30.5.2018

eTwinning -koulusta mallia

Meidän koulumme, Kärpäsen peruskoulu Lahdesta, on yksi neljästä suomalaiskoulusta, jotka nimettiin huhtikuussa 2018 eTwinning-kouluiksi.  Koulumme sai tunnustusta siitä työstä, jota henkilöstömme on eTwinningin puitteissa tehnyt.

Tämä oli ensimmäinen kerta kun näitä tunnustuksia jaettiin eurooppalaisille kouluille.  Kärpäsen koulun lisäksi Suomesta nimikkeen saivat Havukosken koulu Vantaalta, Ylitornion yhteiskoulun lukio sekä Lapin koulutuskeskus REDU.

Innovatiivinen ja eurooppalainen


Tunnustuksen saaminen on mahtava juttu.  Onnitteluja tuli kollegoilta ympäri Eurooppaa.  eTwinning-kouluna meidät tunnustetaan edelläkävijäksi muun muassa digitaalisissa käytännöissä, innovatiivisissa ja luovissa pedagogisissa menetelmissä sekä yhteistoiminnallisen oppimisen edistämisessä.  eTwinning-koulu -nimike osoittaa myös sen, että profiloidumme Eurooppaan.
  

eTwinning parhaimmillaan on tiimityötä


Polkumme eTwinning-kouluksi alkoi vuonna 2013, kun yksi opettaja oppilaineen aloitti ihka ensimmäisen eTwinning-projektimme.  Nyt, kun ensiprojektista on aikaa viisi vuotta, jokainen koulumme viidesluokkalainen pääsee harjoittelemaan projektiyhteistyötä eurooppalaisten kumppanikoulujen oppilaiden kanssa.  Aktiivisena Euroopan kansalaisena toimiminen tulee mahdolliseksi jokaiselle.  eTwinning-projektit on koulussamme luonteva tapa toteuttaa opsin laaja-alaista oppimista
Projektiin liittyvä opettajien yhteissuunnittelu koulussamme tapahtuu pääasiassa viikoittaisella yhteissuunnitteluajalla.  Eurooppalaisten opettajien kanssa suunnittelemme Messenger-ryhmässä.
  

Rehtorit osa koulun eTwinning-tiimiä


Keväisin rehtorit ja johtoryhmä huomioivat tulevan vuoden eTwinning-projektin mm. lukujärjestysteknisesti mahdollistamalla projektissa mukana olevien opettajien yhteisopettajuuden.  Rehtorit ovat mukana juhlistamassa oppilaiden palkittuja eTwinning-projekteja sekä tiedottamassa näistä huoltajille.

Molemmat koulumme rehtorit sekä kolme opettajaa ovat olleet kouluttautumassa eurooppalaisissa eTwinning-konferensseissa.  Näissä aiheina on ollut mm. 21st century skills, aktiivinen Euroopan kansalaisuus ja inklusiivinen koulu.  Tänään viimeksi kollega tuli luokseni kertomaan löytäneensä eTwinningin uutiskirjeestä mielenkiintoisen eTwinning-seminaarin Kreikassa.

Kärpäsen oppilaiden tiimityötä projektissa English Swings:


eTwinning-koulu -nimikkeellä annetaan tunnustusta koulujen eTwinning-tiimeille, ei yksittäisille opettajille tai projekteille. 

Apulaisrehtorin terveiset Rooman eTwinning School -konferenssista


"Pääsin todellakin käymään Rooman konferenssissa! Tämä oli itselleni ensimmäinen todellinen kosketus eTwinning-maailmaan.  Kolmen päivän ajan sain seurata kuinka 250 rehtoria ja opettajaa ympäri Eurooppaa puhalsivat yhteen hiileen eTwinning-teeman alla.  Jaettu johtajuus oli suurin teema konferenssissa ja itse pääsin osallistumaan myös aihetta käsittelevään demoon.

Kaikkiaan konferenssin anti oli monipuolinen ja kiinnostava.  Reissusta tarttui mukaan useita hyviä kontakteja Italiasta, Ranskasta, Saksasta ja Itävallasta.  Uusien kontaktien avulla saamme nyt myös koulumme yläluokat mukaan eTwinning-maailmaan.  Hienoa reissua väritti loistava matkaseura ja mahdollisuus käydä katsomassa pikaisesti Rooman nähtävyyksiä.  Siis lyhyesti vielä:  Aivan mahtava reissu."  Näin toteaa Kärpäsen koulun apulaisrehtori Timo Aho.


Why Apply for an eTwinning School Label?


European eTwinning Schools collaborating in a PDW (Personal Development Workshop) for eTwinning Ambassadors in Belgrade, Serbia, in June 2018:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti