17.6.2021

eTwinning at Home: Country Focus Finland

Keskiviikkona 16.6.2021 eTwinning keskustukipalvelu Brysselistä järjesti webinaarin, joka käsittely korona-ajan etäopetusta Suomessa; eTwinning at Home: Country Focus Finland. Euroopan tasolla oltiin toivottu, että tilaisuudessa käsiteltäisiin juuri Suomea ja kuinka korona-ajan etäopetus järjestestettiin Suomessa. Onhan Suomi menestynyt aikaisempina vuosina PISA-tutkimuksissa.

Tilaisuuden avasivat Riikka Aminoff ja Olga Lappi Opetushallituksesta. Tilaisuuden juontajana toimi eTwinning-lähettiläs Tiina Sarisalmi sekä panelisteina toimivat eTwinning-lähettiläät Katri Juusola Tähtikunnan koulusta Sodankylästä (yhtenäiskoulu) ja Antti Piiroinen Mankkaan koulusta (yläkoulu) Espoosta. Teams -yhteydellä järjestettyyn webinaariin osallistui huikeat 145 opettajaa ympäri Eurooppaa.

Webinaarissa keskusteltiin aluksi, mikä toimi  ja missä oli kehitettävää korona-ajan etäopetuksessa. Totesimme, että monet suomalaiset opettajat olivat huolissaan - jopa peloissaan - kuinka toteuttaa samantasoinen laadukas etäopetus kuin lähiopetus luokkahuoneeessa. Koulujemme esimiehet, rehtorit, olivat kuitenkin ohjeistaneet, että etäopetus tulee aloittaaa pienin askelin. Ei ole aiheellista, että opettajat suunnittelevat ja laativat oppitunteja sekä korjaavat oppilaiden tuotoksia yötä myöten. Opettajien tulee muistaa työssäjaksaminen myös etäopetuksen aikana.

Webinaarissa käsittelimme myös eTwinning -projekteja. Espoossa lukuvuoden aikana oltiin aloitettu kolme projektia, joista kahden projektin työskentely tyrehtyi koronasulkuun. Saksankielistä eTwinning projektia "Werbung im Beruf" jatkettiin kuitenkin  koko lukuvuoden ajan. Koronasta johtuvan etäopetuksen aikana suomalaisen koulun oppilaat perehtyivat projektin teeman sanastoon ja tekivät projektin teemaan liittyviä muita tehtäviä. Kun koronasulku päättyi ja pääsimme takaisin lähiopetukseen, jatkoimme projektia. Tosin projektin Puolan ja Romanian kouluissa koronasulku oli edelleeekin voimassa ja niiden koulujen oppilaat osallistuivat projektiin kotoa käsin.

Oppimisen tulee olla hauskaa; myös koronasulun aikakin. Erilaiset online-pelit toimivat aina ja keventävät teoreettistä opeusta. Kahoot, quizizz ja gimkit - ne olivat online-pelit, joita Espoossa käytettiin pääasiallisesti. Järjestimme koronasulun aikana myös kansainvälisen quizizz -pelin 19.3.2021 yhteistyössä moldovalaisen, puolalaisen ja portugalilaisen koulun oppilaiden kanssa. Teimme eTwinning Event:iin ilmoituksen, että haluamme pelata kyseisenä päivänä (19.3.) kello 8.50 CET yhteistä quizizz -peliä  ja pyysimme kouluja ilmoittautumaan mukaan. Kaikille espoolaisen Mankkaan koulun oppilaille (n. 400 oppilasta) lähetimme Wilma:n kautta linkin ja koodin peliin. Mankkaan koulusta peliin osallistui 150 oppilasta. Eurooppalaisille kouluille lähetimme koodin peliin 10 minuuttia ennen pelin alkua. Samaa peliä pelasi samanaikaisesti yli 200 pelaajaa eri puolilla Eurooppaa!!

Webinaariin lopussa oli aikaa kysymyksille ja kommenteille. Yleisesti oltiin sitä mieltä, että yhteys oppilaisiin oli erittäin tärkeää. Osa eurooppalaista opettajista oli puhemilitse yhteydesssä oppilaisiin. Osa piti kummallisena, että Espoossa en ollut antanut oppilaille ja vanhemmille henkilökohtaista puhelinnumeroani. Meillä virkapuhelin on käytössä rehtorilla sekä erityisopettajilla. He hoitivatkin pääsääntöisesti niiden oppilaiden yhteydenpidon, joilla oli ongelmia osallistua etäopetukseen.

Webinaariin osallistui huikean suuri määrä opettajia Euroopasta. Tämäntyyppisille webinaareille on kysyntää koronasulun jälkeen. On hyvä keskustella ja analysoida korona-ajan etäopetusta eurooppalaisittain.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti