2.9.2018

Onnistunut eTwinning-projekti - vinkkejä

Yhteistoiminnallinen työkalu WordArt -
 kumppanit eri maissa kirjoittavat samaan kuvaan
Helppo tapa aloittaa eTwinning-projekti on mennä eTwinning Liven Kumppanifoorumiin. Kun löydät sinua kiinnostavan projektiehdotuksen, vastaa viestiin. Voit myös itse kirjoittaa projekti-ideasi Kumppanifoorumiin ja hakea projektipartneria.   
 
eTwinning-projektin aihetta miettiessä kannattaa kurkata mikä on oman koulun tai kunnan perusopetuksen monialainen oppimiskokonaisuus tänä lukuvuonna.  Meillä lahtelaisilla kouluilla se on Luonnollisesti liikkeessä lukuvuonna 2018-19. Monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa tarkastellaan oppiainerajat ylittäen arkielämän ja todellisen maailman ilmiöitä tai teemoja kokonaisuuksina. Näistä teemoista löytyy helposti aihe projektiin.  Ota kollega ja oppilaat mukaan aivoriiheen. Oppilaat ovat mukana suunnittelussa alusta asti.
 
eTwinning-portaalin projektit-osiosta löydät valmiita projektipakkeja (Kits).  Sieltä saat ideoita tai voit käyttää niitä mallina samankaltaisten projektien toteuttamiseen.  Kohokohdat-osiosta löydät 10 vinkkiä onnistuneen eTwinning-projektin toteuttamiseksi. 
eTwinning-portaali - Kohokohdat


Opettajien välisen kommunikaation täytyy toimia jo ennen projektin perustamista.  Omissa projekteissani olemme luoneet opettajille Messenger-ryhmän suunnittelua varten.  Tämän rinnalla olemme kirjanneet asioita jaettuun word-dokumenttiin.  Sinne kirjaamme projektikoulujen yhteystiedot, loma-ajat, projektiin osallistuvien oppilaiden määrät ja iät. Samassa projektissa on välillä ollut sekä ala- että yläkoulun oppilaita.  Word-dokumentille projektikumppanit kirjoittavat myös projektirungon ja aikataulun. Projektilla täytyy olla aikataulu, joka pitää.  Tarvittaessa suunnittelua on tehty myös Skypen välityksellä.
 
Kun projektisuunnitelma on valmis, yksi kumppaneista perustaa projektin ja lähettää partnerilleen pyynnön liittyä projektiin.  Mahdolliset muut projektikumppanit lisäät tämän jälkeen.  Projektikuvausta voitte muokata vielä senkin jälkeen, kun projekti on perustettu.
 
Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä kertoa eTwinning-projektista koulun rehtorille ja muulle henkilökunnalle sekä oppilaiden huoltajille. Minun oppilaani palauttavat huoltajan allekirjoittaman kyselyn, josta käy ilmi saako oppilas näkyä suojatun TwinSpace-projektialustan kuvissa ja videoissa.

Kun lisään oppilaat jäseneksi TwinSpace-projektialustalle, innostus on kova.  Oppilaat esittäytyvät ja tutustuvat ulkomaisiin kumppaneihinsa. Tässä vaiheessa teemme ice-breaking -aktiviteetteja.  Kollegallani oli hieno idea, kumppanikoululaiset Italiassa ja Suomessa piirsivät samanaikaisesti puuta Twiddla-sovelluksella.  Kukin piirsi puuhun yhden lehden, johon kirjoitti oman nimensä. Tästä puusta tuli projektimme logo.  Viime kevään projektin alussa kumppanioppilaat Kreikassa, Turkissa ja Suomessa työstivät yhteistoiminnallisesti kolmea  WordArt-kuvaa, joihin kirjoittivat nimensä, lempiaineensa ja lempi aktiviteettinsa koulun jälkeen.
 
Tutustumisen jälkeen seuraa varsinaiset projektitehtävät.  Kaikki oppilaat eivät tee samoja asioita.  Projektissa voi olla esimerkiksi kuvittajia, kuvaajia ja projektipäiväkirjan kirjoittajia.  Useassa projektissa olemme järjestäneet projektilogokilpailun. Olemme myös sopineet, että kahdesti kuukaudessa tehtävään nimetyt oppilaat kirjoittavat projektipäiväkirjaan projektikuulumiset. Päiväkirja on ainoa TwinSpacen osa, joka on julkinen. Tämän vuoksi emme ole laittaneet siihen oppilaiden kuvia, vaikka ulkomaiset kumppanimme näin ovat tehneet. Muutama oppilas on yleensä toiminut TwinSpace-alustalla opettajan apuna oppilasylläpitäjänä. Tärkeää on, että oppilaat ovat aktiivisia.
 
Projekteissani on aina tehtäviä, joissa oppilaat on jaettu kansainvälisiin ryhmiin.  Tällaisiin tehtäviin sopivia yhteistoiminnallisia työkaluja ovat mm. esitysohjelmat Sway ja PowerPoint, äänestysohjelma Tricider tai vaikka adventtikalenteri Adventmyfriend.  Ja tietysti helppokäyttöinen PadletWall.  Kaikissa näissä ulkomaiset kumppanioppilaat ja omat oppilaani pystyvät työstämään yhteistä tehtävää.
Yhteisöllinen äänestystyökalu Tricider
 
Kaikkeen ei tarvitse käyttää sähköisiä sovelluksia.  Oppilaani myös piirtävät paperille ja askartelevat mm. pelejä. Ne sitten joko skannataan projektisivulle tai lähetetään etanapostina kumppanikoululle.  Kaikki tekemiset kyllä kuvataan ja dokumentoidaan TwinSpaceen.
 
Viimeistään varsinaisen "projektibodyn" jälkeen seuraa oppilaiden oma arviointiosuus.  Toteutustapoja on monia.  Oppilas voi esimerkiksi kirjoittaa, mistä hän piti eniten ja mitä hän koki oppineensa.  Yksinkertaisimmillaan oppilas voi kääntää kertakäyttölautaseen tehdyn naaman hymyyn tai itkuun tuntemuksensa mukaan. Tästä otetaan ryhmäkuva ja laitetaan projektisivulle.
 
Lopuksi onkin enää vuorossa eTwinning-projektista tiedottaminen esimerkiksi kevätjuhlassa tai vanhempainillassa.  Ja jos projekti tuntuu onnistuneelta, kannattaa sille hakea laatuleimaa.
 
eTwinningin parissa saa uusia kansainvälisiä ystäviä niin oppilas kuin opettajakin.  Innostavaa kouluvuotta kaikille eTwinningin parissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti