Toiminnallista digiä varhaiskasvatukseen
Seminaarin teemana oli digitaalisten välineiden ja sovellusten käyttö varhaiskasvatuksessa. Osallistujat pääsivät kokeilemaan erilaisia varhaiskasvatukselle sopivia ”leluja” ja "härpäkkeitä", joilla voi harjoitella ohjelmointia ja koodausta. Useille osanottajille tuttuja olivat ohjelmoitavat Be-Botit (mehiläisen näköiset robotit) ja Blue-Botit, mutta uusiakin löytyi kuten Fisher-Pricen koodattava toukka (Code-a-Pillar) ja Osmo Coding with Awbie -koodauspeli, jossa käytetään koodauspalikoita, joita yhdistelemällä opetellaan koodausyhdistelmiä ja kaavoja. Kun pääsi itse kokeilemaan, lelut ja vempaimet tuntuivat helpoilta käyttää ja varhaiskasvatukseen sopivilta.
Laitteisiin tutustuminen jatkui digitaalisten mikroskooppien kokeilulla. Lapset ovat innokkaita tutkimaan asioita ja luupit ovat monessa päiväkodissa ahkerassa käytössä. Digitaalisten Pro Scope ja Easi Scope mikroskooppien etu on siinä, että ne voi yhdistää tablettiin tai tietokoneeseen ja sitä kautta näkymän jakaa datatykin avulla koko ryhmälle.
Ensimmäisenä päivänä tehtiin lisäksi pienissä ryhmissä animaatioita iPadin iStopmotion-sovelluksella. Ohjelma on helppo käyttää ja se sopii aikuisen ohjauksessa myös päiväkoti-ikäiselle. Animaatiossa voi liikuttaa pieniä esineitä (leluja), kuvia tai legoja. Lapset voivat itse myöhemmin lisätä animaatioon selostuksen tai musiikkia.
Kv-projekteja pienille oppijoille
Digitestailun ohella seminaarin tavoitteena oli verkostoitua ja käynnistää pieni projekti. Ensin mietittiin mahdollisia aiheita, joissa kukin päiväkoti pääsisi näyttämään ja käyttämään omia vahvuuksiaan. Sen jälkeen samoista teemoista kiinnostuneet löivät hynttyyt yhteen ja alkoivat suunnittelun. Suomalaisista osanottajista Jo Jackson (English Speaking Playschool of Oulu) perusti projektin norjalaisen kumppanin kanssa. Aiheena on lasten itsensä suunnittelema aarten etsintä -leikki päiväkodin lähiluonnossa. Suomalaisille lapsille luonnossa retkeily ja luonnon tutkiminen ovat luontevia toimintatapoja. ”eTwinning yhteistyö auttaa lapsia laajentamaan käsitystään ympäröivästä maailmasta ja avaa heidän mielensä uusille mahdollisuuksille.” Jo sanoo. Sama koskee myös lastentarhanopettajia ja muuta henkilökuntaa. ”eTwinning sopii kaikille. Ammattitaitoiset kasvattajat osaavat luoda ja soveltaa projekteja, jotka ovat merkityksellisiä, kiinnostavia ja ikäkaudelle sopivia.”
Suomen edustajat Marja-Terttu Puurtila, Johanna Latva, Maarit Kasurinen ja Jo Jackson |
Marja-Terttu Puurtila Lastentalo Mukulaxista ja hänen ruotsalainen kumppaninsa perustivat projektin, jonka aihe on koodaaminen ja ohjelmointi analogisesti ja ilman sähköisiä apuneuvoja. Ohjeita ja lyhyitä algoritmeja voi luoda ja soveltaa ilman tietokonettakin esimerkiksi käyttäen joitain yllä mainituista leluista. Vinkkisivustoja varhaiskasvatukseen sopivan päättelyn ja ongelmanratkaisun harjoitteluun löytyy netistä. Seminaari avasi ”Mallun” silmät eTwinningin hyville puolille: ”eTwiningin välityksellä saa kontaktin samasta aiheesta kiinnostuneeseen henkilöön tai ideoita projekteihin. Yhdessä tehdyn projektin välityksellä lapset saavat kontaktin ja tietoa muualla asuviin lapsiin. Lapset tutustuvat vieraaseen/vieraisiin kieliin ja kulttuureihin ja samalla oppivat ATK-taitoja, erinomainen tapa tehdä projektia ja kansainvälisyyskasvatusta, eikä ole kustannuksista kiinni, eli kaikille mahdollinen.”
”Jännittävä ja mielenkiintoinen”
Kaikki suomalaiset osallistujat olivat yhtä mieltä seminaarin annista: se oli todella hyvä ja antoisa. Kaikki saivat uusia ideoita ja oli hienoa vertailla kokemuksia eri maiden päiväkodeista. ”Kotiin palatessani olin erittäin motivoitunut jatkamaan projektityötä.” Jo sanoo.
Johannan mielestä seminaari oli ”jännittävä siksi, että en ole koskaan ollut seminaarissa ulkomailla enkä myöskään noin toiminnallisessa seminaarissa. Innostuin muutamista appeista ja laitteista kovastikin.”
Kaikki seminaarin osanottajat perustivat projektin. Projektien aiheet, kuvaukset ja kumppanit löydät täältä: https://twinspace.etwinning.net/65027/pages/page/404825 Ehkä saat projektikuvauksista idean omaan projektiin ja innostut itsekin kokeilemaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti