Syyskuun alussa Opetushallitus järjesti kansainvälistymistapahtuman pohjoisen kouluille Levillä. Paikalle oli saapunut lähes 50 osallistujaa ympäri Suomea. Tapahtuman teemana oli kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus, osallisuus ja digitaalisuus. Tapahtuma oli monipuolinen - siellä oli erilaisia luentoja ja työpajoja, joihin sai osallistua oman alan ja tarpeiden mukaan. Järjestimme Liisi Airaksen kanssa työpajan, jonka aiheena oli kansainvälinen yhteistyö ammatillisessa koulutuksessa.
Lyhyen alustuksen ja esimerkkien jälkeen osallistujat pääsivät suunnittelemaan oman organisaation toimintaa luomamme työpaperin avulla. Osallistujien tausta vaihteli suuresti - joidenkin organisaatiot olivat jo todella pitkään tehneet kansainvälisyystoimintaa kun taas toiset olivat ottamassa ensiaskeleitaan kansainvälisyyden saralla.
Mistä aloittaa kansainvälisen toiminnan / hankkeen suunnittelu?
Aluksi on hyvä lähteä liikkeelle määrittelemällä toiminnan tavoitteet ja mitä aikoo tehdä. Mieti, haluatko aloittaa kotikansainvälisyydellä, suunnitella ryhmäliikkuvuuksia vai hakemalla rahoitusta opiskelijoiden liikkuvuuksiin esimerkiksi työelämäjaksoille tai opettajien koulutuksiin ja job-shadowingiin. Ensiaskel kansainvälisyyteen voi olla esimerkiksi kotikansainvälisyys, johon ei tarvitse hakea erikseen rahoitusta. Se voi olla kansainvälisten vieraiden isännöintiä, vierailua koululla tai vaikka eTwinning-projekti. Mikäli haluat tehdä laajempaa kansainvälisyystoimintaa kannattaa miettiä, että haette Eraamus+ akkreditointia, jota voidaan pitää ns. kanta-asiakaskorttina Erasmus+ -toiminnassa.
Mieti toiminnan kohderyhmä - ketkä osallistuvat kansainväliseen toimintaan ja ketä tämä toiminta hyödyntää. Yhteistyökumppanien valinnassa kannattaa myös olla tarkka - kenen kanssa teet yhteistyötä ja millä perusteella valitset partnerit. Pohdi myös, mitä lisäarvoa he tuovat teidän toimintaan ja miten te mahdollisesti voitte auttaa heitä omilla toimillanne.
Suunnittele milloin toimintanne/hankkeenne toteutus olisi. Hahmottele aikataulua ja miten etenette valmistelussa varsinkin, jos haette rahoitusta. Tee työsuunnitelma konkreettisesta toteutuksesta. Hyvin suunniteltu aikataulu joustaa tarvittaessa, mutta yllätyksiä sattuu usein enemmän, jos työtä ei ole suunniteltu tarpeeksi.
Johdon tuki toiminnalle on tärkeää resursoinnin ja toiminnan jatkuvuuden kannalta. Linkitä toiminta organisaation strategiaan ja kehittämistarpeisiin. Toiminnan resurssointi on tärkeä vaihe. Miettikää yhdessä, tarvitsetteko rahoitusta toiminnallenne. Keskustelkaa, miten paljon aikaa suunnittelu ja toteutus vie. On tärkeää myös pohtia, kenen muun työpanosta tarvitaan. Etukäteen kannattaa myös selvitää, tarvitaanko toimintaan omarahoitusta.
Lopuksi, mutta ei mitenkään vähäisimpänä pohtikaa toiminnan vaikutusta. Mihin toiminnalla pyritään ja mikä tämän jälkeen muuttuu? Millaiset ovat vaikutukset eri tasoilla (yksilö/organisaatio, alue jne)?
Heräsikö tämän esityksen pohjalta sinulla kysymyksiä? Oletko huomannut, että Opetushallituksen kansainvälistymispalveluiden infotilaisuudet ovat taas syksyn tultua alkaneet? Mikäli tarvitset konsultointiapua, ole rohkeasti yhteydessä asiantuntijoihin.
Jos haluat hyödyntää työpajassa käyttämäämme työpaperia, voit kopioda sen itsellesi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti