28.8.2018

Lite tips från PDW "Update your history and culture" i RigaVeckan efter midsommar var jag några dagar i Riga på en PDW med titeln ”Update your history and culture”.  Det var naturligtvis proppat med idéer och massor av diskussioner, men det blir för mycket att redogöra för allt så Jag väljer här att berätta om några pedagogiska tips samt en app som vi fick pröva på att använda IRL.
Vi skulle alla vara förberedda med några pedagogiska tips som vi använder oss av i undervisningen. Sedan blev vi indelade i smågrupper och berättade för varandra inom gruppen. 

Här är tre exempel på undervisningstips:

  1. Facebook-cube där eleverna beskriver t ex en historisk person i enlighet med personbeskrivningarna som finns i i Facebook: foto, om, statusuppdateringar, vänner, tidslinje, dela ett minne.
  2. Det finns flera olika versioner att ladda ner men en användbar ligger här, Där finns exempel samt en utskrivbar kub. Detta ligger lättillgängligt i en powerpoint. I ppt:n kan man också ändra rubrikerna på de olika sidorna. Göra om kända bilder från en historisk händelse på nytt sätt. Ta en bild som visar en känd historisk händelse, diskutera vad det är som sker på bilden och så får eleverna gestalta den sen på nytt. Fota.
  3.  Bygg upp en situation och ge eleverna olika roller. Läraren kommer sedan med olika påståenden och om det stämmer in/är möjligt i och med den roll man har får man ta ett steg framåt. Exemplet  på rubriker då man kan jobba med detta arbetssätt var ”Migration idag”, ”Barnen situation i Tyskland under andra världskriget”. Läraren som presenterade detta jobbade i åk 7-9.

Actionbound

Actionbound är en app som vi använde för att utforska Riga på plats. Actionbound är ett sätt att skapa en interaktiv rundtur som ett spel. Vi delade in oss i grupper och fick i uppgift att bl a besöka det berömda biblioteket med hjälp av guidning via appen.

Där fick vi sen fakta och uppgiften att ta oss upp på översta våningen och ta en bild över Gamla stan. Vi fick så vidare guidning till punkt efter punkt med fakta och uppgifter att göra, oftast att leta upp en detalj och så filma eller fota. När vi hittat rätt och utfört uppgiften så fick man belöning. Samtidigt kunde ledarna för uppgiften följa med hur det gick för oss i respektive grupp via datorn.
Bild på en katt på "The Cat House" - ett exempel på en detalj att leta rätt på och fota.

Exempel på film från bron över floden Daugava när vi passerade

Här finns mera info om appen/programmet. Det finns en hel del publika bounds som man kan testa om man är på plats t ex Jurmo i den östliga delen av Ålands skärgård eller en om Åbo. Dessutom finns det massor ute i Europa.
Här hittar du en demo av hur den ser ut ur användarperspektiv.

Det intressanta med appen var att vi jobbade ihop som ett team, vi lärde oss nya fakta om platserna samtidigt som vi var aktiva och inte minst av allt visst kände vi oss nöjda när det plingade in poäng för att vi hade klarat en uppgift. Kanske svårt att se hur man skulle kunna använda appen inom eTwinning men när och om man möts är den definitivt användbar samt naturligtvis för att aktivera eleverna i den egna gruppen/klassen.

Naturligtvis fick vi lära oss mycket mera och sen skulle det vi lärt oss bearbetas i en ny gruppkonstallation för att se hur vi kunde utveckla detta till olika e-Twining projekt. Här är vi i den arbetsgruppen;

Språket var engelska, som på de flesta PDW, men det är absolut inget att vara rädd för då de flesta diskussioner sker i mindre grupper och jag har alltid upplevt att det är många som inte är fullfjädrade proffs när det gäller engelska språket och i och med detta känt att jag vågar kommunicera med andra. Alltså får du erbjudandet att åka på en PDW så ta chansen. Du får några mycket intensiva dagar men så många nya kolleger i ditt utvidgade kollegium och du har massor av kontakter när du vill vara med i nya eTwinningprojekt!

/Siw e-Twinningambassadör, Åland

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti