26.6.2021

A Wonderful Journey - yhteistoiminnallinen matka halki Euroopan

Alkuvuodesta 2021 sain yhteydenoton opettajalta Portugalista ja hän kyseli, olenko kiinnostunut eTwinning-projektista heidän kanssaan. Olin aiemmin päättänyt, etten aloita keväällä -21 uusia projekteja, koska minulla oli meneillään muutama yhdistetty eTwinning- ja liikkuvuusprojekti. Mutta aihe vaikutti mielenkiintoiselta. 


Projektin vaiheet


Ideana oli suunnitella Interrail-matka yhdessä eurooppalaisten kumppanien kanssa. Interrail-matka - tällä kertaa virtuaalisesti - kuulosti kohtalaisen yksinkertaiselta ja laskin, että ehdimme toteuttaa sen kevään tuntien aikana. Ja Euroopan unioni on valinnut vuoden 2021 rautatien vuodeksi. Matkan suunnittelun lisäksi yksi tarkoitus oli tutustua junamatkailun erilaisiin näkökulmiin, joita ovat mm. turvallisuus, edullisuus ja ekologisuus. Projektin alkuvaiheessa järjestettiin julistekilpailu, jonka lopputuloksena valittiin 150 opiskelijan tekemistä julisteista paras. Julisteista koottiin ekirja, jossa on kaikki opiskelijoiden tekemät julisteet.


Julistekilpailun voittaja




Projektin lähtökohtana oli yhteistoiminnallinen suunnitelma, jossa jokainen yhdeksästä maasta oli vastuussa yhdestä osa-alueesta. Me suomalaiset valitsimme tietovisan projektista. Projektissa hyödynnettiin monia minulle aiemmin tuntemattomia työkaluja. Tämä oli ehkä ensimmäinen eTwinning-projekti, jossa sekä opettajat että opiskelijat todella tekivät töitä yhdessä. 

Tutustumisen ja teemaan perehtymisen jälkeen päästiin itse asiaan eli matkan suunnitteluun. Kumppaneihin tutustuttiin heti aluksi yhteisessä virtuaalitapaamisessa. Opiskelijat jaettiin kahdeksaan ryhmään (15-24 opiskelijaa per ryhmä).  Matkan suunnittelu tapahtui kahdessa vaiheessa. Ensimmäisenä suunniteltiin reitti ja kaupungit, joihin tutustuttiin. Keskustelualustana käytettiin Twinspacen foorumia, Tripplanner-sovellusta ja tarkempaa suunnittelua tehtiin Google docsissa, joka jaettiin ryhmän jäsenten kesken. Jokaisella ryhmällä oli vastuuopettaja, jonka tehtävänä oli innostaa opiskelijoita yhteistyöhön ja huolehtia aikataulusta. 


         
Tripplanner-sovellus


Opiskelijat tekivät tarkat suunnitelmat budjetteineen yhdessä ja lopuksi he tekivät valokuvakirjan muistoksi omasta matkastaan Genial.ly -ohjelmalla. Myös kaikista matkoista tehtiin yhteenveto samalla ohjelmalla. 


Järjestän usein eTwinning-projektini niin, että 9.5. ovat projektin aikana. Näin voimme juhlistaa Eurooppa- ja eTwinning-päivää osana projektia. Tänä vuonna järjestimme erilaisia tapahtumia Eurooppa-päivän kunniaksi. Suomalaiset osallistuivat neljän maan KAHOOT challengeen ja kaikista eri tapahtumista kreikkalaiset koostivat yhteisen videon.




Arviointi ja palautteen kerääminen

Matkan viimeisellä asemalla oli suomalaisten suunnittelema tietovisa projektista. Se tehtiin educandy-sovelluksella. Educandy on helppokäyttöinen ilmainen sovellus, jota voi hyödyntää eri oppitunneilla. Voit suunnitella sillä erilaisia tehtäviä kuten monivalinta, risti-nolla, muistipeli, ristisana, sananhaku, tavaus tai anagrammi -tehtäviä. Sovellusta on helppo käyttää myös puhelimella ja opiskelijamme tykästyivät tähän osaamisen tarkistus -muotoon.


   


Lopuksi sekä opiskelijoilta että opettajilta kysyttiin palautetta projektista. Arviointi jaettiin neljään osaan - opiskelijoiden mielipide junamatkailusta, tehtävien arviointi, projektin vaikutus opiskelijoiden taitoihin ja projektin arviointi yleensä. Projekti koettiin hauskaksi ja mielenkiintoiseksi.


Opettajien palaute tehtiin SurveyMonkeylla. Palaute oli pääosin hyvää ja erinomaista. Parhaiksi onnistumisiksi koettiin yhteistoiminnallisuus ja proaktiivisuus. Opettajat olivat todella kannustavia toisiaan kohtaan. Teeman lisäksi opettajat kokivat opiskelijat olivat kehittäneet  kielitaidon ohella erityisesti tiimityöskentely-, ympäristötietoisuus- ja viestintätaitojaan. 

Tiedon levittäminen ja loppuraportti







Projektin lopuksi keräsimme projektin tärkeimmät vaiheet Wakaletiin. Täältä jokaisen on helppo tarkistaa myös myöhemmin, mitä kaikkia mielenkiintoisia sovelluksia ja ohjelmia on projektissa käytetty, miten projekti toteutettiin ja kuka oli vastuussa mistäkin osa-alueesta. Portugalin tiimi kokosi vielä koko projektin yhteen tiedostoon, joka on jaettuu Issuu.comissa. Projektiin voi tutustua myös Twinspacen julkisessa osassa.

Projektin raportti

Tämä projekti sai sekä opiskelijat että opettajat innostumaan niin junamatkailusta kuin yhteistoiminnallisuudesta. Kiinnostus jokapäiväisen elinpiirin ulkopuolelle ja uusiin ystäviin tutustuminen lisääntyi projektin avulla. Nyt vain odottelemme, milloin voisimme toteuttaa matkoja käytännössä. Projekti oli todella nimensä veroinen - A wonderful journey!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti