7.10.2014

Koulutuksia verkossa ja Itä-Suomessa

Olen pitänyt erilaisia eTwinning-koulutuksia tässä parin viikon aikana.  Yleensä koulutan muita opettajia tässä lähellä, eli Etelä-Suomen alueella. Nyt koulutettavat olivat kuitenkin paljon laajemmalta alueelta!

Pidin ensinnäkin kaksi verkkokoulutusta, joiden osanottajat olivat ihan joka puolelta Suomea. Pohjoisin taisi osallistua Rovaniemellä.

Käytimme tällä kertaa koulutuksessa Anymeeting -nimistä palvelua, joka on ilmainen ja tuntui toimivan ihan tyydyttävästi. Toisessa osassa tosin yhteys katkesi kokonaan, mutta palautui kyllä hyvin.

Nämä verkkokoulutukset toimivat niin, että Yrjö Hyötyniemi Opetushallituksesta sopii minun kanssani aina kaksi toisiaan lähellä olevaa päivämäärää. Saman koulutuksen kahden osan välillä saa olla korkeintaan parisen viikkoa aikaa. Sen jälkeen koulutuksesta tiedotetaan eTwinning-uutiskirjeessä. Ja jatkossa varmaankin myös uusilla Opetushallituksen eTwinning-facebook -sivuilla!

Koulutus on minulle erikoinen kokemus. Minä opetan koulussani opetustuntini loppuun ja aloitan heti sen jälkeen koulutuksen. Ne ovat ainakin tähän mennessä tapahtuneet kello 14-16. Istun omassa luokassani ja puhun tietokoneelle. Hassu tunne. Yrjö on ollut mukana aina "isäntänä" ja hän on seurannut osallistujien kommentteja ja kysymyksiä ja välittänyt ne tarvittaessa minulle. Minähän en näe verkkokoulutussovelluksen sivua silloin, kun jaan omaa näyttöäni, jolla on vaikka PowerPoint -esitys tai eTwinningin verkkosivu auki.

Palaute osallistujilta on ollut yleensä hyvää. Tämä on sekä kouluttajalle että koulutettavalle melko helppo tapa osallistua koulutukseen ja toimii hyvänä väylänä jakaa yleistietoa eTwinningistä.

Minun verkkokoulutukseni, joita taitaa olla takana jo viisi tai kuusi, ovat aina olleet kaksiosaisia. Ensimmäisellä kerralla perustelen miksi kannattaa rekisteröityä eTwinningiin ja ja esittelen verkkosivuja. Toisella kerralla vastaan minulle lähetettyihin kysymyksiin ja esittelen omia projektejani. Niistä osanottajat kertovat saavansa käytännön ideoita itselleen.

Kahden tunnin puhumisen jälkeen takki on aika tyhjä, mutta toisaalta kotiin ei ole pitkä matka. Luulen emännöiväni verkkokoulutuksia jatkossakin!

Toinen vähän erilaisempi koulutuskokemus on tältä viikolta. Olin Kesälahdella Pohjois-Karjalassa opettamassa eTwinningin projektialustan Twinspacen käyttöä Erasmus+ -projektin opettajille, jotka olivat saapuneet Itä-Suomeen Espanjasta, Tsekin tasavallasta, Sloveniasta, Unkarista ja Saksasta. He ovat aloittamassa hienon kuuloista projektia Seek and Find Nature ja haluavat käyttää projektialustanaan eTwinningin tarjoamaa mahdollisuutta.  Yhteensä tähän Kesälahden koululla tapahtuneeseen koulutukseen osallistui viitisentoista henkilöä.

Twinspace uudistui pari viikkoa sitten, joten en minäkään ollut vielä kovin kokenut sen käytössä, saati sitten kouluttamisessa. Hyvin se kuitenkin sujui. Minulle yllätykseksi suurin osa osallitujista ei ollutkaan vielä rekisteröitynyt eTwinningiin, mutta askel askeleelta saimme hoidettua rekisteröitymisen, kontaktipyynnöt ja kutsun projektiin. Onneksi sivua voi kukin käyttää omalla kielellään!
Uusi Twinspace tökki vähän siinä vaiheessa, kun kaikki yrittivät yhtä aikaa alkaa muokata projektin sivua. Selaimen vaihto Chromeen ja uudelleen kirjautuminen auttoi. eTwinningissä tehdään kovasti työtä aina muutosten aikaan, jotta kaikki bugit saadaan kitkettyä!

Oli hauskaa jutella eri maista tulleiden opettajien kanssa. Kesälahden koulun monella opettajalla oli päällään kansallispuku, olihan päivä alkanut hienolla tervetuliaisjuhlalla. Oli ihan harmi lähteä ajamaan kohti kotia, kun koulutettavani vetäytyivät iltapäivällä hotelliin odottamaan hauskaa iltaohjelmaa. Kiitos, että kutsuitte minut paikalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti