat jonkinlainen kokemusasiantuntijoiden verkosto. He ovat itse toteuttaneet eTwinning projekteja ja osaavat kertoa niistä koulutuksissaan muille. He pitävät lähi- ja etäkoulutuksia ja opastavat opettajia erilaisissa käytännön kysymyksissä. Kun jotain ei tiedä, aina löytyy joku, joka tietää. Lähettiläs kirjoittaa blogitekstejä pyydetyistä aiheista ja osallistuu keskusteluun somessa. Tarkoitus on kertoa eTwinning yhteisön toimintatavoista ja houkutella sinne lisää toimijoita.

Lähettiläät ovat myös jonkinlainen linkki kansallisen tukipalvelun ja käyttäjien välillä. Kansallinen tukipalvelumme järjestää lähettilästapaamisen kahdesti vuodessa. Kokoontumisten asioihin on jokaisella mahdollisuus vaikuttaa, mutta lähettilästapaamisten ohjelma oli aina lähettilään tehtävässä auttava ja siten varsin hyödyllinen. Sitä paitsi oli hauska päästä tekemään pieni ekskursio Ylitorniolta Helsinkiin, matkailuhan tunnetusti avartaa.


Kutsu oppia uutta

Jokaisessa lähettiläiden kokoontumisessa opin jotain uutta. Sain tuoreita ideoita ja opin käyttämään alustaa paremmin. Ideoimme yhdessä, miten on parasta esitellä asioita. Koulutuksista löysin myös ohjelmia, joista oli paljon hyötyä ja iloa etäopetuksessa viime vuoden koronakeväänä. Ihastuin varsinkin Mentimeteriin, jolla oli helppo aktivoida opiskelijat verkossa. Koin lähettiläänä toimimisen paitsi koulutustehtäväksi, myös kutsuksi oppia itse uutta.

Suomessa meitä eTwinning lähettiläitä on 14 eri puolilta Suomea. Kuulumme myös kansainväliseen lähettiläiden verkostoon, jossa on noin 1500 jäsentä. Pohjoismainen lähettilästapaaminen Marsdenissa oli hieno mahdollisuus tutustua pohjoismaisiin kollegoihin ja eri maiden käytäntöihin sekä virvoittaa vanhaa kouluruotsiani. Se myös poiki koulullemme media-aiheisen projektin tanskalaisen koulun kanssa.

Viime syksynä järjestettiin kansainvälinen verkkokurssi lähettilään työhön. Kurssilla tein alla olevan mainoksen, joka kertoo eTwinningin hyödyistä. Koulutuksen parhaita hyötyjä oli harjoitella lähettilään työssä tarvittavia verkottumisen taitoja. Yhteistyötä tehdessä joutuu joskus painelemaan auraamatontakin tietä.


Eurooppalaista identiteettiä kasvattamassa

Lähettilään työhön liittyy paljon aivan teknistä asiaa eurooppalaisesta yhteistyöstä. Erityisesti kansinvälissä konferensseissa olen kuitenkin tajunnut, että eTwinningissä on kyse enemmästä: eurooppalaisesta identiteetistä ja kyvystä toimia yhdessä.

Sain osallistua Varsovassa eTwinning konferenssiin ja Dublinissa eTwinning koulujen vuositapaamiseen. Tämä huikea lähes 900 000 opettajan ja yli 215 000 koulun yhteisö opettaa lapsillemme ja nuorillemme tulevaisuuden tietoja ja taitoja: kykyä toimia yhteistyössä toisten kanssa, digi-, kieli- ja viestintätaitoja sekä ongelmanratkaisutaitoja. EU on paljon enemmän kuin pelkkkä talousliitto.

On tärkeä saada nuoret kiinnostumaan toisista kulttuureista, kansoista ja ihmisistä. Opettaa heitä kunnioittamaan toisia ihmisiä. On tärkeä kasvattaa nuoria yhteistyökykyisiksi eurooppalaisiksi.


Kiitos!

Oli etuoikeus saada toimia eTwinning lähettiläänä! Arvostan teitä, kansallisen tukipalvelun ihmiset Riikka Aminoff ja Olga Lappi, rautaisesta ammattitaidostanne ja verkosto-osaamisestanne. Tänä etäyhteyksien syksynä olette polkaisseet käyntiin mahtavat verkkokoulutukset, jotka ovat tavoittaneet hienosti opettajia ja tukeneet kouluja. Arvostan teitä, eTwinning lähettiläät, siitä, että oman työnne ohella jaatte osaamistanne, järjestätte koulutuksia ja kudotte yhteistyöverkostoja. Teette tärkeää työtä!

                                                                                            Mirjami Hyttinen

8.12.2020

Kun kaikki ei mennyt niinkuin suunniteltiin

Syksyllä 2019 olimme innoissamme, kun meidän koulun hakemat kansainväliset hankkeet oli hyväksytty ja saisimme vihdoin toteuttaa kansainvälisiä liikkuvuuksia opiskelijoiden kanssa. 

Tammikuussa 2020 alkoi kantautua uutisia, että maailmalla on uusi virus, joka saattaisi vaikuttaa jollain tavalla myös matkustamiseen. "Mutta eihän me olla menossa Kiinaan", mietin itsekseni. Helmikuun puolivälissä toteutimme onnistuneesti ensimmäisen kv-liikkuvuuden, kun CASSLE Nordplus Jr -hankkeemme kumppanit saapuivat Suomeen Norjasta ja Tanskasta. Viikko oli onnistunut ja mietimme, että samalla tavalla toteutamme kevään kaksi muuta liikkuvuusjaksoa Suomessa. Viikkoon kuului  teeman mukaista työpajatyöskentelyä, vieralukäyntejä kuin ulkoaktiviteetteja. 


Seuraavan ryhmän piti saapua Suomeen Portugalista maaliskuun puolivälissä. Mutta mitä tapahtuikaan? Vajaa viikko ennen heidän saapumistaan tilanne koronaviruksen osalta oli muuttunut merkittävästi ja päätimme siirtää tapaamista syksyyn vain neljä päivää ennen suunniteltua tapaamista. Myös meidän liikkuvuus Suomesta Portugaliin siirrettiin samoihin aikoihin syksyyn. Tämä päätös näin jälkeenpäin ajateltuna oli tosi järkevä. Sovimme, että katsomme kesän jälkeen, miten tilanne maailmalla on kehittynyt.

Maalis-huhtikuussa meillä oli kolmas tapahtuma, jossa Erasmus+ Our spaces -hankkeemme opettajien piti tulla Suomeen koulutus- ja suunnittelupalaveriin. Siinä vaiheessa koko maailma oli pysähtynt, joten tapahtuman siirtäminen oli päivän selvää.


Mihin tämä kaikki johti?

Opiskelijamme Lapin koulutuskeskus REDUssa oli valjastettu kansainvälisten liikkuvuuksien erilaisiin työtehtäviin ja tarjoitus oli, että opiskelijat toteuttavat eri tutkinnon osien näyttöjä kansainvälisessä toimintaympäristössä. Koska kv-liikkuvuudet peruuntuivat, opiskelijoilta loppui työt ja näytöt peruttiin.

Korona ei siis vaikuttanut vain erilaisiin liikkuvuuksiin, vaan vaaransi opiskelijoiden valmistumisen ajallaan, perui suunnitellut työelämäopinnot ja näytöt. Kaikki tuli niin yhtäkkiä ja suunnittelematta. Maaliskuun puolivälissä siirryimme etäopetukseen ja päivän aikana suunnittelimme uudet kuviot opiskelussa. Apuun riensi Teams ja vanha tuttu WhatsApp. Osalle tämä sopi paremmin kuin toisille.

Ensimmäinen etänä järjestetty tapahtuma oli virtuaalipilkkikilpailu olihan kyseessä paras pilkkikausi Pohjois-Suomessa. Suurimmat kalat ja parhaat eväät palkittiin ja totesimme, että tapahtumia voi järjestää myös etänä. Seuraava koitos oli etä-tyhy24h-päivä, jossa kohderyhmänä oli oppilaitoksen henkilökunta.


Tämä tapahtuma oli jo menestys ja vastaavia tapahtumia on järjestetty myös muualla. Koko kevään ajan meillä oli lisäksi kevätseuranta -tehtävä eli jokaisella oli paikka, jossa seurasivat kevään edistymistä.  

Näistä tapahtumista raportoimme kansainvälisille partnereille ja tutustuimme innovatiivisiin ratkaisuihin partnerimaissa. Oppimisympäristö oli vaihtunut Lapin keväästä eTwinningin Twinspaceen. Onnistumisen hetkiä kokivat niin opiskelijat kuin opettajat. Lopputulos oli hyvä. Opiskelijat valmistuivat aikataulun mukaan ja onnen hetkiä koettiin, vaikka kotona oltiinkin.

Uusi normaali

Kesän jälkeen palasimme takaisin lähiopetukseen ja mietimme, miten toteutamme opetusta syksyn aikana. Huomasimme heti, että kansainväliset liikkuvuudet eivät tule onnistumaan syksyn aikana ja tilalle pitää kehitellä jotain muuta. Teimme toimintasuunnitelman:

1. Liikkuvuuksien siirto vuodelle 2021
2. Lentolippujen peruutus
3. Hankkeiden aikaa jatketaan mahdollisuuksien mukaan 2 vuodesta 3 vuoteen
4. Opiskelu teeman mukaan virtuaalisesti
5. Addendum eli haetaan liikkuvuuden muuttamista osittain virtuaaliseksi.

Syksyn aikana opiskelijamme vertailivat eri maiden erilaisia käytäntöjä, miten koronavirus on muuttanut jokapäiväistä elämäämme. Meidän opiskelijat haastattelivat koulussa eri alojen opiskelijoita ja henkilökuntaa. Lisäksi he kertoivat, miten koulun jokapäiväinen elämä on muuttunut aiemmasta. Tästä voit lukea lisää meidän Our spaces -blogista. 


Opettajien Suomeen suunniteltu koulutus- ja suunnittelupalaveri on toistaiseksi peruttu ja tilalle järjestimme online-tapaamisen, jossa suunnittelimme tulevia aktiviteetteja. Suunnittelu on liikkuvuuksien osalta tällä hetkellä mahdotonta, mutta päätimme panostaa online-aktiviteetteihin tulevana keväänä.


Tulevaisuuden suunnitelmat

Kansainvälisyyshankkeemme teemoina ovat kulttuuriperintö, demokraattinen osallistuminen ja kestävä kehitys. Klikkaa linkkejä ja tutustu eTwinning teemakirjoihin.

Tulemme ainakin ensi kevään työskentelemään kv-projekteissamme virtuaalisesti ja kehitämme yhteistoimintaamme eTwinning Twinspacessa.

Eikä tässä vielä  kaikki. Kun tilanne muuttuu ja päästään taas liikkumaan, olemme enemmän kuin valmiina.

3.12.2020

Itä-Suomen yliopiston opettajankouluttajien kokemuksia vuoden teemakonferenssista Empowering future teachers with eTwinning

eTwinning Online Conference
Empowering Future Teachers with eTwinning
24.–26.11.2020

eTwinning-verkosto kokosi opettajankouluttajia ympäri Eurooppaa kolmepäiväiseen verkkokonferenssiin. Tapahtumassa oli kolmisensataa osallistujaa opettajankoulutuksista: opettajankouluttajia, opetusharjoittelun ohjaajia, opettajaopiskelijoita, tutkijoita ja eTwinning-lähettiläitä. Päivät tarjosivat moninaisten kokemusten, parhaiden käytänteiden, ideoiden ja suunnitelmien vaihtoa luentojen, workshoppien ja verkostoitumisaktiviteettien yhteydessä: kokeneet eTwinning-konkarit, eTwinnauksen makuun päässeet opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat sekä uudet tulokkaat rikastuttivat toinen toisensa suunnitelmia ja avasivat uusia verkostoitumistarpeita.

Vaikka eurooppalaiset koulutusjärjestelmät ja niihin valmistavat opettajankoulutukset rakenteineen ja sisältöineen ovat keskenään kovinkin erilaisia, on koulutuksen yhtenä keskeisenä päämääränä kaikilla kuitenkin globaalikansalaisuuteen kasvattaminen. Opettajankoulutusten moninaisuus ja tavoitteiden yhtenäisyys ovat inspiroiva lähtökohta eurooppalaiselle opettajankoulutusten yhteistyölle. Tähän eTwinning tarjoaa kaikille käyttäjilleen turvallisen, helppokäyttöisen ja maksuttoman verkkoympäristön. Tämä tuli jälleen konferenssin aikana todetuksi erilaisissa keskusteluissa ja työpajoissa, joissa etsimme ja löysimme konkreettisia käytänteitä tulevalle yhteistyölle. Yhteystietoja vaihdettiin ja niitä aiomme hyödyntää. 

Laitoimme konferenssiesityksissämme jakoon omia eTwinnaukseen liittyviä tähänastisia kokemuksiamme ja hyväksi havaitsemiamme toimintamalleja Itä-Suomen yliopiston Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osaston (Ritva Kantelinen: Experiences from University of Eastern Finland UEF) sekä yliopiston harjoittelukoulun (Hilkka Koivistoinen ja Merja Kukkonen: Future teachers implementing eTwinning during their teaching practice in a university affiliated teacher training school) näkökulmista. eTwinning-aktiviteeteilla olemme osallistaneet itsemme, opettajankouluttajakollegoitamme, opettajaopiskelijoitamme niin suomenkielisissä kuin englannin kielellä tarjottavissa koulutusohjelmissamme sekä harjoittelukoulumme oppilaita. 


Harjoittelukoulumme Animal Rescue Trip -projektin osallistujat




Pääsimme konferenssissa verkostoitumisen makuun niin hyvin, että olisimme toivoneet konferenssin ohjelmaan aikaa tulevien projektikumppanien löytämiseen vieläkin enemmän. Alun perin konferenssin oli määrä toteutua Italiassa Milanon vehmaissa maisemissa keväällä 2020. Nyt toteutettu onlineversio Teamsissä oli tasokkaasti järjestetty ja toimiva, ja se varmasti mahdollisti osallistumisen monille, jotka eivät olisi saaneet kalenteriinsa mahtumaan konferenssimatkoihin tarvittavaa aikaa. Omakohtaisesti koimme myös kolikon toisen puolen tärkeyden: kun konferenssiin kokoonnutaan kasvotusten samaan paikkaan, päivät sisältävät väistämättä lukuisia tilanteita, joissa verkostoituminen saa alkunsa ja projektipartnerit löytävät toisensa! 

eTwinningistä opettajankoulutuksessa voit lukea lisää Opetushallituksen sivulta eTwinning opettajankouluttajille ja opettajaopiskelijoille.


Kirjoittajat: UEF:n opettajankouluttajat Ritva Kantelinen, Hilkka Koivistoinen, Merja Kukkonen & eTwinning-lähettiläs Tuire Kokko

15.11.2020

eTwinning Erasmus+ -hankkeissa

Erasmus+ - hankkeissa kannustetaan käyttämään eTwinningin tarjoamia ideoita, työkaluja ja verkkoympäristöjä hanketyössä ja hankkeen eri vaiheissa. 

” eTwinning tarjoaa jokaiselle koulussa työskentelevälle mahdollisuuden ja paikan olla yhteydessä toisiinsa, tehdä yhteistyötä, kehittää projekteja ja tuntea olevansa osa Euroopan jännittävintä oppimisympäristöä.  eTwinning saa rahoitusta Erasmus+  -ohjelmasta, joka on osa EU:n koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelmaa.”

Ennen liikkuvuutta tai oppilasvaihtoa, opiskelijat voivat tutustua toisiinsa verkossa, esitellä omia kotimaitaan ja kulttuureitaan sekä valmistella hankkeeseen liittyvää oppimisprojektia.

Kotisivulla esitellään ensin perustiedot hankkeesta. 

Jokainen projektissa mukana oleva oppilas ja opettaja tekevät omat esittelynsä TwinSpaceen projektin kotisivulle jäsenet/members-osioon. 

Kotisivulle voidaan rakentaa ensin esittelyt projektin koordinaattoreista. Jokaisen maan koordinaattori esittele ensin itsensä ja kertoo jonkin kivan yksityiskohdan omasta elämästään. Hän esittelee itsensä sekä valaisee työuraansa kertoen myös jotain esim. perheestään ja harrastuksistaan.

Tämän jälkeen hankkeen Twinspaceen rakennetaan omat esittelysivut jokaisesta koulusta. Tuolle sivulle voidaan linkittää myös esim. koulujen nettiosoitteet. Tässä täytyy huomioida se, että käytettävä linkkisivusto on kirjoitettu englanniksi. Tuohon esittelysivuille voidaan lisätä esimerkiksi hankkeessa mukana olevien koulujen loma- ja työajat eri maissa sekä erillisiä Drive-tiedostoja koulusta kuvineen.

Hankkeen tiedostot kannattaa lajitella eri kansioihin, jotta hankesivujen hallinta on helpompaa. Tästä esimerkkinä jokaiselle liikkuvuudelle kannattaa rakentaa oma kansio, johon tiedot lisätään kronologisesti.


Liikkuvuuden aikana

Twinspacessa voidaan raportoida liikkuvuudesta. Jokaiselle liikkuvuudelle tehdään oma sivunsa ja materiaalit kerätään omiin kansioihinsa. Liikkuvuus voidaan jakaa eri osioihin. Tänne voidaan esim. kirjoittaa  liikkuvuuden päiväohjelmat, lisätä kuvia tapahtumista sekä kirjoittaa yhteistyöstä ja eri tapahtumista kuvineen ja videoineen. 

Koska liikkuvuuden aikana on yleensä todella kiire, eikä aikaa ole tiedostojen lähettämiseen, suosittelen, että tämä tehdään vasta liikkuvuuden jälkeen. Yleensä nettiyhteyksissäkin on ongelmia, joten on turhaa menettää hermojaan paikan päällä tämän kanssa. Liikkuvuuden aikana on hyvä keskittyä itse liikkuvuuteen ja sen ohjelmasta nauttimiseen, uusiin ystäviin tutustumiseen ja vaan itse matkailusta nauttimiseen. Jos liikkuvuudella on mukana myös oppilaita, vanhemmille on hyvä rakentaa oma Whatsapp-ryhmä, jonka kautta kuvat paikan päältä menevät helposti jo viikon aikana. Ne voi sitten hyvin siirtää eTwinning-sivuille jälkikäteen.

Koska jokainen hanke on vähän erilainen, jokaisen hankkeen oma TwinSpace-sivusto tulee rakentaa juuri tuon hankkeen näkökulmasta. Mitä haluamme oppia tästä hankkeesta? Miksi? Millä tavalla? Miten linkitämme hankkeemme normaaliin kouluelämään ja opetussuunnitelmiin? Mitä haluamme kertoa sivustollamme?

Aineisto-osioon voi lisätä kuvia, videoita ja tiedostoja. Jos opiskelijat pitävät esimerkiksi blogia, voidaan sekin linkittää tuolle sivulle.

 

Liikkuvuuden jälkeen

Liikkuvuuden jälkeen voidaan jatkaa yhteistyötä ja vaihtaa kokemuksia sekä kehitellä projektia eteenpäin. Twinspaceen voidaan ladata kuvia, videoita, projektin materiaalia jne. 

Hankkeen lopussa on syytä tehdä yleiskatsaus koko hankkeeseen ja yrittää katsoa sivustoa ulkopuolisen silmin. Jos olet itse tehnyt kovasti työtä työryhmäsi kanssa ja keskittynyt pelkästään liikkuvuuksiin ja hankintoihin on hyvä tehdä vielä lopullinen viilaus sivustolle. Miten saan siitä mahdollisimman informatiivisen? Olemmeko muistaneet kertoa kaikista tapahtumista? Onko kaikki tekemämme tiedostot muistettu siirtää TwinSpaceen esimerkiksi Drive-kansioista tai nettisivuilta? Onko kaikki linkit muistettu linkittää sivuille?







Hyvän Eramus-projektin esittelyssä eTwinning-sivusto toimii hyvänä muistiona, päiväkirjana ja projektisivuna. Sinne on hyvä palata katsomaan menneitä tapahtumia ja kenties aloittaa myös uuden hankkeen suunnittelu. Kenties voit myös hakea Laatumerkkiä, Eurooppalaista laatumerkkiä ja osallistua kilpailuun juuri tekemälläsi sivustollasi. Parissa konferenssissa käyneenä voin kertoa, että tämä kyllä kannattaa ja matkailu avartaa aina.

Menestystä kaikille hanketyöhön ja aherrukseen! Kiitoksia hyvästä työstä ja ahkerasta aherruksesta ei koskaan tule kenellekään tarpeeksi, joten tsemppiä ja kiitoksia kaikkesta aherruksestasi!  😊

Sari Kallio, eTwinning-lähettiläs

https://docs.google.com/presentation/d/15C3MlyxwPu-v-N4PRpS8SOJ2Yu42vzeStQbugnbo-aI/edit?usp=sharing


10.11.2020

eTwinning laatumerkki – miksi ihmeessä?

Miksi laatumerkki?

Eikö riitä, että sait kansainvälisen kumppaninsi kanssa projektin tehtyä? Oppilaasi saivat kokemuksia vieraan kielen käyttämisestä yhteisen asian ympärillä ja kommunikoinnista aidoissa tilanteissa. Eikö ollut tarpeeksi siinä, että koettiin yhteisiä hetkiä langoilla ja verkossa, käytettiin teknologiaa ja opittiin yhdessä projektin asiasta? Mitä järkeä on hakea vielä eTwinning-projektille laatumerkkiä? Mitä hyötyä siitä on? 

Ajattelen juuri sinua, projektisi kanssa hikoileva opettaja. Se työ, jota teet järjestäessäsi oppilaillesi kansainvälisiä kokemuksia ja opastaessasi heitä käyttämään teknologiaa yhteyksiin yli rajojen, on äärettömän tärkeää. Jokaisessa projektissa koetaan monenlaisia hetkiä – niin iloisen oppimisen kuin turhautumisen tilanteita.

Kansainvälisestä työstäsi sinun kannattaa kertoa muillekin. Koulun oppimisympäristö ei rajoitu luokkahuoneen seiniin vaan on maailmanlaajuinen. Oppilaasi saavat hienoja elämäntaitoja ja kokemuksia projektissasi. Siksi on tärkeä kertoa siitä muillekin. 


Tunnustus: Hyvää työtä!

Laatumerkki on yksi tapa saada tunnustusta projektilleen. Se on yksi askel, jolla eTwinning antaa tunnustusta opettajien, oppilaiden ja koulujen tekemistä työstä. Kansallinen laatumerkki kertoo siitä, että projekti on saavuttanut tietyn valtakunnallisen ja eurooppalaisen vaatimustason. 

Laatumerkkiä voi hakea, jos oheiset viisi asiaa ovat kunnossa projektissasi. Yhteistyöllänne on yhteiset tavoitteet ja jaettu suunnitelma. Projekti on päättynyt tai päättymässä. Opiskelijat ovat myötävaikuttaneet sen aktiviteetteihin, ja olette toteuttaneet kumppanikoulun kanssa yhteisiä aktiviteetteja. Olette ottaneet huomioon internetin turvallisen käytön ja tekijänoikeudet. Samalla nämä periaatteet ovat ohjaamassa opettajia oppilaskeskeisiin menetelmiin ja turvalliseen teknologian käyttöön.

Jos siis projektisi täyttää nuo viisi vaatimusta, sinun kannattaa hakea kansallista laatumerkkiä. Se käy yksinkertaisesti eTwinning portaalissa napsauttamalla oman projektisi kohdalla Hae laatumerkkiä ja täyttämällä eri laatikot projektisi tiedoilla. 

Omaa hakemusta kannattaa suunnitella hiukan ja tehdä se omana tekstitiedostona ensin; on nimittäin aika harmittavaa, kun kaikki kirjoittamasi katoaa taivaan tuuliin, jos laatumerkin hakeminen kestää yli 30 minuuttia. Vaikka projektisi on sisältänyt erilaista opettajien välistä yhteistyötä, laatumerkki on opettajakohtainen. Jokainen projektin opettaja tekee siis oman hakemuksensa laatumerkistä. Projektissa mukana työskennelleet opiskelijat saavat myös laatumerkin!


Millä perusteella laatumerkki myönnetään?

Laatumerkin myöntää kansallinen tukipalvelu (NSS), jolta tulee postia, kun hakemuksesi on joko hyväksytty tai hylätty. Laatumerkin myöntämiskriteerit käyvät selville oheisesta kuvasta. 

Pedagoinen innovatiivisuus tarkoittaa muun muassa hankkeen opiskelijakeskeisyyttä, monenlaisten opiskelumetodien käyttämistä sekä luovuutta ja kekseliäisyyttä. On tärkeä, että projektin tavoitteet ovat mitattavia ja selkeitä. 

Projektin tulee liittyä opetussuunnitelmaan ja tukea sen tavoitteita.  Tämä merkitsee esimerkiksi monioppiaineista, ongelmakeskeistä lähestymistapaa ja avaintaitojen vahvistamista. Maailma ei tunnetusti jakaudu oppiaineisiin, ja projektit yhdistävät hienolla tavalla erilaisia oppisisältöjä. 

Onnistuneessa projektissa yhteistyö on enemmän kuin pelkkää yhteydenpitoa. Kumppanikoulut työskentelevät yhdessä tavoitteiden saavuttamiseksi ja yhteisten tulosten aikaansaamiseksi. Projektissa hyödynnetään teknologiaa eri tavoin pedagogisten tavoitteiden saavuttamiseen  ja yhteistyön tekemiseen kumppanien kanssa.  

Viides arviointikriteeri onkin hankkeen tulosten ja vaikutusten esittäminen sekä niiden dokumentointi. Twin Space on mainio, turvallinen yhteistyöfoorumi projektin vaiheiden ja tulosten dokumentointiin ja yhteistyön tekemiseen. On tärkeä kertoa muuallakin verkossa, lähiympäristössä ja mahdollisesti paikallislehdessä kansainvälisistä projekteista.

Etwinning antaa tunnustusta kansallisen laatumerkin lisäksi palkitsemalla parhaita hankkeita Euroopan laatumerkillä tai eTwinning-palkinnolla. Etwinning-kouluksi voi päästä, jos koululla on useita kansallisen laatumerkin saaneita yhteistyöprojekteja. Tämä tunnustus kertoo jotain koulussa käytettävistä opiskelumenetelmistä ja työskentelyn laadusta. 

Etwinnning -laatumerkki on tunnustus opettajalle ja koululle heidän eTwinning-aktiviteettinsa korkeasta laadusta. Myös opiskelijat saavat julkisen oppilaan merkin, kun heidän opettajansa saa kansallisen laatumerkin. 

Muistan vieläkin joidenkin opiskelijoitteni kasvot, kun rehtori antoi heille todistuksen projektista. Tunnustus antaa heille rohkeutta toimia kansainvälisissä yhteyksissä ja käyttää omaa luovuuttaan projektitöissään. On tärkeä tulla nähdyksi! 

Kannattaa siis hakea laatumerkkiä! Se tekee näkyväksi tekemääsi työtä. 

Mirjami Hyttinen

22.10.2020

PERFECT MATCH, KUMPPANIA ETSIMÄSSÄ


STEP ONE 

Olen tehnyt vuosien varrella useita eTwinning-projekteja. Nyt on muutama vuosi mennyt, ettemme ole syystä ja toisesta käynnistäneet opiskelua eurooppalaisen kumppanin kanssa.  Uuden opiskelijaryhmäni myötä eTwinning tuntui taas ajankohtaiselta. Koronan myllertäessä eTwinning taitaakin olla miltei ainoa toteutettavissa oleva tapa kansainväliseen kanssakäymiseen. 

Aloin etsiä projektia ja kumppania. Alun perin ajatus oli tehdä jotakin kasiluokkalaisten oppilaitteni kanssa historiaan ja erityisesti toiseen maailmansotaan liittyvää. Näkökulmana olisi oman kotikaupungin tapahtumat toisen maailmansodan aikana. Oppilaiden kanssa en vielä tässä vaiheessa käynyt keskustelua projektin toteutuksesta vaan keskityin sopivan kumppanin löytämiseen. Se on tärkeä projektin onnistumisen kriteeri tässäkin kumppanipalvelussa.  

Päätin aloittaa yleisesti ja menin eTwinning-portaalin ja “Etsi projektikumppania”-haun kautta siirryin kumppanifoorumiin. Valitsin kategoriaksi 12–15-vuotiaat. Projekteja oli parisen tuhatta ja viestejä rutkasti enemmän. Päätin ensin tutkia tuoreimmista viesteistä sattuisiko niistä löytymään kiinnostavaa aihetta. Myöhemmin aioin tehdä tarkemman haun ja kenties oman projekti-ilmoituksen. En haluaisi projektia, jossa on useita kumppaneita vaan kenties yksi tai kaksi koulua. Tutkimaan.  


Aika paljon haetaan ihan kirjeenvaihtoon (pen pals). Kas, luulin semmoisen olevan jo ohi. On myös hyödyksi, jos projektin idea on nähtävissä otsikossa ja sellaisella kielellä millä projekti on tarkoitus tehdäkin. Melko nopeasti käy ilmi, että ihan sattumanvaraisesti kumppanin haku ei tuota tulosta ja toivottuja vastauksia. Paras siirtyä siis laajennettuun hakuun. 

Rajaan kieleksi englannin, oppilaiden iäksi 12–15, aiheeksi historian. Hakusanaksi laitan Second World War. Nyt löytyi neljä kontaktia, joista kaksi tuntui oikein kiinnostavalta. Tutkin tarkemmin. Ensimmäinen projekti on Virosta. Laitan opelle viestin kiinnostuksestani. Projektin suunniteltu ajankohta ei sovi aivan meidän hissan aikatauluun mutta ollaan joustavia. Vastaan myös toiseen, italialaisen opettajan projektiehdotukseen. Tässä hankkeessa tutustuttaisiin johonkin toisen maailmansodan henkilöön ja kotiseudun vaiheisiin toisessa maailmansodassa. Toiveenani että paikallisuus saada nivottua siihen. Jään odottamaan vastauksia.  


STEP TWO AND BACK STEP 

Täytyi käydä päivittäin tarkastamassa eTwinning-sivuilla koska en laittanut vastaukseeni muuta sähköpostiosoitetta. Ilmoitus eTwinning-sivuilta tulee kuitenkin työsähköpostiini automaattisesti. En muistanut, että se toimii näin.  Laitoin myös kolmannen vastauksen ranskalaisopelle. Hän oli näemmä laittanut ehdotuksensa heinäkuun alussa, joten voi olla, että ovat jo aloittaneet. Tuskinpa, vastahan Euroopassa palailtiin kesälomilta. On yllättävän vähän kuukausia, kun kaikki eurooppalaiset koulut ovat samaan aikaan käynnissä. Odotellaan vastauksia. 


Ja vastaus tuli! Italialaisen opettajan idea vaikutti kiinnostavalta ja sopivalta. Hän vastasi parin päivän päästä. Mukana olisi myös koulu Puolasta ja Unkarista. Vastaus tuli eTwinning-sivuille mutta jatkamme alkusuunnittelua myös omien sähköpostien välityksellä. Tästä varmaan vielä rekisteröidään kumppanuus ja projekti. Kivaa. 

Vaan kävipä niin, että projekti olikin jo täyttynyt. Harmi. Siis tekemään omaa projektiehdotusta. Kokeillaan löytyisikö sillä tavalla kumppaneita.  

Tein ehdotuksen projektista, jossa tutustumme paikkoihin mihin kotikaupunkia on pommitettu tai missä muutoin on muistoja toisesta maailmansodasta. Aluksi toki tutustumme toisiimme, kouluihimme ja kaupunkeihimme eri välineiden avulla. Työt tehdään, tai ainakin kootaan projektin Twin Spaceen eTwinning- portaalissa. 


STEP THREE 

Pidin muutaman päivän taukoa ja kävin kurkkimassa eTwinning liveä, olisinko saanut vastauksia. Ei mitään. Hmm. Outoa luulisi jonkun kiinnostuvan koska aihe koskettaa monissa maissa. Ja sitten. Dadaa! Kun menin kohdasta “etsi projekteja” omaan ehdotukseeni olinkin saanut kuusi viestiä! Jippii. Osa oli laittanut sähköpostiosoitteensa, joten heille lähetin viestin, että otan pikapuolin yhteyttä. 

Osalle vastasin eTwinning Liven kautta, että laittaisivat minulle sähköpostia. Seuraavaksi hahmottelemme yhdessä, kuinka projekti toteutetaan. Toki minulla on alustavat suunnitelmat mutta katsotaan mitä muut tuovat mukanaan. Tässä vaiheessa ajattelen, että aluksi vaihdamme sähköpostiviestejä ja sitten pidämme opettajien kesken videokokouksen Twin Spacessa. Jännää.

Sain opettajilta vastaukset.  Laitoin hakuilmoitukseeni lisäyksen, että meitä on jo tarpeeksi, jotta ei tulisi enää uusia ehdokkaita (niitä voi tulla paljonkin). Nyt on mukana kaksi koulua Puolasta, kaksi Italiasta, yksi Hollannista ja yksi Turkista. Huh. Kokemukseni on ollut, ettei kannata kovin suurta määrää osallistujia haalia projektiin mutta menköön. Pidetään tämä simppelinä. 


READY TO GO 

 Alustavasti ajattelin ajankäytöksi kaksi viikkoa tutustumiseen toisiimme ja koti kaupunkeihimme, kaksi viikkoa esitysten valmistamiseen ja vielä mahdolliset kaksi viikkoa vanhainkodin kokemusasiantuntijan haastatteluun (etänä toki). Tutkimme ja kommentoimme toistemme töitä. 

Projektin rekisteröimiseen tarvitaan kaksi koordinoijaa. Italiainen ope suostui. Miltei jokaisessa koulussa on pandemian tähden erityisjärjestelyjä, mutta kaikki ovat innolla lähdössä mukaan.   

Ennen syyslomaa kävimme Porvoon keskustassa räpsimässä kuvia ja fiilistelemässä oppaan johdolla veteraanihuoneella. Eiköhän näistä saada valoa ja intoa pimenevien päivien aherrukseen.  


Tarkemmin kumppanihaun kiemuroihin voit tutustua tämän selkeän opasteen avulla: http://www.orivedenkoulut.net/tiedostot/2020/eTwinningia-aloittelijalle-2.pdf 

 

Pasi Siltakorpi
Erityisluokanopettaja
Porvoo 

8.10.2020

eTwinning ja paikallinen järjestelyerä

Keväällä 2020 kunta-alalla sovittiin uudesta työehtosopimuksesta, joka on voimassa 28.2.2022 asti. Yleiskorotusten lisäksi sovittiin, että 1.4.2021 alkaen maksetaan paikallista järjestelyerää 0,8 % palkkasummasta. Sopimuksessa mainitaan, että paikallista järjestelyerää kohdennettaessa ensisijaisia tavoitteita ovat paikallisten palkkausjärjestelmien edelleen kehittäminen, paikallisten palkkausepäkohtien korjaaminen sekä tuloksellisuutta edistävien toimintojen ja tehtävien uudelleenjärjestelyjen tukeminen. 

Useassa kunnassa pääluottamusmiehet neuvottelevat järjestelyerän kohdentamisesta vielä tämän syksyn aikana. Useissa kunnissa tullaan todennäköisesti osa paikallisesta järjestelyerästä kohdentamaan henkilökohtaisiin lisiin.

On tärkeää, että opettajat peruskouluissa, lukioissa ja päiväkodeissa ottavat puheeksi kansainväliset eTwinning -projektit kehityskeskusteluissa rehtorin tai päiväkodinjohtajan kanssa.  Usein henkilökohtaisen lisän maksamisen kriteerinä on koulun tai päiväkodin kansainvälinen yhteistyö. Monessa kunnassa juuri rehtorit ja päiväkodinjohtajat ehdottavat opettajia kunnan sivistystoimenjohtajalle henkilökohtaisen lisän saajaksi.

Kyse ei ole mistään pienistä euromääräisistä summista: Henkilökohtaisen lisän suuruus vaihtelee kunnittain, mutta usein se on jopa yli 100 euroa kuukaudessa. Kannattaa olla yhteydessä kuntasi pääluottamusmieheen ja kysyä, kuinka omassa kunnassasi paikallinen järjestelyerä jaetaan ja onko osa paikallisesta järjestelyerästä osoitettu henkilökohtaisiin lisiin.


1.10.2020

Opettajien kv-yhteistyötä ja kohtaamisia korona-aikana

Moni kansainvälinen projekti on lykätty hamaan tulevaisuuteen ja tapaamiset peruttu ainakin tämän syksyn osalta. Odotellaan koronan taantumista, laumaimmuniteetin kehittymistä, rokotteen valmistumista ja sen myötä paluuta takaisin vanhaan normaaliin.



Vaihtoehtojakin on ja edessä uusi normaali. Ei siis käperrytä sinne sohvan nurkkaan kahvikupillisen kanssa television ääreen, vaan avataan läppäri ja hypähdetään webinaariin, oppimaan uutta ja luomaan kontakteja, rennosti ja vaivatta. Hiilijalanjälkikin on melkein nolla.


Kontaktiseminaarista webinaari


Opetushallituksen eTwinning tiimi (Riikka Aminoff ja Olga Lappi)yhdessä allekirjoittaneen kanssa aloitti pähkäilyn jo viime keväänä. Syyskuuksi oli suunniteltu Itämeri-aiheista kontaktiseminaaria (Our Beloved Baltic Sea), johon oli kutsuttu osallistujia kaikista Itämerta ympäröivistä EU-maista. Keväällä vielä toivoimme, että seminaarin voisi järjestää, mutta pian kesäloman jälkeen oli ilmeistä, ettei se onnistuisi. Peruutetaanko koko juttu? No, ei hemmetissä! 

Totesimme, ettei yrittänyttä laiteta. Jos kaikki menee pieleen, siitäkin sitten vaan opimme. Tässä on tilaisuus yhdessä oppia. Meillä oli heti kaksoisagenda: mahdollistaa kohtaamisia ja käynnistää yhteistyötä sekä kokeilla erilaisia verkko-oppimismenetelmiä. Taloudelliset satsauksethan olivat pienet, kun tilavuokrat ja majoitus- ja ruokailukulut jäivät pois.

Naapurimaista Puola, Saksa ja Ruotsi lähtivät innolla mukaan. Latviasta ja Eestistäkin saimme osallistujia. Kaiken kaikkiaan osallistujia oli yli 20 ja tosimielellä projektikumppania etsimässä 16 yläkoulun ja lukion opettajaa.


Erillämme, mutta yhdessä


Melko paljon tehtiin valmistelutöitä ennen webinaaria. Osallistujista suurin osa oli vasta-alkajia ja tavoitteena oli saada heidät rekisteröitymään eTwinningiin ja kutsuttua heidät yhteiseen projektityötilaan ennen webinaaria. He myös esittelivät itsensä yhteisellä Padletilla.

Itse webinaari oli kaksipäiväinen. Ensimmäisenä päivänä aluksi tutustuttiin toisiimme ja kokeiltiin Menti- ja Kahoot! -sovelluksia, jotka toimivat mainiosti myös Teamsissä. Kuuntelimme innostavia esityksiä, joissa tarjottiin monia eri ideoita yhteistyön ja yhdessä oppimisen käynnistämiseksi. Teemat liikkuivat vapaasti Itämeren ympärillä luonnon havainnoinnista ja kestävästä kehityksestä elävän kulttuuriperinnön kautta kieliin ja taiteisiin. 

Ensimmäisen päivän lopuksi osanottajat ohjattiin webinaarin Twinspacen keskustelufoorumille, jonne he kirjasivat omia projekti-ideoitaan. Keskustelufoorumi oli keskeinen kumppaninhakufoorumi. Siellä innostuttiin toisten ajatuksista ja ryhmäydyttiin projekti-ideoiden ympärille.


Kaikki mukana tiimitöissä - verkossa


Toisena webinaaripäivänä keskityttiin ryhmäytymiseen, projektien suunnitteluun ja rekisteröimiseen sekä niiden esittelyyn. Osanottajat jakautuivat oman kiinnostuksensa mukaan neljään neljän hengen ryhmään, joilla kullakin oli oma aiheensa. 

Nature around the Baltic Sea -projektin aiheena oli luonnonhavainnointi ympäri vuoden jokaisena vuodenaikana. Havainnot jaetaan iNaturalist sovelluksen avulla. Niitä vertaillaan ja niistä keskustellaan eri maiden oppilaiden muodostamissa ryhmissä.

Interpreting cultural heritage -projektin aihe liittyi eri maiden kulttuuriin ja kulttuuriperintöön. Kunkin maan oppilaat esittelevät toisilleen oman maansa kulttuuriperinteitä ja -tapahtumia. 

Less waste around us -projektin tavoitteena on löytää kouluun ja kotiin toimintamalleja, jossa vähennetään jätettä, lisätään kierrätystä ja kehitetään jätteiden lajittelua. Kyseessä on myös hanke, jossa kehitetään oppilaiden keskinäistä vuorovaikutusta ja englannin kielitaitoa.

Bridging the Baltic Sea -projekti on taideprojekti, jossa kehitetään oppilaiden luovuutta ja ilmaisua. Oppilaat keksivät keinoa luoda uutta vanhasta ja käytetystä, tehdä taidetta jätteistä ja luonnon materiaaleista esim. rannoilta tai puistoista poimimalla. Jokainen oppilasryhmä voi valita omat materiaalinsa ja valita teemansa.


Onnistumisen iloa 

Perjantaina illansuussa koitti hieno hetki, kun kaikki ryhmät esittelivät omat suunnitelmansa. Kaikki ryhmät olivat ehtineet laatia projektisuunnitelmat ja jakaa työt tulevaa yhteistyötä ajatellen. Pari projektia oli jo luotu ja hyväksytty, niin että kaikki oli valmiina oppilaiden yhteistyötä ajatellen.

Tämä oli ensimmäinen eTwinning kontaktiwebinaari, joka oli järjestetty kokonaan verkossa. Ryhmäytyminen toimi keskustelufoorumilla ja ryhmätyöt onnistuivat hienosti, kun jokaisessa ryhmässä oli kokenut ryhmänvetäjä (eTwinning-lähettiläät Antti Piiroinen ja Ritva Metso sekä NSS:t Mia Sandvik ja Riikka Aminoff).

Kiitos kaikille osanottajille ja onnea tuleviin projekteihin!

Webinaarin esitykset löytyvät videotallenteina täältä: https://etwinningambfinland.blogspot.com/p/koulutusten-materiaalit.html


21.9.2020

eTwinning etäisten seutujen työvälineenä


eTwinningin perustehtävä on mahdollistaa yhteyksien luominen ja yhteinen työskentely joskus kaukanakin asuvien opettajien ja oppilaiden kanssa. On hämmästyttävää, kuinka hyvin ja helposti yhteistyö sujuu pelkkien verkkoyhteyksien ja vaatimattomienkin tietoteknisten välineiden avulla.

Opettajien kokemuksia


Meillä ja muualla on paljon kouluja, joilla on erityisen suuri tarve yhteyksiin oman lähiympäristön ja oman maankin ulkopuolelle. Niistä moni työskentelee ei vain suurten keskusten ulkopuolella vaan usein kymmenien tai satojenkin kilometrien päässä muista. Oppilaille ei ole helppo tarjota mahdollisuutta tutustua muiden eurooppalaisten elämäntapaan tai järjestää autenttisia tapoja käyttää vieraita kieliä

Myös käytännön ongelmat ovat toisinaan hankalia. Espanjalaiset kertovat, että ongelma on ”esimerkiksi sijaisten löytäminen opettajien poissaolojen ajaksi. Sijaisella on oltava oma kulkuneuvo, että hän voi matkustaa eri kylien välillä, ja välimatkat hankaloittavat opettajien ja koulun oppilaiden välistä yhteistä toimintaa. Yleensä yhteinen toiminta vie enemmän aikaa ja lisää matkakustannuksia.”

Myös Shetlannin saarilla monet etäisyyden aiheuttamat käytännön ongelmat kannustavat eTwinning-yhteistyöhön: ”Syrjäisiltä alueilta lähtemisessä ja siellä työskentelyssä on hyvät ja huonot puolensa. Iso haittapuoli on se, että kulkeminen on hankalaa. On kallista lähteä Lerwickissa tai kauempana järjestettäviin tapahtumiin. Kun on oman aineensa ainoa opettaja koulussa, ei välttämättä halua olla pois koulusta osallistuakseen kursseille. Useimmat toisen asteen koulun kollegani työskentelevät itseni tavoin kahdessa toiseen asteen koulussa, mikä tuo meille lisää paineita.”

Böömin vuoristossa työskentelevien tsekkien mukaan ”eTwinning on auttanut oppilaita ymmärtämään muita kulttuureja ja olemaan suvaitsevaisempia muita ihmisiä kohtaan. He ovat myös ymmärtäneet, kuinka hyödyllistä on oppia vieraita kieliä. eTwinningissä oppilaamme eivät opiskele koulua vaan elämää varten.

Meillä Suomessa etäisiä alueita on paljon. Suuri osa Lappia ja Kainuuta tietysti, mutta myös monet alueet muualla maassa ja tietysti saaristoalueet jopa suurten keskusten lähellä ovat monelta osin tällaisia. 

Etäiset alueet yksi eTwinningin painopisteistä


EU:lle keskeistä on myös Euroopan mantereen ulkopuolisten alueiden tukeminen ja kehittäminen: https://ec.europa.eu/regional_policy/fi/policy/themes/outermost-regions/. Tällaisia ovat etäisten mantereiden lisäksi vaikkapa Madeira, Azorit ja Kanariansaaret. eTwinningissä yhtenä painopistealueena on Euroopan etäisten alueiden tukeminen. 

eTwinningin sivuilta löydät hyviä esimerkkejä Ranskan vuoristoalueilta ja myös Ranskan Guayanasta Etelä-Amerikassa: https://www.etwinning.net/fi/pub/newsroom/highlights/etwinning---bringing-down-dis.htm. Muun muassa Sodankylässä on luotu mielenkiintoisia hankkeita, joissa erämaassa vaeltavat suomalaisnuoret työskentelevät yhdessä Guayanan sademetsissä kalastelevien oppilaiden kanssa.

Toimintaa Suomessa ja muualla Euroopassa


Suomessa on luotu koko joukko yhteishankkeita etäisten alueiden kanssa. Viiden itäisen eTwinning+-maan (Azerbaidzan, Armenia, Ukraina, Georgia ja Moldova) tultua mukaan Sari Auramo kokosi projektiinsa opettajia kaikista eTwinning-maista, siis hyvinkin kaukaisista maista. Siitä pitäen yhteistyötä on Suomessa kehitetty paljonkin. Esimerkiksi viime vuonna Suomi järjesti Italian kanssa seminaarin Italiassa pienillä Egadi-saarilla kaukana Välimerellä Sisilian länsipuolella. Sinne kokoontui joukko opettajia Suomen kaukaisimmasta Lapista ja Turun saaristosta. Italian opettajat olivat vuoristosta ja saarilta ja vastaavia opettajia tuli myös useasta muusta maasta.



Opettajat löysivät nopeasti toisensa ja kirkkaan auringon paahteessa syntyi paljon vilkasta yhteistyötä. Yhteistyön tarve todettiin samanlaiseksi Euroopan kahden ääripisteen kesken ja yhteistä kosketuspintaa löytyi paljon. Tuloksena oli suuri määrä yhteisiä projekteja.

Eurooppalaisia esimerkkejä


Myös Itävallasta meillä on esimerkkejä hyvistä hankkeista etäisissä vuoristoissa https://www.etwinning.net/fi/pub/newsroom/highlights/etwinning-in-austria---an-area.htm, samoin Espanjasta https://www.etwinning.net/fi/pub/newsroom/highlights/etwinning-in-spain---a-little-.htm, Tsekissä https://www.etwinning.net/fi/pub/newsroom/highlights/etwinning-in-the-czech-republi.htm ja etäisiltä Skotlannin Shetlannin saarilta https://www.etwinning.net/fi/pub/newsroom/highlights/etwinning-in-the-united-kingdo.htm.

Kuten espanjalaiset toteavat: ”eTwinning on ollut näköalapaikka, josta oppilaat tästä Sierra de Cazorlan kolkasta ovat katsoneet Eurooppaan”.


eTwinning-lähettiläs

Yrjö Hyötyniemi


10.9.2020

eTwinning ja Euroopan kielten päivä 26.9.


Euroopan neuvosto kannustaa kaikkien 47 jäsenvaltionsa  800 miljoonaa asukasta opiskelemaan lisää kieliä kaikenikäisinä, kouluissa ja sen ulkopuolella, Euroopan neuvosto tukee koko  Euroopan monikielisyyttä ja on vakuuttunut, että kielellinen monimuotoisuus on kulttuurienvälisen yhteisymmärryksen työkalu ja maanosamme rikkaan kulttuuriperinnön avaintekijä. Euroopan neuvoston aloitteesta  Euroopan kielten päivää vieteään vuodesta 2001 alkaen joka vuosi 26. syyskuuta yhdessä Euroopan komission kanssa. Euroopan kielten päivä on hyvä huomioida koulun arjessa.

https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/fi-FI/Default.aspx 





Kuinka huomioida Euroopan kielten päivä koulun arjessa? Ja mitä eTwinning voi tarjota teemapäivään? Jos koululla on jo käynnissä oleva eTwinning -projekti, voi teemaa käsitellä yhteistyökoulujen kanssa erilaisten tehtävien avulla. Mutta jos koululla ei vielä ole eTwinning -projektia, on hyvä muistaa, että eTwinning tarjoaa myös "tapahtuma" -työkalun.

Tapahtumat (Events) -työkalun löydät eTwinning Liven yläpalkista. Klikkaamalla pääset tutustumaan moniin eri tapahtumiin, jotka eurooppalaiset opettajat ovat luoneet. Euroopan kielten päivän tapahtumia löydät, kun klikkaat kalenterista perjantain 25.9.2020. Virallinen Euroopan kielten päivä on lauantaina 26.9.2020, mutta kouluissa tapahtumat keskittyvät ymmärrettävästi edelliselle koulupäivälle. Voit tutustua muiden opettajien tapahtumiin tai luoda myös oman tapahtuman, joihin toivotaan muiden eurooppalaisten opettajien osallistuvan oppilaidensa kanssa.


Tällä hetkellä voit osallistua yhteisen eBookin kirjoittamiseen. eBookin tarkoituksena on kerätä yhteen tempaukset, joihin oppilaat eri puolilla Eurooppaa osallistuvat tai joita oppilaat järjestävät Euroopan kielten päivänä. Espoolaisen Mankkaan koulun tapahtumassa Euroopan kielten päivän tempaukset kerätään google -dokumenttiin. Lisäksi Mankkaan koulu järjestää yhteisen quizizz -pelin (quizizz.com) usean eurooppalaisen koulun oppilaille samaan kellonaikaan perjantaina 25.9. Peliä ohjataan Espoosta ja toivotaan että mahdollisimman moni oppilas eri kouluista osallistuu peliin koodilla, joka lähetään kouluille sähköpostilla 10minuuttia ennen pelin alkua. Quizizz-pelit toimivat paremmin kansainvälisissä tempauksissa, sillä kysymykset vastausvaihtoehtoineen tulevat esille kännykkään, jolla oppilaat pelaavat. 

Idearikasta Euroopan kielten päivää!








16.8.2020

Helppoa ja hauskaa eTwinningiä

How do we celebrate…? / Kuinka me juhlimme…?  on helposti toteutettava ja eri ikäluokille sopiva projektiaihe.  Tässä oppilaille tulevat tutuksi kumppanimaiden tavat ja traditiot.  Samalla kohentuu myös kielitaito ja digiosaaminen

Viidesluokkalaiset opastivat ekaluokkalaisia

Kärpäsen koulun viidesluokkalaisten projektissa, kumppaneina on neljäs luokka Kreikasta ja kahdeksas luokka Portugalista.  Projektiin osallistuu viisi opettajaa ja 84 oppilasta.  Projekti on muunnettavissa toteutettavaksi aivan pienten kanssa, käyttäen kuvia ja piirroksia, tai lukiolaisten tahi ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoiden kanssa, jolloin opiskelijoiden tuottaman materiaalin osuus voi olla heidän taitojensa mukainen.  Projektisivuille voi halutessaan upottaa lähes kaikkea, mitä nettisivuille vaan voi.  Erityisen tärkeää on tällöin keskustella tekijänoikeuksista ja nettietiketistä.

Tutustuminen

Kun olin lisännyt oppilaamme projektin Twinspaceen, he kukin kirjoittivat omat profiilinsa englanniksi ja lisäsivät profiilikuvaksi joko oman kuvansa tai luvallisen kuvan netistä.  Profiilikuvahan voisi olla myös näkymä oman huoneen ikkunasta.  Kunkin partnerimaan oppilaat esittelivät  koulunsa ja kotikaupunkinsa lyhyin tekstein ja kuvin.  Meidän oppilaamme käyttivät tässä kätevää Twinboard -ilmoitustaulua, joka sisältyy projektialustaan.   Tämän jälkeen oppilaat saivat ”Maamonisteet”, joihin he etsivät netistä tietoa kumppanimaista; pääkaupunki, naapurimaat, viralliset kielet, rahayksikkö, ...  

What would you ask a pupil of your age who lives in Portugal / Greece?

Seuraavaksi oppilaat kirjoittivat post-it -lapuille kysymyksiä  partnereille.  Luokassa on eTwinning -seinä, jonne laput laitettiin.  Kysymyksen sai kirjoittaa myös suomeksi, jos ei kielitaito riittänyt.  Joku toinen oppilas kävi kirjoittamassa kysymyksen englanniksi.  Lopuksi pienryhmän tehtävänä oli naputella kysymykset projektialustalle upotettuun Padlet-seinään partnereittemme vastattavaksi. 

 Nettietiketti, tekijänoikeudet ja nettiturvallisuus

Heti projektin alussa luokanopettaja käsitteli nettikäyttäytymistä esimerkein.  Kun oppilaat ryhtyivät etsimään netistä kuvia profiiliinsa, kävimme läpi, mitkä ovat luvallisia kuvia käyttää.  Ennen profiilitekstin kirjoittamista keskustelimme, mitä tietoja itsestä on turvallista kertoa ja mitä ei. Tämän jälkeen muutama oppilas kirjasi netin Dos and Don´ts sähköiseen äänestystyökaluun, Tricideriin, jossa projektikumppanit kävivät äänestämässä mielestään tärkeintä sääntöä.  Tärkeimmäksi nousi oppilaiden mielestä: Respect copyright – kunnioita tekijänoikeuksia. 


Juhlapäiväperinteet eri maissa

Projektisivujemme rakenne muodostui kuukausien mukaan, aloitimme syyskuusta.  Kunkin kuukauden alle kukin partnerimaa lisäsi omat kansalliset juhlapäivänsä ja näille sivuille oppilaat työstivät materiaalia.  Kärpäsen viidesluokkalaiset opastivat ekaluokkalaisia tietotekniikan saloihin, jotta nämä saivat tehtyä hienot isänpäiväkortit.  Jouluna vaihdettiin joulutervehdyksiä perinteisesti etanapostina.

Joulutervehdyksiä Portugalista
Suomalaisten uudenvuodenviettotavoista oppilaat tekivät pylväsdiagrammit.  Itsenäisyyspäivämme kunniaksi oppilaamme tekivät sähköisiä miellekarttoja suomalaisuudesta apuna app.mindmapmaker.com sekä laativat kumppaneillemme Suomi-aiheisen Kahootin.  Kalevalanpäivän sivulla oppilaamme esiintyvät kuvissa Kalevalan eri hahmoiksi pukeutuneina.  Meille puolestaan tulivat tutuiksi mm. Pyhän Martinin päivä ja kreikkalaisten Ohi -päivä.  Maailman sano Hello -päivän kunniaksi olimme Twinspacen verkkokokous -työkalun välityksellä yhteydessä kreikkalaisiin kumppaneihimme ja portugalilaiset kumppanimme tervehtivät meitä videon välityksellä.

Oppilaat dokumentoivat yllä mainitut aktiviteetit projektimme sivuille Twinspaceen.  Välillä oppilaat etsivät tietoa kumppaneiden laatimilta sivuilta löytääkseen vastaukset opettajan laatimiin kysymyksiin.  Kysymykset olisivat voineet yhtä hyvin olla oppilaiden toisilleen laatimia.


Projektiblogi ja projektin lopetus

Projektimme on vielä loppusilausta vailla.   Muutama juhlapäivä on vielä työstettävänä ja oppilaan blogiteksti kirjoitettavana.  Projektin etusivulla on kohta Uusimmat tiedotteet.  Se on blogi, jota voi kirjoittaa opettaja tai oppilas, jolle opettaja on antanut oppilasylläpitäjän oikeudet.  Tämä Uusimmat tiedotteet on sivuston ainoa julkinen osa.  Kaikki muut projektisivut ovat salasanalla suojattuja, ne on tarkoitettu vain projektikumppaneiden nähtäväksi.  Toki nämäkin sivut on mahdollista avata julkisiksi, jos projektikumppanit näin päättävät.  

Lopuksi vielä oppilaat arvioivat projektin toteutusta ja omaa osuuttaan siinä.  Tämän jälkeen projekti on valmis esiteltäväksi vanhemmille ja oman koulun väelle. 


 Aloitteleva eTwinning-opettaja

Ensiaskeleiden jälkeen

Kun ensimmäisten projektiesi jälkeen eTwinning ja Twinspace-projektialusta ovat tuttuja sinulle, voit enenevässä määrin jakaa vastuuta projektista oppilaillesi. Ota heidät mukaan jo projektin suunnitteluvaiheessa, partnerihaussa ja projektisivujen ylläpidossa.  Voit antaa oppilasadministraattorin oikeudet muutamalle oppilaalle, jotka voivat pitää projektiblogia ja luoda uusia sivuja alustalle.  Voitte koulussanne kouluttaa oppilaista eTwinning-agentteja, jotka opastavat uusia oppilaita eTwinningin saloihin.  Voitte hakea projektillenne myös laatuleimaa tai osallistua kilpailuihin. 


1.6.2020

Successfully Piloting eTwinning into Finnish Teacher Training

Our eTwinning project Wellbeing, Joy and Happiness was all about being creative, learning new languages and having fun during the pandemic situation. We wanted our 4th graders from UEF Teacher Training School in Joensuu, Finland, to share joyful moments with peer pupils in Poland and Spain. Unfortunately, because of the exceptional situation only the Finnish pupils working in their home environments could participate the actual workshops. The Polish and Spanish partners will each produce their part mutually when the schools will be opened again.

The Finnish pupils participated in five various workshops full of joyful activities we student teachers held during one school day in May 2020. The whole process − the mentoring of student teachers as well as implementing of project activities − was carried out completely virtually using multiple devices and applications. All the pupils used their tablets provided by the school to join Google Meet and share their files in Google Drive. Furthermore, during some of the workshops described below, we used applications such as Voice Memo, Windows Movie Maker and Clips. Finally, to build a virtual output of all the pupils’ joyful work, we made an e-book by using BookCreator.

Workshops full of joy and happiness


Based on their own interests and passions, the participating pupils had a choice between five different workshops. By giving the pupils multiple options, we could encourage every participant to join the fun eagerly and to complete the creative tasks with enthusiasm. This worked perfectly, as the pictures, video clips and podcasts showed joy and positive attitude. Next, we will briefly describe each of our workshops held by student teachers. If you wish, you can also look at the descriptions in Finnish by clicking this link to our Pop Up School.


 1 Let’s draw happy faces! − Iloa kasvokuvista

The pupils who attended this workshop were invited to draw happy portraits. First, the student teacher gave some general instructions and guidance about drawing faces, but the main thing was to create personal drawings. The pupils drew their own artwork and took pictures of them which then were uploaded on a shared Google Drive folder.



2 Good News! Podcast from Finland - Hyviä uutisia! Radiolähetys Suomesta

In this workshop, the pupils set out to produce some podcasts. Our overall theme was wellbeing, joy and happiness, so we decided to talk about things that brought us joy and made us happy. For one of the groups this meant talking about May Day and the traditional treats and activities people in Finland do to celebrate the occasion. The other group decided to talk about the Saimaa ringed seal and how the growing amount of these cute, round mammals has made us happy.

The pupils first either collaborated or worked individually to write small excerpts on their chosen topic. Then, they recorded themselves reading their own little pieces using a recording app on their school iPads. They sent their finished recordings to Google Drive, and the student teacher then engaged in some Movie Maker magic to edit the multiple recordings into a cohesive podcast, one podcast for each group.

3 Create a Character! -  Keksi hauska, iloinen hahmo ja pukeudu!

Each pupil of the workshop created a character and described it by giving it a name, age, and something the character liked. The pupils had the opportunity to go through all the wardrobes at home and dress up. After everyone had dressed up as their character, they took a picture with hidden faces and uploaded the photos into Google Drive. Additionally, we wanted to share to our international peers what ordinary Finnish names are like, hence the majority of our brilliant characters were named in a very typical Finnish way.



4 Inspiring photos - Hyvän mielen valokuvia

This workshop was about taking pictures about things that bring joy and happiness to the pupils. Each pupil took a picture about something that makes them happy and the results are joyful: lots of animals, important items and pictures showing hobbies. The pictures were uploaded on Google Drive and shared with Spanish and Polish peers to bring joy and happiness.

5 Let's move! - Kaikki liikkumaan!

The pupils who attended this workshop created sporty video clips that they designed and shot themselves. The main idea was to create video clips that express the joy of doing sports and inspire the viewer to try out the moves themselves. The finished clips were cheerful: the pupils showed gymnastics, stretching, tennis and dance moves and many more. Using the Clips App, the pupils were able to add fun emojis, instructions and greetings to the video clips to greet viewers. Clearly, the pupils found it fun to edit the videos and so to personalize them.

Rewarding learning experience for future teachers


The overall experience was impressive mainly from two perspectives. On one hand, we had fun producing these workshops and creating the e-book Wellbeing, Joy and Happiness which we have recently published on our eTwinning project TwinSpace. By making a collaborative e-book, which includes all the material from the five workshops, we got an opportunity to share our production with pupils from Spain and Poland as well. On the other hand, the whole project was a great learning experience for all of us participating this project − the student teachers, and the pupils and even their parents, since the pupils were studying at home. In the following section, we will discuss the learning experiences we, the future teachers, got during this project.

There was a lot of preparation before the workshops: with the great help of our more experienced teacher educators, we thoroughly brainstormed and planned different activities for child motivating and activating workshops. We wanted the workshops to be versatile and enjoyable. Additionally, because the workshops were organized completely virtually, we had to be creative to develop tasks that could be carried out at home with all the material usually found there. Thus, a lot of paper, pens, clothes and everyday objects were used successfully by the pupils.

The most rewarding experience we student teachers had was the joy to interact with pupils we maybe had never met before and to see all the creative and fun ideas they came up with. This was exactly the ultimate goal: to have fun, be creative, and communicate with the pupils through different languages. It would have been more fun if it had been possible to have the workshops together with the Polish and Spanish peers.

UEF student teachers 


University Teacher Training School piloting eTwinning − Towards global classrooms


University of Eastern Finland UEF has made an agreement to incorporate eTwinning as part of the teacher training programme. This was the very first time to include a partnership project into a training period. Two projects “Animal rescue trip”, and the one discussed above, “Wellbeing, joy and happiness”, were carried out as a selection of workshops during one week in April. The complete number of participants was 14 student teachers, 64 4th graders, and 4 teacher educators from the UEF Teacher Training School.

At the time of the projects we all were working online so educational technology was in a significant role. We all took a huge leap in this kind of an educational setting. It was a challenge to guide the pupils online to swap between various platforms and applications. Partly, while working, the feeling was ‘chaotic’ but we succeeded in supporting each other in finding practical solutions before, during, and after the workshops.

During the project we had a learning community, consisting of 10-year-old pupils, novice teachers and more experienced teachers. We learned from each other as we went along. There was versatile support from adults to children, from children to adults, and all kinds of peer support among the participants. We were facing new situations side by side. The project showed us how important sharing, encouragement, positive attitude and situational creativity are for a successful project like this.

In future, we wish to launch more multicultural and multilingual collaborative projects. We invite teacher educators with their student teachers and pupils to participate in projects like this. With the available technology and creative, talented pupils the sky is the only limit. Wouldn’t it beneficial for Finnish teacher educators to make more use of the eTwinning network to enhance pupils’ and student teachers’ global skills and pedagogy needed in that?



Written by University of Eastern Finland UEF student teachers Mika Aromaa, Mia Korhonen, Renja Lindroos, Emilia Nisula and Viljami Viskari, and the closing part by the teacher educators from UEF Teacher Training School PhD Hilkka Koivistoinen and MA Hanna Yletyinen. &