29.4.2019

eTwinning-seminaari Tanskassa

Pääsin lähettiläänä osallistumaan pohjoismaiseen eTwinning-seminaariin Tanskan Vejlessä viime viikolla. Mukava kokemus! Suomesta mukana oli lisäksi kolme opettajaa ja opetushallituksesta Riikka.



Seminaari oli hyvä. Totesimme kotiin lähtiessämme, ettei läheskään aina seminaareissa synny niin "perhemäistä" tunnelmaa kuin tällä kertaa. Loppupalaverissa joku esittikin toiveen, että samalla porukalla voitaisin kokoontua pian uudestaan. Se ei valitettavasti ole mahdollista, mutta toivottavasti moni osallistujista kohtaa tulevaisuudessa toisensa jossain eTwinning-seminaarissa tai -konferenssissa.  Tai sitten ihan yksityisesti jossain! Uusia Facebook-tuttavuuksia ainakin syntyi.

Seminaarin väestä suurin osa oli aloittelevia etwinnaajia. Meitä lähettiläitä oli kolme, minun lisäkseni kaksi tanskalaista. Tavoitteena oli, kuten tämän tyyppisissä seminaareissa on, tutustua toisiimme ja luoda uusia eTwinning-projekteja. Me lähettiläät toimimme tutoreina.

Vejle on mukavan oloinen, pienehkö kaupunki, joten me kaikki tutustuimme kävellen moniin kiinnostaviin kohteisiin. Ylempänä on jo kuva sateenvarjojen kattamasta kadusta Vejle Midtpunkt. Sää oli koko seminaarin ajan sateinen tai vähintään viileähkö, joten sateenvarjot sopivat hyvin tunnelmaan.

Kaupunki on myös tunnettu erikoisista rakennuksista:

BølgenThe Wave, aaltomaiset rakennukset rannassa, joiden suunnittelija sai innoituksensa Sidneyn oopperatalosta ja Vejlen vuonoa ympäröivistä mäkisistä maisemista.


Fjordenhus, vuonotalo, avattiin vasta kesäkuussa 2018 ja on Vejlen uusi maamerkki. Siellä on toimistotiloja, mutta pääasiassa se toimii taideteoksena, jota käydään ihmettelemässä.


Me suomalaiset ennätimme käydä katsomassa näitä jo ennen seminaarin alkua keskiviikkona, koska lentomme oli niin aikaisin. Suurin osa meistä osallistui myös torstai-iltana opastettuun kävelyretkeen, jonka aikana kävimme uudelleen katsomassa näitä.

Alkuiltapäivästä keskiviikkona aloitettiin virallinen ohjelma. Alussa pöydissä oli liput, joiden perusteella me jakaannuimme eri pöytiin istumaan. Toki tanskalaisia oli ylivoimaisesti eniten, eli he olivat jokaisessa ryhmässä enemmistönä. Teimme tervetulotoivotusten jälkeen erilaisia tutustumistehtäviä ja hauskaa oli.



Meille kerrottiin myös Nordic Craft-hankkeesta. Siitä on tässä blogissa jo kirjoitettukin täällä  ja täällä.  CRAFT tulee sanoista Creating Really Advanced Future Thinking.

Siihen liittyen harjoittelimme myös Makerspace -ajattelun mukaisesti ongelmanratkaisua luomalla annetuista materiaaleista hirviön, joka auttaa estämään kuulokkeiden johtojen sotkeentumisen. Kuulokenappien piti olla silmät ja toisen pään häntä. 


Osallistujat saivat sen jälkeen aimopläjäyksen perustietoa eTwinningistä.  Heitä myös opastettiin alkamaan pohtia tulevia projekteja ja katsomaan ympärilleen "sillä silmällä". Kukahan olisi hyvä kumppani ensimmäisessä projektissa?

Torstai olikin jännittävä päivä. Osallistuimme paikalliseen opetusalan messutapahtumaan FabLearn dk19, joka on osa FabLearn-tapahtumasarjaa, joista kerrotaan näin:

"FabLearn Conferences bring together key influencers and thought-leaders from around the world in education, policy-making, academia, design, research, and maker communities to learn, present, and discuss digital fabrication in education, the maker culture, hands-on learning, and instructional tools."





Ihan hieno juttu siis! Pääpuhujuna oli Mark Guzlial Yhdysvalloista. Hän puhui englantia, mikä oli ainakin minulle mukavan helpottavaa kaiken tanskan kielen tulvan keskellä ja oli puheen sisältökin kiinnostava. Mainitsipa hän tutun Scratch-koodaussovelluksenkin.


Tämän jälkeen me kaikki osallistuimme kahteen ennalta valittuun työpajaan. Valinnanvaraa oli paljon! Suurin osa tanskankielisiä, mutta ainakin minua autettiin paljon kääntämällä juttuja. Ja monet meistä suomalaisista osasivat ruotsia tarpeeksi hyvin ymmärtääkseen myös tanskaa.


Minä olin ensin pajassa, jossa kerrottiin tutuntuntuisesti oppilaista, jotka auttavat muita oppilaita tai opettajia tietotekniikan kanssa. Meillä heitä kutsutaan oppilasagenteiksi, Tanskassa nimellä mediepatrulje. Samassa pajassa myös kokeiltiin Lego-robottien ohjelmointia. Vaikeaa oli saada robotti piirtämään neliötä, kun tussi oli kaukana robotin edessä ja piirsi nurkissa suuren kaaren. Saimme loppujen lopuksi koko härvelin nostamaan tussin välillä ylös ja peruuttamaan. Huh!


Toisessa työpajassani keksityttiin 3D-tulostukseen. Piirsimme kuvan, joka muutetiin ensin täysin mustavalkoiseksi ja sitten toisella sovelluksella kolmiuloitteiseksi, nyt tosin tulostusajan lyhentämiseksi vain puolen millin korkuiseksi.  Minä piirsin puun.



Kuvat tulostettiin tällä kertaa kankaalle. Työpajassa osoittautui, että tarkoitukseen varattu kangas oli liian ohutta ja kupruilevaa, eivätkä kaikki tulostukset onnistuneet. Työpajan emäntä etsi minut myöhemmin käsiinsä ja toi paremman version puustani.



Työpajojen jälkeen etwinnaajat kokoontuivat yhteen ja alkoivat sopia, ketkä toteuttavat yhdessä projekteja. Moni koki, että erillään eri työpajoissa vietetyn päivän jälkeen tuli liian nopeasti päätöksenteon hetki. Seminaarin järjestäjät kuuntelivat tätä ja se otetaan seuraavalla kerralla huomioon. Toisaalta oli mahtavaa olla osana messuja ja oppia paljon uutta. Toisaalta olisi voinut käyttää enemmänkin aikaa tutustumiseen ja projektien suunnitteluun. 

Illalliseksi oli tapaksia messupaikan aulassa. 

Perjantaina tehtiin tiiviisti töitä. Projekteja suunniteltiin ja perustettiin. Kymmenkunta uutta projektia syntyi. Parin tunnin aherruksen jälkeen kunkin ryhmän piti esitellä ideansa lyhyesti. Ehdottomasti mieleenpainuvin oli "Haunted House" -projektin perusteneen ryhmän sisääntulo:


Ilmassa alkoi olla jo haikeutta, sillä seminaari oli päättymässä. Söimme vielä loppuarviointien jälkeen lounaan yhdessä. SAS:n lentäjien lakko sekoitti monen kotiinpaluun aikatauluja, myös meillä, mutta korvaava lento onneksi löytyi Norwegianilta. 

Suomalaisten ryhmässä olleet Niina, Miia ja Alan olivat hienoja, uusia tuttavuuksia minulle. Miia muuten kirjoitti todella hienon blogikirjoituksen seminaarin aikana huomaamistaan samankaltaisuuksista ja eroista suomalaisen ja tanskalaisen digiopetuksen välillä. Voit lukea tekstin täällä. 

Kannattaa tilata eTwinningin uutiskirje ja pitää silmät auki, kun seminaareja mainostetaan. Sinä voit hyvin olla se opettaja, joka valitaan seuraavaksi johonkin!



27.4.2019

Sano se duurissa! ~ eTwinning taito- ja taideaineissa









Ensimmäinen eTwinning-projektini oli EUrope (Music is like a rope, it links people!). Projektin tavoitteena oli tutustuttaa oppilaat uusiin kulttuureihin ja oppia kunnioittamaan ihmisten erilaisuutta. Halusimme tutustua eri musiikkityyleihin ja eri maiden musiikkiin. Oppilaille esitettiin kuusi klassisen musiikin kappaletta, yksi jokaisesta mukana olleesta maasta. Suomen edusti Jean Sibeliuksen Karelia-sarjan Intermezzo nro 1. Oppilaat tunnistivat eri maiden musiikkinäytteitä ja tutustuivat mukana olleiden maiden kulttuuriin ja musiikkiin.
Projektin tuotoksena luotiin mm. kansainvälinen EU-konsertti sekä EU-hymni, jossa jokaisen maan edustajat esittelivät taitojaan. Tämä konsertti sekä eri maiden esittelyt yms. löytyvät osoitteesta:




                     
 We sang and we played together. We developed many good and interesting activities like the Euro Concert or the EUro Hymn, for instance. As a music teacher I always believed in creativity. I think it can better our students’ results and improve their ability to think and question. Creative projects allow students to ’think outside the box’. EUrope provided a wide range of activities to let students explore their ideas in a creative way. Ropes were the element that made possible ’impossible’ works like the EUrings (ringtones made out rope sounds). After working on this project I think we can all say out loud: ’Music is like a rope, it links people!’                                   
                                 Manuela Correia, music teacher, Portugal

eTwinning taito- ja taideaineissa

eTwinning toimii monipuolisena työalustana myös taito- ja taideaineissa. Kansainvälisen eTwinning-projektin avulla voit esimerkiksi tutustua eri maiden kansanperinteeseeen musiikin, kuvataiteen, käsitöiden ja liikunnan keinoin.
Musiikin tunnilla tutustuminen eri musiikin tyylisuuntiin, perinnemusiikkiin, nykymusiikkiin, oppilaiden lempimusiikkiin, suosikkibiiseihin eri maissa jne. voidaan toteuttaa eTwinning-projektin avulla pienryhmissä. Oppilaat tekevät omat tuotoksensa yhdessä sovitulla tavalla ja tuotokset julkaistaan projektisivuilla.
 





Kuvataiteessa eri maiden kuuluisimmat taiteilijat, teokset, tyylisuunnat ja ominaispiirteet voidaan esitellä eTwinning-projektin avulla. Kansainvälisen taidenäyttelyn järjestäminen omista tuotoksista tietyn teeman avulla voisi myös olla hieno idea. Taidenäyttely voitaisiin julkaista kansainvälisesti projektin eTwinning-sivustolla ja julkisen projektisivun osoite voitaisiin sitten jakaa myös oppilaiden vanhemmille. 




Käsitöissä eri maiden perinnekäsityöt, käsityöohjeiden jakaminen, tuotosten esittely jne, voivat toimia hyvin myös kansainvälisessä projektissa. Tämä voidaan hyvin yhdistää myös teemaoppimiseen. Opetellaanko eri maissa esimerkiksi neulontaa, virkkaamista vai robotiikkaa käsityötunneilla? Yhdistetäänkö muissa maissa tekstiilityötä ja teknistä työtä vai toimivatko ne eri oppiaineina täysin erillään? Työskennelläänkö eri maissa sukupuolineutraalisti vai perinteisesti tytöt ja pojat erikseen? Miten olisi esimerkiksi lukuvuoden tuotosten esittely eri maiden kesken? Tästä voisi kehittää oman eTwinning-projektinsa.


Liikunnan moninaisuus eri maissa voisi olla myös hyvä lähtökohta eTwinning-projektille. Mitä liikuntaa harrastetaan esimerkiksi teidän koulussanne? Mitä liikuntaa opiskellaan koulutunneilla? Entä mitä liikuntaa lapset harrastavat vapaa-ajalla? Mikä on maan suosituin urheilulaji? eTwinning-projektiin voidaan kuvata videoita, jotka julkaistaan sitten projektisivuillanne TwinSpacessa tai sivuilla voidaan lähettää kuvia eri koulujen liikunnan toimintaympäristöistä. Miten eroaa liikunnan opetus Pohjoismaista Etelä-Eurooppaan?
 
     

eTwinning musiikin oppimisessa ~ Mitä voisin esimerkiksi tehdä?

Yhdessä oppilaiden kanssa voit luoda uusia sävellyksiä ja sanoituksia. Oppilaat voivat tehdä pienryhmissä omia sävellyksiä, jotka äänitetään ja kuvataan. Nämä tuotokset julkaistaan Youtubessa suljetulla kanavalla ja linkki lähetetään Twinspaceen projektisivullenne. 
Voit luoda selfieitä yhdistämällä itse piirretyn kuvan ja oman itse sävelletyn soittoäänen tuohon kuvaan. Tuo kuva voidaan julkaista sekä nuottikuvana nuoteille piirrettynä että äänitiedostona. Äänitiedosto voidaan äänittää esimerkiksi iPadilla tai kännykällä ja se siirretään sitten esimerkiksi Soundcloudiin opettajan luomalle tilille. Tuolta Soundcloudissa olevasta linkistä äänitiedosto siirretään sitten Twinspaceen selfiekuvan liitteeksi. Tämän toteutimme yhdessä projektissamme eri maiden kanssa.



Voit säveltää ja sanoittaa uusia kansainvälisiä lauluja, jossa jokainen ryhmä tuottaa oman säkeistönsä ja säkeistöt yhdistetään yhdeksi kappaleeksi. Kappaleita voidaan miksata eri sovelluksissa esimerkiksi IPadeilla. Valmiit tuotokset siirretään sitten projektisivuille.

Projekteissa voidaan luoda esimerkiksi äänikirjastoja eri maiden äänistä jonkin yhdessä valitun teeman mukaan. Oppilaat voivat tehdä jonkin oma luovan tuotoksen (esim. laulun, rytmin, tarinan, runon, pelin, käsityöohjeen). Ainoastaan mielikuvitus voi toimia rajana luovuudelle.

Uudessa musiikin opetussuunnitelmassa yhtenä osa-alueena on Musiikilliset tiedot ja taidot sekä luova tuottaminen. Mielestäni eTwinning sopii hyvin juuri tuohon luovaan tuottamiseen. Voit jakaa omia tuotoksiasi, videoitasi ja äänityksiäsi eri julkaisukanavien kautta esittäen tuotoksesi kansainvälisessä toimintaympäristössä.

 


Annetaan vaan ideoiden lentää ja luovuuden kukoistaa!
Sari Kallio / musiikkiluokanopettaja / eTwinning-lähettiläs Pohjois-Suomesta



13.4.2019

Päiväkotilaiset ja eskarilaiset eTwinnareina

Oletko kuullut eTwinningistä, toisten toteuttamista kiinnostavista projekteista? Hiukan kutkuttaisi itsekin kokeilla, mutta et tiedä mistä aloittaa?  Mietityttää, miten on mahdollista, että päiväkotiryhmä tekee yhdessä projektia espanjalaisten lasten kanssa? Eiväthän he osaa vielä vieraita kieliä. Mistä löydämme projektikumppanin?

Minkälaisia tehtäviä päiväkodin ja eskarin lapset voisivat toteuttaa?


Projektin alussa halutaan tietää, keitä projektissa on mukana. Tässä projektipakista poimittu hauska vinkki: Lapset tutkivat etunimensä alkukirjainta ja sitä vastaavaa äännettä ja muotoa. He muodostavat ryhmiä saman alkukirjaimen jakavien kanssa. He käyttävät vartaloaan ja jotain luonnosta löytämäänsä muotoa ja muodostavat niistä alkukirjaimensa. Tämä dokumentoidaan valokuvin. Kuvista työstetään palapeli, joka julkaistaan TwinspacessaeTwinningin yhteistyöalustalla. Nyt kumppanimaan lapset voivat pelata toistensa aikaansaannoksilla. (Luonto on minun kulttuurini, taso 4-7, tehtävä Luonnon ABC). 


Projektimaskotti Rufus.  Kuva: Christel Manninen.
Helppo tapa esitellä kumppaneille lapsille tärkeitä paikkoja, on valita projektimaskotti, esim pehmolelu, kuvata sitä näissä paikoissa ja tallentaa kuvat Twinspaceen kumppaneiden nähtäväksi.  Yhdessä voidaan keskustella, mikä kumppanimaan paikoista miellyttää eniten ja miksi. Vielä hauskempaa on, jos kumppanit aluksi lähettävät pehmolelut "etanapostina" toisilleen.  On riemukasta nähdä oma tuttu pehmolelu seikkailemassa vieraassa maassa.

Tässä myös projektipakista löytyvä vinkki: Lapset miettivät ulkona sijaitsevia paikkoja, joissa he leikkivät mielellään sekä paikkoja, joissa he ovat äskettäin vierailleet. Lapset piirtävät ajatuksensa ja selittävät, mitä paikkoja he ovat valinneet ja miksi. Teoksista järjestetään taidenäyttely, joka myös kuvataan ja tallennetaan Twinspaceen, josta kumppanimaan lapset näkevät toistensa työt. (Luonto on minun kulttuurini, taso 4-7, tehtävä Näin minä kasvan). 

Tässä vain muutama poiminta. Lapsilla itselläänkin on varmasti toteuttamiskelpoisia ideoita, heidät kannattaa osallistaa alusta asti  eTwinning-projektin suunnitteluun. eTwinningin avulla lapset eri maissa voivat esitellä omaa arkeaan, perinteitään ja tapojaan, leikkejä, lauluja ja vaikka juhlapäiviä. Projektin pituus voi vaihdella muutamasta viikosta halutessasi vaikka vuoden mittaiseen.



Palkittuja projekteja - teemoina tiede ja tuuli


Kun tuntee toteuttaneensa onnistuneen projektin, sille voi hakea kansallista laatuleimaa.  Vuosittain laatuleiman saaneiden projektien joukosta eTwinningin kansallinen tukipalvelu OPH:ssa valitsee kaksi parasta projektia. Kuluneen vuoden parhaina eTwinning -projekteina Hämeenlinnan ITK-päivillä 21.3.2019 palkittiin opettaja Anne Levónin ja Kyrkobackens skola i Nagun eskarilaisten toteuttama tiedeprojekti, jossa oppilaat pääsivät mm. luomaan kierrätysmateriaalista tehdyn liikkuvan leikkikalun. Projektikumppanit olivat eri ikäisiä oppilaita monesta eri maasta. 


Toisen palkitun projektin toteutti varhaiskasvatuksen opettaja Christel Manninen ja lapset päivähoitoyksikkö Roihuvuori-Strömsinlahdessa Helsingissä.  Projektissa kumppanimaiden lapset yhdessä tutkivat mitä tuuli on ja mitä tuuli tekee. Lue artikkeli voittajaprojekteista OPH:n verkkouutisista.

Christellin ensimmäinen projekti


Christel Manninen ja hänen päiväkotilaisensa tekit ensimmäisen projektinsa keväällä 2011 ja heti perään syksyllä siihen jatkoprojektin. Kevään projekti oli puolen vuoden mittainen.  Christel löysi ruotsalaisen projektikumppanin eTwinning -seminaarissa Gotlannissa, Ruotsissa. Projektin aiheena oli luonto ja lähiympäristö. Projektissa pehmosiilit Elina ja Erika osallistuivat päiväkotilasten arkeen, ne söivät, nukkuivat, askartelivat, piirsivät ja kävivät retkillä päiväkodin lähiympäristössä ja Helsingin keskustassa.  Pehmosiilit matkustivat kumppanilasten luokse toiseen maahan ja osallistuivat siellä toimintaan. Lapset ja perheet pitivät ruutuvihossa päiväkirjaa siilien ja lasten tekemisistä. Valokuvia siilien puuhista yhdessä lasten kanssa he laittoivat projektin sivuille Twinspaceen 

Christel kertoo, että lapset ovat olleet todella kiinnostuneita toisen maan lapsista ja kielestä, tässä ensimmäisessä projektissa ruotsinkielestä, mutta myöhemmissä projekteissa myös mm. italiankielestä, englannista ja puolasta.  Lapsista projektin tekeminen on hauska juttu. Christel kertoo, että eTwinningin avulla hän saa kontaktin toisiin opettajiin ja oppii koko ajan uutta. Hän pysyy ajan hermolla ja tietää miten ja mitä tehdään toisissa maissa.  Vastaavasti hän näyttää mitä me täällä Suomessa lasten kanssa teemme.
Siilit osallistuvat toimintaan. Kuva: Christel Manninen.

Tee projektista sopiva itsellesi, Christel vinkkaa eTwinning -projektia aloittelevaa opettajaa.  Liity projektiin, joka sivuaa sitä, mitä joka tapauksessa teette lasten kanssa.  Heti aluksi ei kannata tehdä liian haastavaa projektia.  Mieti, kuinka usein ehditte olla yhteydessä projektikumppaniin, kerran kuussa, pari kertaa kuussa vai viikoittain.  Aina voi tehdä enemmän kuin on luvannut ja siitä tulee hyvä fiilis.  Kerro työpaikalla asiasta, innosta muutkin mukaan, se vähentää sinun työmäärääsi.  Pyydä reilusti johtajalta lupaa käyttää esimerkiksi yksi tunti viikossa projektin kokoamiseen, projektisivujen päivittämiseen ja yhteydenottoihin.  

Annen alkutaival eTwinnarina 


Pari vuotta sitten, kun Anne suunnitteli ensimmäistä projektia pienten oppilaiden kanssa, oppilaat olivat ekaluokkalaisia, häntä mietitytti aloittaminen. Siksi he tekivät ensimmäisenä hyvin lyhyen ja aika opettajajohtoisen projektin.  Aiheena oli jouluruoat. Jokainen osallistuva koulu lähetti kuuteen kouluun joulukortin, jossa kuva ja resepti yhteen kansalliseen jouluruokaan.  Anne oppilaineen pääsi mukaan valmiiksi perustettuun projektiin, joka haki vielä muutamaa osallistujaa maista, joilla ei vielä ollut edustajaa mukana.  Anne kertoo, että se ilo ja into, millä oppilaat osallistuivat, sai hänet miettimään myös muita mahdollisia projekteja.  Lapset, iästä riippumatta, ovat aina olleet hyvin innoissaan muista oppilaista.


Annelle eTwinning antaa opettajana paljon.  Projekteissa hän pääsee hyödyntämään omaa osaamistaan monin tavoin.  Projekteista hän saa uusia ideoita, apua luonnollisten kokonaisuuksien luomiseen ja autenttisuutta opetustilanteisiin. Anne huomasi, että myös muut opettajat olivat hyvin kiinnostuneita projekteista, joissa oppilaiden ei välttämättä tarvitse osata vieraita kieliä tai olla luku-/kirjoitustaitoisia. Sekä projektikumppaneilta että eTwinningin jatkokoulutusmahdollisuuksien kautta Anne kertoo oppineensa uusia menetelmiä ja tutustuneensa uusiin työkaluihin.  Ennen kaikkea Annen mielestä eTwinning on hauskaa oppimista niin opettajalle kuin oppilaillekin.
Sitruunatulivuori  Kuva: Mia Östman-Löfroth

Tarkoitus eTwinning-projektissa ei ole tehdä enemmän töitä, vaan tehdä työtä mielenkiintoisemmalla tavalla, Anne vinkkaa.  Projekti voi olla juuri niin iso tai niin pieni kuin tahdot.  Joskus voi aloittaa sillä, että jaetaan toisilleen yhden kerran yksi sovittu asia.  Tietosuoja on asia, joka monesti mietityttää Annea.  Projektin voi aivan hyvin viedä läpi ilman että lasten kasvoja näytetään tai nimiä käytetään, Anne lopuksi toteaa. 

Miksi eTwinningiä? 


eTwinning auttaa tuomaan maailman päiväkotiin ja kouluun. Se on lapsia ja aikuisia motivoiva tapa toteuttaa varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmaa. Se edistää lasten kulttuurista osaamista sekä heidän vuorovaikutus- ja ilmaisutaitojaan.  Lapsia rohkaistaan tutustumaan toisiin ihmisiin, kieliin ja kulttuureihin.  eTwinning on yhteistyöhön perustuvaa toimintaa, jossa lapset voivat harjoitella vuorovaikutus- ja ilmaisutaitojaan erilaisten ihmisten kanssa.


eTwinning on mielekäs tapa monipuolistaa työtapoja. eTwinningissä lapset voivat kokeilla ja tuottaa sisältöjä itse ja yhdessä muiden lasten kanssa tieto- ja viestintäteknologian mahdollisuuksiin tutustuen. Näitä taitoja tarvitaan lasten ja perheiden arjessa, ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa ja yhteiskunnallisessa osallistumisessa. 

Mistä saan apua? 


Voit tutustua hyväksi todettuihin projekti-ideoihin eTwinningin etusivulla osoitteessa https://etwinning.net, klikkaa projektit - projektipakit (sivun alareunassa). Valitse tasoksi helppo ja löydät malleja eriaiheisiin projekteihin aina 4-vuotiaista lähtien. Voit toteuttaa kiinnostavaksi havaitsemasi projektin sellaisenaan tai käyttää siitä haluamiasi osia. Kirjautumalla eTwinningiin, pääset eTwinning Liven Kumppanifoorumiin. Sieltä löydät ikäryhmän 4-11 -vuotiaiden opettajille suunnatun kumppanihaun. Voit lukea toisten projektiehdotuksia ja kun löydät kiinnostavan, lähetät vain vastausviestin, että haluat mukaan kyseiseen projektiin. Jos sinulla on itselläsi mielessä hyvä projektiaihe, voit kirjoittaa viestin, jossa haet siihen kumppaneita. Projektikumppanin voit löytää myös osallistumalla muutaman päivän mittaisiin usein ulkomailla järjestettäviin kontaktiseminaareihin. Aloittelijoille suunnatuissa seminaareissa opit myös eTwinningin käyttöä. Tietoa kontaktiseminaareista löydät eTwinningin uutiskirjeistä, jotka saat sähköpostiisi yhdeksän kertaa vuodessa, kun olet kirjautunut eTwinningiin.



Perustettuasi kumppanisi kanssa projektin, saatte heti käyttöönne ilmaisen projektialustan, Twinspacen.  Se on turvallinen, salasanalla suojattu digitaalinen ympäristö, jossa voitte jakaa projektimateriaaleja (kuvia, ääntä, videoita), työstää tehtäviä yhdessä ja olla videoneuvotteluyhteydessä kumppanioppilaiden kanssa.

Suomen eTwinning-lähettiläät tulevat pitämään ilmaista eTwinning-koulutusta, kun koulutettavia on vähintään kymmenen.  Koulutettavat voivat olla useasta eri päiväkodista tai koulusta. Voit olla suoraan yhteydessä meihin eTwinning-lähettiläisiin tai eTwinningin kansalliseen tukipalveluun (riikka.aminoff(at)oph.fi tai yrjo.hyotyniemi(at)oph.fi). Liity myös Suomalaiset eTwinning-opettajat facebook-ryhmään. Siellä voit kysyä mitä tahansa eTwinningiin liittyvää ja saat pikaisen vastauksen.