21.3.2013

eTwinning Plus ja kevät

Olen todella innoissani, tällä kertaa ihan eTwinning-opettajan roolissa. Sain päähäni puolitoista viikkoa sitten käynnistää vielä tänä keväänä yhden eTwinning-projektin, aiheena keväiset kukat, Garden full of spring flowers. Helppoa, hauskaa ja hyvää mieltä koulun kevääseen tuovaa!

Projektissa kussakin osallistujamaassa oppilaat tekevät 20x20 cm -kokoisia kukkia, siis ihan vain sen yläosan, ei lehtiä eikä vartta. Kukat lähetetään sitten kuhunkin muuhun osallistujamaahan, yksi jokaiseen jokaisesta maasta. Vastaanottavilla kouluilla odottaa jollakin sopivalla ilmoitustaululla tyhjiä kukanvarsia, joihin eri puolilta eTwinning-maailmaa saapuneet kukat tällätään kiinni. Tällä hetkellä projektissa on 33 osallistujamaata, neljäänkymmeneen päästään, jos ihan jokaisesta maasta löytyy joku! Ihan hyvän kokoinen kukkatarha siis! Viereen laitetaan kartta ja lippuja. Oppilaat juttelevat aktiivisesti Euroopan eri maista ja niiden sijainnista kukkien lisääntyessä. Tämä on nähty jo aiemmin vastaavien projektien aikana.

Tämä on muuten siitä harvinainen eTwinning-projekti, että tästä koituu hieman kulujakin, postimerkkien muodossa nimittäin.

</

No, se suuri innostus ei ole peräisin ehkä niinkään tästä sangen yksinkertaisesta projektista, vaan siitä, että olen onnistunut löytämään projektikumppanin paitsi jo miltei kaikista vanhoista eTwinning-maista, myös uusista eTwinning Plus -maista Armeniasta, Georgiasta, Moldovasta ja Ukrainasta. Kun käy kurkkaamassa näiden maiden sivuja, näkyy, että niissä on käynnissä tasan yksi projekti! Ja se on tämä keväinen kukkaprojekti! On hienoa olla mukana tekemässä historiaa ja liittämässä näitä Euroopan Unionin naapurialueita mukaan! Olen käyttänyt Desktopin kumppaninhakutyökalun kaikkia mahdollisia ominaisuuksia hyväkseni hienoin tuloksin. Opettajat näissä uusissa hankkeeseen liittyneissä maissa tuntuvat hyvin innokkailta. Oma verkosto laajenee jälleen.

Pidin alkuviikosta viimeisen tälle lukuvuodelle sovituista Kuuma-kuntien eTwinning-koulutuksista, liittyen KuumaTVT-hankkeeseen. On ollut hienoa kiertää näitä pääkaupunkiseudun lähikuntia ja nähdä innostus kouluttavien opettajien kasvoilla ja puheissa. Ensi lukuvuonna toteutetaan varmaankin ainakin verkkokoulutus ja 1-2 muuta koulutusta Kuuma-alueella.

Kouluttaminen on aina mukavaa, mutta nyt on hyvä keskittyä taas toteuttamaan mukava projekti omalla koululla. Aurinko paistaa ulkona! Kevät on täällä, joten kevätkukkien piirtäminen on hyvä aihe seuraavalle kuvistunnille!

Kevät on hyvää aikaa alkaa pikku hiljaa miettiä myös tulevan lukuvuoden asioita. Kun nyt löytää itselleen hyviä kumppaneita tuleviin projekteihin, on suunnitteluaikaa ruhtinaallisesti, jos vaikka projekti käynnistyy syyskuussa. Joskus voi projektin polkaista käyntiin hetken mielijohteesta, kuten minä näiden keväthorsmien kanssa. Joskus on taas perusteltua ja rauhoittavaa käyttää valmisteluun kunnon rupeama.

Toivotan iloista kevättä kaikille! Hyviä projektien päätöksiä, uusien käynnistyksiä tai vain asian pohtimista!

Tuli muuten mieleen, että olen kerännyt Scoop.it! -palveluun linkkejä suomalaisiin eTwinning-uutisiin! Käykää katsomassa!

19.3.2013

Kv-treffit Tampereella


Haluatko
  • ideoita koulusi kansainvälisyyden kehittämiseen
  • verkostoitua muiden kansainvälistäjien kanssa
  • tietoa rahoitusmahdollisuuksista?

Tapahtumassa on tarjolla verkostoitumismahdollisuuksia kaikille peruskoulujen ja lukioiden kansainvälisyyden kehittämisestä kiinnostuneille. Treffeillä jaetaan parhaita kansainvälisyysvinkkejä sekä -käytäntöjä ja tavataan jännittäviä uusia yhteistyökumppaneita.  Kv-treffeillä osallistujat ovat pääosassa!

Mukana ovat myös opetusneuvos Paula Mattila Opetushallituksesta kertomassa kevään kv-valtionavustusten hausta sekä toimialajohtaja Mikko Nupponen CIMO:sta antamassa ennakkotietoa EU-ohjelmien uusista tuulista. Lisäksi mukana on useita eTwinning lähettiläitä.

Koulutuspäivä alkaa kansainvälisellä brunssilla klo 9.45 ja sen jälkeen verkostoituminen jatkuu osallistavalla ohjelmalla klo 15.00 saakka. Tilaisuus on maksuton.

Ilmoittautuminen sähköisellä lomakkeella.

Kv-treffit Tampereella 3.4.2013 klo 9.45 - 15.00
Technopolis Yliopistonrinne, Enquist-sali Kalevantie 2, 33100, Tampere


13.3.2013

eTwinningiä ja kansainvälisyysintoa Länsirannikolla

Porin kokoisessa  kaupungissa tapahtuu paljon lukuvuoden mittaan, niinpä  myös kansainvälisyyteen liittyvää toimintaa on runsain mitoin. Kansainvälisyys näkyy monin raikkain tavoin mm. teemapäivinä  ja  vierailijoiden kautta, ja suvaitsevaisuuden lisäämiseen   ja kulttuuritietoisuuden kehittymiseen panostetaan paljon. Liikkuvuushankkeita on myös paljon, pienien ryhmien räätälöidyistä opintomatkoista (esim. Porin Lyseon latinan ja kuvataiteen retki Roomaan) isompiin hankkeisiin (esim. Meri-Porin lukion pitkä-aikainen osallistuminen Unescon the Baltic Sea Projectiin) . Koulutoimessa on kuitenkin kiinnitetty huomiota siihen, että toiminta ei ole koordinoitua eikä kovin näkyvää laajemmalle yhteisölle. Tästä syystä kaupungissa on käynnissä hanke, jonka tarkoitus on luoda kaupungin koulujen toiminnalle tukirakenteeksi ja työkaluksi kansainvälisyyssuunnitelma. Tätä varten on kutsuttu koolle kansainvälisyystyöryhmä, joka edustaa kaikkia kouluasteita mahdollisimman kattavasti.

Työryhmässä vallitsee innostunut ilmapiiri, ja se haluaa luoda suunnitelman, joka on motivoiva ja käyttökelpoinen.  Aiomme luoda oheispalveluna verkkosivuston opettajien työn helpottamiseksi ja kansainvälisyystoiminnan näkyvyyden lisäämiseksi. Lisäksi olemme asettaneet tavoitteeksi tukea opettajien verkostojen vahvistumista siten, että ne opettajat, joilla on yhdensuuntaisia intressejä, löytäisivät toisensa nykyistä helpommin.   Näemme, että kiire ja ajan riittämättömyys ovat realiteetteja, ja että opettajien nykyistä laajempi tiimityöskentely olisi voimaannuttavaa.

Keskeinen tavoitetaso kansainvälisyyssuunnitelmassamme on yhtäältä kotikansainvälisyys ja toisaalta kansainvälisyyden nivoutuminen koulun jokapäiväiseen työhön.  Tähän kohtaan eTwinning sopii kuin nakutettu. Sen avulla voi avata luokkahuoneesta virtuaalisen ikkunan toiseen maahan. Sen avulla voi opiskella keskeisiä oppiaineiden sisältöjä mielekkäästi ja uusia näkökulmia saaden eurooppalaisten kumppaneiden kanssa.  eTwinning on ajankohtaista myös siitä syystä, että TVT:n käyttö opetuksessa lisääntyy vauhdilla kaupungissamme, ja opettajilla ja oppilailla/opiskelijoilla on yhä paremmat valmiudet, halu ja välineet olla tietoverkon ja internet-palveluiden avulla yhteydessä kumppaneihin kaukana.

eTwinningin hienouksia on sen joustavuus. Se soveltuu kaikille asteille, ja projekteihin voi osallistua keskeisenä toimijana tai lähteä mukaan muiden luomaan valmiiseen projektiin. Projektin kesto on myös joustotekijä: projekti voi ulottua useammalle vuodelle tai olla lyhytkestoinen miniprojekti. Projektin osallistujina voisi olla kouluilta laajemmin opettajatiimejä. Tällainen toiminta olisi omiaan tukemaan koulun kansainvälisyysopetuksen tavoitteiden toteutumista, ja kehittämään koulun toimintakulttuuria. Opiskelijoiden osallistuminen eTwinning-toimintaan ja – projekteihin toteuttaa aktiivisen kansalaisuuden aihekokonaisuutta ja lisää osallisuutta.

Porissa eTwinning-projekteja on tehty ja on käynnissä jonkin verran, mutta niiden lisäämiselle on selkeä tilaus. Kansainvälisyyshanke järjestää sekä koulutusseminaarin  että  toripäivän , joissa eTwinning on näkyvästi esillä. Näissä tilaisuuksissa tarjotaan perustietoja ja inspiraatiota eTwinningistä. Lähettiläänä olen luonnollisesti käytettävissä henkilökohtaiseen opastukseen kouluilla.
Näen eTwinning valtavan hienona keinona toteuttaa kansainvälisyyden tasoja siten, että kansainvälisyys asenteina, uskalluksena ja ymmärryksenä  ja kotikansainvälisyys  (kuva) saavuttaa kaikki oppilaat. eTwinningin avulla maailmankansalaisuuteen kasvaminen on yhä helpompaa kaikille oppilaille. Ja tämä voi tapahtua ihan tavallisen koulupäivän puitteissa. Oppimisympäristö laajenee omasta luokasta toiseen maahan ja toisten koululaisten elämänpiiriin.
OPH, Paula Mattila

TVT:n käytöstä opetuksesta on yleisesti todettu, että sitä pitäisi käyttää silloin kun se tuo lisäarvoa. eTwinningillä sitä totisesti tulee!

Tällä hetkellä lukiomme opiskelijoita kirjoittaa blogiartikkeleita ja kommentteja eTwinning-blogiin ranskalaisen kumppanikoulun kanssa. He tekevät tätä koulutunnilla  valinnaistehtävänä. Tehtävää voi tehdä pakollisella kurssilla englanti 6. Oppilailla on valikko, jonka kaikki tehtävät liittyvät kurssin opetussuunnitelmassa määriteltyihin tavoitteisiin. Osa tehtävistä perustuu oppikirjaan, osa oheismateriaaleihin, osa edellyttää tiedonhakua ja eTwinning-blogitehtävä on pohdiskeleva kirjoittamistehtävä. 



10.3.2013

Matematiikkaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa

Opetustani on viimeiset neljä vuotta leimannut matematiikan ja biologian- maantiedon voimallinen yhteistyö. Yhteistyötä on tehty niin eurooppalaisten eTwinning kumppaneiden kuin oman koulun kollegoiden kanssa antaumuksella ja innolla. Ensimmäinen GOAL- projekti (Go Outside And Learn) teimme yhden lukuvuoden aikana, mutta sen suunnittelu vei puoli vuotta. GOAL- projektista voit lukea lisää Opetushallituksen Kenguru- sivuilta, jonne se on mallinnettu kaikkien opettajien käyttöön.



Vuonna 2011 aloitimme MOE eli Maths on Earth- projektin kolmen GOAL- kumppaneittemme kanssa. Halusimme tuolloin syventää yhteistyötämme ja saimme Comenius rahoitusta oppilaiden liikkuvuuksiin. MOE – projektissa Havukosken koulun yhden ikäluokan (n. 100 oppilasta) perusopetukseen on integroitu matematiikkaa hyödyntäviä tehtäviä kahden lukuvuoden aikana. Projektissa on mukana myös koulut Puolasta, Ranskasta ja Kroatiasta.

Projekti keskittyy matematiikan käyttöön työvälineenä maapallolla tapahtuville ilmiöille ja todellisen maailman ilmiöille. Tavoitteena on, että oppilaat ymmärtävät matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian hyödyn työmarkkinoilla. Samalla kiinnitetään huomiota sukupuoliseen tasa-arvoon ja ennakkoluuloihin. Oppilaita halutaan johdatella matemaattiseen ongelmanratkaisuun jokapäiväisissä tilanteissa.

Monet projektin aktiviteetit tehdään luokkahuoneen ulkopuolella.  Olemme pyrkineet käyttämään oppilaita osallistavia opetusmenetelmiä, kuten lyhyitä projekteja, koejärjestelyjä, tutkimuksia, pelejä ja aivomyrskyjä.  Vierailuilla museoissa, työpajoissa, yhteistyöyrityksissä ja -laitoksissa on pyritty osoittamaan uuden teknologian ja matematiikan sekä luonnontieteiden hyödyllisyyden oppilaan jokapäiväisessä elämässä.
Suunnitteluvaiheessa ideoimme yhteisesti TVT:tä apuna käyttäen 66 aktiviteettia vuosille 2011–2013. Aktiviteeteissa mietimme yhdessä, mitä tavoittelemme, kuka on vastuussa aktiviteetin vetämisestä (neljä maata) ja lopullisen tuotoksen raameista (diaesitys, juliste, t-paita jne.). Olemme tehneet yhdessä opetusmateriaaleja ja yhteisesti pidettäviä työpajoja. Samalla olemme vaihtaneet ja rikastuttaneet mukana olevien opettajien ajattelua oppimisesta ja opetuksesta.


Oppilailla yhdessä tekemisen sidettä on vahvistanut tietoisuus siitä, että kolmen muun maan, heille jo tutut oppilaat, tekevät samoja asioita kuin hekin. Esimerkiksi Puolassa aloitettu tutkimuksen tekeminen nuorten arkeen liittyvistä asioista jatkui tietokoneen välityksellä sekaryhmissä.

Yhteydenpidossa olemme käyttäneet monia sähköisiä työkaluja. Ensikontaktit loimme eTwinning- portaalissa, jossa tutustuimme toisimme persoonina ja eTwinnareina. Minulle oli tärkeää löytää samoista aiheista ja samoista kehittämiskohteista kiinnostuneita opettajia. Muut sähköiset työkalut ovat valikoituneet sen jälkeen opettajien yhteisen päätöksen mukaan jo suunnitteluvaiheessa. Tosin myöhempiä tarpeita on esiintynyt projektin edetessä.



Opettajien yhteissuunnittelun teimme Google Driven jaettujen asiakirjojen ja Skypen välityksellä. Google kalenteriin laitoimme jokaisen osallistujamaan kouluvuoden työajat ja muut poikkeavat työpäivät, jotta esimerkiksi yhteisen videoneuvottelun ajankohdan löytäminen olisi helpompaa. Yhteisten jaettujen asiakirjojen avulla olemme keskustelleet aktiviteettien yksityiskohdista. Projektilla on oma Internet- sivustonsa, josta vastaa hankkeen koordinaattori ja nimetty toinen opettaja. Täällä julkaistaan projektin yhteistuotokset. Kukin maa vuorollansa on vastuussa aktiviteettien koonnista ja niiden julkaisusta. Projektin yhteistä päiväkirjaa pidämme Twinning- portaalissa. Päiväkirja on julkinen osa eTwinningiä.



Opettajalle on ollut mieluisaa huomata, että yläasteikäiset oppilaat ovat motivoituneita tekemään annettuja tehtäviä. Oppilaat ovat kehittyneet sosiaalisesti, ja olemme saaneet erityisesti tytöt innostumaan matematiikasta, luonnontieteistä uudenlaisella lähestymistavalla. Vieraan kielen opetus on saanut todellisen tilanteen, ja kommunikaatio oppilaiden välillä on lisääntynyt. Oppilaat ovat saaneet tilaisuuden suunnitella omaa oppimistaan ja työskentelyään. Tuloksena on syntynyt kirjallisen materiaalin ohella paljon kuvamateriaalia. Oppilastyöt ovat saaneet todellisen vastaanottajan ja samalla tehty työ on tullut näkyväksi.

Opettajina olen saanut paljon työtäni rikastuttavia näkökohtia. Yhdessä asioiden jakaminen ja oppiminen on kulttuurillisista eroista huolimatta ollut palkitsevaa. Suhde oppilaisiin myös muuttuu yhdessä opettajuuden kanssa. Oppilaiden ainutlaatuisuus ja moni-ilmeisyys ihmisinä tulee aidosti esille yhdessä tekemisen kautta.

Havukosken koulu voitti yläkoulujen sarjan Helsingin yliopiston LUMA- kilpailussa.

Lisätietoa MOE:sta:

eTwinning Twinspace
Havukosken koulun oma MOE- blogi
Ranskalaisen koulun oma projektisivu


6.3.2013

Onpas jännittävää tuottaa tekstiä uuteen blogiin! Tervetuloa seuraamaan Suomen eTwinning-lähettiläiden kirjoituksia!

Olin juuri eilen pitämässä eTwinning-koulutusta Kirkkonummella. Oli hienoa huomata, miten alun ihmettelyn jälkeen opettajat alkoivat innostua, heitellä ideoita ilmaan ja verkostua keskenäänkin, eri kouluilta kun olivat. Sain itsekin uusia ideoita ensi lukuvuoteen. Juuri nyt on muuten erityisen kiinnostavaa tämän viikon alussa käyttöön otettu eTwinning Plus, jonka myötä Armenia, Azerbaidžan, Georgia, Moldova ja Ukraina sekä Tunisia tulivat mukaan eTwinning-perheeseen. Eksoottisia maita näin Suomesta katsottuna.

Omalla koululla tämän vuoden projektit alkavat olla viimeisissä vaiheissaan. Osa on onnistunut, osa ei niinkään hyvin. Taas on tullut opittua uutta, myös sellaista, mitä voi jakaa koulutuksissa.

Hyvää kevättä kaikille!