25.4.2021

Tricider-sovelluksen avulla vuorovaikutteisuutta eTwinning-projektiin


eTwinning-projektissa parhaimmillaan oppilaat ovat aktiivisia ja he työstävät projektin teeman mukaisia tehtäviä yhteistyössä eurooppalaisten kumppanioppilaiden kanssa.  Tricider on helppokäyttöinen sovellus, jossa kumppanit voivat kertoa ideoitaan ja mielipiteitään, kommentoida toistensa ajatuksia tai vaikka äänestää parasta ideaa. Sovellus on ilmainen, eikä vaadi oppilaalta kirjautumista.  Tricider on hyvä lisä Twinspacessa jo valmiina olevien työkalujen, keskustelufoorumin, chatin, verkkokokouksen, TwinBoard-ilmoitustaulun ja kyselyn lisäksi.  Huhtikuun 2021 webinaarissani esittelin Triciderin käyttömahdollisuuksia.  Webinaarin osallistujat pääsivät kokeilemaan Triciderin käyttöä.  Tästä linkistä näet heidän ajatuksiaan ja kommenttejaan Tricider-sovelluksessa: Klikkaa  




Esimerkkejä Triciderin käytöstä eTwinning-projektissa


1. Projektilogosta äänestäminen


Monet haluavat projektilleen oppilaiden suunnitteleman logon.  Oppilaat partnerimaissa voivat piirtää logoehdotuksensa paperille, opettaja skannaa piirroksen ja liittää sen projektin Twinspace-sivulle.  Oppilas voi suunnitella logoehdotuksensa myös digitaalisesti.  Twinspacen sivulla logoehdotukset numeroidaan.  Tämän jälkeen oppilaat kumppanimaissa valitsevat omasta mielestään parhaan ehdotuksen ja antavat sille äänensä Triciderissä, joka on joko upotettu Twinspace-sivulle tai siihen on laitettu sivulla linkki.




Muistutukseksi äänestäjille, Tricideriin on mahdollista liittää  myös pieni kuva  äänestettävistä logoehdotuksista.  Kuvan koko ei saa ylittää 1 MB:tä.  Yllä olevassa esimerkissä kuvia ei ole lisätty. Näet kyseisen Triciderin luonnollisen kokoisena klikkaamalla tästä linkistä.


2. Aivoriihi-"Brainstorming"


Projektin aiheeseen liittyen, oppilaille voidaan antaa tehtäväksi kirjoittaa Tricideriin omia ideoitaan.  Oppilas voi lisätä ideansa nimettömänä, mutta yleensä itse pyydän oppilaita esiintymään omalla etunimellä.  Opettaja voi helpottaa oppilaiden tehtävää kirjoittamalla otsikon alle kuvaukseen esimerkiksi erilaisia tapoja aloittaa lause.  Tämä saattaa olla tarpeen varsinkin nuorten oppijoiden kanssa, koska projektin kieli ei ole heidän äidinkielensä.  Lopuksi, kun kaikki ovat lisänneet omat ideansa, oppilaita pyydetään lukemaan kaikki ideat läpi ja äänestämään mielestään parasta ideaa.  Eniten ääniä saanut idea siirtyy Triciderissä ylimmäksi.  Näet alla olevan Triciderin isommassa koossa klikkaamalla tästä linkistä.





Jokaisen projektin yhteydessä on hyvä oppilaiden kanssa miettiä nettietikettiä, mikä on sopivaa ja miten ei pidä toimia yhteisellä projektialustalla viestiessä.  Esimerkiksi omille oppilailleni täytyy  muistuttaa, että projektialustalle kirjoitettaessa täytyy aina käyttää kieltä, jota kaikki projektikumppanit ymmärtävät.  eTwinning-projektiin istuu luontevasti myös tekijänoikeuksista (copyright) keskusteleminen, mm. mitä kuvia oppilaan on lupa lisätä Twinspace-alustalle.  Nettietiketin ja tekijänoikeuksien käsittelyyn Tricider soveltuu mitä parhaiten.  Alla esimerkki omien oppilaitteni ja heidän eurooppalaisten kumppaneittensa pohdinnoista.  Nähdäksesi Tricider luonnollisen kokoisena, klikkaa tästä.




3. Kansainvälisiin ryhmiin ilmoittautuminen


Tämä esimerkki on koulumme oppilaiden keväällä 2021 projektista slovakialaisten ja saksalaisten kumppanioppilaiden kanssa. Oppilaat pohtivat yhdessä omaan hyvinvointiinsa vaikuttavia asioita.  Esimerkkinä olevassa Triciderissä kumppanit ideoivat, mikä heidän elämässään pitäisi muuttua, että heidän hyvinvointinsa lisääntyisi.  Kun kaikki olivat lisänneet ideansa Tricideriin ja äänestäneet enintään kolmea heidän mielestään parasta ideaa, kukin oppilas ilmoittautui yhteen työryhmään kirjoittamalla oman nimensä Triciderin kohtaan Pros and cons.  Tämän valinnan perusteella oppilaista muodostettiin kansainvälisiä ryhmiä, joissa he jatkoivat valitsemansa aiheen käsittelyä.   





4. Opettajan määrittämien aiheiden käsitteleminen kansainvälisissä ryhmissä


Opettaja voi joko itse lisätä valmiit projektikysymykset, joita toivoo oppilaiden yhteistoiminnallisesti ratkovan, tai hän voi pyytää oppilaita lisäämään opettajan antamat kysymykset Tricideriin.  Tämän jälkeen projektikumppanit, kohtaan Pros and Cons, lisäävät omat pohdintansa aiheesta.  Näin opettaja voi johdattaa oppilaat pohtimaan yhteisesti vaativampiakin aiheita.  Esimerkkinä tästä näet Triciderin, jossa opettaja johdattelee oppilaat pohtimaan meksikolaisen sananlaskun merkitystä, sen välittämiä arvoja ja vastineita omassa kielessä.  Tämä Tricider on eTwinningin täydennyskoulutustapahtumasta (Oppimistapahtuma, Learning Event), johon itse osallistuin.  Näet Triciderin isommassa koossa klikkaamalla tätä linkkiä.






Näin otat Tricider-sovelluksen käyttöön


Mene osoitteeseen http://tricider.com  Voit suoraan lisätä haluamasi kysymyksen ja kyselysi on valmis jaettavaksi käyttäjille joko linkin kautta tai upottamalla se esimerkiksi Twinspacen sivulle. Jos käytät Tricideriä kirjautumatta, muista ottaa itsellesi talteen sivun alalaidasta linkki,  jonka kautta pääset myöhemmin muokkaamaan Tricideriäsi.  Itse kirjaudun aina Tricideriin, sillä silloin kaikki luomani Triciderit löytyvät yhdestä ja samasta paikasta ilman erillisen linkin talteen ottamista.  Koska Tricider on ilmainen sovellus, siinä näkyy mainoksia.  Jos mainokset tuntuvat häiritseviltä, niitä voi välttää lataamalla selaimeen tähän tarkoitukseen soveltuva lisäosa (extention).  Tricider on mielestäni hyvin helppokäyttöinen.  Triciderin asetuksissa (settings) opastetaan selkeästi, miten voit "tuunata" kyselyäsi. eTwinnarin kannalta sieltä puuttuu vain yksi tärkeä tieto, jota tarvitset kun haluat upottaa Triciderin Twinspacen sivulle:  älä kopioi koko upotuskoodia (HTML-code to embed), vaan alla näkyvässä esimerkissä maalattu osa  


Etsit siis koodista kohdan src= (source), aloitat maalaamisen kenoviivoista ja lopetat juuri ennen heittomerkkiä. Kopioi tämä.  Kun lisäät sisältöä Twinspacen sivulle, klikkaa maapallon kuvaa ja lisää kopioimasi koodinosa kohtaan SRC (URL)* 

Katso webinaaritallenne Triciderin käytöstä


Webinaaritallenteessa, käyttöesimerkkien jälkeen, opastan yksityiskohtaisemmin Triciderin "tuunaamista":







1 kommentti:

  1. Kiitos Ritva! Tämä on hyvä lisä projekteihini. Olen ollut mukana projektissa, jossa kumppani on tehnyt meille muille tällaisen pohjan, mutta minulla ei ollut silloin aikaa tutustua siihen enempää. Nyt sain tärkeimmät speksit täpäkästi haltuuni. Kiitos vielä. T: Katri

    VastaaPoista