19.1.2019

Suomalaiset eTwinning-lähettiläät koolla

Suurin osa suomalaisista eTwinning-lähettiläistä oli jälleen koolla Helsingissä tammikuun loppupuolella. Suomessa meitä on tällä hetkellä 12, koko Euroopassa noin 1400. Osa meistä on ollut tässä tehtävässä jo vuosikausia, yli 10 vuotta. Moni on toiminut lähettiläänä muutaman vuoden ja olipa meillä paikalla myös lähettiläs, joka liittyi joukkoomme vasta viime kuussa. Kiinnostaisiko homma muuten sinua?

Toisaalta on hienoa huomata, että tässä on riittävästi imua pitämään jotkut mukana pitkään. Toisaalta on erittäin tärkeää, että joukko ajoittain vaihtuu ja uudistuu. Tämä pätee varmaan moneen opettajanhuoneeseenkin, eikö totta?



Me kaikki toimimme lähettiläinä omalla tavallamme eri puolella Suomea. Yksi tärkeä osa kokoontumisiamme on kokemusten jakaminen. Mitä olemme tehneet menneen vuoden aikana? Mikä on onnistunut? Mihin emme ole tyytyväisiä? On hienoa saada apua ja tukea muilta samassa tilanteessa olevilta.

Kuulemme myös näissä tapaamisissa uutisia eTwinningin yleisestä tilanteesta Suomessa ja koko Euroopassa. On mielenkiintoista kuulla, mihin Suomi sijoittuu erilaisilla mittareilla mitattuna. Meillä on asukaslukuun suhteutettuna mukava määrä rekisteröityneitä opettajia, mutta esimerkiksi eTwinningin verkkoseminaareihin meiltä osallistutaan aika vähän.



Käymme myös läpi meidän lähettiläiden käytössä olevia työkaluja, joita pyrimme jatkuvasti kehittämään, esimerkiksi koulutuksissa käytettävä Kahoot, erilaiset pelit jne. Meillä on käytössä erilaisia alustoja materiaalin jakamista varten, mikä helpottaa koulutuskeikkoja mukavasti.

Sovimme aina myös, kuka kirjoittaa mistäkin aiheesta tänne blogiin. On meillä toki vapaus kirjoittaa muutakin, jos jotain kivaa tai tärkeää tulee mieleen vuoden aikana. Minä nostin tänään käteni siinä kohdalla, kun mietittiin, kuka raportoi tämän tapaamisen!

Toivotaan, että vuodesta 2019 tulee aktiivinen eTwinning-vuosi!

Meitä lähettiläitä saa siis tilata kouluillenne pitämään koulutuksia. Tarjolla on eri mittaisia ja -tyyppisiä koulutuksia, jotka pyritään muovaamaan tilaajan tilanteeseen sopivaksi. Suosittu on "puolikas veso" -koulutus, jossa kolmen tunnin aikana päästään jo melko syvälle eTwinning-maailmaan. Ei maksa teille mitään! Meidän palkkiomme maksaa Oph.

Myös täällä blogissa on ollut usein hyviä kirjoituksia. Näistä viime aikaisista kannattaa ainakin lukea juttu uudistuneesta Twinspace-projektiympäristöstä. eTwinningiä kehitetään jatkuvasti ja nyt oli siis Twinspacen vuoro. Kutkuttaa tehdä omien oppilaiden kanssa joku projekti ja kokeilla uudistunutta alustaa.

Meistä otettiin taas ryhmäkuva... Vähän pönötykseksi meni. Mutta tässä me olemme:



Suomen eTwinning-lähettiläät toivottavat kaikille hyvää vuotta 2019!

4.1.2019

Menneisyys kohtaa tulevaisuuden: välähdyksiä Varsovan eTwinning-konferenssista

“Our cultural heritage is more than the memory of our past; it is the key to our future.”

Vuosi 2018 oli eurooppalaisen kulttuuriperinnön teemavuosi. Tämä aihe oli näyttävästi esillä eTwinningin vuosittaisessa konferenssissa, joka pidettiin tällä kertaa Varsovassa. Konferenssiin osallistui yli 500 opettajaa, rehtoria ja opetusalan ammattilaista.

Eurooppalaisen kilpailun voittajat: Pasi Vuorimaa ja Esa Oila
Eurobarometrin mukaan “yhdeksän kymmenestä eurooppalaisesta on sitä mieltä, että kulttuuriperintöä pitäisi opettaa kouluissa”. On tärkeää, että opettajat ja oppilaat tutustuvat Euroopan monimuotiseen ja elävään kulttuuriperintöön ja myös osallistuvat itse sen tuottamiseen. Tässä eTwinningillä voi olla vahva rooli.

Konferenssissa nostettiin osaamisen kehittämisen painopisteiksi:

  • tietoisuuden kehittyminen yhteisestä historiasta ja yhteisistä arvoista
  • osallisuuden kokemuksen vahvistaminen: olemme osa Eurooppaa
  • erilaisten menetelmien kehittely ja jakaminen Euroopan kulttuuriperinnön ja yhteisten aineistojen turvaaamiseksi ja kehittämiseksi sekä niiden käyttämiseksi opetuksessa ja käytön edistämiseksi 


Yhteiset arvot eurooppalaisen yhteistyön perustana


Konferenssin avauspuheenvuoron piti EU:n kasvatus-, kulttuuri-, nuoriso- ja urheilukomissaari Tibor Navracsics. Hän ilmaisi huolensa Euroopan kahtiajakautumisesta. ”Meidän on keskityttävä tarkastelemaan sitä, mitä kulttuurissamme on yhteistä, eikä korostettava eroavaisuuksia.” hän totesi.
Koulut ja kasvatus ovat avainasemassa, kun haluamme nuorten kasvavan avarakatseisiksi, erilaisuutta arvostaviksi ja tasa-arvoa puolustaviksi kansalaisiksi. Kunnioittamalla omaa kulttuuriperintöämme ja tutustumalla muihin kulttuureihin opimme ymmärtämään niitä paremmin ja löydämme ihmiskuntaa yhdistävät periaatteet ja arvot.

”Tärkeimmäksi konferenssin anniksi nousi tietoisuus siitä, miten keskeisessä ja tärkeässä asemassa eTwinning-verkosto on, kun haluamme luoda yhteyksiä ja samalla tasoittaa eroja eri puolilla Eurooppaa ja sen lähialueilla sijaitsevien koulujen välillä. Comenius kehotti aikoinaan avaamaan ikkunat Eurooppaan, eTwinning on avannut tietoverkot toistemme luo.” kiteyttää kokemuksiaan erityisopettaja Annamari Kurki Putaan koulusta, Torniosta.

Kulttuuriperintö osana arkielämää 
Elävän perinnön puu - luotu konferenssityöpajassa


Konferenssin monipuolinen työpajavalikoima tarjosi opettajille runsaasti käytännön opetusvinkkejä, -menetelmiä ja -materiaaleja kulttuuriperintökasvatukseen. Sitä lähestyttiin monesta eri näkökulmasta, esimerkiksi draaman, musiikin, digitalisaation ja pelillistämisen kautta.

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran Kati Nurmi piti konferenssissa elävän perinnön työpajan, joka hyödynsi aiemmin yhdessä Museoviraston kanssa valmistettuja elävän perinnön opetusmateriaaleja.

”Osana työpajaa opettajat pohtivat heille itselleen tärkeää kulttuuriperintöä (henkilökohtaista, alueellista, kansallista tms.) ja keneltä sekä miten se on heille periytynyt. Yhteisenä tekijänä eri kansallisuudesta riippumatta nousivat esiin etenkin äidiltä tai isoäidiltä perityt ruoanvalmistustaidot ja reseptit, jouluun liittyvät tavat ja perinteet, sekä perheen ja suvun omat perinteet. Osallistujat saivat myös tehtäväkseen pohtia ryhmissä eurooppalaista kulttuuriperintöä ja nostaa esille yhden aiheen, jonka he kokivat yhdistävän kaikkia eurooppalaisia jollain tavalla. Eurooppalaisen kulttuuriperinnön listalle ehdotettiin oopperaa, kansantarinoita, virallista ja palkallista kesälomaa, sekä pääsiäismunien maalausta (myös ei uskonnollisena perinteenä).  Kaiken kaikkiaan sekä käytetyt materiaalit että opetusmetodit saivat hyvää palautetta.” kuvailee Kati Nurmi vetämäänsä työpajaa ja sen antia.

Osana kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta Euroopan Komissio on julkaissut opettajille suunnatun kulttuuriperintökasvatuksen oppaan, Europe’s Cultural Heritage Tookit for Teachers. Kulttuuriperintöön liittyviä eTwinning projekteja puolestaan esitellään Learning from the past, designing our future: Europe's cultural heritage through eTwinning-oppaassa.

Kontaktit kollegojen kanssa ja yhdessä tekeminen ihan parasta


Palkintomatkalla Varsovan konferenssissa olivat eurooppalaisen eTwinning kilpailun voittajat Pasi Vuorimaa ja Esa Oila (Havukosken koulu, Vantaa) sekä Suomen eTwinning-kilpailun voittajat opettajat/rehtorit Mirjami Hyttinen ja Sari Lantto (Ylitornion yhteiskoulun lukio, Ylitornio) ja Sari-Hannele Kiviaho ja Annamari Kurki (Putaan koulu, Tornio).

Lisäksi mukana olivat Kati Nurmi (Kulttuuriperintökasvatuksen seura), Anne Onnela (Opetus- ja kulttuuriministeriö) sekä Yrjö Hyötyniemi ja Riikka Aminoff (Opetushallitus).

Työpajat olivat Hannele Kiviahon mielestä mielenkiintoisia ja hänelle sopii hyvin ryhmissä työskentely. ”Toiminnallinen oppiminen ovat kivaa ja rentoa. Samalla tutustuu eri maiden opettajiin. Työpajojen opettajat olivat innostavia ja tulen mahdollisesti jollain tapaa käyttämään opetuksessani työpajoissa saamiani ideoita.”

Myös Pasi Vuorimaa innostuu kohdatessaan kollegoita. ”Innokkaiden ja samanhenkisten ihmisten kanssa ollessa yhdessä saa jälleen uutta intoa ja ideoita. Kiireisessä arjessa ehtii yleensä paneutua vain arjen pyörittämiseen ja omaan perustehtävään. Innokkaiden ihmisten kanssa keskustelu ja työskentely herättävät aina uusia ideoita.

Suomen delegaatio Varsovassa



Linkkejä ja vinkkejä kulttuuriperintökasvatukseen: 

Museoliiton ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran yhdessä valmistamat elävän perinnön opetusmateriaalithttp://opi.aineetonkulttuuriperinto.fi/fi/

Kulttuurin vuosikello: http://www.kulttuurinvuosikello.fi
Kulttuuriperinnön vapaasti käytössä oleva materiaalipankki kouluille, päiväkodeille ja kaikille muille kasvatus- ja opetusalojen toimijoille. Sivulla on melkein 500 ideaa ja vinkkiä opetukseen. Opetusmateriaalit on organisoitu temaattisesti (paikallisuus, moninaisuus, kansainvälisyys, uskonnot ja katsomukset, taide ja luovuus, rakennus- ja luonnonperintö, perinteet ja sukupolvien välisyys).

Kulttuurikasvatussuunnitelma: http://kulttuurikasvatussuunnitelma.fi
Kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton yhdessä toteuttama kulttuurikasvatussuunnitelma on työkalu kulttuuri-, taide- ja kulttuuriperintökasvatuksen toteuttamiseen kunnassa osana opetusta.

3.1.2019

Vuosi 2019 ja uudistunut Twinspace-projektiympäristö


Twinspace on eTwinningin ilmainen projektiympäristö, joka on salasanalla turvattu ja sulkee pois kouluun kuulumattomat elementit.  eTwinning-projektien kumppanikoulut Euroopassa ja Euroopan lähialuille (Erasmus + -maissa) saavat käyttöönsä virtuaalisen Twinspace-projektiympäristön, jossa oppilaat ja opettajat voivat suojatusti jakaa toisilleen tekstiä, kuvia ja videoita, chattailla ja olla videoneuvotteluyhteydessä.  Twinspace mahdollistaa kumppaneiden yhteistoiminnallisen työskentelyn kansainvälisissä ryhmissä.



Joulukuussa uudistuneen Twinspacen ulkonäkö muuttui nykyaikaisemmaksi, useimmat vanhat toiminnot säilyivät ennallaan ja uusia, oppilaita aktivoivia toimintoja on lisätty.  Voit liittää uuteen Twinspaceen kyselyn tai Twinboard-ilmoitustaulun, jossa oppilaat voivat jakaa ajatuksiaan, kuviaan ja videoita. Jokaisen sivun loppuun voit myös avata keskustelumahdollisuuden, nämä keskustelut ohjautuvat Twinspacen keskustelufoorumiin.  Projektin voit toteuttaa täysin hyödyntäen Twinspacen helppokäyttöisiä toimintoja, mutta jos haluat, voit upottaa Twinspace-alustalle minkä tahansa sovelluksen, jonka nettisivulle voi upottaa. Yhteistoiminnallisuuden mahdollistavia sovelluksia on useita, useimmille tutusta PowerPointista alkaen: Sway, Padlet, Tricider, WordArt, Mindmapmaker, Twiddla, ... you name it.

Uutta Twinspacessa on myös ilmoitusten hallinta (Notification settings), joka löytyy käyttäjäprofiilista.  Tämän avulla käyttäjä voi määritellä haluaako hän ilmoituksia projektinsa uusista tapahtumista ilmoituskeskukseen (= kelloikoni sivun oikeassa yläkulmassa).  Opettajalla on mahdollisuus tilata ilmoitukset myös sähköpostiinsa.

Jos olet käyttänyt Twinspacea aiemmin, uutta vanhaan verrattuna on, että enää et voi tulostaa oppilaiden salasanoja Excel-tiedostona, vaan listassa näkyvät vain käyttäjänimet. Tämä on seurausta tiukentuneista tietoturvasäädöksistä (GDPR).  Aiempi Projektipäiväkirja (Project journal), on nyt nimeltään Uusimmat tiedotteet (Latest Updates).  Uutta on, että voit tykätä tai kommentoida Uusimpien tiedotteiden julkaisuja. Myös uusien Twinspacen käyttäjien on hyvä huomioida, että tämä Uusimmat tiedotteet on ainoa Twinspacen osa, joka automaattisesti näkyy kaikille, myös projektin ulkopuolisille henkilöille.

Kokeneemmille Twinspacen käyttäjille tiedoksi : kun aiemmin upotuksia tehdessäsi kopioit ja liitit koko koodin, älä tee sitä enää.  Padletia upottaessasi kopioi Padletin osoiterivi (URL) ja liitä se SRC-kenttään.  Youtube-videoita ja ThingLink-kuvia upottaessasi kopioi koko upotuskoodi, liitä se esim. Muistioon ja kopioi liittämästäsi koodista vain kaikki se, mikä on SRC:n jälkeen hipsujen (" ") sisällä (ei hipsuja) ja liitä se koodipätkä SRC-kenttään.  Tämä on tietoturvakysymys.  Aiemmin, kun on kopioitu ja liitetty koko koodi, koodi on saattanut sisältää haitallisia aineksia, kuten "trackereitä", jotka voivat esim. kerätä tietoa käyttäjistä.  Uudistuneet ohjeet Padletin, Youtube-videon ja ThingLink-kuvien upottamisesta Twinspaceen löydät tästä linkistä.


Minua uudessa Twinspacessa viehättää selkeys ja keskustelevuus (kunkin sivun lopussa: luo keskustelu, mahdollisuus liittää sivulle kysely ja ilmoitustaulu, Twinboard).


Toivotan kaikille innostavaa vuotta 2019 eTwinning-projektien parissa. Olitpa uusi eTwinnaaja tai jo konkari, voit aina tilata meiltä eTwinning-lähettiläiltä ilmaisen koulutuksen koulullesi, esim. suunnitellessasi ensimmäistä eTwinningprojektiasi tai päivittääksesi tietosi uudistuneesta Twinspacesta.