Syksyllä 2019 olimme innoissamme, kun meidän koulun hakemat kansainväliset hankkeet oli hyväksytty ja saisimme vihdoin toteuttaa kansainvälisiä liikkuvuuksia opiskelijoiden kanssa.
Tammikuussa 2020 alkoi kantautua uutisia, että maailmalla on uusi virus, joka saattaisi vaikuttaa jollain tavalla myös matkustamiseen. "Mutta eihän me olla menossa Kiinaan", mietin itsekseni. Helmikuun puolivälissä toteutimme onnistuneesti ensimmäisen kv-liikkuvuuden, kun CASSLE Nordplus Jr -hankkeemme kumppanit saapuivat Suomeen Norjasta ja Tanskasta. Viikko oli onnistunut ja mietimme, että samalla tavalla toteutamme kevään kaksi muuta liikkuvuusjaksoa Suomessa. Viikkoon kuului teeman mukaista työpajatyöskentelyä, vieralukäyntejä kuin ulkoaktiviteetteja.
Seuraavan ryhmän piti saapua Suomeen Portugalista maaliskuun puolivälissä. Mutta mitä tapahtuikaan? Vajaa viikko ennen heidän saapumistaan tilanne koronaviruksen osalta oli muuttunut merkittävästi ja päätimme siirtää tapaamista syksyyn vain neljä päivää ennen suunniteltua tapaamista. Myös meidän liikkuvuus Suomesta Portugaliin siirrettiin samoihin aikoihin syksyyn. Tämä päätös näin jälkeenpäin ajateltuna oli tosi järkevä. Sovimme, että katsomme kesän jälkeen, miten tilanne maailmalla on kehittynyt.
Maalis-huhtikuussa meillä oli kolmas tapahtuma, jossa Erasmus+ Our spaces -hankkeemme opettajien piti tulla Suomeen koulutus- ja suunnittelupalaveriin. Siinä vaiheessa koko maailma oli pysähtynt, joten tapahtuman siirtäminen oli päivän selvää.
Mihin tämä kaikki johti?
Opiskelijamme Lapin koulutuskeskus REDUssa oli valjastettu kansainvälisten liikkuvuuksien erilaisiin työtehtäviin ja tarjoitus oli, että opiskelijat toteuttavat eri tutkinnon osien näyttöjä kansainvälisessä toimintaympäristössä. Koska kv-liikkuvuudet peruuntuivat, opiskelijoilta loppui työt ja näytöt peruttiin.
Korona ei siis vaikuttanut vain erilaisiin liikkuvuuksiin, vaan vaaransi opiskelijoiden valmistumisen ajallaan, perui suunnitellut työelämäopinnot ja näytöt. Kaikki tuli niin yhtäkkiä ja suunnittelematta. Maaliskuun puolivälissä siirryimme etäopetukseen ja päivän aikana suunnittelimme uudet kuviot opiskelussa. Apuun riensi Teams ja vanha tuttu WhatsApp. Osalle tämä sopi paremmin kuin toisille.
Ensimmäinen etänä järjestetty tapahtuma oli virtuaalipilkkikilpailu olihan kyseessä paras pilkkikausi Pohjois-Suomessa. Suurimmat kalat ja parhaat eväät palkittiin ja totesimme, että tapahtumia voi järjestää myös etänä. Seuraava koitos oli etä-tyhy24h-päivä, jossa kohderyhmänä oli oppilaitoksen henkilökunta.
Tämä tapahtuma oli jo menestys ja vastaavia tapahtumia on järjestetty myös muualla. Koko kevään ajan meillä oli lisäksi kevätseuranta -tehtävä eli jokaisella oli paikka, jossa seurasivat kevään edistymistä.
Näistä tapahtumista raportoimme kansainvälisille partnereille ja tutustuimme innovatiivisiin ratkaisuihin partnerimaissa. Oppimisympäristö oli vaihtunut Lapin keväästä eTwinningin Twinspaceen. Onnistumisen hetkiä kokivat niin opiskelijat kuin opettajat. Lopputulos oli hyvä. Opiskelijat valmistuivat aikataulun mukaan ja onnen hetkiä koettiin, vaikka kotona oltiinkin.
Uusi normaali
Kesän jälkeen palasimme takaisin lähiopetukseen ja mietimme, miten toteutamme opetusta syksyn aikana. Huomasimme heti, että kansainväliset liikkuvuudet eivät tule onnistumaan syksyn aikana ja tilalle pitää kehitellä jotain muuta. Teimme toimintasuunnitelman:
1. Liikkuvuuksien siirto vuodelle 2021
2. Lentolippujen peruutus
3. Hankkeiden aikaa jatketaan mahdollisuuksien mukaan 2 vuodesta 3 vuoteen
4. Opiskelu teeman mukaan virtuaalisesti
5. Addendum eli haetaan liikkuvuuden muuttamista osittain virtuaaliseksi.
Syksyn aikana opiskelijamme vertailivat eri maiden erilaisia käytäntöjä, miten koronavirus on muuttanut jokapäiväistä elämäämme. Meidän opiskelijat haastattelivat koulussa eri alojen opiskelijoita ja henkilökuntaa. Lisäksi he kertoivat, miten koulun jokapäiväinen elämä on muuttunut aiemmasta. Tästä voit lukea lisää meidän Our spaces -blogista.
Opettajien Suomeen suunniteltu koulutus- ja suunnittelupalaveri on toistaiseksi peruttu ja tilalle järjestimme online-tapaamisen, jossa suunnittelimme tulevia aktiviteetteja. Suunnittelu on liikkuvuuksien osalta tällä hetkellä mahdotonta, mutta päätimme panostaa online-aktiviteetteihin tulevana keväänä.
Tulevaisuuden suunnitelmat
Kansainvälisyyshankkeemme teemoina ovat kulttuuriperintö, demokraattinen osallistuminen ja kestävä kehitys. Klikkaa linkkejä ja tutustu eTwinning teemakirjoihin.
Tulemme ainakin ensi kevään työskentelemään kv-projekteissamme virtuaalisesti ja kehitämme yhteistoimintaamme eTwinning Twinspacessa.
Eikä tässä vielä kaikki. Kun tilanne muuttuu ja päästään taas liikkumaan, olemme enemmän kuin valmiina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti