28.8.2024

Hyvinvointia oppimassa Ateenassa Osa 1: RESILIENSSI

 ETwinningin vuositeemana 2024 on hyvinvointi ja se oli aiheena huhtikuun lähettiläiden seminaarissa Ateenassa. 

 Matka Lapista Ateenaan oli oikea seikkailu ja pääsimme määränpäähän ensin autolla Sodankylästä Rovaniemen lentokentälle ja kolmella lennolla; Helsinki-Istanbul-Ateena. Mieleemme jäi Istanbulin lentokenttä, se oli elämys. Ihmisvilinässä oli tunnelmaa ja, vaikka ihmisiä oli paljon, kaikki toimi ja matka eteni sujuvasti.Todella hyvinvointia lisäävä kokemus tuli vastaan jo heti Ateenan lentokentällä, kun siellä tavattiin muita eTwinning -lähettiläitä ja pääsimme oppimaan ensimmäisiä kreikan kielen sanoja: kaliméra (hyvää huomenta)ja efcharistó(kiitos). Tuntuu vieläkin hyvältä muistella noita sanoja viikkojen jälkeen.

 Esteban: “Hyvinvointiani lisäsivät aamulenkit Ateenan keskustan nähtävyyksien keskellä. Toisaalta erittäin surullista oli huomata kymmeniä kodittomia ihmisiä.” 

 Katri: “Ateena oli ihan uusi kokemus kaupunkina. Akropoliksella vierailu oli yksi kohokohta sekä illallinen kaikkien seminaariin osallistujien kanssa paikallisessa ravintolassa, nauttien paikallisesta musiikista ja ruuasta sekä tanssista. Kreikkalainen lähettiläs opasti sirtakin saloihin ja saimme kaikki osallistua.” 

Akropoliksella kohdattiin historian kirjoista tutut kohteet.



 Seminaari oli loistavasti rakennettu aloittaen tilaisuuden luennoilla, joissa käsiteltiin hyvinvoinnin lähtökohtia ja asioita mitkä siihen vaikuttavat. Yhteisten luennoiden lisäksi saimme valita työpajoja niistä aiheista, jotka tukevat eniten meidän omia tarpeitamme ja kiinnostuksiemme kohteita. Pidimme molemmat tärkeänä resilienssiä, jota nykypäivän arjessa kaivataan enemmän kuin koskaan ennen.

 Resilienssityöpajassa luennoitsija Alexandra Almpanidou luennoi ensin siitä, miten opettajien on tärkeää ymmärtää opiskelijoiden tämänpäivän haasteet. Hän nosti esille neljä keskeisintä: akateemisen paineen ja odotuksetkiusaamisen ja sosiaalisen paineen, teknologian ja sosiaalisen median sekä mielenterveyden haasteet. Hän kertoi myös miten resilienssiä voidaan tarkastella kahdesta näkökulmasta: itse ongelman näkökulmasta,;jolloin positiivinen suhtautuminen ja suunnitelma sen ratkaisuun osoittaa resilienssiä, ja tunteiden näkökulmasta, jolloin ratkaisuna on ajatella jotain muuta tai etsiä lohtua.

 Almpanidou painotti luennossaan oppilaiden itsetuntemuksen tukemisen keskeisyyttä ja miten ohjaaminen resilienssin kehittämiseen on tärkeää. Oppilaiden omien vahvuuksien tunnistaminen, oppilaiden aito itsereflektointi heidän kohtaamistaan haasteista, oppilaiden omien tunnereaktioiden tuntemus ja omien toimitatapojen huomaaminen sekä tunnistaminen on resilienssin kehittämisen keskiössä ja niitä me opettajina voidaan harjoituttaa. 

Almpanidoun luentodia: Johari Window Model



 Yhtenä resilienssin harjoitteena kokeilimme Alexandra Almpanidoun johdolla “Johari Window model” itsereflektointityökalua. Tällainen itsetarkastelu oli ihan mielenkiintoista ja ehkä vaikeaakin. Mutta arvelisimme, että jos tällaista harjoitusta tekisi useammin, oppisi huomaamaan itsestään monta hyvää asiaa ja itsetuntemus ja sen kautta resilienssi kasvaisi ja vahvistuisi. Muita harjoitteita työpajassa oli ‘Elämän pyörä ‘, jonka avulla voi tarkastella oman elämän tasapainoa ja huomata millä osa-alueella on kehittämisen tarpeita. 

Almpanidoun luentodia: The wheel of Life.

Tutustuimme myös “GROW-model”-harjoitteeseen, joka  taipunee hyvin koulumaailmaan sen perustuessa tavoitteisiin.  Myös mielipiteiden ja totuuksien erottelu ja “Mitä jos?” -kysymykset voivat soveltua koululaisen itsetunnon kehittämiseen, löytämällä positiivinen ajattelu ja näkökulma omaan elämään ja tekemiseen.


Almpanidoun luentodia: GROW-model



Almpanidoun luentodia: Mitä jos? -harjoite.




 Työpajojen jälkeen pohdimme millaisia eTwinning-projekteja voisi resilisenssin teemalla toteuttaa, tässä meidän ideat:
 Luokanopettajan johdolla: 
  Let’s become friends (vieraat kielet): järjestetään virtuaalitapaamisia kumppanikoulun kanssa, jossa keskustellaan ja tutustutaan. Samalla harjoitellaan kertomaan itsestä. 
  Selfportrait (kuvataide, kielet, suomen kieli): Herätellään aiheeseen kirjoittamalla itsestä omalla äidinkielellä, kuvataiteessa toteutetaan omakuva, jossa olisi mukana omia vahvuuksia esim. Taustassa, järjestetään virtuaalinen taidenäyttely kumppanikoulun kanssa. 

 Yläkoulussa: 
 Tutustu itseesi- Know yourself (terveystieto): resilienssia voidaan edistää harjoittelemalla sosiaalisia taitoja sekä kehittämällä itsetuntoa. Voidaan järjestää etätapaamisia ja vertailla miten eri kulttuurissa suhtaudumme esimerkiksi pettymyksiin sekä vastoinkäymisiin. 
 Just do it (liikunta ja terveystieto): Tiedetään, että liikunnan avulla edistetään kaikia terveyden osa-alueita. Suunnitellaan lihaskuntoharjoitteluohjelma, jossa harjoitetaan lihasmassaa, erilaisia ryhmätehtäviä ja peruskestävyys- sekä liikkuvuusharjoitteita, jotka ovat hyödyllisiä aivoille. Suunnitelmat voidaan jakaa sähköisesti muiden koulujen kanssa ja toteuttaa omassa koulussa.

Hyvinvoivaa työvuotta toivottaa lähettiläät Katri ja Esteban.