14.2.2016

Rehtorin eTwinning-kuulumisia Suomen eteläisimmästä saamelaiskunnasta: kansallisen projektin kautta kohti pohjoismaista yhteistyötä


Jo vuoden ajan on ollut mahdollista toteuttaa etwinning-projektia oman maan sisällä  ja se on ollut meille Sodankylässä mahtava uutinen. Saame on yhteinen kieli neljän valtakunnan alueella, joten  huima ideamme on ollut aloittaa yhteispohjoismainen eTwinning-projekti kalottialueella, kunhan ensin harjoittelemme kansallista projektia oman kuntamme ja mahdollisesti saamelaisalueen kuntien kesken saamenkielellä. 

Lokakuussa vihdoinkin toteutui ensimmäinen tavoite: Inarin Siidassa pidettiin avi:n, Cimo:n  ja oph:n yhteinen kansainvälisyysseminaari, jonne kokoontui pohjoisten kuntien opettajia. Kunnastamme lähti autolastillinen opettajia kohti Inaria, mm. saamen opettajamme tapaamaan muita saamen opettajia. 

Olimme suunnitelleet Siidan seminaariin konkreetteja malleja, mallin projektin perustamiselle sekä aikaa työpajatyöskentelylle, jotta aloittamisen kynnys ei nousisi liian korkealle kotikoululle palatessa. Aina ei mene kuin Strömsössä, työkiireet estivät oman osallistumiseni, mutta ei hätää, innokas sekä osaava eTwinnaaja-opettajamme lähti sijaistamaan minua ja Yrjölle kaveriksi.

Alla pieni esimerkki siitä, kuinka projektin suunnittelun voi aloittaa. Pieni raamitus toiminnalle auttaa kiireisiä kumppaneita pysymään sovitussa, eikä kukaan joudu odottelemaan turhaan. 


Innostus oli seminaarissa ollut erittäin suurta.  Joulukiireiden vuoksi projektityöskentely päätettiin jättää tammikuulle. Tammikuussa kokoonnuimme sitten koulullemme yhdessä Vuotson saamea opettavien ja saamenkielisten luokkien opettajien kanssa suunnittelemaan paitsi saamen kielen ja saamenkielisen opetuksen kehittämistä ja yhteistyötä myös eTwinning-toimintaa.

Päädyimme etenemään vaiheittain, jotta kaikki pääsevät helposti alkuun. Ensimmäiseksi sovittiin, että aloitetaan Sompion ja Vuotson koulun yhteisellä lyhyellä ja rajatulla saamenkielisellä projektilla. Näin kaikki pääsevät testaamaan ja opettelemaan Twinspacea, samalla vertaistuki on lähellä. Kansallinen projektihan on mahdollista toteuttaa vain oman maan sisällä, joten tässä vaiheessa emme tietenkään edes yrittäneet saada kumppaneita naapurimaista.

Tämän muutaman viikon projektin jälkeen aloitetaan eurooppalainen projekti, johon saamenkieliset kumppanit pohjoismaista ja tietenkin muualtakin ovat tervetulleia mukaan. Opettajat ovat yhteydessä valmiisiin kumppaneihin Norjaan ja yhtäaikaa etsitään verkoston avulla kumppaneita myös Ruotsista uutta projektia varten. Samalla sovittiin, että opettajat alkavat kartoittaa halukkuutta Nord Plus-hankkeeseen. Yhteisen suunnittelun jälkeen opettajat pujahtivat jatkamaan suunnittelua keskenään ja onnellinen rehtori lähti valmistelemaan alkavaa ops-opekokousta. Välillä huomaan viestimerkin ponnahtaneen kuvakkeeseen... mutta yllätyksekseni olenkin jo kuvioista ulkona: suunnittelu tapahtuu saamen kielellä, jota en ikävä kyllä itse ymmärrä! 

                                          Sompion koulun 2. -luokkalaisia valmistautumassa saamelaisten 
                                          kansallispäivän kunniaksi avattavaan taidenäyttelyyn.

Seuraavaksi, maaliskuussa, menemme pitämään kunnassamme kuukausittain kokontuvaan tvt-kahvilaan eTwinning-koulutusta. Mikä sen paremmin sopii tvt:n pedagogiseen hyödyntämiseen  kuin työskentelyalustamme Twinspace!

Odotan innolla, mihin yhteistyö saamelaisalueen koulujen kanssa  johtaa! Mikäli työskentelet saamen kielen tai saamenkielisen opetuksen parissa ja kiinnostuit, ota yhteyttä: anne.onnela@sodankyla.fi.
Mukaan mahtuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti